Kattmassage: så fungerar det

kattmassage

En korrekt utförd massage är bra för katten.

En massage är välgörande för kropp och själ. Visste du att du även kan massera din katt? Kissar uppskattar sannerligen också lite friskvård, och här kan du ta reda på hur du utövar en kattmassage.

Kattmassage: välbefinnande för kropp och själ

Kattmassage används inte bara för att mjuka upp spända muskler. Det har även andra fördelar, till exempel  spelar skonsam beröring en viktig roll för att minska stress och spänningar.

Genom att massera din katt stärker du också bandet med din katt. En sådan liten paus från vardagen är balsam för både människors och djurs själar. Gläds över en djupt avslappnad, spinnande katt!

SE_Summer_WetFood_General_ab_1

Rätt tidpunkt för kattmassage

Välj den mest gynnsamma tiden för kattens wellness-stund. Undvika att massera strax efter katten har ätit så att den får smälta maten i fred. Vänta också lite om din katt precis tvättar sig sig själv eller hellre vill leka.

Om din katt är på ett gosigt humör är det säkert ett bra tillfälle. Innan du börjar, se till att katten är avslappnad och redo att bli bortskämd.

Utför inte massagen i förbifarten, utan ta dig tillräckligt med tid, även om massagen i sig bara varar några minuter. När du själv är lugn och avslappnad påverkar det också din katt.

Kattmassage: instruktioner

När du masserar din katt för första gången är det bäst att inleda varsamt. Börja där din katt normalt föredrar att bli klappad. Under massagen kan du prata med din katt,eller så kan du lägga på avkopplande musik.

Många människor tycker om när musklerna masseras kraftigt. Med katter är det tvärtom – de föredrar mjuka rörelser och bara mycket lite tryck. Använd endast fingertopparna i ansiktet och på huvudet och hela handen för bålen. På så sätt känns massagen mer intensivt för din sammetstass.

Kontrollera hela tiden att din katt känner sig riktigt bekväm. Om den ligger stilla och spinner är allt bra. Om den blir orolig och vill kliva upp är det bäst att sluta.

Massera kattens panna

Många katter gillar att bli klappade på huvudet, så en pannmassage är en bra början. Cirkla försiktigt med i mitten av pannan.

Du kan också använda båda pekfingrarna för att göra mjuka cirkulära rörelser över ögonen och sedan gradvis flytta till tinningarna och kinderna. När din katt börjar spinna gör du allt rätt.

Massera öronen

Stryk från botten av öronen till öronspetsen, och massera båda öronen samtidigt. Vissa katter älskar också att få öronen lätt knådade.

Gnugga hakan

Nästan alla katter tycker om att bli kliade under hakan. Dra försiktigt pekfingret nerifrån halsen upp till hakan. Om din katt gillar denna rörelse kommer den att höja huvudet, blunda och spinna, vilket betyder: “Snälla fortsätt!” på kattspråk.

kattmassage
Om katten tillåter det kan du också försiktigt knåda nacken.

Avslappning för nacke och skuldror

När du masserar nacken tar du varsamt tag i pälsen på nacken med tummen och pekfingret och knådar igenom den. Gå sedan över till skuldrorna, eftersom katter också lider av spänningar. Se hur katten njuter av dina händers avslappnande rörelser.

Varning – inte alla katter gillar nack- eller skuldermassage. Håll koll på kattens kroppsspråk och sluta genast när du märker att den har fått nog.

Massera kattens rygg

Placera tummen och pekfingret till vänster och höger om ryggraden. För sedan långsamt båda fingrarna från nacken hela vägen ner till svansen och upprepa några gånger.

Sedan kan du knåda pälsen på ryggen. Samma sak gäller här: var varsam, kläm inte för hårt och sluta massagen om din katt tappar lusten.

Tassmassage

Massage av tassarna är pricken över i:et i wellnessbehandlingen. Tassarna måste bära kattens fulla vikt och är förmodligen särskilt spända. Placera tummen i mitten av trampdynorna och gör långsamma, cirkulära rörelser.

kattmassage
Avsluta kattmassagen med tassarna.

Var uppmärksam på dessa punkter när du ger en kattmassage

Följ dessa tips för att göra er speciella stund tillsammans till en framgång:

  • Mellan fem och femton minuter är optimalt
  • Gör långsamma, mjuka rörelser med händerna
  • Undvik massage om din katt är sjuk eller har hudproblem
  • Dräktiga katter får inte masseras
  • Massera inte kattens mage. De flesta katter gillar inte att bli berörda där

Viktigt: använd inte massageoljor

Använd aldrig massageolja. Vissa eteriska oljor är till och med giftiga för katter, till exempel kanel, kryddnejlika, eukalyptusolja och tea tree-olja. Bortsett från det är lukten alldeles för intensiv för känsliga kattnosar.

Förresten, du kan också skämma bort din katt genom att borsta den. Du kan läsa mer om detta i artikeln Pälsvård hos katter här i zooplus Magasin.

Våra mest populära inlägg
3 min

Kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
10 min

Kastrering och sterilisering av katter

Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
8 min

Coronavirus hos katter

Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.