Sphynx-Katt

Sphynx katt

Sphynx-katten ser mystisk ut – och är mycket kontroversiell.

Sphynx-katten hör till nakenkatterna och är en vattendelare. Medan vissa djurälskare ser kritiskt på uppfödningen av den här rasen från Kanada och talar om tortyr, svärmar andra för de ovanliga sammetstassarna. Det är omstritt huruvida en sphynx utan morrhår klassificeras som tortyravel i Tyskland. Bilda dig en egen uppfattning om sphynxen.

UtseendeKatten utan päls

Även om den också är ett blickfång, så har denna kattras inget gemensamt med namnet på den gamla egyptiska sfinxen.

Sphynxen är en medelstor, muskulös katt som kan väga upp till sju kilo. På det kantiga huvudet sitter stora, öppna öron. Sphynx-kattens ögon är enligt standarden citronformade och sitter något lutande ovanför framträdande kindben.

Typiskt för rasen är att det nästan helt saknas päls. Sphynxens kropp täcks endast av lätt, knappt synliga fjun. Även den löst hängande, något rynkiga huden är typisk. Vecken på huvudet är obligatoriska enligt standarden.

Färgerna på huden är lika omväxlande som pälsfärgerna hos normalt hårbeklädda sammetstassar. Sphynxen kan alltså också vara fläckig eller ha vita partier.

Observera: Tyvärr finns det framavlade sphynxer som inte har morrhår. Det här är tortyruppfödning. Morrhåren betraktas nämligen som kattens sinnesorgan.

Sphynx-kattens karaktär: mysig och gosig katt

Sphynx-katter är intelligenta, lekfulla, livliga och tillgivna. Många av dem älskar att mysa med andra djur och människor. De är mycket tillgivna sina ägare och är oftast vänliga mot andra husdjur, till exempel hundar.

Om du vill låta en sphynx flytta in hos dig, ska du inte ha problem med att den då och då ger ljud ifrån sig. Sphynx-katter tillhör nämligen den mer pratsamma sorten. Deras jamande är dock inte alls högljudd. De ger oftast bara ett tyst kvittrande ljud ifrån sig.

Vad är speciellt med en sphynx-katt?

Sphynxen har samma behov som alla andra sammetstassar. Det finns dock några saker att tänka på.

Gosa, leka, vara lycklig

Väl socialiserade sphynx-katter behöver minst en kattkamrat för att vara lyckliga. Bäst är en annan sphynx eller en sammetstass som är lika tillgiven.

En sphynx bör inte heller släppas ut på egen hand. Deras ovanliga utseende i kombination med stor deras stora tillgivenhet gör dem stöldbegärliga. Som ett alternativ till att gå utomhus kan du skapa en kattsäker balkong där den kan springa av sig så mycket den vill när väderförhållandena är lämpliga.

Precis som alla sammetstassar behöver nakenkatter regelbunden och varierande sysselsättning. För detta ändamål kan man till exempel använda en intelligensleksak som utmanar sphynx-katten mentalt. De aktiva fyrbenta vännerna kan till och med lära sig att apportera.

Specialpäls: skötsel av nakenkatter

Kattpäls är ingen dekoration, utan har värdefulla skyddande funktioner i vardagen. Om du lever med en eller flera sphynxer bör du därför vara medveten om att nakenkatter kan vara mer känsliga. När katterna slåss med andra katter skadar de sig snabbare på grund av att de inte har päls.

Dessutom rapporterar många ägare att sphynxen, i motsats till vissa fördomar, inte behöver en högre rumstemperatur för att må bra.

Visste du att Tvärtemot vad många tror har sphynxen inte heller en högre kroppstemperatur än andra katter. Eftersom nakenkatter saknar isolerande päls känns de bara varmare än katter med päls.

Ett problem som denna kattras har gemensamt med människan är att ju ljusare huden är, desto känsligare är den för solbränna. På så sätt kan ljusa nakenkatter också bli lite solbruna under en sommar. Enligt de flesta kattägares erfarenhet behövs det däremot inte en solkräm för katter. Fråga din veterinär om du är osäker.

