Exotic Shorthair (Exotisk korthårig katt)

Exotic Shorthair (Exotisk korthårig katt)

Älskar du Garfield? Då är Exotic Shorthair den perfekta katten för dig. När allt kommer omkring har den mysiga, lata men mycket älskvärda tv-katten hämtat inspiration från Exotic Shorthair med de korta, kraftiga benen och det stora, huvudet med den korta nosen.

Perserkatt för lata

I USA kallas Exotic Shorthair , som har uppstått genom parning mellan perserkatt och brittisk eller amerikansk korthårig katt, för “the lazy man’s persian”, alltså perserkatt för lata. För Exotic Shorthair har alla de positiva karaktärsegenskaperna som perserkatten har, men är – tack vare den korta pälsen – mycket lättare att sköta än sina långhåriga släktingar.

Bortsett från pälsen finns det faktiskt inga större skillnader mellan den och den perserkatten. I vissa nationella kattförbund betraktas korthårskatten därför som en perserkatt. De har än idag samma standard. Fédération Internationale Féline (FiFe) erkände Exotic Shorthair 1983 som en korthårig variant av perserkatten.

Historien om Exotic Shorthair

Forskare misstänker att perserkatternas förfäder redan fanns under antiken. Utan tvekan hör perser till de äldsta raskatterna. Men om de verkligen kommer från den persiska staden Chorassan, varifrån den italienska världsresenären Pietro della Valle ska ha tagit dem med sig till Europa, är dock enligt nya genstudier kontroversiellt. Visserligen ska även fransmannen Nicolas Claude Fabri de Peiresc ha fört med sig de första långhåriga katter från Mindre Asien till sitt hemland i mitten på 1600-talet, men det gick inte att bevisa om dessa katter, som snart kom att kallas perser, verkligen var förfäder till den kattras som vi känner till idag. En studie från University of Missouri (USA) som publicerades 2014 visade att dagens perserras snarare var en slumpmässig uppfödning av exemplar från den ryska huskatten.

De ädla långhåriga katterna blev världsberömda 1871 när den brittiska drottningen Victoria köpte två blå exemplar av rasen på en utställning i London. Britterna ledde också uppfödningen av perserkatter under lång tid. Den korthåriga perservarianten uppstod däremot i USA på 1950-talet. Uppfödare av amerikanskt korthår korsade de populära, men skötselskrävande perserna med sina korthåriga katter för att tillgodose önskan om en perserkatt med kort och därmed lättskött päls. Experimentet lyckades: Persernas och korthårskattens ättlingar var lika sällskapliga och vänliga som de långhåriga perserna – bara med kort päls. Många perseruppfödare anslöt sig till uppfödningen av katten Exotic Shorthair och fortsatte sprida denna. 1967 erkändes den som en självständig ras i USA.

Utseende

Idag finns Exotic Shorthair i alla kända perserfärger. Förutom de vanligaste färgerna vitt, svart, blått, rött, kräm, choklad och lila finns de i chinchilla, i colourpoint och i tabby-mönstren tigrerat, fläckigt och prickigt. Under sin täta päls bär den en tjock underull som gör att täckhåren står upp från kroppen och därmed ger den en plyschig teddybjörnslook.

Allt som allt ger Exotic Shorthair – liksom den besläktade seriefiguren Garfield – ett ganska mysigt intryck. Den medelstora till stora katten är ganska kraftig och står på låga, tjocka ben som slutar i stora och runda tassar och kompletterar teddybjörnslooken perfekt. Vuxna Exotic Shorthair kan väga hela nio kilo. Honorna väger mellan fyra och sju kilo. Kattrasen har ett stort, kraftigt huvud som är typiskt för perserkatter och har ett tydligt stop, vilket stämmer överens med den ganska kraftiga kroppen. Den massiva, runda skallen, det platta ansiktet och den korta, breda nosen ger den ett distinkt utseende.

© CALLALLOO CANDCY / stock.adobe.com

Se upp för tortyruppfödning!

Tyvärr har överdriven uppfödning tidigare alltid gett upphov till extremt platta nosar som hindrade dem från att andas fritt och som ledde till inflammationer och obehag i ögon, nos och hals. När du köper en Exotic Shorthair bör du därför alltid vända dig till en seriös och ansvarsfull uppfödare, där rasens hälsa, vänliga väsen och ett naturligt utseende prioriteras.

Exotic Shorthair – karaktär

Stolt, mysig och charmig!

Katten Exotic Shorthair behöver inte en överdrivet platt nos för att vara omisskänlig – för det står den enastående karaktären för. Den är en egen, stolt personlighet som – trots allt sitt oberoende – är ovanligt människoorienterad. Katten älskar att leva ett lugnt liv tillsammans med sina medmänniskor och verkar aldrig ha något emot en mysig tupplur i soffan – även det har den gemensamt med den lata, men älskvärda seriehjälten Garfield. Kattens avslappnade och balanserade karaktär har en underbart lugnande effekt på sina människor, som de med stor charm virar runt sin tjocka tass. Även om den inte hittar på lika mycket bus som Garfield, vet den hur man får människor att le och tvinga fram sin vilja på ett kärleksfullt sätt.

