Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany, som även kallas chantilly eller tiffany, anses vara ”supermodellen” bland katter, även om varje katt naturligtvis är vacker på sitt obeskrivliga sätt. Ibland kallas denna kattras felaktigt för tiffanie-katt. Men det kan vara lite vilseledande eftersom den inte alls är identisk med den tiffanie-katt som föds upp i Storbritannien. På grund av sin chokladfärgade päls sägs det ofta att chantillykatten är en katt för chokladälskare. Färgen på deras päls jämförs till och med i kattkunniga kretsar med den speciella färgen på en chokladkaka från en viss amerikansk tillverkare.

Historia

Chantilly-Tiffanys ursprung är ett litet mysterium i sig, precis som katten själv. Man kan bara spekulera i hur den exakt kan ha uppstått. Enligt vissa källor härstammar chantillykatten från burman eller perserkatten, andra tror att den är en blandning av den långhåriga abessiniern och den korthåriga bruna havanna. Återigen talar andra om en korsning av angora-, somali– och havanna-katter. Med all sannolikhet består den av fyra lika stora delar: havanna brown, nebula, abessinier och somali. Det enda som är säkert är att det inte är en långhårig burma, vilket ibland påstås. Detta ryktet kommer av att en uppfödare av chantilly-tiffany-katten också uppfödde burmeser. Men de små kattungarna visade inga tecken på att ha burma i sig – så det är därför konstigt hur denna missuppfattning har kunnat sprida sig.

Chantilly-katten föddes upp för första gången 1969, då sägs den ha haft de första framgångarna. Men chantilly-tiffany har förmodligen funnits innan dess. Men fram till 1967 trodde man att chantilly-katten var utdöd. Chantilly-Tiffany ansågs vara en katt för förnäma kretsar. I dess karaktär återspeglar sig även idag det faktum att den från början främst rörde sig i exklusiva kretsar. För katter av denna ras är stolta, krävande och ibland verkar de majestätiska i sitt sätt och lika aristokratiska som Disneys Aristocats.

Historien om chantilly-tiffany började enligt traditionen med ett kattpar av okänt ursprung, som hade gyllene ögon och lång chokladfärgad päls. En uppfödare från New York som heter Jennie Robinson hade köpt paret 1967 i samband med ett fastighetsköp. Katten ”Thomas” var då drygt ett år gammal, katten ”Shirley” var minst sex månader yngre. Man tror att de båda härstammar från två olika kullar av samma föräldrar. I maj 1969 födde Shirley för första gången avkommor till hankatten Thomas. Eftersom alla kattungar hade samma chokladbruna päls bestämde man sig för att fortsätta med uppfödningen. I början av 1970-talet registrerades katter från denna linje av den amerikanska föreningen ACA under namnet “Foreign Longhair”. Denna beteckning togs senare bort igen eftersom uppfödarna inte ansåg att den var korrekt.

En uppfödare vid namn Tracy Oraas födde upp chantilly-katten fram till början av 2000- talet, men försvann sedan från uppfödarscenen av okända skäl. År 2001 fanns det då bara ett mycket litet antal uppfödare kvar. En uppfödare fanns då i Tyskland, en i Kanada och några till i USA.

År 2003 fanns det bara en chantilly-tiffany-uppfödning kvar i USA. Den tillhörde en hängiven uppfödare som hette Anne Davenport-Parini och kallades ”Amorino Cattery”. Mrs Davenport-Parini var den sista kända chantilly-tiffany-uppfödaren i USA. Hennes hankatt Nugget, som även kallades Little Tabby Dude eller LTD, födde många vackra chantilly-tiffany-kattungar innan den till slut gick “i pension”.

Utseende

Chantilly-Tiffany hör till katterna med halvlångt hår. Deras päls är mycket silkeslen och samtidigt tät och buskig. Pälsens konsistens utgör en stor del av dess unika karaktär. Underullen är bara mycket måttligt uttalad hos denna kattras. Den vanligaste pälsfärgen är den nämnda chokladbruna färgen. Pälsen på de första katterna i denna ras hade samma färg. Senare kom fler pälsfärger som lila/lavendel, blått, röd, beige och kanelbrun. Alla pälsfärger finns både i den enfärgade varianten och i en speciell tabby-version – men inte i den klassiska tabby-varianten. På grund av Rufus-genen är den chokladbruna pälsen något rödaktig.

