Katten jamar på natten – varför, och vad kan jag göra?

In Cooperation with Feliway
katten jamar på natten

Om din katt jamar hela tiden, även på natten, kan den snabbt frånta dig sömnen.

Har du sömnlösa nätter på grund av att katten är högljudd? Det har förmodligen varje kattägare varit med om någon gång. Men vad kan vi göra när katten håller oss vakna vareviga natt med sitt jamande? Varför jamar många katter speciellt på natten, och vad hjälper mot detta problem?

Vi börjar med en dålig nyhet: katter är nattaktiva djur. Det är alltså inte alls konstigt att de försöker få vår uppmärksamhet när de är som piggast – på natten. Men ingen fara, även kattägare kan få sova i lugn och ro. Den goda nyheten är nämligen att katter kan lära sig att vara lugna på natten. För att kunna lösa problemet är det dock nödvändigt att ta reda på orsaken till varför katten jamar på natten.

Varför jamar katter på natten?

Som så ofta finns det inte bara en anledning till att katter jamar på natten. För så individuella som våra kissar är, så varierande är också orsakerna till deras nattliga oro. Medan vissa sover gott och drömmer om dagens upplevelser traskar andra rastlöst genom lägenheten, klöser på dörrarna och jamar hjärtskärande. Och naturligtvis finns också kattpersonligheter som helt enkelt är “pratglada” av naturen och säger sin mening oftare än andra, som exempelvis siameskatter.

Jamande är en typ av kommunikation

I grund och botten vill katter berätta något för oss genom att jama. De gör det inte för att de bara gillar att använda rösten eller för att de medvetet vill hindra oss från att sova. Jama är ett beprövat sätt för katter att kommunicera med oss tvåbenta varelser. Medan vuxna katter främst använder kroppsspråket för att kommunicera med varandra är jamandet reserverat för samtal mellan katt och människa. Katter förstår snabbt att deras ägare ofta är lite ”tröga” när det gäller att tyda kattens kroppsspråk och därför använder de i stället ljud för att få uppmärksamhet.

De vanligaste orsakerna till katters nattliga konserter

Tyvärr förstår vi människor inte alltid jamandet och vet helt enkelt inte vad vår katt egentligen vill berätta för oss. Varje katt är annorlunda och ibland krävs det mycket empati, tålamod och en hel del detektivarbete för att ta reda på orsakerna. Men även om katter har olika beteenden, vanor, upplevelser och behov ligger för det mesta en av följande orsaker bakom det nattliga jamandet:

 • Uttråkad
 • Hungrig
 • Ensamhet
 • Stress och osäkerhet
 • Av ren vana
 • Sjukdom eller smärta
 • Hormonsvängningar
Katten jamar på natten
Det finns olika anledningar till att katter jamar på natten.

Hur kan jag lära min katt att vara tyst på natten?

Liksom på frågan om varför katten jamar finns det inget allmänt svar på detta. Orsakerna till varför katten jamar på natten är lika individuella som möjligheten att stoppa det. Om du har en misstanke om vilken av ovanstående orsaker som kan gälla ditt husdjur har du redan kommit en bra bit på vägen och kan nu försöka åta lämpliga åtgärder. Här hittar du tips på hur du kan agera:

 • Tips när katten jamar av uttråkhet:

Ligger din katt och myser och sussar på soffan på dagarna för att på natten plötsligt vara i toppform och kräva sällskap och hålligång?

Det är egentligen inte konstigt, för trots allt är katter mest aktiva på nätterna. Ett tips är att hålla din katt mer aktiv på dagarna genom att leka med den, låta den vara utomhus eller sysselsätta den med jaktlekar. Får du katten att röra på sig på dagarna kommer den nog att vara glad om den får vila några timmar på natten. Prova vilka lekar din katt inte kan få nog av. Oavsett om favoriten är ullbollar, fjäderleksaker, laserpekare, låga vattenbad eller andra aktivitetsleksaker finns det knappt någon begränsning för dig att hålla katten sysselsatt. Det är även bra om katten får busa av sig ordentligt och har din fulla uppmärksamhet det sista ni gör innan du går till sängs.

Om katten fortfarande inte sover efter kvällslekarna kan du också förse den med leksaker och aktiviteter för natten, som brädspel eller andra intelligensleksaker som din katt kan sysselsätta sig med medan du sover i lugn och ro.