Eftersom nakenkatter inte har någon päls som tar upp hudens talg, blir den med tiden till en lätt oljig hinna. Vissa kattägare badar därför regelbundet sin sphynx. Alternativt kan du helt enkelt torka sphynxen med en fuktig trasa varannan dag.

Är nakenkatter lämpliga för allergiker?

Det påstås ofta att allergiker utan problem kan ha sphynx-katter som husdjur. Detta kan gälla enskilda personer, men det finns ingen garanti för detta.

Eftersom allergenerna inte bara sitter i pälsen, utan även i katternas hudavlagringar och saliv. Därför kan det hända att katthårsallergiker också reagerar allergiskt mot sphynxer. Om du misstänker djurhårsallergier, fråga en allergispecialist om råd. Det kan också vara till hjälp att tillbringa några timmar hemma hos en uppfödare.

Hur frisk är en sphynx?

Sphynx-katter är relativt sällsynta. Därför är den genpool som finns tillgänglig ganska liten. Därför kan vissa sjukdomar lättare uppkomma. Dessutom finns det hos vissa representanter för denna ras ett problematiskt kännetecken för tortyruppfödning som består i avsaknaden av morrhår.

Är sphynxen en tortyruppfödning?

Enligt svensk djurskyddslag är det förbjudet att föda upp djur med ärftliga defekter som kan orsaka smärta, lidande eller skador. Djurskyddslagen (1988:534) säger att djur ska ha tillräckligt med utrymme, mat, vatten och vård och att djur inte får utsättas för onödigt lidande eller skada. Det finns också specifika regler om uppfödning av djur i Sverige, inklusive krav på hälsa och välbefinnande för djuren.

Om en uppfödare föder upp djur med defekter som kan orsaka lidande eller skador, är det lämpligt att rapportera det till den lokalt ansvarige myndighetsveterinären för vidare undersökning och eventuella åtgärder

en vit sphynx katt
Denna sphynx har inga morrhår och betraktas därför som tortyruppfödning. Du bör under inga omständigheter stötta en sådan uppfödning!

Vanliga sjukdomar

En annan risk för uppfödningen av denna kattras är den lilla genpoolen. Detta leder ofta till inavel och därmed associerade sjukdomar. Ansvarsfulla uppfödare vet dock hur man kan förebygga detta problem med väl genomtänkta parningar med låg koefficient för inavel.

Enligt nuvarande kunskaper har sphynxer ingen stor tendens till ärftliga sjukdomar. Det har dock beskrivits att denna ras kan utveckla hypertrofisk kardiomyopati (HCM) som en följd av en mutation i ALMS1-genen. Om du vill avla på din sphynx kan du i förväg utesluta denna genetiska defekt.

Enligt uppskattningar behöver sphynxen dessutom cirka 20 procent mer foder än katter med päls på grund av sin hårlöshet. Värmeregleringen hos nakenkatter är mer komplicerad. Eftersom pälsen saknas förlorar sphynxen snabbare värme. Det krävs alltså mer energi för att hålla värmen.

Tips: Satsa på ett högkvalitativt foder för din sphynx.

Sphynxens problematiska ursprung

Sphynx-katten är mycket sällsynt i Sverige och dessutom mycket kontroversiell. Det ovanliga utseendet var nämligen från början en slumpmässig defekt – vilket alla intresserade bör ha i åtanke. Denna avlades sedan medvetet vidare på av människan.

Sphynx-kattens ursprung

Sphynx-katten kommer inte, som man ofta kan läsa, från aztekerna, utan har sitt ursprung i Kanada. 1966 födde en huskatt av en slump en hårlös kattunge. Det var så uppfödningen av sphynxen började.

