Depression hos katter

Depression hos katter

Deprimerade katter har inte längre lust att leka och klättra.

Inte bara människor blir deprimerade, katter kan också drabbas av psykisk ohälsa. Vi förklarar hur man känner igen depression hos katter och, ännu viktigare, vad man ska göra åt det.

Symtom: Vilka är tecknen på depression hos katter?

Den kliniska bilden av depression hos katter liknar i mångt och mycket symtomen människor får. Nedstämdhet, håglöshet och ett allmänt dåligt psykiskt tillstånd är de viktigaste symptomen på depression.

Du kan känna igen det genom följande beteende hos din katt:

 • Din kisse söker mindre fysisk kontakt med dig
 • Katten sover mer än vanligt och verkar energilös dygnet runt
 • Inte ens favoritleksaken kan motivera katten att leka
 • Matskålen förblir ovanligt full och din katt accepterar inte ens längre sin favoritmat
 • Den tvättar sig mindre
 • Din utekatt är inte längre intresserad av att utforska grannskapet och dra iväg på äventyr
se_staggered_discount_article_banner_1

Diagnos: Hur känns depression igen hos katter?

Om du märker att din katt tappar livsglädjen bör du be din veterinär om råd för att utesluta hälsoproblem som smärta, infektionssjukdomar eller andra underliggande sjukdomar. Veterinären undersöker katten, mäter kroppstemperaturen och tar vid behov blodprov.

Depression hos katter
Veterinären utesluter om din katt har en fysisk sjukdom.

Om veterinären inte hittar några fysiska orsaker kommer hen att fråga mer detaljerat om något specifikt har hänt den senaste tiden som kan ha påverkat katten psykiskt.

De viktigaste frågorna är:

 • Med vad och hur ofta matar du din katt?
 • Har du flyttat nyligen?
 • Har du ett nytt djur eller har någon annan flyttat in?
 • Har någon i ditt hushåll gått bort?

Om du kan svara på en eller flera av frågorna med ett ja, kan det vara orsaken till din katts depressiva beteende.

se_zooplus_calendar_2021_Article_banner_2

Terapi: Hur behandlas depression hos katter?

Behandlingen av depression är vanligtvis svår och ofta utdragen på grund av den psykiska sjukdomens komplexitet. Det är därför viktigt att du regelbundet dokumenterar hur det går för att kunna se framsteg eller motgångar tydligt.

Om det går att förändra det ni misstänker vara orsaken är det något du bör försöka göra för att hjälpa din deprimerade katt. Om det inte är möjligt kan du fråga en kattpsykolog eller din veterinär om psykofarmaka. Det är läkemedel som påverkar hjärnan och kan hjälpa till att lindra depression hos katter.

Även om vetenskapliga studier ännu inte har kunnat bekräfta effektiviteten av bachdroppar mot depression (deklareras som livsmedel) använder vissa kattägare denna produkt hos deprimerade katter.

Orsaker: Vad kan utlösa depression?

Din katts psyke beror på många olika faktorer. Därför finns det många orsaker till kattdepression.

Depression hos katter
Om du flyttar in i ett nytt hem kan denna förändring göra att din katt blir deprimerad.

De vanligaste orsakerna är:

 • En flytt till en ny miljö
 • Ett nytt djur (t.ex. hund) eller en andra katt i hushållet eller grannskapet
 • Brist på sociala kontakter
 • Ej artanpassad djurhållning
 • En familjemedlem dör, flyttar eller reser länge.

Hur är prognosen?

Om din katt kan hitta glädje i livet igen beror på om du kan identifiera orsaken till depressionen och undanröja den. Det som är säkert är att behandlingen kan ta ett tag och du bör visa mycket tålamod och ha medkänsla med din katt.

Våra mest populära inlägg
7 min

Coronavirus hos katter

Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.
9 min

Kastrering och sterilisering av katter

Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
5 min

Diarré hos kattungar

Det är en spännande tid när man får en kattunge – för båda parter! Det spelar ingen roll om du har haft katt i många år eller är färsk som kattägare. Detta är en förändringens tid och små kattungar behöver speciell uppmärksamhet. Njut av varje minut – de små liven växer snabbt! På samma sätt som att du måste ta med småbarn till läkare behöver kattungarna komma till veterinären då och då. Regelbundna hälsokontroller är ett måste. Alla katter bör undersökas en gång om året, men kattungar bör besöka veterinären oftare än så för att få grundvaccination mot vanliga infektionssjukdomar. Ibland måste katten också gå till veterinär med typiska ”barnsjukdomar”. Ett symptom som ofta underskattas är diarré hos kattungar.