Klickerträning med katt

klickerträning med katt

klickerträning är inte bara en innovativ sysselsättnings- och utbildningsmetod för hästar och hundar utan också för katter.

Vill du få din katt att sluta markera på soffan eller kanske lära hen några nya knep? Kombinera träningen med den roliga och vetenskapligt erkända klickerträning med katt!

Vad är en klicker?

En klicker är en liten enhet som ger ifrån sig ett knäppande eller klickande ljud. Ljudet uppstår när metallstycket, som står under spänning, trycks ned när du trycker på knappen. De flesta klicker är droppformade för att vara bekväma att hålla i handen.

När du väljer klicker är det viktigt att välja en som passar din katt. Eftersom katter har en mycket bra hörsel är det möjligt att vissa klicker är för högljudda för dem. Testa därför i förväg om ljudet skrämmer katten. Om den reagerar intresserat och är avslappnad har du hittat rätt klicker.

Men varför måste du köpa en klicker? Räcker det inte med ett entusiastiskt ”duktig katt!” från din sida? Nej tyvärr.

Rösten låter alltid olika, beroende på om du är ledsen eller glad, frisk eller förkyld. Kattens öra är mycket känsligt och din katt kan genast se om något är fel. En klicker däremot låter alltid likadant.

Praktisk klicker för träning med katten

  • Med ett klick kan du stärka kattens beteende och minska negativt uppförande
  • Klickmetoden är baserad på vetenskapliga rön
  • Droppformen gör klickern bekväm att hålla

Hur fungerar klickerträning med katter?

Klickerträning är en vetenskapligt erkänd träningsmetod för olika husdjur, till exempel hästar, hundar och katter. Syftet är att använda klickljudet för att mildra oönskat beteende och stärka önskat beteende med riktade övningar.

Vissa katter kan vara ganska envisa. Om du har en av denna sort hemma kan du lättare motivera den att lära sig om du använder en klicker. Tricket är att om din katt uppvisar önskat beteende, trycker du på klickern vid exakt rätt tidpunkt och belönar sedan din katt med en godbit. Metoden använder sig alltså av uppmuntran i form av belöningar, inte av tvång eller rentav straff.

Om din katt inte utför det du önskar blir alltså det inga negativa konsekvenser, utan belöningarna kommer snabbt att göra det tydligt för din katt att det är värt att delta i träningen. Det går också lättare att animera katter som i allmänhet är mycket lata och envisa med en klicker.

Om du tränar regelbundet med din katt kan du uppnå följande mål:

  • Lära ut nya kommandon
  • Korrigera oönskat beteende
  • Stärka förtroendet mellan dig och din katt

Hur du använder klickern korrekt

När din katt visar önskat beteende eller gör rätt, tryck på knappen och belöna din katt med en godbit. Det är teorin. Men hur börjar du med klickerträningen?

Klickerträning för katter ska alltid ske på ett lugnt ställe. Ta bort allt som kan störa eller distrahera din kisse. Nu kan du låta din katt lära känna klickern. Tänk på att klicka betyder en omedelbar belöning. Den maximala fördröjningen bör bara vara två sekunder!

Det är lämpligt att påbörja klickerträningen i kattens präglingsfas. Upprepa den enkla övningen klick = godis flera gånger om dagen tills din katt känner igen “klicket” och förbinder den med belöningen. Specialister kallar denna princip “klassisk konditionering”.

Du skapar en neutral stimulans (klicket) och ansluter den till en primär förstärkare (godiset). Ett vanligt vardagsexempel, som kanske händer varje dag, är att katten glatt kommer rusande när den hör foderpåsen prassla eller konservburken öppnas.

Efter den klassiska konditioneringen kommer nästa steg; operatörskonditioneringen. Din katt ska associera ett visst beteende med en belöning. Här är exemplet “sitt”: Så fort din katt sätter sig, säg ett tydligt “sitt!” Och klicka direkt efteråt. Nu måste du belöna din katt direkt. Du kan få den att sitta genom att hålla en godis eller kattleksak över huvudet. Vanligtvis sätter sig katter ner i en sådan situation för att kunna ta en bättre titt på föremålet.

En annan möjlighet är ”capturing” – fånga upp kattens vardagsbeteende. Din katt lär sig då att om den utför en viss rörelse (i det här fallet “sitt”) kommer den att få en belöning efter klicket. Det väcker en känsla av prestation hos katten och den börjar utföra rörelsen allt oftare.

klickerträning med katt
Leckerlis sind eine schmackhafte Belohnung.

Vad ska du tänka på under klickerträningen med katten

Mycket viktigt: rätt timing! Om du inte belönar din katt direkt efter klicket, kommer den inte att associera händelsen med ljudet. Du måste därför alltid vara fokuserad och se till att reaktionstiden är kort

Om katten tappar intresset av klickerträningen efter en stund är det dags att ta en paus. Vi vet alla, att om katten inte vill, vill den inte. För höga ambitioner leder bara till frustration. Du kan hellre genomföra många men korta träningspass varje dag för att inte överanstränga din katt eller skrämma bort den.

När är det vettigt att använda en klicker?

Klickerträning kan vara praktiskt vid många olika tillfällen. Till exempel, om katten är väldigt rädd för att gå till veterinären kan du kanske få grepp om detta problem med hjälp av en klicker. Du kan också hantera andra stressiga situationer lekfullt och få din katt att slappna av.

Om din kisse beter sig olämpligt markerar i hemmet kan du avvänja den från beteendet på ett lekfullt sätt. Är katten understimulerad och ofta uttråkad kan klickerträning vara ett utmärkt alternativ till vanliga kattleksaker!

Våra mest populära inlägg
8 min

Uppfostran av katter – allt du behöver veta!

Under de första veckorna i livet lär sig de små kattungarna mycket om hur de ska bete sig av sin mor och faktiskt också av sina syskon. Men det är ändå nödvändigt att människorna engagerar sig i uppfostran av kattungen. Kattmamman uppfostrar ju inte kattungen direkt för att anpassa den till mänsklig vett och etikett.
4 min

Min katt slickar mig: vad betyder det?

Om du känner två sammetstassar som gillar varandra, så kan du med lite tur observera hur de tar hand om varandras päls. Då slickar katterna varandra med hängivelse. Men många kattägare undrar, vad betyder det om min katt slickar mig?
9 min

Katten jamar på natten – varför, och vad kan jag göra?

Har du sömnlösa nätter på grund av att katten är högljudd? Det har förmodligen varje kattägare varit med om någon gång. Men vad kan vi göra när katten håller oss vakna vareviga natt med sitt jamande? Varför jamar många katter speciellt på natten, och vad hjälper mot detta problem?