5 tips: så här klarar din katt extremt varma dagar
© Konstiantyn / stock.adobe.com
Många katter njuter av att ligga på balkongen eller biltaket och låta den varma solen värma pälsen. Men särskilt varma sommardagar når också den mest soldyrkande katt sin gräns. Om katten uppehåller sig för länge i solen kan konsekvenserna bli solbränna eller värmeslag. Följande fem tips talar om hur du som kattägare kan skydda din kisse från detta när det är som varmast på sommaren.
Innehållsförteckning
.
Sommar med katten: rätt solskyddsmedel
Vad många av oss nog inte visste är att även katter kan få solbränna på sommaren! Kattraser utan päls, som rasen sfinx, är så klart i riskzonen. Men varför påverkas också katter med päls? På nosen, öronen och på magen har katter mindre tät päls än på resten av kroppen. Om de exponeras överdrivet för sol kan det leda till inflammation i huden. Katter med tunn päls eller korthåriga katter drabbas särskilt ofta av solbränna.
De första tecknen på solbränna är röd hud, ökad känslighet eller smärta och svår klåda. I svårare fall kan illamående och smärtsamma hudsår med blåsor uppstå.
Skydda din katt mot solbränna genom att applicera ett solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor på de utsatta kroppsdelarna. Välj en solskyddskräm som inte innehåller några ingredienser som kan irritera, som parfymer eller allergener.
Massor av färskt drickvatten
Varma sommardagar behöver kissar mer färskt dricksvatten. Om din katt dricker för lite finns risk för uttorkning. Uppmuntra din katt att dricka när den är varm genom att använda följande knep:
- Fördela flera vattenskålar eller dricksfontäner i huset eller lägenheten.
- Byt vatten dagligen.
- Vattenbehållare i trädgården uppmuntrar många katter att dricka utomhus.
- Katter älskar osaltad, kall kyckling- eller nötköttsbuljong!
- Komplettera torrfoder med våtfoder med högt fuktinnehåll.
Erbjud din katt skuggiga liggplatser i värmen
Under sommarmånaderna värms mörka golv och asfalterade vägar upp så mycket att våra katter knappt kan gå på dem. Håll golvet behagligt svalt genom att till exempel lägga ut ljusa eller fuktiga handdukar. Kylmattor eller en skuggig plats under ett parasoll är också lämpliga platser för katten att få svalka.
Om du har en innekatt som inte går ut kan du också öppna några fönster på natten eller tidigt på morgonen och lufta ut lägenheten ordentligt. På dagen kan du stänga ute sol med persienner eller gardiner. På så sätt kan du hålla rumstemperaturen behaglig för dig och din rumskompis, även varma sommardagar.
Svalka i plaskdammen
Katter och vatten brukar inte ha det bästa förhållandet, men det kan förändras snabbt under sommarens hetaste dagar. Erbjud din katt flera alternativ att svalka sig när det är mycket varmt:
Frigående katter kan uppskatta en uppfriskande plaskdamm eller en sprinkler på gräsmattan i trädgården. En innekatt kan du erbjuda ett svalt bad eller en fuktig handduk när det är mycket varmt.
Isbitar är ett smaskigt sätt att sänka kroppstemperaturen på. För att göra det mer intressant för din katt kan du gömma en godis mitt i isbiten.
Skydda din katt mot parasiter på sommaren
Fästingar och kvalster älskar sommar och höga temperaturer och förökar sig snabbt. De kan överföra farliga, smittsamma sjukdomar till din katt. Det är därför mycket viktigt att skydda frigående katter redan på våren med hjälp av ett effektivt parasitskydd.
Du välja mellan olika former av skydd:
- Halsband minskar antalet fästingar som biter sig fast. Effekten varar vanligtvis i flera månader.
- Spot-on droppas i kattens nacke, och det verksamma medlet sprider sig över pälsen.
- Tabletter ges oralt och får parasiterna att dö när de biter.
Du kan också be din veterinär om information om ingredienserna, doseringen och möjliga biverkningar om du känner dig osäker.
Kattens ålder
Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
Kastrering och sterilisering av katter
Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
Coronavirus hos katter
Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.