Neva Masquerade

Neva Masquerade

Neva Masquerade

Neva Masquerade – ett mystiskt namn på en mystisk skönhet! Rasen neva masquerade är en rasvariant av Sibirisk katt med “mask”, och den har många egenskaper gemensamt med sibirisk katt.

Utseende

Neva masquerade är en katt som väcker uppmärksamhet! Rasen är en “maskad” variant av sibirisk katt. Neva masquerade är omtyckt för sitt ursprungliga utseende. Den ser ut som en vildkatt i litet format med lång, tjock päls med krage och hårtofs vid öronen samt muskulös kropp och ullig svans. Fast det är inget man behöver förvånas över. Sibirisk katt och neva masquerade är ju skogskatter!

Bortsätt från färgen ska inte neva masquerade skilja sig från sibirisk katt. Neva masquerade är “maskad” variant av rasen och en medelstor katt som kan väga upptill 9 kilo. De utvecklar sig sent och är först vuxna när de är ungefär tre år gamla. Den halvlånga pälsen består av vattenavvisande och robusta täckhår, och en plyschaktig underpäls. Den tjocka kragen kring huvudet och nacken är en speciell fröjd för ögat! Om sommaren tappar neva masquerade den tjocka underpälsen som håller den varm om vintern. Sommarpälsen ser väldigt mycket kortare ut och ger inte ett lika fylligt intryck. Eventuella hårtofsar på öronen och mellan tårna och sin ulliga svans behåller neva masquerade under de varma sommarmånaderna. Rasen har i likhet med sibirisk katt ett cirkelformat huvud med rundad panna, stora ögon och medelstora och breda öron. Ögonfärgen hos sibirisk katt ska vara enhetlig och den ska passa till pälsfärgen. Hos neva masquerade är det gärna önskvärt med lysande blå ögonfärg.

Neva masquerades färger gör den lite speciell. Det är en maskad-katt. Det betyder att det är den enda skogskatt-rasen där det är tillåtet med ”mask“! De ”kalla” och spetsiga kroppsdelarna hos neva masquerade (öron, svansspets, ben och ansikte) har samma färg som kattens grundfärg och resten av kroppen har en ljusare färg. Orsaken till den här ovanliga färgen är en mutation som leder till bristande funktion hos enzymet Tyrosinas som i vanliga fall står för produktionen av pigmentämnet melanin. Det leder till att katten blir albino till viss del. Hos neva masquerade vill man att det ska vara bra kontrast mellan masken och den ljusare kroppsfärgen. Ögonen ska ha en intensiv blå färg.

Det finns en stor variation av färger. Alla grundfärger som är tillåtna för Sibirisk katt är tillåtna som färger för neva masquerade. Det är även tillåtet med ett tabbymönster (”agouti“, vildfärger). För enfärgade djur är det tillåtet med spökmönster. Sedan en tid tillbaka har man försökt att ta fram nya färgvarianter genom att korsa in somali- och birma-katter. Bland de färger som är mest omtyckta hittar vi Cinnamon och Fawn, och respektive förtunnade varianter av dessa två färger: Choccolate och Lilac. Det finns däremot en nackdel med att korsa in raser på det här sättet. Det är nämligen inte tillåtet enligt avelsstandard att göra det med skogskattraser som t.ex. Sibirisk katt. Därför godkänner inte de olika uppfödarföreningarna de här nyskapelserna i färgutbudet. Dessutom kan det också leda till att ärftliga sjukdomar tar sig in i den annars så robusta gensammansättningen hos en sibirisk katt.

Det finns följande färgvarianter hos “maskade”-katter som neva masquerade:

Seal-point: Neva masquerade seal-point har en svart grundfärg och det syns på de ”kalla” och ”spetsiga” kroppsdelarna.

Blue-point: Här förtunnas den svarta grundfärgen till ”blått” och det syns på ”colorpoint-spetsarna” hos katten.

Chocolate-point: En neva masquerade- katt med en brun grundfärg, kallas för ”Chocolate-point“.

Cinnamon-point: Neva masquerades röda grundfärg, syns bara i colorpoint-spetsarna.

Fawn-point: Den röda grundfärgen ”Cinnamon“ i en svagare variant – färgen har förtunnats och ändrats till ”fawn“.

Lilac-point: ”Lilac“ kallas den förtunnade varianten av brun – hos neva masquerade „Lilac-point“ finns färgen bara i kroppsspetsarna.

Creme-point: En förtunnad rödfärg kallas för ”Creme“– neva masquerade creme-point har cremefärgade colorpoints och har därför ett extra ljust utseende.

Andra kända “maskade”-raser är birma och siameskatt. En neva masquerade blir född ljus på samma sätt som alla andra “maskade”-raser. Allt eftersom katten blir äldre blir färgen mörkare.

