Loppor hos katter: Hur du identifierar och behandlar katten This article is verified by a vet

loppor hos katter. Kliande katt

Klåda är ett typiskt tecken på parasiter som lever på kattens hud.

Om din katt plötsligt har svår klåda kan loppor vara orsaken. Förutom att de är störande skapar dessa parasiter ofta andra problem. Vi har sammanfattat för dig hur du kan känna igen loppor hos katter och behandla dem framgångsrikt.

Är loppor farliga hos katter?

Vid första anblicken, förutom den kraftiga klådan, är loppor inte farliga. Ett loppangrepp kan dock också få andra konsekvenser:

  • Loppsalivallergi: När loppor biter, utsöndrar de saliv och det är den som kliar. Vissa katter är allergiska mot loppsaliv, vilket gör att det kliar extra mycket
  • Bandmask: Loppor kan bära bandmasklarver. Om katten sväljer en loppa när den tvättar sig eller försöker klia sig hamnar äggen in i kattens tarmar. Det är därför du ska avmaska din katt om den har loppor
  • Anemi: Ett mycket starkt loppangrepp kan leda till betydande blodförlust och leda till anemi
  • Mycoplasma haemofelis: Denna infektionssjukdom orsakas av bakterier från familjen Mycoplasma. Loppor bär dessa bakterier, som förstör kattens röda blodkroppar
  • Bartonellosis (cat scratch disease): Loppor är de främsta bärarna av bartonella. Hos katter själva orsakar bakterierna vanligtvis inte symtom, men de leder till bartonella hos människor

Symptom: Vilka är tecknen på loppangrepp hos katten?

Det huvudsakliga symptomet på loppor hos katter är klåda. Så om din katt kliar sig märkbart ofta bör loppor stå högst upp på listan över misstänkta orsaker. Lokala hudreaktioner som röda fläckar är ytterligare tecken. När katten kliar loppbett kan det också leda till sår och skorpor.

Diagnos: Hur känner jag igen loppor hos katter?

Beroende på hur svårt katten är drabbad du se loppor i kattens päls med blotta ögat. Synliga bett och rodnad på de ställen loppor föredrar (öron, rygg, svansroten, magen och innerlår) är också viktiga ledtrådar.

Om du inte kan se loppor med blotta ögat, kan du undersöka om du hittar loppavföring:

  • Placera katten på en slät, ljus yta – till exempel ett klinkergolv eller i badkaret
  • Kamma kattens päls med en tät kam eller loppkam. Om det finns loppavföring fastnar den antingen i kammen i form av svarta punkter eller ramlar ner på golvet
  • Lägg punkterna på en vit trasa och fukta den
  • Om det bildas rödaktiga fläckar runt punkterna är det loppavföring eftersom den innehåller blod från katten

Behandling: Så lyckas du bli av med loppor hos katter

För att bli av med loppor behövs två åtgärder:

1. Behandla katten som har drabbats av loppor

Först och främst måste lopporna som sitter på katten och gör livet svårt för den bekämpas. Det finns läkemedel med olika aktiva ingredienser och typer av applikationer för detta ändamål. Du kan välja mellan halsband, spot-ons och tabletter. De flesta medel dödar inte bara vuxna loppor. De förhindrar också att de lägger ägg samt att larver kan utvecklas. Behandlingen av loppor hos katter bör genomföras totalt tre gånger med ett intervall på fyra veckor.

Alla dessa produkter finns tillgängliga hos veterinären

2. Behandla miljön och alla andra djur

Om det finns andra djur i ditt hushåll måste de alla behandlas profylaktiskt mot loppor. Annars kommer dina husur att smitta varandra om och om igen. På samma sätt måste du avmaska alla djur i ditt hushåll, eftersom bandmask också kan överföras mellan dem.

Dessutom: Bara cirka fem procent av loppopulationen sitter faktiskt på katten. Det är därför absolut nödvändigt att du behandlar hela ditt hem mot loppor. Ägna särskild uppmärksamhet åt mörka områden där larverna gärna drar sig tillbaka, till exempel sprickor i golvet eller på undersidan av mattor.

Dammsuga allt noggrant och kasta sedan bort dammsugarpåsen omedelbart, helst ska den vara separat förpackad. Vid särskilt massiva angrepp har spray eller nebulisatorer också visat sig vara effektiva för att behandla området.

