Marsvin
© Julia Mashkova
De är utan tvekan de mest populära husdjur bland gnagare – marsvinen. Varför är dessa gosiga ullknyten så populära och vilka krav har de på sin skötsel och sitt foder?
Innehållsförteckning
- Utseende: vilka raser finns?
- Hållning: hur stor ska buren vara?
- Näring: vad och hur ofta äter marsvin?
- Skötsel: förtroende är bra, kontroll är bättre
- Hälsan: hur gamla blir marsvinen?
- Köp: vad är viktig vid köpet?
- Uppfödning: hur fortplantar sig marsvinen?
- Härkomst: vad är deras naturliga livsmiljö?
- Facit: passar marsvin mig?
Utseende: vilka raser finns?
Två svarta knappögon, glänsande päls och små ben. Vanligtvis känner de flesta djurälskare igen marsvinen med en gång. Men beroende på rasen kan marsvinens utseende skilja sig betydligt. Specialister delar därför in de i två grupper, beroende på hårlängden: korthårsraser och långhårsraser.
Till de bäst kända korthårsraserna hör:
- Strävhåriga
- Rosette (Abyssinian)
- American Crested
- English Crested
- Rex
- Teddy
De mest populära långhårsraserna är:
- Sheltie
- Coronet
- Angora
- Peruaner
- Texel
- Merino
- Alpaka
- Mohair
Varje ras har sin egen färgsättning och färgteckning. Du kan hitta marsvin som är vita, bruna, svarta och mångfärgade. Även ögonfärgen skiljer sig från djur till djur, något som gör dessa mysiga husdjuren ännu mer intressant.
Könsbestämning: hona eller hane?
För den ovane kan det vara lite svårt att skilja könen från varandra. Det är lättast att skilja könen om du har en hane och en hona och kan jämföra.
Du, eller en annan person tar marsvinet försiktig i handen, så att du kan se magen. Med den andra handen dra du isär hunden vid könsorganet lite åt höger och vänster. Om könsorganet ser ut som ett “Y”, är det en hona. Men om du ser ett “I”, handlar det om en hane.
Hantering: du kan ta i dina marsvin
För att ditt marsvin ska ligga säker i dina händer ska du ta det med båda händer runt magen innan du lyfter det. Lyft sedan ditt marsvin genom att stödja det mot ditt bröst. Alternativt kan du ta det i knät.
Men marsvinen ska hanteras försiktigt för att de inte ska skadas. På grund av sin yviga päls ser de visserligen mycket stabila ut, men de har sköra ben. Skulle de ramla från soffan skulle de kunna skadas svårt.
I början är det normalt att ditt marsvin är rädd för dig. Det beror på dess naturliga flyktinstinkt. Men du kan vänja ditt marsvin vid dig. Med tillgivenhet, tålamod och sunda godbitar kommer dina marsvin snart att äta dig ur handen.
Hålla Marsvin
Hållning: hur stor ska buren vara?
Marsvinen är flockdjur. De behöver tät kontakt med artfränder och därför bör marsvinen minst hållas i par. En passande bur ska enligt TVT (veterinärmedicinska förening för djurskydd) vara minst 120 cm x 60 cm. Dina marsvin kommer ju att tillbringa den mesta tiden i buren och bör kunna röra sig i den. Om ytterligare djur ska få plats ska buren bli större allteftersom.
Kontrollera även att gallerstängerna är tillräcklig täta. Marsvinen ska inte ha möjligheten att stoppa igenom huvudet mellan dom. Och buren ska även vara tillräckligt hög så att dina älsklingar inte kan hoppa ned i den. Även här skulle de kunna skada sig svårt.
Utrustning: Lämplig inredning i hemmet
Marsvinen är lekfulla, men behöver samtidigt ibland lämpliga gömställen. För att dina marsvin ska må bra ska buren innehålla följande tillbehör:
- Ett hus
- en stabil, stadig skål för fodret
- en flaska med dricksvatten
- minst en höhållare
- en lekhörna (med t.ex. rör eller ramper)
Dina djur blir även glada om de får roliga uppgifter. Du kan till exempel gömma gurkskivor och persilja på olika platser.
