Maine Coon

maine coon katt som klättrar i trädet

Maine coon-katter är mycket lekfulla och intelligenta.

Maine Coon, kärleksfullt kallad “Coonie” av sina fans, är idag en av de mest populära kattraserna i världen och blir allt mer populär även i Sverige. Detta beror förmodligen på deras naturlighet, robusthet och underbara karaktär. I vår beskrivning av rasen Maine coon får du veta viktig fakta om dessa kärleksfulla katter.

Karaktären hos maine coon: intelligent och aktiv

Maine coon är mycket älskvärda och sociala djur. De älskar att leka och är intelligenta. Du kan till och med lära dem små konster. Det har till och med rapporterats om några coonies som har lärt sig att apportera. Till skillnad från de flesta kattraser är maine coon-katter kända för att gilla vatten.

Om en maine coon hålls ensam behöver den mycket mänsklig uppmärksamhet. Dessa katter pratar också mycket. Deras söta kurrande och jamande följer med dig under dagen. De är mycket sällskapliga och kommer bra överens med andra djur och barn.

Coonies kan utan problem hållas som rena innekatter och är därför väl lämpade för yrkesverksamma personer. Men katterna tycker mycket om att röra på sig och vara aktiva. Därför bör de som innekatter ändå ha tillräckligt med möjligheter att rasta av sig.

SE_Summer_WetFood_General_ab_1

Utseende: ingen lättviktare och mycket päls

Den genomsnittliga vikten för maine coon-katter är sex till åtta kg. Katter bör väga upp till fem kg. Kroppen är muskulös med en bred bröstkorg. Kroppen ska vara långsträckt och verka kantig. Maine coon-katten kan bli upp till 120 cm lång och nå en axelhöjd på upp till 40 cm. Som storleksjämförelse: En singapura är den minsta raskatten med en axelhöjd på högst 20 cm.

Maine Coon har stora, spetsiga öron med hårtofsar längst ut. Coonien har en vattenavvisande päls. Den har en tät underull, fast överhår och en buskig svans.

Svansen ska vara ungefär lika lång som kroppen. Pälsen kan förekomma i alla möjliga varianter utom i färg golden. Benen på coonies är starka, muskulösa, sitter brett isär, är medellånga och välproportionerade. Tassarna är stora, runda och har hårtestar. Håret på trampdynorna är hos vissa djur så långt att det sticker ut mer än 2 cm mellan tårna.

I princip finns det ingen tydlig rasstandard för maine coon-katter. Denna beror på den förening som uppfödaren är medlem i, men skillnaderna mellan rasstandarderna är små.

Polydaktyli kan dessutom förekomma hos vissa maine coon-katter. Det här är en genetisk defekt där katterna föds med sex eller sju tassar.

två maine coon katter i grå och orange färg
Maine coon-katter är mycket lätta att umgås med.

Hur man håller en maine coon

Som tidigare brukskatter är maine coon-katter duktiga jägare. De smarta kattungarna älskar i regel att apportera och älskar vatten extremt mycket. Därför ska du inte bli förvånad om din lurviga vän inte missar en vattenpöl och gillar att leka med sin vattenskål. Även klösträd och sovgrottor bör anpassas till den enorma storleken på denna kattras. Det är viktigt med en bra höjd och stabilitet. Mer om detta kan du läsa i vår artikel om rätt klösträd.

Maine cooner anses vara tillgivna. Trots detta bör du erbjuda de pälsiga vännerna ett tillflyktsort som ett lekhus. Var dessutom noga med att välja rätt storlek på din kattlåda. Här gäller: ju större, desto bättre och behagligare för katten!

Dessutom kan maine coon utan problem socialiseras med andra katter. När de umgås med andra kattraser bör man vara noga med att de också är sociala av sig. Eftersom coonies är mycket aktiva och vill röra på sig, måste du se till att de får tillräckligt med motion. Särskilt om den hålls som innekatt. För detta ändamål kan du till exempel skapa en kattsäker trädgård eller balkong. Det är också möjligt att ha din katt i ett kattkoppel, men detta bör du träna i förväg inne i bostaden. Det bör också finnas kattleksaker och intelligensleksaker som sysselsättning för de smarta djuren.

Hur gamla blir maine coon-katter?

