Skillnaden mellan harar och kaniner

Kanin eller hare?

Kanin eller hare?

Vid första anblicken ser harar och kaniner ganska lika ut: långa öron, stora runda ögon och en mjuk päls. Men trots vissa likheter är de två olika arter. Den här artikeln förklarar de viktigaste skillnaderna mellan harar och kaniner.

Harens och kaninens biologi

På grund av deras liknande utseende förväxlas harar och kaniner lätt med varandra. Begreppen “hare” och “kanin” används ofta synonymt. Det finns till och med en kaninras som heter belgisk hare.

Både harar och kaniner tillhör den biologiska ordningen hardjur (teknisk term: lagomorf). Hardjur är i sin tur indelade i två familjer: harar och kaniner (Leporidae) och pipharar (Ochotonidae).

Harar och kaniner tillhör gruppen hardjur. Hardjur är vanliga nästan över hela världen, förutom i Australien och Nya Zeeland där kaninerna introduceras av människor. År 1859 tog en inflyttad med sig 24 kaniner till Australien som en souvenir från det gamla hemlandet. Där förökade de sig så snabbt att de nu anses vara en olägenhet.

Pipharar lever främst i bergen och i kallare områden. De avger höga pipande toner som en varnings- och igenkänningssignal.

I nästa steg i familjen ser man att harar och kaniner tillhör olika släkten. Deras livsstil skiljer sig på många sätt och reproduktion mellan de två är inte heller möjlig. Så harar kan inte para sig med kaniner.

Växtätare med vassa tänder och dubbel matsmältning

Alla hardjur livnärs sig uteslutande från växter. En speciell egenskap är deras stora tänder som är lämpliga att gnaga med. Bakom de två framtänderna finns ytterligare ett par små tänder, de så kallade stödtänderna.

Ett annat särdrag hos Leporidae är deras dubbla matsmältning: Förutom en normal, hård avföring utsöndrar harar och kaniner också det som kallas blindtarmsavföring. Den är relativt mjuk och innehåller många viktiga näringsämnen.

Djuren äter blindtarmsavföringen och smälter den en andra gång. För oss människor låter detta ganska obehagligt – för hardjuren är det dock ett helt normalt, till och med friskt beteende.

Du hittar mer information om matsmältningsprocessen i artikeln Kaninens matsmältning här i zooplus Magasin.

Visste du detta? Under en lång tid betraktades harar och kaniner av misstag som gnagare. Idag hör dom till hardjuren. Till skillnad från gnagare kan hardjur inte greppa med framtassarna.

en hare i det fria
De stora, smala fälthararna har vanligtvis större öron än kaniner.

Fältharen

Den mest kända harsorten i Europa är fältharen (Lepus europaeus). Den hör hemma på åkrar, ängar och i skogar, men expansionen av städer och modernt jordbruk äventyrar dess livsmiljö. I vissa områden finns fältharen redan på den röda listan över hotade arter.

Fältharar är vilda djur och kan, till skillnad från tamkaniner, inte hållas i fångenskap.

Typisk fälthare: de långa öronen

Typiskt för fältharen är dess långa öron. Haröron är betydligt längre än kaninöron.

Kaninen

Tamkaninen härstammar från vildkaninen (Oryctolagus cuniculus). Människor började hålla kaniner för cirka 4000 år sedan, och då främst för att äta köttet.

På 1800-talet flyttade fler och fler människor till städerna. Det fanns ofta inget utrymme för att hålla grisar och kor, utan istället stod rostad kanin på menyn.

Kaniner har avlats systematiskt under lång tid. Det har resulterat i olika raser, till exempel tysk jättescheck, rexkanin, lejonhuvad kanin eller blå wiener. Idag är kaniner bland de mest populära husdjuren i Tyskland.

kaniner i det fria
Till skillnad från harar som lever ensamma är kaniner mycket sällskapliga djur.

Harar och kaniner: de viktigaste skillnaderna

Det enklaste sättet att se skillnaden är att jämföra den fältharen med den vilda kaninen. Först och främst skiljer sig de båda fysiskt: medan fältharar har en stor, smal kroppsbyggnad, är vilda kaniner små och ganska tjocka. Deras öron är också kortare än kaninens.

En hare väger fyra till sex kilo, medan en vild kanin bara väger cirka två kilo. Vissa raser av inhemska kaniner, som blå wiener, är dock större och tyngre.

Som precocial art föds harar med päls och syn. Kaniner är däremot en altricial art och föds nakna och blinda.

Olika sociala beteenden

Harar och kaniner skiljer sig också åt i sitt sociala beteende: Harar är ensamma djur som bara möter andra harar under parningstiden.

Kaniner lever i kolonier. I dåligt väder eller när fara hotar kan de dra sig tillbaka till sitt kaninhål, utformat som ett underjordiskt system av passager och grottor som djuren gräver ner i marken.

Tabell: Skillnader mellan harar och kaniner

Denna tabell visar de viktigaste skillnaderna mellan harar och kaniner. Informationen om utseendet avser den vilda kaninen.

Hos de tama kaninerna finns det starka avvikelser beroende på ras: Tysk jätte kan till exempel ha en kroppslängd på 72 centimeter och öronen är minst 17 centimeter långa.

Hare Kanin (vildkanin)
Kroppsbyggnad stor och slank liten och rund
Kroppslängd 50 till 70 cm 25 till 40 cm
Vikt 4 till 6 kg 1 till 3 kg
Öronens längd 10 till 14 cm ca 7 cm
Antal kromosomer 48 44
Dräktighetstid ca 40 dagar ca 30 dagar
Kullstorlek 1 till 5 ungar 2 till 7 ungar
Nyfödda precocial art altricial art
Socialt beteende enstöring FLOCKDJUR
Lämpliga som husdjur nej vildkanin: nej
tamkanin: ja

Slutsats: långöra är inte samma som långöra, för harar och kaniner skiljer sig på många sätt. Förutsatt att de hålls på ett artlämpligt sätt är de sociala tamkaninerna perfekta som husdjur. Harar däremot är vilda djur som behöver en naturlig livsmiljö.

Våra mest populära inlägg
7 min

Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)

Nu blir det taggigt: Afrikanska Pygmeigelkottar är visserligen ovanliga som husdjur, men de blir allt mer omtyckta. De söta igelkottsfilmerna som cirkulerar på videoplattformarna bidrar säkert också till att de små insektsätarna blir allt vanligare i våra hem. Att ha igelkottar, något som är mycket krävande, är dock omstritt bland naturvårdarna.
8 min

Marsvin

De är utan tvekan de mest populära husdjur bland gnagare – marsvinen. Varför är dessa gosiga ullknyten så populära och vilka krav har de på sin skötsel och sitt foder?
5 min

Skillnaden mellan harar och kaniner

Vid första anblicken ser harar och kaniner ganska lika ut: långa öron, stora runda ögon och en mjuk päls. Men trots vissa likheter är de två olika arter. Den här artikeln förklarar de viktigaste skillnaderna mellan harar och kaniner.