Chantilly-Tiffany-katten är medelstor och har en välproportionerad, muskulös kroppsbyggnad. Kroppen på denna kattras är 40 till 50 centimeter. Den väger mellan fyra och sex kilo. Vikten varierar något beroende på kattens kön. Chantilly-kattens öron är avrundade på spetsarna och pälsen bildar buskar där. Svansen är lång och buskig. Kattungarna föds redan med mörk päls. Deras trampdynor är rosa. Tiffany påminner något om den gamla typen av tysk långhårskatt, tysk angora eller perser.

Chantilly-kattens ögon är ovala och gröna. Enligt rasstandarden eftersträvas dock en gyllene eller gul eller bärnstensfärgad ton med en grön haloeffekt. Ögonfärgen intensifieras i takt med att katten blir äldre och det visar ännu en gång att skönheten kan öka med kattens ålder. Förresten, det sägs inte bara om chantilly-tiffanys ögon, utan om hela utseendet.

Chantilly-Tiffany – karaktär

Först och främst måste man säga att katter alltid tillskrivs en rad karaktärsdrag, men varje katt är naturligtvis en individ och kan uppvisa egenskaper som en annan katt av samma ras inte har.

Chantilly-tiffany har i allmänhet ett rykte om sig att vara mycket kärleksfull och till och med omtänksam samt att vara pålitlig, vänlig, balanserad, mild, trogen och nyfiken på ett behagligt sätt. Det förklarar varför den är så populär bland människorna den bor tillsammans med. Katter av denna ras letar oftast ut en till två medlemmar i sin familj, som den upprättar ett särskilt starkt band till. Dessutom ska den vara extremt intelligent. Att chantilly-katten gillar att leka hänger också samman med den höga mentala aktiviteten. Bland annat uppskattar den interaktiva lekar med sina människor den bor med.

Deras aktivitetsnivå är måttlig, vilket innebär att de ligger på en skön mitt mellan livlighet och behov av vila. Tendensen går dock lite mer mot aktivitet. När det gäller främlingar tenderar chantilly-tiffany att uppträda försiktigt och reserverat. Även deras avundsjuka kan spela en roll, till exempel om de är rädda för att förlora den odelade uppmärksamheten från sin mänskliga vän. När allt kommer omkring älskar chantilly-katten att få uppmärksamhet. Så mycket att det är lämpligt att ha en katt av denna ras som ensam katt, så att ingen andra katt kan konkurrera med den. Annars kan det nämligen leda till avundsjuka.

Om du leker med tanken på att skaffa dig en chantilly-katt bör du därför först fråga dig själv om din livsstil passar in i behoven hos en sådan katt. Det viktiga är att du varje dag kan ägna tillräckligt med tid åt att leka och gosa med din älskade huskatt. Chantilly-katten blir glad om du håller den på gott humör med kattleksaker som ett kattspö eller liknande. Du kan också utmana kattens intelligens genom att använda intelligensleksaker. Din mycket intelligenta huskatt kommer att tacka dig för det. För övrigt talar hon gärna högt och uppskattar att hennes människa svarar henne. Språken skiljer sig från de andra katternas: Den uttrycker sig med ett mjukt, melodiskt “kvitter”.

Hälsa och skötsel

Chantilly-Tiffany är lite mer krävande att sköta på grund av sin längre och buskiga päls, men ändå inte så krävande som man kanske tror. Det är också en glädje för ägaren att med kärlek ägna sig åt pälsvård eftersom man då gör något gott för den.

