Bombay Katt

en svart bombay katt

Bombay-katten är en svart panter i miniformat.

Bombay-katten är en fortfarande mycket sällsynt korthårig huskatt. Så sällsynt som den är, är den också fascinerande. För Bombay-katten är som en liten svart panter för hemmet.

Utseende: Hur känner jag igen en Bombay-katt?

Den renrasiga Bombay-katten kännetecknas av sin djupsvarta, mycket blanka och nära anslutande päls. Den har inga vita fläckar.

“Cat Fancier’s Association” har också fastställt stora, runda, kopparfärgade ögon som rasstandard.

Är min katt en Bombay-katt?

En viktig identifierande faktor är ögonfärgen. Om färgen bleknar med åldern kan katten fortfarande vara vacker. Men enligt strikt tolkning av rasstandarden är den inte en Bombay-katt.

Eftersom ögonfärgen “koppar” är mycket svår att uppnå har många Bombay-katter gyllene eller djupt gula ögon. Även dessa accepteras allmänt som Bombay-katt. Koppar är emellertid den mest eftertraktade ögonfärgen för katter av denna ras.

en bombay katt men guldgula ögon
Helt magiskt: Bombay-kattens ögon är guldgula till kopparfärgade.

Brett huvud, kort nos

Den här vackra skönhetens uttrycksfulla ögon står ganska långt ifrån varandra. De tendentiellt små öronen på denna svarta skönhet är avrundade, står långt ifrån varandra och är lätt lutade framåt.

Bombay-kattens huvud är ganska brett och rundat på grund av påverkan från American Shorthair. Dess nos är relativt kort. Vid övergången till pannan har näsan en tydligt synlig böjning. Spetsen på näsan är något rundad. Nässpegeln och ögonen är svarta.

Typiskt för Bombay-katten: Djupsvart päls

Enligt rasstandarderna är bara en pälsfärg tillåten. Enligt detta bör pälsen på Bombay-katten vara djupsvart från topp till botten.

Enligt vissa uppfödare är en Bombay-katt bara en sådan om pälsen är djupsvart enligt rasstandarden och om dess stamtavla inte längre innehåller burmesiska katter. Detta är emellertid extremt sällsynt. Även om kattungar av denna ras ibland kan ha rödbruna nyanser, försvinner dessa vanligtvis hos vuxna exemplar.

Muskelös mini-panter

Bombay-kattens päls är kort, tätt anliggande och mycket silkeslen. Det har nästan ingen underull. I proportion till sin kompakta kropp har Bombay-katten en medelstorlek och är muskulös och smidig.

Med tanke på sin lilla kroppsstorlek väger denna söta panter något mer än vad man skulle kunna tro vid första anblicken, med tanke på dess ganska gracila utseende. Katter av denna ras väger runt fyra kilogram, medan hanar når en vikt på cirka fem kilogram.

Bombay-kattens ben och svans är medellånga.

Bombay-kattens karaktär: Idealisk familjekatt

Bombay-katten är känslig, intelligent, lekfull, mycket kelig, tillgiven, kärleksfull och fokuserad på sina människor. Eftersom kattens relation till sina mänskliga huskamrater är så stark, tycker denna ras inte om att lämnas ensam under flera timmar.

Mycket människorienterad

Denna människorienterade katt uppskattar sällskap från sin familj eller söker sin ägares uppmärksamhet och följer hen ibland överallt. Rasen visar gärna vart matskålen står. Efter att kattens mänskliga huskamrat har fyllt den med mat, lägger sig Bombay katten gärna i sin ägares knä, eftersom den söker sin ägares närhet.

Bombay katten vill vara en fullvärdig medlem i familjen och tar aktiv del i familjelivet. Som familjekatt är rasen generellt sett mycket lämplig. Ett sådant liv passar Bombay kattens natur mer än att leva med en ensam person.

Kompatibel med andra katter Från sin natur är denna kattras mycket tolerant och kompatibel. Rasen kommer därför bra överens med andra katter, hundar och barn. Dessa egenskaper gör den svarta inomhuspantern till ett mycket uppskattat, om än fortfarande sällsynt, husdjur. Bombay katter kommunicerar med en mjuk och melodisk röst.

SE_Summer_WetFood_General_ab_1

Utgående lekfullhet

Trots all sin tillgivenhet och keligthet har Bombay-katten också en livlig natur och älskar att leka. Men denna katt är inte lika vild och aktiv som vissa katter av andra raser. Ändå är det viktigt att bombay kattens ägare uppfyller kattens utpräglade lekfullhet.

Att underhålla sin feline vän med en kattleksak som en kattfjäderpinne väcker mycket glädje hos denna katt. Denna ras njuter av att få mänsklig uppmärksamhet på detta sätt. Även den mänskliga huskamraten till katten kommer att ha roligt med att sysselsätta sig i gemensamt lek med sin lilla svarta panter.

Lämplig för lägenheter

Bombay-katten omger sig gärna med värmekällor. Se till att din katt har en varm plats där den alltid kan dra sig tillbaka till när den vill. Denna raskatt kommer att trivas på en värmeplatta eller fönsterplats på grund av den sköna värmen. En kattfilt som en värmeväxlande underlag uppskattas också av katter av denna ras.