Dessutom ska du tvätta alla tvättbara filtar, underlag och liknande i tvättmaskin i minst 60 °C.

loppor hos katter
© goodluz / stock.adobe.com

Är antiparasitprodukter skadliga för min katt?

Det finns många invändningar mot antiparasitiska läkemedel. De flesta kattägare är oroliga för att de är neurotoxiner. Men till skillnad från insekter har människor och katter en så kallad blod-hjärnbarriär, så den aktiva ingrediensen når inte ens dit där den kan orsaka skada.

Ibland förekommer naturligtvis att katten är allergisk mot antiloppmedel, eftersom varje läkemedel som har en effekt också kan ha biverkningar. Men urvalet av läkemedel är nu så stort att du säkert kommer att hitta en annan sort som din katt tål bättre. Kontrollera bara att produkten är godkänd för katter, för det finns medel med problematiska aktiva ingredienser: permetrin, flumetrin och deltametrin är till exempel giftiga för katter.

Finns det några huskurer för loppor hos katter?

I enskilda fall och med mindre angrepp kan huskurer som ättiksspray eller örtbrygd fungera på loppor hos katter. Dessa skonsamma metoder är dock inte lämpliga för allvarliga angrepp. De belastar också både kattens luktsinne och renlighetsbehov. Det finns ett stort utbud av godkända läkemedel och det går säkert att finna ett passande som utrotar lopporna på ett tillförlitligt sätt.

Prognos och förebygga: Hur svårt är det att bli av med loppor hos katter?

Behandlar du din katt och ditt hem som rekommenderat borde det inte vara ett problem att bli av med parasiterna snabbt. Men även i det här fallet är det bättre att förebygga än att behandla i efterhand!

Samma medel som används för att bekämpa loppangrepp är också lämpliga för att förhindra dem. De flesta medel fungerar också mot fästingar. På så sätt skyddar du din katt från två typer av parasiter samtidigt.

Profylax är särskilt viktigt om din katt lider av en loppsalivallergi. Eftersom ett enda bett från en loppa kan orsaka massiv klåda bör du i detta fall använda medel mot skadedjur regelbundet.

Orsak: Hur smittas en katt av loppor?

De flesta katter smittas av loppor när de kommer i kontakt med andra infekterade djur. Men parasiterna kan också ligga och vänta på en lämplig värd. Kattloppor överlever i tyg som mattor, kuddar och soffor. Dessutom är förutsättningarna i vardagsrum tyvärr idealiska för loppor att utvecklas och frodas. Men även om förhållandena inte är helt optimala kan pupporna lätt överleva i flera månader.

loppor hos katter
Loppor kan ses ännu mer exakt under mikroskopet.

Exkurs: Vad är loppor egentligen?

Med mer än 2000 lopparter är de bland de vanligaste parasiterna hos däggdjur och fåglar. Kattloppan (Ctenocephalides felis) är den vanligaste bland katter och hundar. Men andra arter som hundloppan (Ctenocephalides canis) eller igelkottsloppan (Archaeopsylla erinacei) lever gärna på våra katters blod.

Loppan är en vinglös insekt som är en till sex millimeter lång och platt formad utåt bredden. Den har kraftfulla hoppben och klarar att hoppa upp till 25 centimeter. Kattloppor är ljusa till mörkbruna och har kraftfulla, genomborrande munpartier.

Hur förökar sig loppor

Loppor utvecklas från ägg, går genom tre larvstadier till en puppa och sedan till en vuxen loppa.

De vuxna honorna börjar suga blod strax efter de har bosatt sig på katten och lägger de första äggen efter ungefär ett dygn. Under honloppans livslängd på mellan 50 och 100 dagar lägger hon i genomsnitt 30 ägg per dag.

När katten vilar ramlar äggen av på sovplatsen eller andra ställen där katten uppehåller sig ofta. Där utvecklas de vidare till puppor. Om de yttre förhållandena är ogynnsamma för loppornas vidareutveckling kan de förpuppade larverna överleva i sin kokong i upp till 50 veckor.


Franziska Pantelic, Veterinär
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

I am supporting the zooplus magazine for several years with my extensive expertise. I became a licensed veterinarian as early as 2009 and currently operate a mobile small animal practice in the metropolitan area of Munich.


Våra mest populära inlägg
3 min

Kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
10 min

Kastrering och sterilisering av katter

Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
8 min

Coronavirus hos katter

Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.