Fästingar hos katter: hur man tar bort och förhindrar dem This article is verified by a vet

fästingar hos katter

Fästingar lurar speciellt i högt gräs på våra katter.

Så snart temperaturen överstiger på sju grader permanent börjar också irriterande parasiter dyka upp igen. Fästingar är särskilt obehagliga för katter. Läs i vår artikel varför du ska ta bort dessa skadedjur så snabbt som möjligt och hur du gör det bäst.

Regelbunden fästingkontroll är ett måste

Undersök din katt noggrant om den har fästingar, helst minst en gång om dagen. Om du kombinerar undersökningen med gos och kel får du säkert titta lite närmare på hela din katt.

Var särskilt uppmärksam på de områden med lite hår där fästingar föredrar att sätta sig. Fästingar känner sig hemma runt huvudet, nacken, öronen, magen och på innerlåren.

Beroende på hur mycket blod fästingen redan har fått i sig varierar dess storlek från några millimeter till storleken på en körsbärssten.

Observera bettplatsen under en tid efter fästingen har tagits bort. Blir området rött eller om katten får feber eller aptitlöshet kan det bero på en möjlig fästingsjukdom hos din katt.

Hur tar jag bort fästingar från katter på rätt sätt?

Om din katt kommer hem med en fästing, ta bort den så snart som möjligt. Det bästa sättet att göra det är så här:

  • Använd en fästingtång eller fästingkrok
  • Placera tången så nära fästingens hud som möjligt, var försiktig så att inte fästingens kropp krossas
  • Ta tag i fästingens huvud. Dra sedan ut den långsamt, jämnt och rakt ut från punkteringsstället
  • Kontrollera att du har tagit bort hela fästingen ur huden
  • Kassera fästingen noggrant så att den inte kan infektera en ny värd
  • Desinficera såret och kontrollera det regelbundet
  • Ha bettet i åtanke den närmaste framtiden. Om din katt ser sjuk, apatisk ut eller har feber, kontakta en veterinär snabbt
fästingar hos katter
Fästingen kan tas bort komplett med en fästingkrok.

Vilka sjukdomar överför fästingar?

Fästingar är inte bara irriterande och suger blod hos katter. De överför också farliga sjukdomar. Lyckligtvis, jämfört med hundar, överförs dessa betydligt mindre ofta till katter – eller kanske katter är mindre benägna att bli sjuka av skäl som ännu inte är klarlagda. Ändock, för varje fästingbett finns det en möjlighet att din katt kan att bli smittad av en patogen. Borrelia, anaplasmos och babesios är bland de vanligaste infektionssjukdomarna.

Ta bort fästingar hos katter, ju tidigare desto bättre

Patogenerna finns i fästingens tarmar och reser till spottkörtlarna under blodsugningen. Det tar i genomsnitt 12 till 24 timmar för dem att komma dit. Så ju längre fästingen suger kattens blod, desto mer sannolikt är det att patogener överförs. Genom att ta bort fästingar från katten snabbt efter att den har blivit biten kan du enkelt minimera denna risk.

Förebygga: Motverka fästingar hos katter

Det är alltid bättre att vara försiktig i förhand än efterklok, särskilt när det gäller fästingar hos katter. Skydda därför din katt mot fästingbett och risken att drabbas av fästingsjukdomar.

Det finns olika preparat (antiparasitika) som dödar fästingarna eller hindrar dem från att bita sig fast. Välj mellan dessa varianter:

  • Spot-on preparat appliceras mellan kattens axelblad och sprids sedan över hela kroppen. Beroende på produktens varaktighet (mellan fyra och tolv veckor) måste du behandla din katt flera gånger om året
  • Sprayer fungerar precis som spot-on
  • Tabletter mot fästingar hos katter är endast tillgängliga från veterinären
  • Halsband frigör kontinuerligt aktiva ingredienser. De brukar avvisa fästingar och andra parasiter under en längre tid (cirka fem till sex månader). De kan dock vara farliga för fritt springande katter eftersom de kan fastna med halsbandet

Är antiparasitprodukter skadliga för min katt?

Det finns många invändningar mot antifästingprodukter, framför allt frågan om de inte är skadliga för människor och djur, eftersom de faktiskt är neurotoxiner. Men till skillnad från insekter har människor och katter en så kallad blod-hjärnbarriär. Därför når den aktiva ingrediensen inte ens dit där den kan orsaka skada.

Ibland kan det hända att katten är allergisk mot dessa medel, eftersom varje läkemedel som har en effekt också kan ha biverkningar. Urvalet av läkemedel är dock så stort att du säkert kommer att hitta en annan sort som din katt tål bättre. Kontrollera bara att produkten är godkänd för katter, för det finns problematiska aktiva ingredienser: permetrin, flumetrin och deltametrin är till exempel giftiga för katter.

Finns det huskurer för fästingar hos katter?

Ibland nämns huskurer som kokosolja, svartkumminolja, vitlök eller bärnstenskedjor som effektiva mot fästingar. Men hjälper de verkligen?

Vetenskapligt bevisat har kokosolja bara en liten effekt – och endast när den används externt. Katten måste behandlas med den över hela kroppen, varje dag. För våra naturligt mycket renliga katter är det verkligen allt annat än trevligt.

Viktigt: Vitlök eller svartkummin är giftiga för katter. Använd aldrig dessa för att stöta bort fästingar.

Trots all eufori om naturläkemedel, som kan vara ganska effektiva i enskilda fall, finns det en annan sak att fundera på: Om katten inte tar med fästingar hem kan det bero på andra skäl. Alla katter är inte lika attraktiva för parasiter. Vissa är riktiga fästingmagneter, andra får väldigt sällan fästingar.

Fästingar hos katter: De tre mest kända myterna

Det fortfarande många vilda historier om fästingar på katter. Vi har tittat närmare på de tre viktigaste för dig.

Fästingar finns oftast i högt gräs eller buskar. Så de låter sig inte falla ner från träd på katter eller människor.

Det är inte absolut nödvändigt att vrida tången för att ta bort en fästing. Parasiternas käkar är trots allt inte gängade. Men om det är lättare för dig att få ut den med en liten vridrörelse är det självklart inget problem.

Om du inte kan ta bort en fästing helt är det inte världens ände. Fästingens huvud packas vanligtvis in i sårskorpan och ramlar så småningom av med den. Men kontrollera bettet regelbundet. Om du upptäcker några tecken på inflammation bör du kontakta din veterinär.

Ändock: Om huvudet har fastnat finns teoretiskt sett fortfarande en viss risk att patogener överförs, så du bör alltid se till att det tas bort helt.


Franziska Pantelic, Veterinär
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

I am supporting the zooplus magazine for several years with my extensive expertise. I became a licensed veterinarian as early as 2009 and currently operate a mobile small animal practice in the metropolitan area of Munich.


Våra mest populära inlägg
3 min

Kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
10 min

Kastrering och sterilisering av katter

Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
8 min

Coronavirus hos katter

Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.