Vad är viktig med en hage utomhus?
I princip kan du även hålla marsvin i en hage utomhus. Med då ska du beakta:
- Börja vänja dina marsvin redan vid sommarens slut mer och mer vid den nya miljön och det generösa grönfodret.
- Isolera hägnet som skydd mot kylan.
- Hägnet ska kunna slutas till med plexiglasrutor.
- Under vintern ska ett tjockt lager med strö och hö ligga i buren.
- Kontrollera dricksvattnet regelbundet för att det snabbt fryser vid låga temperaturer.
- Buren ska ha tillräcklig skugga och skydd mot hundar och katter.
Näring för Marsvin
Näring: vad och hur ofta äter marsvin?
För att dina marsvin ska hålla sig friska är det avgörande vilket foder och med vilken kvalitet de får. De ska dagligen och alltid ha tillgång till högvärdigt hö och vatten. Det är viktigt för djuren har en känslig matsmältning och är beroende av att äta hela tiden.
Även speciellt torrfoder samt färska frukter (t.ex. äpple och druvor) och grönsaker (t.ex. gurka, morot, stjälkselleri) är uppskattad av de små djuren. Men djuren bör inte få för mycket av detta bifoder eftersom för mycket socker inte är bra för hälsan. Särskild näringsrika är örter som sommarkyndel, dill och basilika.
Observera: Mata inte marsvin med foder för dvärgkaniner och liknande. För marsvinen är beroende på vitamin C tillförsel, som bara finns tillräckligt i särskilt marsvinsfoder.
Dessa livsmedel är tabu för marsvinen
Marsvin ska aldrig få följande livsmedel:
- bönor (giftiga)
- kål (ger gaser)
- besprutade frukt och grönsaker
- matrester
Smakrikt hö finns även i zooplus online-shop.
Skötsel av Marsvin
Skötsel: förtroende är bra, kontroll är bättre
För att djuren ska hålla sig friska ska du regelbundet kontrollera deras skötseltillstånd. Kontrollera speciellt deras klor, pälsen och tänderna. De senare kan växa sig långa när de inte slits tillräcklig.
1. Klippa klor
Om ditt marsvins klor inte slits tillräcklig ska dessa klippas regelbundet. Om du kan göra det själv, slipper du att be om veterinärens hjälp. För det behöver du en klotång, för att klippa klon cirka tre till fem millimeter innan pulpan. På vita klor syns pulpan mycket väl. På mörkare klor klipper du helt enkelt alltid av toppen, för att inte skada kärlen.
2. Pälsvård
Pälsen ska regelbundet kontrolleras av parasiter. Främst långhåriga marsvin behöver regelbunden pälsvård. Kamma den med en mjuk borste. På krulliga marsvin ska håret för hand sorteras noggrant, för at inte vålla din älskling smärtor genom att rycka eller dra ut hårstrån.
Marsvinets Hälsa
Hälsan: hur gamla blir marsvinen?
Om de sköts väl kan marsvin bli upptill sex till åtta år. Men tyvärr händer det regelbundet att marsvin blir sjuka på grund av felaktig skötsel och andra skäl.
Vanliga sjukdomar på marsvin är till exempel tandproblem och mag-tarm-problem. När ditt marsvin har diarré bör du alltid uppsöka veterinären. För om marsvinets komplexa matsmältning inte skulle fungera, kan det bli livsfarlig.
Köpa Marsvin
Köp: vad är viktig vid köpet?
Ett marsvin ska helst köpas av en seriös uppfödare. Var inte rätt att ställa raka frågor. Varje seriös uppfödare besvarar gärna dina frågor och letar efter ansvarskännande ägare till sina smådjur.