 • Tips om katten jamar för den är hungrig

Till skillnad från oss människor eller hundar som bara borde äta en eller två huvudmåltider om dagen föredrar katter att få flera små måltider fördelade över dagen. Det är förresten också bra för kattens mage och tarmsystem. Om katten inte har ätit på kvällen och är vaken på natten är det kanske förståeligt om den också då ber om ett litet mellanmål genom att jama högt.

Tänk bara på att inte hoppa ut ur sängen och fylla kattskålen direkt! Har din katt väl lärt sig att jamandet efter mat är framgångsrikt kommer den antagligen att fortsätta med det.

Mata istället din katt direkt innan du går till sängs och ställ fram en liten extraportion som den kan ta själv av efter behov. Automatiska matare eller ett brädleksaker med gömställen för snacks kan också vara en bra idé, eftersom det inte bara mättar din katt utan också håller den upptagen ett tag medan du får din sömn.

 • Tips om katten jamar för att den känner sig ensam

Vissa katter känner sig särskilt ensamma på natten när deras matte eller husse sover och katten kanske inte får gå ut. Särskilt kattungar som är fulla av energi och extremt lekfulla tycker inte om att vara ensamma på natten.

En andra katt kan vara en bra lösning. Medan du sover i lugn och ro kan de båda roa sig med att leka tafatt runt soffan eller erövra klösträdet tillsammans.

Även för äldre katter med sömnproblem kan en andra katt vara en bra lösning. Förutsättningen är dock att du planerar det i god tid och låter katterna lära känna varandra varsamt. Annars kan ankomsten av ytterligare en katt urarta till ett krig – och det skulle troligen också beröva dig sömnen, på flera sätt.

 • Tips om katten jamar för att den är nervös, rädd eller osäker

Katter är vanedjur. De är mycket känsliga när det gäller förändringar i deras välbekanta omgivning. Nya möbler eller kanske till och med att flytta till ett nytt hus kan gör en katt djupt osäker. Obekanta miljöer, nya dofter och okända ljud skrämmer dem. Att sova lugnt är inte tänkbart i detta tillstånd, och då börjar katten klaga.

Även andra upplevelser, till exempel högljudda nyårsraketer eller bara en ny, ovant doftande matta kan skrämma katten med dess välutvecklade sinnen

Det är viktigt att du tar din katts oro på allvar, utan att lägga för mycket uppmärksamhet på den jamande katten på natten. Märker katten att det fungerar kan det mycket väl leda till att den fortsätter kräva din tillgivenhet på nätterna. Ge istället din katt mycket kärlek och uppmärksamhet under dagen. Lek med den, klappa den och låt den ta en tupplur i knäet. Dörren till ditt sovrum bör inte heller vara stängd på natten. Kanske får din katt till och med sova i din säng och på så sätt hitta ro? Om du inte vill ha den i sängen  kan du skapa en mysig sovplats intill eller under sängen eller ställa in en katthängmatta.

Skulle din katt trots dessa åtgärder fortfarande vara rastlös på natten kan Feliway eller speciella doftspridare för eluttaget kanske skapa trygghet och avkoppling. Ibland kan det till och med hjälpa om en radio står på lite tyst på natten och distraherar katten från konstiga ljud.

katten jamar
 • Tips om katten jamar av ren vana

Det finns förstås också katter som jamar på natten bara för de har vant sig vid det – särskilt när det har den önskad effekt, nämligen att den får din uppmärksamhet, klappar och kanske till och med extra mat.

För att förhindra denna olyckliga rutin är det bäst att ignorera katten på natten, även om det är svårt. Även om din katt jamar några nätter till och du inte får sova kommer den så småningom att märka att det är meningslöst och sluta med det.

Likväl, om din katt aldrig jamat nätterna igenom förr bör du ta kattens oro på allvar och fundera på vad som kan ha hänt. Kanske har katten blivit skrämd av något? Eller har du haft för lite tid för katten på sistone? Kanske du har ändrat utfodringstiderna? Om dramat på nätterna orsakas av stress, rädsla eller tristess kan du kanske hjälpa katten genom tipsen ovan. Om inget av det verkar stämma bör du definitivt boka en tid hos veterinären, eftersom sjukdomar eller smärta också kan få din katt att jama på natten för att få hjälp.

