Balines Katt

Balines katt

Deras namn är missvisande: balineserna kommer inte från ön Bali, utan föddes först medvetet i USA.

För vänner av siameskatten och birmakatten fångar balinesen omedelbart ögat. Precis som siamesen visar denna katt en slående punktmönstring, men dess päls är halvlång. Dess livliga personlighet gör den till en idealisk familjemedlem.

Egenskaper för balineserna

Kort information: Balineser är intelligenta, människoinriktade katter. Visuellt liknar de Siames, men har mediumlångt hår och en buskig svans.
Storlek: Medium
Vikt: 3-4 kg (honkatt) 4-5 kg (hankatt)
Genomsnittlig livslängd: 15-20 år
Pris: ca 10,000 Kr
Personlighet: tillgiven, aktiv, lekfull, talför, temperamentfull
Päls: halvlång
Pälsfärg: Seal-point, Blue-point, Chocolate-point, Lilac-point m.fl.
Ögonfärg: Blå
Skötselbehov: medium
Rörelsebehov: medium
Ursprung: USA

Utseende: Hur ser en balinesisk katt ut?

Balineser är muskulösa men ändå smala katter. De medelstora djuren väger mellan tre och fyra kilo. Hankatter kan väga upp till fem kilo.

Djuren ser ut som ursprungliga siameser, men deras päls är lång och buskig, särskilt på svansen. Den moderna varianten av den balinesiska katten påminner dock mycket om den moderna siamesen, med en långsträckt kropp och triangulärt ansikte.

Balineser tillhör point-katter

Precis som birmakatter och siameser tillhör balinesiska katter de så kallade point-katterna. Denna iögonfallande färgning fångar omedelbart ögat: den övervägande ljusa pälsen är endast mörkt färgad på kroppsspetsarna som nos, ben, svans och öron.

Färgningen är baserad på en mutation som leder till en defekt funktion av enzymet tyrosinas och stör produktionen av pigmentbasämnet melanin. Detta leder till en så kallad partiell albinism och en färgning av de “kalla” delarna av kroppen. Enligt den genetiska grunden kan varje pälsfärg också förekomma som punktfärg.

Ögonen på den balinesiska katten är slående klarblå. De får katten att framstå som uppmärksam och intelligent och indikerar också dess pratsamma och aktiva karaktär.

Pälsfärger på Balinesen

Enligt den europeiska avelsföreningen är följande färger tillåtna vid uppfödning av balines-katter:

  • seal-point: den svarta grundfärgen sticker ut på de “kalla” kroppsregionerna.
  • blue-point: en svart grundfärg är utspädd till ”blå”. Tecknen ser mörkgrå ut.
  • chocolate-point: balineser med choklad-point har en brun grundfärg som, liksom hos point-katter, brukar slå igenom på kroppens spetsar.
  • lilac-point: lilac kallas för utspädningen av brunt färg. Den nästan ljusgråa färgen syns naturligtvis endast i point-spetsarna.
  • cinnamon-point: en kanelröd basfärg, synlig endast i point-spetsarna.
  • red-Point: en balines med röd point-färg kallas för red-point.
  • fawn-point: grundfärgen i ”cinnamon” är utspädd till ”fawn”. Det visar sig som en grå-beige point-färg.
  • creme-point: rött kallas för ”creme” – birma creme-points har krämfärgade points.
  • foreign white: Faktum är att det finns balines-katter som bara har vit päls utan point-färg! På det professionella språket kallas dessa för “Foreign White”.
Balines i sin ägares famn © New Africa / stock.adobe.com
Balineser anses vara tillgivna, människorelaterade katter.

Karaktär: Intelligent, pratsam katt

Balinesens karaktär är typisk för orientaliska kattraser. Djuren är särskilt aktiva och pratsamma. De visar sig människoinriktade, älskar uppmärksamheten från sin ägare och kräver därför gärna den högljutt.

Ingen tristess tillåten

De intelligenta Balineserna vill hållas sysselsatta – och helst dygnet runt! Intelligensleksaker och knepiga spel är populära, men katterna älskar att leka med “sina” människor.

