Cymric-katt

Cymric-katt

En Cymric-katt med stubbsvans.

Cymric-katten kommer ursprungligen från den brittiska ön Isle of Man. Den är nära besläktad med manx-katten, men har längre päls. Det mest påfallande kännetecknet är att svansen saknas. I Tyskland klassificeras cymric-katten därför som tortyruppfödning.

Cymrics utseende: En katt utan svans

Cymric har en fluffig päls, ett runt huvud och en kompakt kroppsbyggnad. Ögonen är stora och runda, öronen ligger långt ifrån varandra.

Med en vikt på mellan tre och sex kilo hör cymric till de medelstora kattraserna.

Deras päls är halvlångt, tätt och har rikligt med underull. Alla pälsfärger, mönster och ögonfärger erkänns av avelsförbunden.

Eftersom bakbenen är längre än frambenen liknar cymric-katten en hoppande kanin när den springer. Detta intryck förstärks ytterligare av den saknade svansen.

Cymric-kattens svansformer

Hos de flesta cymric-katter saknas svansen helt. Vissa individer har bara en liten stubbsvans. Denna anomali är typisk för katter från Isle of Man. Även cymric-kattens släktingar, manxkatter, är nästan alla svanslösa.

Dessa olika svansformer förekommer hos cymric-katter:

  • Rumpy: Svansen saknas helt. Ofta finns det en liten fördjupning på ett ställe. Denna variant föredras av uppfödare.
  • rumpy-raiser: Svansen består endast av brosk eller några få kotor.
  • stumpy: förkortad svans som kan bli upp till tre centimeter lång.
  • stubby: kort svans
  • longy: ungefär hälften så lång som en vanlig kattsvans. Vissa cymric-uppfödare ska kupera längre svansar – en praxis som lyckligtvis är förbjuden i Tyskland.
SE_Summer_WetFood_General_ab_1

Karaktär: Rolig och lekfull

Cymric-katter är bra musjägare. Kattrasen anses vara levnadsglad, aktiv och nyfiken. En Cymric är intresserad av allt som händer i familjen och vill vara med överallt. Om du har en cymric i ditt hus behöver du ingen vakthund. Den uppmärksamma katten reagerar omedelbart om något inte stämmer och börjar morra.

Men Cymric har också en lugn och mild sida. Katten trivs med att ta en tupplur mot sin människas axel. Generellt är den här rasen mycket människoorienterad, lojal och tillgiven. Cymric sägs också kunna umgås väl med andra djur och till och med hundar.

Cymric-katter gillar vatten

Som tidigare ökendjur är katter vanligtvis skygga mot vatten. Endast ett fåtal kattraser, som till exempel turkisk van, gillar vatten. Också cymric-katter sägs ha en ovanlig förkärlek för det blöta.

Djurhållning och skötsel av cymric-katten

Cymric-katter behöver mycket uppmärksamhet. Om du vill ge den ett hem bör du kunna lägga mycket tid på att leka och gosa med den.

Denna kattras anses vara mycket intelligent och älskar att lära sig knep. Clickertraining eller agility för katter är idealiska möjligheter till aktivitet. Med rätt träning lär de smarta sammetstassarna också bli entusiastiska över en promenad med koppel.

Pälsvård: borsta regelbundet

Cymrics täta päls bör borstas tre till fyra gånger per vecka. Regelbunden pälsvård förhindrar att kattens päls blir tovig.

Dessutom bör du regelbundet kontrollera de mycket håriga öronen för att se om de är smutsiga och rengöra dem vid behov. Smuts kan fastna i håret och dessutom kan kvalster fastna i öronmusslorna.

Hälsa och uppfödning: problem på grund av svanslöshet

Avsaknaden av eller den korta svansen hos cymric-katten beror på en genmutation. Men det är inte bara svansen som drabbas. Den genetiska defekten påverkar hela ryggraden och ryggmärgen.