 • Tips om katten jamar på grund av sjukdom eller smärta

Många katter lider i tysthet och döljer smärta så länge som möjligt. Det ligger i deras natur. För att överleva fick deras förfäder, de vilda katterna, aldrig visa svaghet. Men smärta kan kännas outhärdlig på natten (precis som hos människor). Dessutom vet katten inte längre vad den ska göra när allt är mörkt och tyst och den inte distraheras av ljuden och aktiviteterna på dagen.

Förutom de psykiska orsakerna som nämnts ovan bör du alltid överväga om katten lider av fysiska besvär. Smärta i inre organ, leder, högt blodtryck, en överaktiv sköldkörtel eller njursvikt samt hjärtsjukdomar kan leda till rastlöshet på natten. Möjliga åldersrelaterade krämpor, som att vissa sinnen fungerar sämre (dövhet, blindhet), kan skrämma katten så mycket att den jamar på natten. Du bör därför alltid låta undersöka din katt av en veterinär. Det är det enda sättet att utesluta sjukdom som orsak.

 • Tips om katten jamar på grund av hormonförändringar

Speciellt hos honkatter och hankatter som inte är kastrerade kan hormonerna ibland löpa amok. Vid ungefär sex månaders ålder blir katter könsmogna och löper för första gången. De är nu redo att para sig och demonstrerar detta tillstånd genom att rastlöst gå fram och tillbaka, gnugga huvudet mot föremål, rulla sig på golvet, markera mycket, höja svansen och jama, fräsa eller spinna i allt högre grad. Även katter som alltid har varit tysta på natten kan plötsligt börja jama högt. Samtidigt avger de könsmogna honkatterna en doft som hankatter kan känna över långa sträckor, tack vare deras fina luktorgan. Det är möjligt att din katt plötsligt blir outhärdlig om en grannkatt löper. Den kommer att göra allt för att komma till grannens katt och visa sitt missnöje högljutt framför den stängda dörren på nätterna.

Det mest effektiva botemedlet är att kastrera honkatten eller hankatten. Kastrerade katter blir vanligtvis lugnare och tappar intresset för löpande katter i omgivningen. Det finns även en risk att katten inte slutar vara kättjefull om den inte får para sig. Det försvinner om den kastreras.

Om du vill kastrera din honkatt eller hankatt bör du rådslå med din veterinär. Hen kan ge detaljerad information om rätt tidpunkt, fördelar, nackdelar och möjliga biverkningar av kastreringen.

Måste jag gå till veterinären om min katt jamar på natten?

Även om orsaken till att katten jamar på natten vanligen är psykisk – tristess, otillräcklig stimulans eller ensamhet – kan det inte uteslutas att fysiska besvär ligger bakom problemet. Om din katt plötsligt ändrar beteendet bör du alltid få den undersökt av veterinär. Kanske är din pälskling faktiskt sjuk och behöver medicin eller en specialdiet. Och om veterinären kommer fram till att din katt är frisk kommer den informationen också att få dig att sova bättre. Du kan då testa åtgärderna ovan med mer lugn och tålamod.

Om allt detta inte hjälper och den nattliga terrorn inte verkar upphöra kan du fundera på att söka professionell hjälp från en erfaren kattpsykolog. När allt kommer omkring lider inte bara du av sömnlöshet, utan din katt känner sig också obekväm på något sätt och vill använda det starka jamandet för att uttrycka ett behov som du behöver komma fram till vad det är.

Våra mest populära inlägg
8 min

Uppfostran av katter – allt du behöver veta!

Under de första veckorna i livet lär sig de små kattungarna mycket om hur de ska bete sig av sin mor och faktiskt också av sina syskon. Men det är ändå nödvändigt att människorna engagerar sig i uppfostran av kattungen. Kattmamman uppfostrar ju inte kattungen direkt för att anpassa den till mänsklig vett och etikett.
4 min

Min katt slickar mig: vad betyder det?

Om du känner två sammetstassar som gillar varandra, så kan du med lite tur observera hur de tar hand om varandras päls. Då slickar katterna varandra med hängivelse. Men många kattägare undrar, vad betyder det om min katt slickar mig?
9 min

Katten jamar på natten – varför, och vad kan jag göra?

Har du sömnlösa nätter på grund av att katten är högljudd? Det har förmodligen varje kattägare varit med om någon gång. Men vad kan vi göra när katten håller oss vakna vareviga natt med sitt jamande? Varför jamar många katter speciellt på natten, och vad hjälper mot detta problem?