Chausie
© tania_wild / stock.adobe.com
Chausie är en korsning mellan huskatt och djungelkatt och hör därmed till hybridraserna. Den är tänkt att förena vildkattens stolta utseende med huskattens trogna och människotillvända natur. Men än idag har den sällsynta Chausien med sina markanta kindben bevarat sin längtan efter rörelse och frihet från sina vilda förfäder.
Innehållsförteckning
Chausiens utseende
Chausiens vilda gener har lämnat spår efter sig i hur denna exotiska katt livnär sig och beter sig. Men de visar sig tydligast när man tittar på kattens yttre utseende. Precis som sin direkta förfader, den egyptiska djungelkatten, har chausien en mycket atletisk kropp. Dess långa ben – där bakbenen är något längre än frambenen – avslöjar vilken bra löpare och utmärkt höjdhoppare denna raskatt är. Även det kilformade huvudet med de kraftigt framträdande kinderna och de långt isär liggande ögonen ger också ett exotiskt intryck. Den kraftiga hakan och de avrundade öronen med de markanta hårtofsarna påminner om en lokatt.
Päls- och färgvarianter
I motsats till lokatten och även i motsats till andra hybridkatter, som till exempel savannah-katt eller karakal-katt, har chausien dock inget markant teckning. Kattens korta till medellånga päls är randig och oftast brun eller svart, men kan också vara silverfärgad. Färgvarianterna kan delas in i följande tre varianter:
- svart
- brun ticked tabby
- grizzled ticked tabby (silverfärgad)
Chausiens mage och markanta haka är oftast betydligt ljusare än den övriga pälsen. De valnötsformade ögonen lyser oftast i en guld- eller gul nyans, men kan också vara hasselnötsbruna eller ljusgröna.
Historia
En vildkatt på soffan i vardagsrummet
Längtan efter att tämja rovdjurskatter har sysselsatt människor länge. En följd av detta var uppfödningen av så kallade hybridkatter, som började på 1960-talet, främst i USA. Genom att korsa vildkatt och huskatt hoppades forskare och kattuppfödare kunna kombinera vildkattens exotiska utseende med den trogna och människotillvända naturen hos huskatten. Efterfrågan på allt mer exotiska katter som vill ta med sig en bit vildmark in i vardagsrummet har sedan dess stadigt ökat. Även chausien, som till hälften har viltblod i sig och sedan 1995 är officiellt erkänd som raskatt av TICA (The International Cat Association), blev känd i samband med denna trend. Men utanför sitt uppfödningshemland, USA, är chausien fortfarande en sällsynt älsklingskatt.
En älsklingskatt som har sitt pris
En sak ska du veta. Du som är intresserad av att ha chausie som husdjur måste vara medveten om att hybridkatter har sitt pris på grund av den svåra och sällsynta uppfödningen. En renrasig chausie från en seriös och ansvarsfull uppfödare kostar mellan 75 000 och 100 000 SEK beroende på generation och vildblod. Den som gräver så djupt i plånboken bör naturligtvis vara övertygad om att denna raskatt är den rätta. Men vad är en chausie egentligen? Hur mycket av det vilda finns egentligen i den och vilka krav ställer huskatten på sina framtida ägare?
Karaktär
Tillgiven karaktär med stor längtan efter frihet
Trots sitt vilda utseende är chausien en mycket tillgiven och gosig katt som gillar att vara nära sina medmänniskor. Men då och då väcks jaktlusten till liv. På långa utforskningsrundor börjar den jaga möss och fåglar och tar ofta med sig en liten “present” hem till människorna den bor med i form av ett byte. I den vänliga och öppna huskatten finns alltså fortfarande mycket vildkatt, vilket framtida ägare absolut bör vara medvetna om. Det finns inget som den temperamentsfulla och nyfikna katten gillar sämre än att vara uttråkad och ensam. Tillräcklig aktivitet med kattleksaker, ett klösträd och naturligtvis mycket frigång är oumbärligt för att ”dämpa” denna vildkatt. Att ha flera katter är något som ger katten den omväxling och underhållning den vill ha.
Hur väl kommer chausien överens med barn?
Till skillnad från många andra huskatter, som gärna drar sig tillbaka till ett lugnt hörn när det är för mycket stim och stoj i hemmet, tycker chausien om att vara i centrum. Den trivs med barn – trots allt är denna raskatt lika lekfull som de är. Men kattens kärlek till barnen får inte överdrivas, för om något inte passar chausien kan denna självsäkra och temperamentsfulla katt visa upp sina klor. Barn bör ge den livliga vildkatten frihet och respektera dess lust att gå utomhus för att ägna sig åt sin största passion, jakten. När allt kommer omkring vet den intelligenta chausien själv bäst vad den vill ha. När den har tillfredsställt sin lust att röra på sig, lägger den sig gärna på soffan i vardagsrummet igen och visar sin kärleksfulla och gosiga sida.
Hur man håller en Chausie
En katt som är så temperamentsfull och vill röra på sig bör under inga omständigheter vara inlåst i en bostad. Av kärlek till sitt husdjur och för av hänsyn till dess naturliga instinkter bör ägare tillåta sin chausie att springa fritt regelbundet. En kattlucka i dörren, som katten kan gå in och ut genom på egen hand, är säkert den bästa lösningen. Chausien kan inte bara hållas inomhus – såvida man inte inrättar ett stort inhägnad ute där den atletiska katten kan klättra, hoppa och springa som den vill. Om du vill förhindra att katten lämnar utomhusinhägnaden måste den dock vara väl skyddad, eftersom en chausie utan problem kan hoppa två meter eller högre från stillastående. Innan du börjar med så dyra säkerhetsåtgärder bör du dock tänka igenom om chausien verkligen är rätt katt för dig. När allt kommer omkring har denna hybridkatt ändå jakt i blodet och det bör inte tryckas ner.
