Birma-katt (Helig Birma)

Birma katt också kallad helig birma

Typiskt för birmakatten är dess punktmarkeringar med vita tassar och blå ögon

Helig birma – birmans namn orsakar ofta förvirring. Rasen birma kallas i engelskspråkiga länder till exempel för burma – “Sacred Cat of Burma”, men är inte att förväxla med rasen burma. I själva verket härstammar birman från ett franskt avelsprogram från 1920-talet. Här kan du lära dig mer om denna fascinerande ras, som är en perfekt blandning av perser och siames.

Birma kattens utseende: point-mönster och vita tassar

Katten birma (helig birma) hör till de medelstora kattraserna. Den långa kroppen med korta, kraftiga ben och runda tassar är typisk. Svansen är buskig och medellång.

Hur ser en helig birma ut?

Burmesiska katter har ett runt ansikte med en medellång nos. Deras öron är relativt små och har en avrundad spets. Ögonen är medelstora och lite ovala. Den djupblå färgen är särskilt påtaglig.

Pälsen hos den burmesiska katten är halvlång, silkeslen och har lite underull. På ansiktet är håret kortare än på kroppen. På halsen är håret längre och bildar den karakteristiska kragen hos denna kattras.

Vilka färger och mönster finns den Birma katten i?

Precis som den siamesiska katten har en birma-katt ett så kallat point-mönster. Det innebär att pälsen har en ljus färg på kroppen – nosen, öronen, benen och svansen är däremot betydligt mörkare.

En genetiskt orsakad störning i ämnesomsättningen har lett till denna point-egenskapen: Enzymet tyrosinas, som behövs för produktion av melanin, blir då endast aktivt vid kallare temperaturer. Melanin behövs dock för att färga pälsen mörkt.

Hos point-katter fungerar den mörka färgen därför endast på de kalla kroppsdelarna som ligger på utsidan, ”points”. I mitten, där kroppen är varmare, förblir pälsen ljus (partiell albinism). Kattens egentliga grundfärg kommer endast till uttryck i ”kroppen yttersta kroppsdelar”.

Kort efter födseln är point-kattungar helt vita eftersom det är så varmt i livmodern att inget melanin bildas. Med tiden blir först spetsen på nosen mörkare, därefter mörknar öronens spetsar.

Vid ungefär tre års ålder är birma-katten helt färgad och har sin slutliga teckning. Därför ser unga Birma katter alltid annorlunda ut än vuxna djur.

Förutom siameserna har även thailändska katter , ragdolls, balinesiska katter, burma-katter och Mekong bobtail-katter en point-teckning.

© goodluz / stock.adobe.com
Eftersom birma-katten (helig birma) har halvlång päls bör den borstas regelbundet

Point-färger i korthet

Organiserade kattuppfödare känner igen alla point-färger hos birma-katten:

  • seal-point: svart
  • blue-point: blågrå
  • chocolate-point: brun
  • cinnamon-point: rödbrun
  • fawn-point: rödaktig beige
  • lilac-point: krämfärgad med lila prägel
  • red-point: röd
  • creme-point: krämfärg

Det finns till och med representanter med randiga points, dessa kallas för “tabby”.

Har en helig birma alltid vita tassar?

En annan särskild egenskap hos denna kattras är de vita tassarna: Oavsett om det är seal-point-birma, tabby eller chocolate-point, så ser birma katten ut som om de har på sig handskar och tofflor.

Enligt rasstandarden ska den vita färgen på tassarna på baksidan av bakbenen löpa uppåt i ett omvänt ”V”, så kallade sporer.

Hur tung blir en birma och hur mycket väger katterna?

En Birma katt väger mellan fyra och ett halvt och sex kilo. En hona väger däremot endast mellan tre och ett halvt och fyra kilo.

Birma kattens vackra utseende åtföljs av en mycket älskvärd karaktär. De små fluffiga katterna är perfekta familjekatter eftersom de är mjuka, okomplicerade och människovänliga. Det sägs att de inte är lika egensinniga som andra kattraser.

Så vänlig är den heliga birman: Karaktär och personlighet

Den vackra utseendet på birman är tillsammans med en mycket älskvärd karaktär. Dessa små lurviga katterna betraktas som idealiska familjekatter, eftersom de är milda, okomplicerade och människovänliga. Det sägs att de inte är så egensinniga som andra kattraser.

Är heliga birmor tillgivna?

En katt av denna ras är inte gärna ensam och följer gärna “sin” människa överallt. Trots deras ganska lugna natur uppskattar de när du interagerar med dem och leker med dem länge. Du kanske också vill prova clickerträning.

I zooplus onlinebutik hittar du ett stort urval av kattleksaker för din heliga birma.

Vilken katt passar till den heliga birman?

De förstår sig vanligtvis bra med katter, andra husdjur och till och med hundar – förutsatt att du planerar införandet noggrant. Vilken kattras din birma lever med är inte avgörande. Mycket viktigare är om de två karaktärerna harmoniserar.

Hållning och skötsel av helig birma: Vad behöver din pälsnos?

Helig birma lämpar sig särskilt bra som innekatt. Precis som alla katter uppskattar den en säkrad balkong där den kan ta frisk luft under uppsikt.