Till exempel kan man hitta djur med deformerade eller sammanväxande ryggrader. Vissa drabbas också av en öppen rygg (spina bifida). Symptom på förlamning i bakbenen och problem med avföring och urinutsöndring är vanliga konsekvenser. Veterinärer har också konstaterat att svanslösa katter är extremt känsliga för smärta i bäckenområdet.

Om man parar två svanslösa cymric-katter med varandra, dör 25 procent av ungarna redan i livmodern eller dör strax efter födseln.

Katter behöver sin svans för att kunna hålla balansen när de klättrar. Dessutom är det ett viktigt kommunikationsmedel. Om den saknas är djuren kraftigt begränsade i sitt naturliga beteende.

Katter av denna ras ska dessutom vara benägna att drabbas av artrit, en smärtsam inflammation i lederna.

Viktigt: Besök veterinären regelbundet
Om du har en cymric-katt bör du absolut låta den undersökas regelbundet av din veterinär. Problem med ryggraden ska inte underskattas och kan bli värre med tiden.

Cymric-katter betraktas som tortyruppfödning

I Tyskland betraktas cymric-katten och dess släktingar, manx-katten, som tortyravel. Med tortyr menar experter att man tolererar eller främjar avelsdrag som är förknippade med smärta, lidande eller beteendemässiga störningar.

Enligt § 11b i tyska djurskyddslagen är tortyruppfödning av ryggradsdjur förbjuden i Tyskland, men även i andra länder är uppfödning av svanslösa katter mycket kontroversiell, liksa så i Sverige.

Vill du köpa en cymric-katt?

Det är sällan det finns några katter från denna kattras till salu i Sverige. I genomsnitt kostar en cymric-katt mellan 5 000 och 7 000 SEK.

Det relativt höga priset beror främst på den svåra uppfödningen. På grund av genetiska skador är det inte många avkommor som överlever – och därför är kullarna hos cymric-katter mindre än hos andra kattraser.

Tänk på att: Även om du har blivit förälskad i de vackra djuren bör du inte köpa en cymric-katt från en uppfödare. För din efterfrågan främjar en riktad ”produktion” av katter med allvarliga hälsoproblem.

Kanske hittar du istället en katt på ditt lokala djurhem. Det är inte så ovanligt att även raskatter hamnar på djurskydd.

Historia: Cymric kommer från Isle of Man

Cymric-katten är nära besläktad med manx-katten. Båda kattraserna kommer ursprungligen från Isle of Man, en ö som ligger i Irländska sjön mellan Irland och Storbritannien.

Katterna som bodde där genomgick en genmutation som var orsaken till den saknade svansen. På grund av att djuret befinner sig på en ö har den genetiska defekten blivit allt vanligare. En större population av svanslösa katter utvecklades.

Eftersom katterna levde på Isle of Man kallades de för “manx-katter”. På 1920-talet erkändes de som en självständig ras av avelsföreningarna.

Manx-katter har vanligtvis kort hår. De få långhåriga manskatterna användes inte för avel. Först när man på 1960-talet födde långhåriga manxkatter i Kanada började man föda upp dem på ett planerat sätt. Rasen cymric uppstod.

Namnet cymric-katten kommer från ordet “Cymru”, det walesiska namnet för Wales. Kattrasen har dock inget med det Förenade kungariket Wales att göra – man ville bara ge den ett keltiskt klingande namn.

Kattraser utan svans

Manx och cymric är inte de enda kattraserna utan svans. Även japansk bobtail, Mekong bobtail, kuriliska bobtail, pixiebob och amerikansk bobtail är svanslös.

Slutsats

Cymric-katten övertygar med sitt vackra utseende och sin älskvärda personlighet. Den är intelligent, lekfull och människoorienterad.

Men uppfödningen är mycket problematisk och bör av etiska skäl inte stödjas. Bättre är det att ge en cymric-katt från ett djurhem ett hem, eller så ser du dig direkt om efter en annan kattras.

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.