Karaktär

Neva masquerade är den “maskade”-varianten av en sbirisk katt och delar därmed rasstandard med sibirisk katt. Det visar sig inte bara i kattens utseende, utan även i deras karaktär.

Neva masquerade ser inte bara ut som sitt ursprung. Kattens karaktär beskrivs som okomplicerad och naturlig. I likhet med sibirisk katt har också neva masquerade goda instinkter och de är goda jägare. Neva masquerade-katter tycker om att hoppa och klättra, och de älskar vatten och vill gärna ha fysiska och psykiska utmaningar. Det är därför inte ideellt att hålla neva masquerade helt och hållet inomhus i en lägenhet – en säkrad trädgård eller balkong passar bättre eftersom rasen tycker så mycket om att röra på sig!

Neva masquerade-katter intelligenta djur som är nyfikna och som har sin egen vilja. Det är därför helt essentiellt att de får en konsekvent uppfostran! Om du vill ge din neva masquerade tillräckligt med mental träning, finns det intelligensleksaker och clickerträning. Det brukar också vara populärt med lekar där katten ska leta foder!

Historia

Det var först under 80-talet att man började föda upp sibirisk katt systematiskt. 1990 började också uppfödningsverksamhet i Amerika, till alla amerikanska kattvänners stora glädje. Bortsett från “masken” ska det inte vara någon skillnad på neva masquerada och sibirisk katt. Neva maquerades historia liknar alltså den sibiriska kattens historia.

Långhåriga katter har alltid varit en stor del av den förvildade huskattpopulationen i Ryssland och Sibirien. Vad orsaken till detta är har länge varit ett diskussionstema i forskarkretsar. Några forskare utgår från en ensamstående mutation, men sedan finns det andra som stödjer sina teorier på korsningar med långhåriga djur från Orienten. Enligt den sistnämnda teori ska det ha uppstått vilda huskatter med lång päls. Dessa muskulösa huskatter med stor och plyschaktig päls fick namnet ”Sibirskaja koschka“ eller ”Sibirisk katt“. De skiljer sig helt klart i kroppsbyggnad och päls från Afrikansk falbkatt som räknas för att vara stammodern till alla huskatter. Av den anledningen utgick man länge ifrån att kaukasiska vildkatter skulle vara nära släktningar till den sibiriska katten och att dessa inte stammade från falbkatten. Men för några år sedan hittade ett forskarteam från universitetet i Oxford bevis för att alla huskatter som finns på de 5 kontinenten stammar från falbkatten.

Långhåriga katter var sällsynta i Europa fram tills en bit in på 1800-talet. Alltså var det inte så konstigt att handelsresande och andra resenärer tidigt la märke till de här långhåriga katterna från Sibirien. Den sibiriska katten beskrevs redan 1864 i en utgåva av ”Brems Tierleben”, och sedan dök de sporadiskt upp i europeiska publikationer. Rasen var också med på den första kattutställningen i Crystal Palace i London 1871. Efter att ha varit med på den första utställningen i Crystal Palace hamnade rasen ändå i glömska. Raskattuppfödning var på den tiden ännu bara i sin späda början. Det var olika grunder till det: Långhåriga djur var en sällsynthet och de blev korsade med varandra. Sibirisk katt försvann in i gensamlingen till mera omtyckta kattraser som Perserkatter och andra liknande katter. Den politiska situationen i Sovjetryssland gjorde också sitt till att Ryssland i första omgång kom att försvinna ur kattavelshistorien.

Under 80-talet blev det en renässans för sibirisk katt och därmed också för neva maquerade. I Östtyskland började man 1985 med ett avelsexperiment med ”Trassen-katter” som var importerade från Ryssland. 1986 började man också ställa ut katterna, och 1987 blev katten som tills då hade varit känd under namnet ”Sibirisk skogskatt” officiellt godkänd som kattras. Samma år kom det första avelsparet med den här kattrasen till Västtyskland. Efter det att den första kullen registrerades 1989, fick rasen allt flera fans, även i USA. Ungefär samtidigt började systematisk avel i Ryssland, och de första exemplaren av rasen exporterades därifrån till USA 1990. Däremot var det så höga kostnader för att importera från Ryssland att det inte blev så många ryska långhårskatter i USA.

I dag föder man upp sibirisk katt över hela världen. Namnet ändrades 1991 från ”Sibirisk skogskatt” till ”Sibirisk katt” – framför allt för att kunna skilja den från norsk skogkatt. 1992 godkändes rasen officiellt av World Cat Federation, 1998 godkändes den av Fédération Internationale Féline (FIFe). Beroende på vilken paraplyorganisation som är ansvarig, så föder man även upp neva masquerade som en egen ras. Det betyder i klartext att det bara är neva masquerade-katter som får paras med varandra. Man vill inte att det skall korsas in sibiriska katter i andra färger. Detta leder naturligtvis till att gensamlingen hos neva masquerade blir väldigt liten och därmed ökas också risken för att katterna ska få ärftliga sjukdomar. Det ideella är därför att korsa neva masquerade med sibiriska katter. Eftersom den “maskade”-genen ges vidare recessivt och kan hålla sig dolt i gensamlingen i flera generationer, kan det komma en neva masquerade helt spontant i en kull med enfärgade föräldrar. Idag finns det en gentest för colorpointmutationer och uppfödare kan söka målinriktat efter bärare av den populära “maskade”-genen.