Trots att de tillhör de mer dominanta kattraserna passar de därför för familjer med barn och andra djur, som till exempel hundar. Huvudsaken är att det alltid är något som händer!

Djurhållning och skötsel: nöje och lek för balineserna

Balineser är lättskötta och robusta djur. Precis som alla katter gynnas de av att kammas eller borstas en eller två gånger i veckan. Under fällningstiden på våren och hösten hjälper kattgräs och malt pasta till att naturligt eliminera svalda hår.

Årliga hälsokontroller hos veterinären är också ett måste. Här kommer din Balineserkatt att kontrolleras från topp till tå – bokstavligen talat. Eventuella frågor kan också besvaras under den korta undersökningen.

Kattanpassad boendemiljö

Som intelligenta djur blir Balineser snabbt uttråkade. En artanpassad hållning av orientaliska kattraser bör därför alltid innefatta en varierande miljö med möjligheter att klättra, leka och gömma sig.

Rekommenderade produkter inkluderar klätterträd med flera nivåer, eftersom katter föredrar förhöjda platser. Lekhus och kattunnlar kan också erbjudas till katterna. På detta sätt kan dina Balineser riktigt få utlopp för sin energi och dra sig tillbaka vid behov.

Utomhusaktiviteter

Om du inte vill släppa ut din Balineserkatt fritt i naturen är en säker balkong eller trädgård ett bra alternativ. Vattenpölar, utomhus klätterträd och en skål med kattgräs ger underhållning och stimulans.

Balines katt utomhus © Elena Kovaleva / stock.adobe.com
Balineserna, som älskar att träna, uppskattar resor till den säkrade balkongen eller ledigt utrymme i trädgården.

Foder: Hälsosam näring för balineser

En artanpassad diet med mycket hälsosamt protein är viktigt för alla katter. Aktiva raser som balineserna behöver ofta mycket energi. Eftersom katter bara kan bearbeta kolhydrater i begränsad omfattning bör du i första hand fokusera på högkvalitativt kattmat med hög kött- och proteinhalt.

Prova mattrender

Kanske flörtar du också med alternativa matningsmetoder som BARF och självkokning? Med råutfodring eller BARF består den dagliga foderportionen av rått kött, en liten mängd slaktbiprodukter och riktade tillskott.

En grundlig utbildningsperiod är viktig här. Detta kommer att säkerställa att din katt får allt de behöver för att hålla sig frisk. Detsamma gäller för självkokning av kattmat.

Hälsa: Sjukdomar som är typiska för rasen

På grund av sin nära släktskap med siameser visar Balineser tyvärr några ärftliga sjukdomar som är typiska för denna ras. Dessa inkluderar till exempel hypertrofisk kardiomyopati, en ärftlig förtjockning av hjärtmuskeln.

Ett hjärtultraljud är det bästa sättet att diagnostisera HCM och att undersöka avelsdjur. Sjukdomen kan inte botas, men genom tidig diagnos kan sjuka djur uteslutas från avel.

Hur gammal blir en Balineserkatt?

HCM är inte en dödsdom – djuren kan leva ett långt, hälsosamt liv som familjekatter! De bör dock uteslutas från avel för att undvika att sjukdomen ärvs.

Med god vård kan en Balineserkatt leva upp till 15 till 20 år.

En balinesisk katt för allergiker?

Balineser säljs ofta som påstådda hypoallergena katter. Tyvärr har vetenskapen ännu inte framställt en kattras som kan rekommenderas utan begränsningar för personer med kattallergi.

En kattallergi orsakas av enzymerna Fel d1 och Fel d4 som finns i kattens saliv. Faktum är att munvätskan hos Balineser innehåller en relativt låg koncentration av dessa proteiner.

Historia: var kommer balineserna ifrån?

Trots sitt namn härstammar inte Balineser från Bali eller Indonesien. Rasen uppstod genom avel och inte genom naturligt urval.

Faktum är att några siameser som importerades från Thailand till USA och England runt 1800 bar på långt hår-genen. Dessa katter, kallade “långt hår-siam”, användes dock inte för avel. För att inte förvanska rasstandarden såldes de som sällskapsdjur eller avlivades om ingen köpare hittades.