Djurhållning och skötsel

Tack vare sin lugna natur är den också lämplig att ha som inomhuskatt, samtidigt som den – som nästan alla andra katter – också gillar att röra på sig ute i naturen. Men de strövar aldrig alltför långt bort från sitt hem, trots allt väntar en full matskål och ett underbart mysigt kattäcke där igen. Om och om igen söker den närheten till sina människor. Den är en mycket social och väl tolererad katt som inte ens låter sig störas av uppvaknade, högljudda barn. Till skillnad från många andra kattraser känner den sig lika bekväm i den turbulenta vardagen som i ett lugnt ensamhushåll.

Kattens motto: Tillsammans är man mindre ensam

Exotic Shorthair motsätter sig däremot bestämt att vara länge ensam och ha tråkigt. Den är därför öppen mot en lekkamrat, i form av en andra katt. Även med hundar klarar sig den sociala, självsäkra katten bra efter den vanliga tillvänjningstiden.

Passande till den exotiska kattens förnöjsamhet ställer den inte mycket krav på sin djurhållning. Även den korta pälsen är mycket lättskött. Bortsett ifrån de två gånger per år då den byter päls, behöver den bara kammas en eller två gånger per vecka.

Kost

Den är också anspråkslös när det gäller sin kost. För att undvika övervikt eller andra hälsoproblem, bör du dock alltid välja en artanpassad kost bestående av högkvalitativt kattfoder.

Upptäck vårt sortiment av kattfoder!

© Светлана Акифьева / stock.adobe.com
Brown exotic Shorthair kitten lying at the window and looks up. Toddler animals and adorable Persian cats concept.

Hälsa och uppfödning

Ett problem med kattrasen Exotic Shorthair ligger – som är känt hos perserraser – i den alltför korta nosen, som kan leda till en rad allvarliga hälsoskador. Tyvärr är andningssvårigheter, tårar i ögonen, problem med att äta och andra smärtor inte ovanliga hos de så kallade “pekefaced” djuren. Ett annat problem är den utbredda inaveln vid uppfödning av Exotic Shorthair, som kan leda till ytterligare sjukdomar som är typiska för rasen och kan leda till en förkortad livslängd.

Goda skäl att köpa en Exotic Shorthair från en seriös uppfödare

Den som är intresserad av en Exotic Shorthair bör absolut kontakta en seriös uppfödare och endast köpa kattungar från en frisk stamtavla. Se till att ingen anfader förekommer två gånger i släktträdet för att utesluta inavel. Uppfödaren ska också ha testat sina avelsdjur för vanliga ärftliga sjukdomar och vaccinerat, avmaskat och chippat sina kattungar. En Exotic Shorthair, som är fri från avelsmässiga överdrifter, har en förväntad livslängd på 15 år eller mer. Naturligtvis har en renrasig, ansvarsfullt uppfödd Exotic Shorthair sitt pris, nämligen cirka 10 000 SEK– men du kommer också att spara en hel del veterinärkostnader på det.

Alternativt kan du naturligtvis också ta en titt på ett närliggande djurhem, där många vuxna katter, inklusive perser, Exotic Shorthair- eller blandraskatter väntar på ett nytt hem och en andra chans. Fråga på djurhemmet var katten kommer ifrån och om inavel eller allvarliga ärftliga sjukdomar kan uteslutas. Oftast får du ett vänligt bemötande av djurskötaren på hemmet och svarar villigt och öppet på dina frågor om djuret.

Är en Exotic Shorthair rätt katt för dig?

Innan du går till närmaste djurhem eller uppfödare bör du naturligtvis vara övertygad om att Exotic Shorthair passar dig. Du gör varken dig själv eller katten en tjänst om du efter några månader märker att samlivet ändå inte fungerar som tänkt och att du måste lämna ifrån dig den nya pälsvännen igen. Köpet av ett husdjur bör vara väl genomtänkt. Följande frågor hjälper dig när du funderar:

  • Har jag tillräckligt med tid att ta hand om en katt?
  • Är det ingen av familjemedlemmarna som har en katthårsallergi?
  • Får jag ha ett husdjur i mitt hyreshus eller i min lägenhet?
  • Vem sköter om katten när jag måste resa bort någon gång?
  • Vill jag ha en ren innekatt eller hellre en utekatt?
  • Har katten tillräckligt med rörelseutrymme i bostaden?
  • Vem i familjen är ansvarig för foder, vård, veterinärbesök och rengöring av kattlådan?
  • Har jag råd med katten? Du bör inte bara tänka på kostnaden för inköp, utan även kostnaden för tillbehör, kattleksaker, foder och veterinärbesök.

Kunde du reda ut alla frågor och är alla familjemedlemmar överens om att köpa katten? Är du inte rädd för stora katter, njuter av sällskapet men längtar också efter rogivande pol? Då är en Exotic Shorthair med sin smittsamma mysighet och jämna humör garanterat berikande för dig och din familj. Och om du fortfarande letar efter ett namn på din nya inneboende vän: Vad sägs om ”Garfield” eller “Gustaf”?

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...

10 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.