Raskatten lämpar sig bra för att hållas inomhus, men behöver mycket uppmärksamhet och omsorg från sin människa för att verkligen trivas. Den mänskliga huskamraten till denna soffversion av pantern bör kunna ägna katten den här tiden. Bombay-katten kommer att tacka sin ägare med många intensiva kramar och kelstunder.

I grund och botten är katter av denna sällsynta ras lättskötta varelser. Pälsen, som idealiskt sett ska vara djupsvart och mycket glänsande, kan hållas i gott skick med minimal ansträngning.

För att behålla glansen räcker det med att regelbundet torka av den lätt med en lädertrasa. För att förstärka den karakteristiska glansen i pälsen kan du också borsta den. Naturligtvis har även din katts balanserade kost en inverkan på pälsens hälsosamma glans.

Bombay-katten behöver ett klösträd eller klösmatta för att vårda sina klor och markera sitt territorium genom doftmärkning. Dessutom kan katten sträcka ut sin välutvecklade muskulatur på detta sätt.

Bombay-katten kan lida av viktökning. Speciellt hos katter som endast bor inomhus finns det en tendens för denna ras att utveckla övervikt. Därför är det viktigt att aktivt leka med katten och hjälpa den att hålla sin vikt på en hälsosam nivå.

Du bör också övervaka kattens vikt och ta hänsyn till några aspekter vid utfodringen. Till exempel bör kolhydratinnehållet i kattmaten inte vara för högt. Detta leder till att katten lagrar för mycket fett. Viktigt är högkvalitativ kattmat och en individuellt anpassad mängd mat.

I allmänhet är Bombay-katten inte mycket benägen att bli sjuk. Ibland kan dock ärftliga sjukdomar som hypertrofisk kardiomyopati (HCM) uppstå. Det är en ärftlig sjukdom i hjärtmuskeln.

Om du märker några avvikelser som andnöd eller till och med svimning hos Bombay-katten, ska du omedelbart kontakta en veterinär. Tyvärr är de första stadierna av denna sjukdom oftast så obemärkta att de ibland inte upptäcks av ägarna till Bombay-katten.

Skydd mot drag

På grund av deras benägenhet att bli förkylda bör du se till att Bombay-katten skyddas mot drag och har en varm plats att dra sig tillbaka till.

Hur länge lever en Bombay-katt?

I genomsnitt når Bombay-katten en relativt hög ålder på 17 till 20 år.

Du kan läsa mer om kattens ålder och konvertera kattår till människoår här

Under 1950-talet ville kattuppfödaren Nikki Horner, som bodde i Louisville, Kentucky, avla fram en “soff-panter”. Hon korsade – till en början utan framgång – svarta katter av rasen American Shorthair med mörkbruna burmakatter.

Det var först 1965 som Horner genom upprepade korsningar mot burmakatter lyckades avla fram en katt med djupsvart päls och kopparfärgade ögon.

År av avvisande

Detta var födelsen av den svarta skönheten med en vänlig karaktär, som uppfödaren döpte efter den indiska hamnstaden Bombay (numera Mumbai). Först insåg Horner emellertid att Bombay-katten inte accepterades direkt.

Det dröjde till 1976 innan Bombay-katten tilldelades championship-status av Cat Fancier’s Association – och tre år senare av International Cat Association.

Köpa Bombay-katt: Så väljer du rätt uppfödare

Bland uppfödarna av denna svarta skönhet finns det enstaka svarta får. Dessa sticker ut genom att till exempel erbjuda “svarta Bombay-katter utan stamtavla” eller påstådda “Bombay-blandningar” på online-annonssidor. Men du bör undvika sådana försök att göra ett billigt köp.

Är Bombay-katter sällsynta?

Den renrasiga Bombay är fortfarande en sällsynthet runt om i världen, särskilt i Europa. Antalet seriösa uppfödare som föder upp denna kattras är därför liten. Du kan känna igen en pålitlig uppfödare genom att hen är medlem i en registrerad kattklubb.

En pålitlig uppfödare kan också bevisa kattens stamtavla, där de feline förfäderna kan spåras tillbaka. Stamtavlan är det enda pålitliga beviset på att den lilla pantern faktiskt är en renrasig Bombay-katt.

Endast med aktuella papper

En pålitlig uppfödare lämnar inte över katterna till nya ägare alltför tidigt, utan först vid ungefär tolv veckors ålder.

Djuren bör redan då vara vaccinerade, avmaskade, kastrerade/steriliserade, märkta med chip och ha aktuella papper inklusive hälsodeklaration, när de kommer till sitt nya hem.

Vissa uppfödare tar också ett livslångt ansvar för djuren som kommer från deras uppfödning. Det innebär att om du inte längre kan ta hand om din katt kan du när som helst lämna tillbaka den till uppfödaren. Om denne inte längre kan integrera katten, hjälper hen gärna till med omplaceringen till pålitliga nya ägare.

Vad kostar en Bombay-katt?

På grund av dess sällsynthet tillhör Bombay-katten de något dyrare raserna. I genomsnitt kostar en frisk, renrasig kattunge mellan 10000 och 15000 kronor. Om en uppfödare erbjuder sina kattungar till ett betydligt lägre pris, bör intresserade vara misstänksamma.

Slutsats: En perfekt följeslagare

Vi anser att denna version av en svart panter för vardagsrummet är helt förtjusande, och önskar alla som väljer att leva tillsammans med denna tillgivenhet och familjeinriktade katt mycket kattglädje!

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.