Elegant som balinesiska dansare

Rasen registrerades för första gången 1928 och visades på kattutställningar. På 1950-talet upptäckte amerikanska uppfödare rasens potential och började selektivt avla fram den.

“Långt hår-siam” var dock för klumpig för kattälskare. Namnet “Balines” föddes. Det hänvisar emellertid inte till rasens geografiska ursprung, utan till kattens eleganta och graciösa utseende, likt balinesiska dansare.

Historisk utveckling av Balines-uppfödning

Under 1960- och 70-talet tilläts endast katter med klassiska point-färger som Seal, Chocolate, Blue och Lilac att användas i Balineser-uppfödningen. Samtidigt kallade Cat Fanciers Association Balineser i färgerna röd, cream, tabby och sköldpaddsfärgad för “Javanese”. Denna namngivning används fortfarande idag, men orsakar ofta förvirring.

Även Balines kattens ursprungliga typ genomgick en förändring. Selektiv avel flyttade Balinesens ideal från det traditionella utseendet till en allt slankare kroppsbyggnad med en trekantig huvudform och större öron. Idag liknar Balines kattens kroppsbyggnad därför den moderna siamesen. Den ursprungliga typen behålls endast av några få uppfödare.

Uppfödning: Köp av Balineser från uppfödare

Precis som Siam finns det två typer av Balineser – den ursprungliga, robustare typen och den modernare zuchtvarianten. Den senare är den populärare varianten som ofta ses på avelsutställningar.

Balineser blir allt mer lika den moderna Siam. För att uppnå detta korsas Siamkatter med Balineser medvetet i aveln. De resulterande “Siam-varianterna” ser ut som korthåriga Siamkatter, men har genen för långt hår. Denna gen möjliggör användning av varianter för Balineser uppfödning.

Hitta seriösa uppfödare

Som du ser är kattuppfödning inte en enkel fråga och kräver genetisk kunskap och noggrann kännedom om respektive uppfödningsföreskrifter.

Professionella kattuppfödare är därför medlemmar i en uppfödningsförening. Endast på detta sätt garanteras att avelsdjur och avkommor uppfyller rasens specifikationer. Genom medveten och genomtänkt parning undviks ärftliga sjukdomar och inavel

Se till att det är väl socialiserat

Samtidigt ser ansvarsfulla uppfödare till att föräldradjur och kattungar regelbundet undersöks för hälsa. Artanpassad kattmat och uppväxt i familjen är också ett måste.

Under de första tolv veckorna lär kattungarna allt livsviktigt av föräldrarna och syskonen. De bör inte flyttas till ett nytt hem förrän efter slutet av denna prägling.

Vad kostar en Balines katt?

Registreringsbevis är därför mer än bara ett papper. Även om du inte tänker på framtida avel kan du vara säker på att din Balineser verkligen är en Balineser katt.

Men kattuppfödning är en tidskrävande, dyr hobby och en raskatt har sitt pris. Om du är intresserad av de intelligenta Balineserna måste du därför betala upp till 15000 kronor för en katt.

Var försiktig med raskatter utan papper

Men den som vill spara pengar bör inte luras av tvivelaktiga förmedlare av “raskatter utan papper”. Uppfödare som undviker uppfödningsförbund sparar inte bara utställningsavgifter. Det är ofta brist på kunskap om kattgenetik här.

Också lämpligt hållande och näring av djuren är ofta förbisedd. Det påstådda fyndet blir så dyrt när till exempel tecken på en ärftlig sjukdom eller följderna av näringsbrist plötsligt upptäcks.

Raskatter från djurhemmet

Det finns dock ett alternativ för kattälskare som inte vill spendera flera tusen kronor på en sällskapskatt. Djurhem och djurskyddsföreningar är ett tillfälligt hem för katter i alla åldrar. Bland dem finns också många raskatter!

Djurhemskatter ges ofta bort mot en skyddavgift. Denna täcker inte alltid de veterinär- och foderkostnader som föreningen har haft, men avskräcker från spontana köp. Dessutom stödjer du med denna avgift räddningen av fler djur.

Vi önskar dig och din Balines-katt en god tid tillsammans!

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...

10 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.