Ägaren fortsatte avla med den hårlösa katten som han döpte till ”Prune” (plommon på svenska). Några av kattungarna hade päls, andra var hårlösa. Men kattungarna hade allvarliga hälsoproblem. Deras immunsystem kunde nämligen inte utvecklas ordentligt. Det avslutade nästan aveln.

Men i mitten av 1970-talet kunde man dock hitta fler hårlösa katter och uppfödningen fortsatte. Sedan 1971 har sphynxen erkänts som en ras. Den mest kända företrädaren för kattrasen är förmodligen ”Mr. Bigglesworth” från Austin Powers film.

Uppfödningen av nakenkatter utsätts för kritik

Sphynx-katter utan morrhår betraktas som tortyruppfödning. Därför är uppfödningen exempelvis förbjuden i Tyskland och antalet uppfödare har minskat kraftigt.

den kanadensiska sphynxen är inte den enda nakenkatten som får utstå kritik. Kohonan från Hawaii är också helt fri från kroppshår. Eftersom även denna ras saknar morrhår är avel på denna kattras förbjuden i Tyskland enligt djurskyddslagen.

Levkoy, som inte erkänns av någon seriös förening, är en korsning mellan scottish fold och nakenkatter som sphynxen. Vissa uppfödare skriver att de böjda öronen påminde om en exotisk blomma. Faktum är att öronen helt enkelt är deformerade – en mutation som kan leda till allvarliga skador på ryggraden.

Tyska förbundsveterinärkammaren har tagit fram en checklista över tortyuppfödning av katter. Om bara ett av kriterierna stämmer är rekommendationen att: ”Köp på inga villkor katten!” Till dessa hör bland annat egenskaperna ”har (nästan) ingen päls” och ”katten eller moderdjuret har vikta öron”.

Var uppmärksam vid köp

Kanadensiska sphynxer är sällsynta. Om du letar efter den här rasen måste du ha tålamod. Det är mycket troligt med väntetider. Det är viktigt att du väntar på en ansvarsfull uppfödare istället för att köpa en sphynx-kattunge i en hast.

Tyvärr finns det många oseriösa leverantörer som erbjuder nakenkatter utan tydligt ursprungsbevis och utan omfattande undersökningar av föräldradjuren. Många ansluter sig till tvivelaktiga föreningar som inte erkänns av Féderation Internationale Féline (FiFe) för att få så kallade dokument.

Köp inte en kattunge vars uppfödare lämnar ifrån sig den innan den är tolv veckor gammal. Köp dessutom endast där föräldrarna har testats för ärftliga sjukdomar som HCM och PKD. Alla djur som används för avel bör dessutom absolut ha morrhår.

Liknande raser

Förutom sphynxen finns det andra nakenkattsraser. Dessa är dock ännu mer sällsynta.

Till dessa hör Don sphynx, en kattras från Ryssland. Don sphynx finns i fem pälsvarianter, varav en är den “nakna” versionen. Positivt är att den ryska sphynxen alltid har morrhår. Kattuppfödare har också skapat en annan nakenkatt med den hårlösa varianten av don sphynx och Siames-katter, peterbald.

En annan ras, devon rex, liknar trots sin päls sphynxen och är också mycket människoorienterad. För övrigt är dess lockiga päls baserad på samma mutation som hårförändringarna hos den kanadensiska sphynxen.

Sphynx-katt: en mycket kontroversiell ras

Sphynx-katten är ett naturens nyck som människor idag kalkylerat förökar. En så exotisk utseende som möjligt och som avviker från genomsnittet är en motivation för kattuppfödningen som måste ifrågasättas kritiskt.

Utan tvekan finns det många charmiga och sympatiska hårlösa fyrbenta vänner. Men något som alla djurälskare bör fråga sig själva innan de köper en kattunge är: varför måste det vara en nakenkatt? Fokus bör under inga omständigheter ligga på det ovanliga alien-utseendet som vissa sphynx-ägare betonar. Det bör snarare handla om att ta ansvar för en fyrbent kompis som bara vill vara katt.

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.