Däremot bör man noga överväga om man ska ge katten tillgång till utomhusvistelse, eftersom en helig birma är mycket tillgiven även gentemot främlingar. Det gör att den kan lätt bli utsatt för människor som inte har kattens bästa för ögonen.

Hur ofta ska jag borsta min birma?

Trots att pälsen på de nobla tassarna inte har något underhår, vilket förhindrar tovor, kräver det lite mer uppmärksamhet än pälsen på andra raser.

Det är lämpligt att borsta pälsen minst två gånger i veckan. Särskild uppmärksamhet bör ägnas halskransen med längre hår. Regelbunden borstning bidrar inte bara till en väl underhållen päls, utan stärker också relationen mellan dig och din pälskling.

I zooplus onlineshop hittar du många kattborstar och produkter för pälsvård.

© goodluz / stock.adobe.com
Som en halvlånghårig katt bör den heliga birmaen borstas regelbundet

Hälsa: Är en Helig birma mottaglig för sjukdomar?

Helig birma anses i allmänhet vara en robust katt som inte har en tendens att drabbas av hälsoproblem.

En undantag är den s.k. hypomyelinisering, en genetisk defekt som förekommer oftare hos birma katten. Drabbade katter tenderar att skaka kraftigt och få spasmatiska anfall på grund av en störning i cellkommunikationen.

Hypomyelinisering kan ofta upptäckas redan från den tredje veckan. Sjuka kattungar verkar spastiska eller koordinationsproblem och utvecklar tremor (skakningar). Symtomen kan också orsaka hörselnedsättning eller kort livslängd.

Dessa problem kan dock stabiliseras i undantagsfall under tillväxten och därför inte tas på allvar. Ett allvarligt fel, eftersom hypomyelinisering är ärftlig – även om avelsdjuren själva inte visar några symtom längre.

Förutom det är inte heller helig birma immun mot “normala” kattsjukdomar eller parasiter. Se till att katten är vaccinerad och ta henne till veterinären en gång om året för en hälsokontroll.

Hur länge lever en helig birma?

Med omsorgsfull skötsel, regelbundna besök hos veterinären och din kärlek har en helig birma bästa förutsättningar för ett långt kattliv. Friska katter lever mellan tolv och 15 år, vissa representanter av rasen når till och med 20 år.

Historia och avel: var kom birmakatten ifrån?

Till skillnad från vad namnet antyder har denna kattrasens vagga inte stått i Asien utan i Frankrike. Där har den heliga birmankatten odlats systematiskt sedan 1925. Sedan 1964 har rasen också erkänts av den internationella uppfödningsorganisationen Fédération Internationale Féline (FIFe).

Den engelska namnet på den heliga birmakatten är “Sacred Birman” och den franska är “Chat Sacré de Birmanie”. På grund av det liknande namnet förväxlas den lätt med burmaskatten som kommer från Thailand.

Varför är birma-katten helig?

Det finns många legender kring ursprunget av rasen. En av dessa säger att en industriellist år 1919 hade tagit med sig ett siamesiskt par från fjärran östern. Katten dog under resan, men honan överlevde. Därför användes perserkatter för aveln.

Andra berättelser tror att förfäderna till denna katt var tempelkatter från Burma, vilket är varför den också kallas helig birma. Rent visuellt liknar den heliga birmakatten en korsning mellan en siamesisk katt och en perserkatt.

en kull av birma kattungar © adimborkin / stock.adobe.com
Hos unga Birma-kattungar är först bara näsan och öronspetsarna färgade

Att köpa en helig birma

Funderar du på att skaffa en av dessa milda skönheter? Då hittar du den hos en uppfödare.

Vad kostar en birma-katt?

En helig birma med stamtavla kostar mellan 6000 och 15000 kronor. Priset beror på kattens ålder, regionen och den aktuella uppfödningsstationen (birma-katt-uppfödning).

Innan du köper en katt bör du dock se till att säljaren är en seriös uppfödare. Be inte bara om att få se små kattungar, utan också deras mamma och pappa. Se till att katterna har en lämplig och ren uppfödning.

En helig birma-kattunge bör vara minst tolv veckor gammal innan du tar den med dig hem. Innan den säljs bör den vara vaccinerad, chipad, avmaskad och ha fullständiga papper. Om det inte är fallet bör du söka dig till någon annanstans.

Birma-katter från andra källor

Du kan också köpa birma-kattungar på olika online-portaler. Djurskyddsföreningar avråder dock från sådana erbjudanden, eftersom djuren ofta “produceras” och hålls under tveksamma förhållanden.

Du kanske också hittar en helig birma i ditt lokala djurskyddshem. Det händer ofta att raskatter hamnar i djurskyddet. Djurskyddshemmet ger vanligtvis katter mot en liten skyddssumma.

Slutsats: Älskvärd raskatt

Den heliga birman är inte bara vacker, den har också en älskvärd karaktär. Dess hållning är relativt okomplicerad. Om du vill köpa en helig birma bör du absolut se till att hitta en pålitlig uppfödare eller leta i ditt lokala djurskyddshem.

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...

10 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.