Du borde även få se burarna. Är de rena och placerade på en ljus plats? Trängs för många djur på för liten plats? Uppfödare hittar du via tidningsannonser, online och via respektive marsvinsföreningar. Men även djurskyddsföreningar och djurhem erbjuder gnagare mot en kostnadsavgift.
Hur mycket kostar ett marsvin?
Räkna alltid in att marsvin är gruppdjur. Om du inte har något marsvin ännu ska du alltid köpa minst två djur. Räkna per djur med cirka 300 – 500 kronor. Rasmarsvin kan däremot vara dyra.
Utöver det tillkommer utgifterna för uppstarten (t.ex. buren) och de löpande kostnaderna (t.ex. foder och strö). Sedan tillkommer även veterinärkostnaderna (för t.ex. vaccineringar).
Tecken på ett friskt djur
Ett friskt marsvin har glänsande päls och klara ögon. Anuset är inte klibbig och kroppen är inte mager. Det har inga kala ställen och tovigheter i pälsen.
Ge den tid att vänja sig
När du får en ny innevånare i marsvinsburen, behöver djuren lite tid att vänja sig vid varandra. Det går rätt snabbt med unga marsvin, men kan ta tid vid äldre djur.
Om du har en andra bur, kan du sätta det nyinflyttade djuret några dagar i den. Men då borde den stå i närheten av den andra buren. Men sätt det nya marsvinet först i buren för att ta hemfördelen ifrån det invanda marsvinet.
Uppfödning: hur fortplantar sig marsvinen?
Om du vill föda upp dina marsvin bör du först tänka på vad som ska hända med avkomman. Eftersom marknaden bokstavligen är översvämmad av marsvin, vilket är anledningen till att många djurhem inte längre kan ta emot djur.
Du bör också tänka på att du kommer att behöva separera ditt par efteråt. Eftersom din hane omedelbart kan täcka din hona igen. Alternativt kan du få din hane kastrerad.
När du har bestämt dig att para dina djur ska du beakta följande:
- Innan parningen bör din marsvinsdam väga cirka 700 gram och vara mellan fem till elva månade gammal.
- Kontrollera djurens parningsbeteende noggrant.
- Anpassa utfodringen till den dräktiga honans behov.
- Marsvinens dräktighet tar cirka 68 dagar.
- Senast efter fyra veckor ska de små honorna skiljas från pappan för att undvika oönskade dräktigheter.
Härkomst: vad är deras naturliga livsmiljö?
Marsvinen kommer från Anderna, en bergskedja i Sydamerika. Där använde de infödda invånarna dom som mat. Europeiska sjöfarare tog de fluffiga djuren sedan till Europa. Härifrån spred sig marsvinen på grund av sin rasande fortplantning snabbt i samhället. Sedan dess hör marsvinen till de mest populära husdjuren.
Facit: passar marsvin mig?
Marsvinen är underbara djur, det har de bevisat sedan många hundra år. Men de har ändå vissa krav på hur de hålls på rätt sätt och på sitt foder, som alltid ska beaktas.
Om du gör det kan du se fram emot en livsglad rumskamrat. Men observera: för mycket kontakt kan innebära stress för dina marsvin. Speciellt små barn, som ännu inte har lärt sig hur man försiktigt hanterar djur, bör inte få gosa med gnagarna helt ensamt.
Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)
Nu blir det taggigt: Afrikanska Pygmeigelkottar är visserligen ovanliga som husdjur, men de blir allt mer omtyckta. De söta igelkottsfilmerna som cirkulerar på videoplattformarna bidrar säkert också till att de små insektsätarna blir allt vanligare i våra hem. Att ha igelkottar, något som är mycket krävande, är dock omstritt bland naturvårdarna.
Skillnaden mellan harar och kaniner
Vid första anblicken ser harar och kaniner ganska lika ut: långa öron, stora runda ögon och en mjuk päls. Men trots vissa likheter är de två olika arter. Den här artikeln förklarar de viktigaste skillnaderna mellan harar och kaniner.