Helig birma

Helig birma

Helig birma - birmans namn orsakar ofta förvirring. Rasen birma kallas i engelskspråkiga länder till exempel för burma - "Sacred Cat of Burma", men är inte att förväxla med rasen burma. I själva verket härstammar birman från ett franskt avelsprogram från 1920-talet. Här kan du lära dig mer om denna fascinerande ras, som är en perfekt blandning av perser och siames.

Utseende

Birman har fått sitt utseende genom en korsning av siames och perser i Frankrike på 1920-talet. Med den kombinationen är det alltså inte konstigt att birman är en unik ras, både till karaktär och utseende!

Den halvlånga pälsen är övervägande vit med färg endast på de kalla kroppspartierna såsom ansiktet, benen, svansen och öronen. Denna teckning kallas för colorpoint, siamesmaskning eller himalayateckning. På grund av generna visar sig maskfärgen endast på dessa kallare ställen på kroppen, på de så kallade ”points”, där blodcirkulationen är lägre. Resten av kroppen domineras av vit päls.

Teckningarna är en av birmans viktigaste kännetecken. Men inte alla katter med himalayateckning, vita tassar och halvlång päls får kallas helig birma: andra krav för rasen är en ganska lång och ändå muskulös, medeltung kropp med en plymformad svans. Benen ska vara korta och kraftiga, det kraftiga huvudet ha fylliga kinder och en lätt rundad panna. Men det speciella med birman är ändå de djupblå, runda ögonen! Pälsen är silkig och lång till medellång (beroende på var den finns på kroppen). I motsats till perserkatter har birman endast lite underull.

Birmans färger

De första godkända färgerna när birmorna började dyka upp var brunt (svart) och blått. Choklad och lila hör också till denna grupp av grundfärger.

Blå: är en utspädningsfärg av brun och kan ha alla skiftningar, från blått till grått, men ska vara utan ränder.

Brun: hela hårstrået ska ha en jämn mörk, brun färg.

Choklad: är svart pigment reducerat till brunt. Choklad kan ha alla toner av en varm brun färg.

Lila: lila är en dilution av choklad - en mycket svag ton av lila ska skifta i rosa.

Röd: ska vara jämn från roten till toppen och ha en skimrande, djupt varmt röd färg. Det är en könsbunden färg och kommer endast fram när man parar speciella färger med varandra.

Crème: ska vara i en gråton nyans, med en jämn färg på hela hårstrået. Det är en könsbunden färg och kommer endast fram när man parar speciella färger med varandra.

Sköldpaddsfärgad: är en mix av två färger, helt utan krav på utseendet – de får vara melerade, fläckade m.m. Det enda som krävs är att färgerna finns på alla pointpartier.

Brunsköldpadda: är en blandning av brunt och rött.

Blåsköldpadda: är en blandning av blått och crème.

Chokladsköldpadda: är en blandning av choklad och rött.

Lilasköldpadda: är en blandning av lila och crème.

Pointspetsarna kan även vara tigrerade. Denna färgbeteckning kallas ”tabby". Tabby kan man blanda med alla färger. Sköldpaddstabby är en kombination av sköldpaddsfärg och mönster. Röda inslag är även tillåtna enligt rasstandarden – dessa två- eller trefärgade katter med röda eller crème andelar kallas "tortie".

Orsaken till den partiellt färgade pälsen är numera känd: en mutation som leder till att enzymet tyrosinas inte fungerar korrekt, vilket stör produktionen av melanin (grundämnet i pigment). Det orsakar en partiell albinism. Birman har dessutom vita tassar, så kallade sockor eller handskar. Den genetiska orsaken till detta fenomen utforskades 2009: en mutation i proteinet v-Kit Hardy-Zuckerman 4 feline sarcoma viral oncogene homolog.

Karaktär

Det kattälskare förmodar om rasen helig birma när de utgår från utseendet bekräftas när de lär känna rasens karaktär, som är en korsning mellan raserna siames och perser. De vänliga katterna är tillgivna och godmodiga och njuter av att spendera tid med sin familj. Birmakatter tycker om människor och beskrivs ofta som perfekta katter för barnfamiljer. Katter och barn är en utmärkt kombination – när båda känner till spelreglerna. Barnet behöver förberedas på att katten inte är ett gosedjur utan behöver frirum och söker barnets sällskap för att leka och gosa när den själv vill! Även om det låter konstigt: vänj katten och barnet vid varandra som om det vore två olika djurarter. Med lite tålamod och finkänslighet kommer de snart att vara de bästa vänner!

Birman är tillitsfulla även mot främmande människor och har inget emot att lyftas upp och klappas. De kliver till och med in i främmande bilar! Märk katten med ett mikrochipp och registrera den för att ha en chans att återfinna den om den skulle försvinna! En veterinär kan snabbt snabbt och smärtfritt, utan hälsorisker, implantera chippet på djuret, vanligtvis i skuldran.

Birman har även gärna sällskap av andra djur, och då framför allt katter. Alla katter bör hållas parvis, så även birmakatter - särskilt om husse eller matte inte alltid har tid för den fyrfotade familjemedlemmen.

Birman är en särskilt blid ras som inte har ett stort rörelsebehov. Den passar utmärkt att hållas som innekatt om den får tillräckligt med stimulans. Katten behöver ett klösträd, utkiksplatser och mysiga ställen att gömma sig på - och naturligtvis, inte att förglömma, tid och kärlek från husse och matte!