Djurhållning och vård

Den långa och tjocka pälsen hos neva masquerade gör att katten får ett mystiskt utseende och bidrar till fascinationen för rasen. Men pälsen kan kräva mycket vård! Lyckligtvis vårdar katterna den kortare sommarpälsen för det mesta själva, men under vintermånaderna måste matte och husse då och då använda kam och borste. Efter vintern tappar nästan neva masquerade helt och hållet den tjocka underpälsen. Om man hjälper katten med pälsvården så bidrar det till att det inte kommer lös päls på kläder och möbler och att katten får minimalt med mag- och tarmproblem på grund av hår som den har svalt. Om katten får maltpasta eller kattgräs, kan det bli lättare för katten att få ut hår i mage och tarm naturligt genom avföringen, innan det uppstår hårbollar!

Förutom pälsvård är rätt sorts näring den bästa garantin för att katten ska få ett långt och friskt liv. Eftersom den är ett köttätande djur, behöver den foder med många sunda proteiner – kolhydrater kan den bara ta till sig i mycket liten grad. För dig som kattägare betyder det att du behöver ha huvudet på skaft när du köper foder! Det riktiga kattfodret för din katt bör innehålla mycket kött och bara få vegetabiliska biprodukter. När du kollar på foderetiketten, bör kött stå först på ingredienslistan.

Neva masquerade är riktiga naturbarn. De tycker om att röra på sig och älskar att vara ute i det fria. Och de är allt annat än sjåpiga. De vill ut i naturen även om det regnar, stormar och snöar. Det är en intelligent ras som älskar att smyga genom undervegetationen, klättra och lurpassa på smågnagare. Neva Masquerade-katten räknas  som en bra jägare. Den här kattrasen lämpar sig inte utan vidare att bara ha i lägenhet. Ett optimalt hem för en neva masquerade-katt har tillräckligt med möjligheter där katten kan stoja, busa och leka ifrån sig fysiskt och mentalt – inne och ute! Det är idealiskt med en säkrad trädgård, men lugnare katter blir nöjda och glada för att få en säkrad balkong med ett stort klösträd för utomhusbruk och många lekmöjligheter.

Uppfödning

Uppfödning av sibirisk katt och neva masquerade har inte funnits så länge. Rasen har därför varit förskonad från vissa ärftliga sjukdomar. Det är uppfödarnas och ägarnas ansvar att det fortsätter så! Därför bör du bara gå till en professionell uppfödare när du ska köpa en neva masquerade och inte till så kallade ”buskavlare” som säljer ”billiga raskatter” – deras “uppfödning” sker ofta på djurens bekostnad.

Det är en dyr hobby att hålla på med kattuppfödning: från kattföräldrarnas parning till dräktighet, födsel och uppfödning av kattungar. Allt detta är utgifter för uppfödaren som måste täckas i försäljningspriset. Utgifterna innehåller också betäckningsavgift, förebyggande hälsovård och kostnader hos veterinären inklusive eventuella tester för ärftliga sjukdomar, bra kost, medlemskap i en kattuppfödarförening, uppfödningsfoder och vaccinationer av kattungarna, förebyggande hälsovård för kattungarna etc. Uppfödningsdokumenten är egentligen bara en liten del av det man betalar för. Den som vill sina djurs bästa, sparar inte på den största utgiften: veterinären. En ansvarig uppfödare ser till att kattföräldrarna kommer på regelbundna kontroller hos veterinär. Uppfödaren låter även veterinären undersöka kattungarna och ser till att ungarna får en grundvaccination mot de viktigaste infektionssjukdomarna. En sådan uppfödare kan visa dig dokumenten som bekräftar detta.

Allt detta leder till att det inte är möjligt att köpa en neva masquerade av en professionell uppfödare om man ska göra ett klipp. Den som tycker om och vill köpa en neva masquerade måste lägga ungefär 7000 kronor på bordet för att kunna ge sin sibiriska skönhet ett hem. Ett alternativ kan vara att uppsöka ett lokalt djurhem. Där väntar många katter, även raskatter, på ett nytt och härligt hem! Djurskyddskatter kan man ofta få mot att betala en liten avgift till djurskyddsföreningen som täcker en liten del av utgifterna för besök hos veterinär och vaccinationer.

Vi hoppas att du får en aktiv och härlig tid ihop med din sibiriska skönhet!

Neva Masquerade

[widgetkit id=”78″ name=”Cat – Breed – Neva – Masquerade”]

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...

10 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.