Uppblåsthet hos katter

Uppblåsthet hos katter

Om din katt fiser för mycket kan gasbildning vara orsaken

Många kattägare kanske undrar om katter kan fisa. Precis som hos människor, hundar och andra däggdjur kan gaser uppstå hos katter. Du kan ta reda på hur dessa uppstår och när du bör ingripa här.

Symtom: har min katt gaser?

Om din katt fiser ofta, indikerar detta möjlig gasbildning hos din katt. Beroende på orsaken och omfattningen av det underliggande problemet kan din katt uttrycka andra tecken på sjukdom.

Dessa inkluderar:

  • magsmärtor (kolik) som kan få din katt att tala
  • en härdad bukvägg
  • ett dåligt allmäntillstånd
  • minskat ätbeteende
  • Mag-tarmbesvär som t.ex. kräkningar, diarré och illamående

När måste jag gå till veterinären?

Om din katt visar smärta eller om den inte slutar fisa efter flera dagar, bör du ta din katt till din veterinär.

veterinären känner vanligtvis snabbt igen om din katt har en allvarlig sjukdom som t.ex. tarmobstruktion (ileus). I det här fallet är det också bråttom, eftersom en sådan stängning kan vara livsfarlig för din katt!

katt sover på soffan efter upplåsthet
Ett dåligt allmäntillstånd och en förhårdnad mage kan också tyda på flatulens.

Diagnos: hur diagnostiserar veterinären flatulens hos katter?

Om din katt fiser kan du oftast inte känna lukten av det – till din näsa. Om flatulensen går över styr bör du låta veterinären kolla upp det.

I början av besöket hos veterinären kommer han att undersöka din katts allmänna hälsotillstånd, samtidigt som hen ställer viktiga frågor till dig om näring, avföring och liknande som en del av anamnesen.

Palpations- och bildtekniker

Om din veterinär har några misstankar kommer hen att göra en ytterligare undersökning. Han kan känna av din katts bukvägg och skanna din katts mag-tarmkanal med hjälp av avbildningsmetoder (t.ex. ultraljud eller röntgen) undersöka närmare.

Avförings- och blodprov

En avföringsundersökning kan också vara avslöjande och upptäcka parasiter. Med ett blodprov kan din veterinär också kontrollera funktionen hos viktiga organ (t.ex. bukspottkörteln) som har en betydande inverkan på din katts matsmältning.

Terapi: vad kan jag göra om min katt har flatulens?

För att bli av med gas i din katt bör du följa din veterinärs instruktioner. Om din veterinär inte kunde diagnostisera en sjukdom räcker det vanligtvis med en ändring av diet eller intetsägande diet (t.ex. kokt ris och kokt kyckling utan kryddor) i flera dagar.

Vid en maskangrepp behandlas din katt också med antiparasiter (maskmedicin), medan en allvarlig bakterieinfektion kräver antibiotika efter att ett resistenstest har genomförts.

Behandlingen av allvarliga sjukdomar som bukspottkörtelinsufficiens, tumörsjukdom eller en tarmblockering kräver vanligtvis ytterligare åtgärder, såsom kirurgiska ingrepp.

Orsaker: varför fiser min katt?

I teorin finns det ett antal anledningar till varför din katt fiser. För att ge dig en bättre överblick över varför katter får gasbildning eller meteorism (uppblåsthet) har vi sammanfattat de vanligaste orsakerna för dig:

Matningsrelaterade orsaker

De flesta katter har gasbildning för att de har ätit bortskämd mat – katter utomhus är särskilt drabbade – eller svårsmält mat.

Hos katten inkluderar detta särskilt den orala vägen intag av mjölk. Eftersom många katter inte producerar tillräckligt med laktas (enzymer), kan de inte bryta ner mjölksockret (laktos) som finns i mjölk till de två grundämnena galaktos och glukos.

Resultatet: din fyrbenta vän pruttar. Dessutom kan uppblåst mat som kål eller bönor också leda till flatulens.

Malabsorptionssyndrom

Olika sjukdomar kan leda till att din katts tarmar inte längre kan ta upp tillräckligt med näringsämnen från maten. Som ett resultat av detta lider din katt av näringsbrist, som förutom viktminskning och diarré också kan leda till flatulens.

De vanligaste orsakerna inkluderar:

  • Bakteriella infektioner, såsom salmonella
  • Virusinfektioner (t.ex. FeLV, FIV)
  • parasitangrepp (t.ex. bandmaskar, giardia, rundmask)

Maldigestion Syndrom

Vissa sjukdomar gör också att din katts mag-tarmkanal inte längre kan smälta maten. Ett exempel på detta är exokrin pankreasinsufficiens (EPI), som är vanligare hos hundar.

Detta inträffar när skadade celler i bukspottkörteln inte längre producerar tillräckligt med matsmältningsenzymer som normalt bryter ner kolhydrater, fetter och proteiner. Dessa ämnen förblir osmälta i tunntarmen och leder därmed till dålig matsmältning.

Det kan orsakas av en allvarlig Inflammation i bukspottkörteln (pankreatit) som kan leda till vävnadsskadan.

Dysmotilitet

Om de glatta musklerna i din katts mage eller tarmar inte längre kan röra sig, störs din katts matsmältning. Detta kan orsakas av en blockering i tarmarna (ileus).

Prognos: vilka är chanserna att bli frisk om katten har gasbildning?

Hur som helst beror prognosen på orsaken till flatulensen. I de flesta fall är din katts gasbildning ofarlig och orsakas av olämplig kattmat.

Men allvarliga sjukdomar kan också ligga bakom. I dessa fall beror prognosen också på hur tidigt du och din veterinär känner igen och behandlar den underliggande sjukdomen.

Förebyggande: här är vad du kan göra för att förhindra uppblåsthet hos katter!

För att förebygga sjukdomar och matsmältningsproblem är det viktigt att du regelbundet (cirka tre till fyra gånger per år) låter din katts avföring kontrolleras för parasiter och, om ett parasitangrepp påvisas, behandla det specifikt.

Dessutom bör du inte ge mjölk till din vuxna katt. Ta bort oäten matrester från matskålen och, om möjligt, rengör den och vattenskålen med varmt vatten varje dag.

För en god hälsa bör dina husdjur kontrolleras regelbundet (ungefär en gång om året) av din veterinär. Ju tidigare din veterinär upptäcker avvikelser, desto bättre är chanserna att återhämta sig.

Våra mest populära inlägg
3 min

Kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
10 min

Kastrering och sterilisering av katter

Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
8 min

Coronavirus hos katter

Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.