En viktig regel är att du alltid ska vara lugn när du umgås med din katt, till exempel när du sköter om dess päls. För ditt lugn överförs omedelbart till din älskade katt. Och lugnet hos din katt överförs tillbaka till dig. Om det är möjligt, rekommenderas att chantilly-katten rengörs dagligen med en kattborste. Inte minst för att det stärker bandet mellan människa och katt. På så sätt tas också döda hår bort – som annars skulle synas på din matta eller soffa. Dessutom skyddar den vackra pälsen på så vis mot att bli tovig eller bilda knutar och ser helt enkelt snyggare ut under längre tid. Pälsens goda egenskap understryker slutligen chantilly-tiffanys rykte om att vara supermodellen bland raskatter.

En viktig kommentar för allergiker: Denna kattras kan rekommenderas för katthårsallergiker som bara har måttliga besvär eftersom katten inte tappar så mycket hår.

När det gäller tandhygienen är det bra om du rengör tänderna på din älskade huskatt dagligen. Detta minskar risken för parodontit. Men under vissa omständigheter kan det också räcka med att borsta tänderna en gång i veckan. I enskilda fall bör du kontakta en veterinär som du litar på.

Runt chantilly-kattens vackra ögon bör du mycket försiktigt rengöra med en mjuk, fuktig trasa eller en bomullstrasa. Se till att du använder ett annat ställe på duken för varje öga så att en eventuell infektionsplats inte sprids från det ena ögat till det andra.

Även öronen måste rengöras regelbundet. För detta ändamål kan du också använda en mjuk, fuktig trasa eller en enkel bomullstrasa. Du ska under inga omständigheter använda bomullstops eller liknande, eftersom du då riskerar att tränga för långt in i kattens hörselgång. Dessutom kan smuts på detta sätt tränga ännu längre in i hörselgången, och det är ju precis vad du inte vill. Öronen blir i regel rena genom att bara försiktigt torka dem inifrån och ut. Självklart ska trasan inte vara för våt så att vatten inte tränger in i öronen på din älskade katt. Men om du är försiktig bör det inte vara några problem.

Chantilly-Tiffany – kost

När det gäller kost bör man notera att den alltid måste anpassas till kattens ras eller den individuella katten. Den måste stämma överens med ålder och näringsstatus. Överviktiga katter behöver till exempel speciellt dietfoder. Även hälsoproblem, som till exempel diabetes eller njurproblem, påverkar kattens kost och bör absolut tas hänsyn till vid valet av foder.

Oavsett om det är torrt eller våtfoder så bör katter alltid få högkvalitativt kattfoder som täcker deras behov av viktiga vitaminer och mineraler. Endast på så sätt kan de hålla sig friska hela tiden – förutsatt att alla andra aspekter som är viktiga för hälsan är uppfyllda. En högkvalitativ kost har också en positiv inverkan på det psykiska välbefinnandet.

Du kan välja mellan flera utfodringsmetoder. Populära är hemlagad mat och BARF (biologiskt artanpassat råfoder). Du bör dock vara noggrant informera dig innan om respektive metod och din katts näringsbehov för att förhindra eventuella bristsymptom.

Välj en Chantilly-tiffany-uppfödare

Chantilly-Tiffany-katten räknas för närvarande som nästan utrotningshotad.

De mycket få uppfödare av chantilly-katten som finns kvar, varav några få, men mycket engagerade, finns i USA, kämpar passionerat och obevekligt för att denna kattras överleva. De hoppas att få stöd från uppfödarna av de raser som chantilly-tiffany-katten har uppstått ur. De har också som mål att om möjligt slutgiltigt reda ut mysteriet kring chantilly-tiffanys exakta ursprung.

Om du har bestämt dig för att bidra till att denna kattras fortsatta existens, kan ett första steg vara att ta reda på och kontakta uppfödarna via sociala medier eller specifika (amerikanska) kattidningar. Eftersom dessa uppfödare har gjort det till sin livsuppgift att bevara denna kattras är de glada över alla former av moraliskt och/eller aktivt stöd. I princip är det också möjligt att ta med en raskatt från USA hem till dig om du följer bestämmelserna.

Ett annat alternativ är att du väljer en av de andra underbara kattraserna som är släkt med chantilly-katten. På många djurhem finns det också katter som väntar på ett nytt hem, och kanske hittar du just där en katt som är glad över allt när du erbjuder den ett nytt, underbart hem.

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.