Hälsa och rekommenderade vaccinationer
Den som håller sin chausie som ett artanpassat utomhusdjur bör dock vara uppmärksam på rätt vaccinationsskydd (mot rabies och leukos) samt förebyggande åtgärder mot parasiter. Här finns speciella halsband eller medel som effektivt bekämpar ett angrepp av parasiter. Fråga din veterinär om råd och gå med katten till de årliga kontrollerna. Katter tenderar att gå med sjukdomar och besvär länge innan den visar att något är fel. Regelbundna undersökningar hos en specialist kan hjälpa till att i god tid upptäcka och behandla eventuella sjukdomar. Även om det lyckligtvis knappt finns några sjukdomar som är typiska för rasen chausie, är inte heller denna raskatt immun mot vanliga kattsjukdomar som sjukdomar i de övre luftvägarna eller infektioner i mag- och tarmkanalen. Katten bör vaccineras mot kattsjuka och kattpest.
Hur mycket vård behöver chausien?
Förutom de nödvändiga besöken hos veterinären för förebyggande åtgärder eller för att uppdatera vaccinationsskyddet är skötseln av chausien mycket enkel. Precis som alla korthåriga katter utför den här katten sin pälsvård mer eller mindre på egen hand. Därför räcker det att kamma den en gång i vecka för att ta bort döda hår. För att upptäcka eventuella avvikelser i tid bör du dessutom regelbundet kontrollera din chausies tassar, klor, tand och hud. Med bra skötsel och artanpassad hållning kan dessa robusta och slitstarka katter leva upp till 16 år.
Rätt kost för hybridkatter
Till artanpassad och hälsosam djurhållning av ditt husdjur hör naturligtvis också rätt kost. För en så ursprunglig hyrbridras som chausien, vars direkta förfäder är vildkatter, är kraven på fodret dock något mer krävande än för en vanlig huskatt. Många ägare av hybridraser rapporterar att deras katt inte tål industriellt producerat kattfoder och byter därför till råfoder (BARF). BARF-foder till katter kräver dock god specialkunskap för att djurets näringsbehov verkligen ska täckas optimalt via fodret. Den som tycker att det här sättet att utfodra är för komplicerat bör leta efter ett högkvalitativt foder med ett högt köttinnehåll (rikt på protein), färsk frukt och grönsaker samt naturliga oljor. Andelen spannmål i fodret bör vara så lågt som möjligt eller uteslutas helt på grund av eventuella intoleranser hos chausien. Många hybridraser som får jaga utomhus kompletterar sitt foder med möss eller små fåglar. För att bestämma rätt mängd bör du ta hänsyn till dessa faktorer.
Upptäck vårt sortiment av kattfoder!
Uppfödningsproblem med hybridkatter
Chausies attraktiva vilddjurslook har dock ett pris. Tyvärr är parning av huskatter med vildkatter inte helt oproblematisk och är särskilt kontroversiell bland djurskyddsaktivister. Anledningen till kritiken och frågan om en korsning är moraliskt rättfärdigad är framför allt att dräktighetstiderna för hus- och vildkatter skiljer sig kraftigt åt. Medan huskatter har en dräktighetsperiod på 63 till 65 dagar är vildkatternas i regel betydligt längre, cirka 76 till 78 dagar. Konsekvensen av denna skillnad är att det förekommer många för tidigt födda kattungar, missfall och dödfödslar, särskilt i den första generationen (F1). Dessutom är de flesta hanarna från den första korsningsgenerationen infertila. Även i de efterföljande generationerna (F2 och F3) inträffar det alltid tunga födslar och kejsarsnitt. Uppfödningen av sådana hybridraser är därför extremt svår och bör därför endast ske av experter. I vissa länder, som till exempel Schweiz, är parning mellan vildkatter och huskatter till och med förbjuden enligt gällande förordning om djurskydd. I andra länder krävs ett tillstånd för att hålla vildkattshybrider upp till och med fjärde generationen (F4).
Är chausien rätt katt för dig?
Om du funderar på att köpa en riktig chausie, bör du först informera dig noggrant om uppfödningen och djurhållningskravet för denna exotiska kattras. Varje ägare måste ha viss sakkunskap om hybridraser och det ansvar det innebär. Brist på kunskap eller att köpa ett “ett fynd” från en oseriös uppfödare får tyvärr ofta sorgliga konsekvenser för den här katten. Särskilt i USA, där trenden mot exotiska katter har pågått länge, har man under de senaste åren sett en kraftig ökning av hybridraser på djurhem. Det är inte ovanligt att fel djurhållning av chausies kan leda till påfallande beteendestörningar och överbelastade ägare.
Innan en chausie flyttar in hos dig bör du därför se till att katten kan tillfredsställa sitt naturliga behov av frihet och rörelse. Man bör också se till att chausien inte blir uttråkad. Tillräckligt med lekmöjligheter, eventuellt en katt som lekkamrat och framför allt tid tillsammans med sina medmänniskor är oumbärligt för en harmonisk samexistens. För precis som träning älskar ju chausien sin familj. Den som lyckas hålla denna speciella ras på ett artanpassat sätt kommer definitivt att belönas med en livslångt trogen och otroligt gosig katt.
Ragdoll
En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
Brittiskt korthår
Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
Sibirisk katt
Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.