Avel

Det finns olika åsikter om birmans ursprung, men ett är säkert: den heliga birmans förfäder är siames- och perserkatter. Hur denna kombination kom till är däremot osäkert. Några källor beskriver en industriman som förde med sig ett siemeskatt-par på en resa från Orienten. Hankatten överlevde inte resan och honkatten parades då med en perserkatt. Andra källor menar att heliga birmans förfäder var tempelkatter från Birma.

Däremot är säkert när rasen erkändes. Det var i Frankrike år 1925. Sedan 1964 är rasen också godkänd av FIFe.

Aveln av heliga birma kom så småningom även till Tyskland. Den första officiella birman i Tyskland var hankatten "Timour de Madalapour", som finns på en bild från 1933. Under andra världskriget stannade aveln av, men efter kriget fortsatte avelsprogrammet. År 1955 hade beståndet av birmakatter återhämtat sig. I Europa och USA avlades framför allt de klassiska point-färgerna brun och blå. I England hittade uppfödarna nya vägar och utökade avsmassan med färgerna choklad och lila. Den första birman, ”Riquie de Ranchipur” kom till Sverige 1968, den första svenska kullen birmakatter föddes 1969.

Med tiden har nya färgvariationer uppstått. Röd och crème samt teckningarna tabby och tortie - naturligtvis visar sig dessa teckningar också bara på kroppens "points", de kallaste ställena.

Hälsa och vård

Birman har ett rykte om sig att vara en robust och frisk ras. Den halvlånga pälsen har bara lite underull och tovar därför sällan. Ofta räcker det att borsta den birman grundligt en till två gånger i veckan. Vänj katten redan som liten kattunge vid pälsvården med kam och borste så undviker du en mängd problem och stressiga situationer senare!

En nyttig kost är det bästa sättet att förebygga sjukdomar och den bästa grunden för ett långt och sunt kattliv. Ett högkvalitativt våtfoder med hög köttandel och mängder av protein är en god grundnäring. Vetenskapliga studier visar att katter föredrar foder som liknar musens sammansättning. Dessa bytesdjur består genomsnittligt av 50-60 % protein, 20-30 % fett och 3-8 % kolhydrater från vegetabilier ur musens mage och tarm.

Enligt gällande regler för djurfoder måste ingredienslistan vara sorterad efter ingrediensernas mängd med störst mängd på första plats. Välj därför alltid ett foder där kött står först i ingredienslistan!

Ett artanpassat foder hjälper katten att hålla sig frisk, men mot genetiska sjukdomar hjälper tyvärr inte den bästa kost... Många birmauppfödare rapporterar om ökade fall av ögoninflammationer och en tilltagande tendens till skelning. Till detta kommer dermoidcystor, framför allt på äggstockarna, i testiklarna men även huvudet.

En sjukdom som endast kan bekämpas genom att utesluta sjuka djur från avel är hypomyelination. Denna gendefekt förekommer även ofta bland birmakatter. Berörda djur tenderar till svåra skakningar och spastiska kramper på grund av en störning i cellkommunikationen. Sjukdomen kan upptäckas redan vid tre veckors ålder: sjuka kattungar verkar agera spastiskt eller okoordinerat, darrar onormalt och utvecklar tremor. Ofta leder symptomen till förlust av hörseln eller låg medellivslängd. Symptomen kan stabiliseras under tillväxten, och därför tas de ofta inte direkt på allvar. Ett ödesdigert misstag! Hypomyelination ärftligt, även om avelsdjuret själv inte har några symptom längre.

Så hittar du rätt uppfödare

Förekomsten av genetiska sjukdomar visar gång på gång hur viktigt det är att vara noga med urvalet av katterna vid avel. Seriösa uppfödare investerar i eventuella genetiska tester och tvekar inte att utesluta sjuka djur från parning. Du som blivande kattägare kan skydda dig genom att endast hålla dig till uppfödare som kan uppvisa stamtavlor, hälsodokument eller resultat av eventuella gentester.

Uppfödaren ska vara uppriktigt engagerad i katternas hälsa, en god socialisering samt investera i högkvalitativa foder, inte bara vara intresserad av själva aveln och profiten. En seriös uppfödare lämnar aldrig heller bort en kattunge före den nått 12 veckors ålder! Kattungen behöver denna präglingstid för att utveckla en god hälsa och för att undvika beteendeproblem senare i livet. Det kattungen lär sig under de första veckorna är essentiellt för ett långt och harmoniskt liv.

En bra uppfödare ger även modersdjuren tid att vila upp sig efter en ansträngande dräktighet och födelse och undviker mer än en kull per år. Dessutom väljer en seriös uppfödare att vara medlem i ett kattförbund och hen agerar i överensstämmelse med djurskyddslagen.

Allt detta avspeglas naturligtvis i priset. Att registrera en katt utgör inte den största delen av priset på en katt, utan mer uppfödarens erfarenhet, omsorg och vård av kattmamman och ungarna.

Lita aldrig på ”uppfödare” som erbjuder birmakatter utan stamtavla till lågt pris! I de allra flesta fall kan man utgå från att det handlar om ren buskavel och att tjäna pengar, utan hänsyn till vare sig kattmammans eller kattungarnas hälsa.

Det är förståeligt om du inte kan eller vill betala mellan 5000 och 10000 kronor för en katt. Som alternativ finns djurhem där katter i alla åldrar och raser väntar på ett nytt hem – kanske du hittar din drömkatt där!

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.