Den förväntade livslängden är 12 till 15 år. Maine coon-kattens ålder påverkas av olika faktorer. Se alltid till att katten hålls på ett artanpassat sätt, att den får en hälsosam kost och att den får massor av mysstunder. Detta är en bra bas för ett lyckligt kattliv. Det finns dessutom rapporter om coonies som till och med har blivit över 20 år gamla.

Skötsel: mindre jobb än man tror

Egentligen kan man förvänta sig att pälsen på en halvlång katt är ganska krävande att ta hand om. Pälsen hos maine coon är, mot alla förväntningar, inte alltför svår att sköta. Det beror på att coonies har mycket lite underull och endast halvlångt överhår. Följaktligen bildas inte så lätt knutar. Det räcker alltså att kamma ut kattens päls noggrant en gång i veckan.

Under pälsbytet bör du dock ta hand om pälsen oftare. Kom också ihåg att undersöka pälsen på utekatter för parasiter.

Kost: maine coon behöver mycket energi

Maine coon är stora katter som har ett stort behov av rörelse och är aktiva. Därför måste djuren ha tillgång till en motsvarande stor mängd energi. Också olika livssituationer spelar en roll i kosten hos en maine coon. Till exempel behöver äldre katter en annan mängd näringsämnen än yngre katter.

Särskilt när det gäller kattungar bör du vara noga med att ge dem rätt mängd energi. På så sätt garanteras en optimal utveckling.

Även djurets hälsa och vikt påverkar den mängd näringsämnen som behövs. Var uppmärksam på att välja kattfoder med ingredienser av hög kvalitet. Andelen kött bör vara så hög som möjligt. Socker, konserveringsmedel, spannmål och animaliska biprodukter bör dock endast finnas i små mängder. Du kan också hitta rasfoder speciellt utvecklade för Main coon katter i våran butik.

Dina fyrbenta vänner med päls är naturligtvis också glada om de får godis, men mängden bör hållas nere. I princip bör du vara uppmärksam på din katts vikt, eftersom övervikt kan leda till smärtsamma ledproblem.

Vilka utfodringsmetoder finns det?

Förutom torr- och våtfoder är även BARF och hemlagad mat några kostalternativ. Innan du bestämmer dig för någon av dessa metoder bör du informera dig noggrant för att undvika farliga näringsbrister. Kom ihåg att aldrig ge rått fläskkött, eftersom det kan överföra Aujeszkys virus. Koka köttet ordentligt innan du utfodrar med det.

Erbjud dina coonies kattgräs. Under pälsvården sväljer maine coon mycket hår som bildar bollar i magen. Kattgräset hjälper fyrbenta vänner att kräkas upp håret, eftersom gräset bidrar till att stimulera kräkreflexen. Coonies ska alltid ha tillgång till vatten. Du bör undvika att utfodra katten med mjölk eftersom katter är naturligt laktosintoleranta. Särskild kattmjölk med reducerad andel mjölksocker tolereras dock väl av katter. Men det bör bara ges som mellanmål och inte som vattenersättning.

Maine coon kattunge
Vid utfodringen av kattungar är det viktigt att vara uppmärksam på rätt mängd energi.

Historia: Amerikas första showkatter

Maine coon är mycket lik den norska skogskatten. Men till skillnad från den här, har den sitt ursprung i Amerika, i den amerikanska delstaten Maine.

Det finns många legender om deras ursprung. Bland annat har det hävdats att den är en blandning av katt och tvättbjörn (eng. racoon), men det är rent biologiskt omöjligt. Mer sannolikt är påståendet att katterna användes på invandrarnas fartyg för att bekämpa råttor och möss. Härigenom kom de sedan till Amerika. Maine coon försvann därefter i glömska, men blev från och med 1950-talet populär igen och presenterades på rasutställningar.

Visste du att coonies även kallas Amerikas första showkatter? Invånarna i Maine var mycket stolta över sina ovanliga katter. De var övertygade om att dessa var smartare, snabbare, starkare och därmed bättre på allt än andra katter. Redan på 1700-talet började de att jämföra sina maine coon-katter med sina grannar på folkfesterna på landsbygden.

Upptäck även vårt utbud av kattfoder speciellt för maine coon-katter!

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.