Min katt slickar mig: vad betyder det?

En svart/vit katt slickar ett finger

Att katter slickar har många olika betydelser.

Om du känner två sammetstassar som gillar varandra, så kan du med lite tur observera hur de tar hand om varandras päls. Då slickar katterna varandra med hängivelse. Men många kattägare undrar, vad betyder det om min katt slickar mig?

Varför slickar katter varandra?

För att förstå varför din katt slickar dig tar vi en titt på hur katternas sociala relationer ser ut. Detta hjälper till att bättre förstå vilken roll tungan spelar i den sociala interaktionen katter emellan.

Anledningarna till varför katter slickar varandra är:

  • Pälsvård: Redan små kattungar njuter av den fuktiga pälsvården de får av sin mamma.
  • Stärka bandet: Baserat på kattungarnas minnen är pälsvården mellan vuxna katter ett uttryck för tillgivenhet och ömsesidigt förtroende.
  • Ta upp pälslukt: När katten slickar uppfattar den andra katters lukter bättre.
  • Förändra pälslukt: Katten täcker ovanliga lukter från andra katter med sina egna doftmolekyler. Till exempel efter att den har varit på ett veterinärbesök.

Min katt slickar mig: vad betyder det?

När det gäller människor tillämpar katten det som den känner till från det sociala samspelet med sina artfränder. Här är alltså förklaringarna till varför din katt gillar att slicka dig.

1. Visa tillhörighet med tungan

Den vackraste och viktigaste orsaken till varför din katt gärna slickar dig är att den vill uttrycka sin stora tillgivenhet för dig. Om du smeker din katt och den sedan slickar din hand samtidigt som den spinner, kan du skatta dig lycklig. För din katt gillar dig och njuter av att vara tillsammans med dig.

Men var inte ledsen om din katt aldrig slicker din hand. För katter gör det mycket mer sällan än hundar. Bokstavligt talat är det en smakfråga om katten vill slicka människorna den tycker om.

2. Slicka för att markera revir

Tillgivenhet går nära hand i hand med nästa skäl till att använda tungan. Eftersom katten gillar dig vill den markera dig och säger: ”Den här människan hör till mig!” Fyrbenta vänner har mycket finkänsligare nosar än vad vi har. Något du inte märker när din katt slickar din hud är att den samtidigt efterlämnar små, små doftpartiklar. Dessa signalerar till artfränder eller hundar att du ingår i kattens revir. Att slicka uttrycker alltså ett ägandeskap.

På samma sätt är det om du har klappat en annan katt eller en hund innan du träffar din katt. Sammetstassen luktar på den möjliga konkurrensen. Genom att slicka tar den inte bara bort deras doftmolekyler, utan täcker dem samtidigt med sina egna.

3. Katten slickar bort svett från huden

Ligger du i en solstol i 30 grader och din katt slickar din hand? Kanske är det så att den helt enkelt gillar den smaken av svett. Den lätt salta aromen är intressant för många djur.

Och om du har ätit något gott är det mycket möjligt att katten känner av lukten från det på din hand. Det är alltså inte så konstigt att den inte vill gå miste om det.

Vad ska jag göra om katten slickar mig?

Om din katt slickar dig av tillgivenhet, kanske du skulle vilja ge den något tillbaka. Stryka den med den fria handen. Många katter gillar dessutom pälsvård med en mjuk borste eller en massagehandske. Om din sammetstass hör till en av dessa, så skäm bort den genom att smeka den ännu mer med borsten. På så sätt stärker du bandet till din lilla vän.

Kan katter överför sjukdomar när de slickar?

Det är inte bara föräldrar till små barn undrar om katten även kan överföra sjukdomar när den slickar. Det bästa man kan göra är att följa vissa hygienregler. Om din katt slickat dina händer, bör du tvätta dem efteråt. Men när det bor små barn i huset hamnar händerna lätt i munnen redan innan dess.

Oavsett om katten slickar eller ej, så bör du maska av utekatten regelbundet om den bor tillsammans med små barn. Om kattens saliv hamnar på små sår, kan det i mycket sällsynta fall leda till en infektion med smittämnet Bartonella henselae vilket leder till “kattklössjukan”.

Men den överförs – precis som namnet säger – främst via skrapsår. Risken för att katten ska föra över sjukdomar genom att slicka är liten. Av hygieniska skäl bör du inte låta katten slicka dina älsklingsmänniskor i ansiktet.

Våra mest populära inlägg
7 min

Uppfostran av katter – allt du behöver veta!

Under de första veckorna i livet lär sig de små kattungarna mycket om hur de ska bete sig av sin mor och faktiskt också av sina syskon. Men det är ändå nödvändigt att människorna engagerar sig i uppfostran av kattungen. Kattmamman uppfostrar ju inte kattungen direkt för att anpassa den till mänsklig vett och etikett.

4 min

Min katt slickar mig: vad betyder det?

Om du känner två sammetstassar som gillar varandra, så kan du med lite tur observera hur de tar hand om varandras päls. Då slickar katterna varandra med hängivelse. Men många kattägare undrar, vad betyder det om min katt slickar mig?

9 min

Katten jamar på natten – varför, och vad kan jag göra?

Har du sömnlösa nätter på grund av att katten är högljudd? Det har förmodligen varje kattägare varit med om någon gång. Men vad kan vi göra när katten håller oss vakna vareviga natt med sitt jamande? Varför jamar många katter speciellt på natten, och vad hjälper mot detta problem?