Marsvin

marsvin

Varifrån kommer egentligen marsvin?

Marsvinen kommer från Anderna i Sydamerika där man har dem som husdjur. Marsvin är människoföda i Anderna på samma sätt som kaniner är det hos oss.

Vilka raser finns det, och vad är skillnaden på dessa, är det bara utseendet som är olika eller gäller det också beteendet?

Korthåriga marsvinsraser: Släthårig, Rosette, American Crested, Englisch Crested, Rex, Teddy. De långhåriga raserna är: Sheltie, Coronet, Angora, Peruan, Texel, Merino, Alpaka, Mohair. Alla raser finns i Satin, och även i väldigt många andra färger.

Det finns visserligen uppfödare som menar att man kan urskilja karaktärsskillnader, men detta är inte möjligt att bevisa. Det har verkligen stor betydelse hur man arbetar med djuren och hur djurhållningen är.

Hur gammalt kan ett marsvin bli?

Marsvin kan bli 6-8 år om man sköter dem bra. Man har också hört talas om äldre marsvin, fast det är ganska sällsynt.

Frågor om köp:

Var är det bästa stället att köpa ett marsvin, och hur vet jag om det är friskt?

Det bästa är att köpa ett marsvin hos en uppfödare. Och du bör heller inte vara återhållsam med att ställa direkta frågor. Alla seriösa uppfödare kommer gärna att svara på dem. Och du bör även kolla på burarna. Är det ljust och rent där de står? Måste många marsvin dela på en liten yta? Uppfödare hittar du annars i tidningen eller via marsvinsföreningarna.

Ett friskt marsvin har en skinande päls och ögon som glänser. Det ska inte ha hopklistrad ändtarmsöppning eller hopklistrade ögon och inte vara avmagrat. Det ska heller inte ha några kala ställen eller tovor i pälsen.

Hur känner jag igen hanar och honor?

För ett otränat öga är det lite svårt att kunna skilja på de olika könen. Det är lättast om du har en hane och en hona framför dig som du kan göra jämförelsen med.

För att kunna fastställa vilket kön det är, tar du upp marsvinet försiktigt med ena handen så att du kan se magen. Med den andra handen drar du huden runt könsorganet lite åt sidan. Om könsorganet ser ut som ett "Y", är det en hona, och om könsorganet ser mer ut som ett "i", är det en hane.

Frågor om skötsel:

Hur stor måste en marsvinsbur vara för två djur?

Jag tycker inte att den bör vara mindre än 100 cm x 60 cm. När allt kommer omkring tillbringar marsvinen det mesta av sin tid i buren, och de bör ha tillräckligt med plats för att kunna röra sig där inne.

Vilka tillbehör behöver en marsvinsbur?

Den behöver i vilket fall ett litet hus, en stabil foderskål som står säkert och en vattenflaska. Dessutom bör det finnas två höhäckar (minimum en) för grönfoder och hö. Här måste du se till att gallerstavarna är tillräckligt smala så att marsvinet kan komma mellan med huvudet. De måste också vara tillräckligt höga så att inte marsvinet hoppar upp och använder det som sovplats. Annars kan marsvinet få svåra skador.

Hur gör jag en fin lekhörna för marsvinet?

Använd fantasin utan att sätta begränsningar. Små hus, rör, ramper. Marsvin tycker väldigt mycket om att man av och till gömmer en liten smaskig överraskning som t.ex. en skiva gurka, en stjälk persilja eller en bit paprika.

Kan ett marsvin också leva utomhus?

I princip kan du ha marsvinet i en bur utomhus. Men marsvinen måste redan när sommaren närmar sig sitt slut vänjas vid detta för att kunna få tillräckligt med vinterpäls. Buren måste vara tillräckligt isolerad och måste också kunna sluta tätt helt och hållet när det är väldigt kallt, t.ex. med plexiglasfönster. På vintern måste det också finnas ett tjockt lager med strö och hö som marsvinen kan krypa ihop i och mysa. Dessutom måste man se efter vattnet med jämna mellanrum eftersom det kan frysa väldigt fort.

Vad måste jag tänka på om jag håller marsvinet i en inhägnad hage ute?

Det är alltid viktigt att en inhägnad har tillräckligt med skugga. Dessutom måste inhägnaden kunna skydda mot hundar och katter. Låt absolut inte marsvinet vara i inhägnaden när marken fortfarande är för kall eller gräset fortfarande är blött av dagg. Låt inte marsvinet vara där alltför länge till att börja med för att det ska kunna vänja sig långsamt till det näringsrika gräset. Det är bäst att i förväg och med jämna mellanrum ge marsvinet grönfoder innan du flyttar det från buren.

Hur lyfter jag upp marsvinet på bästa sätt?

Om du vill lyfta upp ett marsvin, är det bäst att ta tag med båda händer kring magen. Sedan lyfter du upp det mot kroppen eller sätter det i ditt knä. Då måste du vara väldigt försiktig så att inte marsvinet ramlar ned. Det ser väldigt stabilt och knubbigt ut, men har väldigt bräckliga ben och skelett. Därför kan marsvinet få svåra skador om det ramlar ur soffan.

Hur kan jag få två marsvin att vänja sig vid varandra?

Det är lättast att göra detta med de yngre marsvinen, med de äldre är det något svårare. För att alla marsvinen ska få samma lukt gnider du in dem med fänkålste. Om du har en andra bur, så kan du sätta den bredvid den andra buren.

Först bör du sätta in det nya marsvinet i buren och sedan marsvinet som hör hemma i buren för att ta bort hemmafördelen.

Frågor om kost:

Vad måste ett marsvin äta varje dag och vad är farligt?

Varje dag bör ett marsvin få torrfoder, och vatten. Dessutom bör den få färsk frukt eller grönsaker. Du bör inte ge den foder för dvärgkaniner. Ett marsvin behöver C-vitamin. Ett marsvin kan inte producera C-vitamin själv till skillnad från människor och detta kan bara säkerställas med marsvinsfoder och genom C-vitamin droppar som man droppar i dricksvattnet. C-vitamin droppar finns att köpa i djuraffären.

Vad bör jag inte ge mitt marsvin?

Du bör absolut inte ge marsvinet bönor (giftigt), kål (ger gaser), besprutad frukt eller grönsaker och matrester. Marsvinet äter inte sopor och hushållsrester.

Frågor om vård och hälsa:

Klorna är alltid för långa, hur måste jag vårda dem?

Eftersom klorna inte kan slitas tillräckligt, måste du klippa dem regelbundet. Detta kan du antingen göra hos veterinären eller göra själv. Du behöver en klotång och med den klipper du klorna ca. 3-5 mm framför ådern. På de vita klorna ser du ganska lätt pulpan, om du håller upp dem mot ljuset. På de mörka klorna klipper du alltid bara av topparna för att inte skada pulpan.

Måste jag vårda mitt marsvins päls på samma sätt som min hund?

Du bör alltid undersöka pälsen efter parasiter med jämna mellanrum. Framför allt behöver långhåriga marsvin regelbunden vård. Du bör borsta det väldigt försiktigt med en mjuk babyborste. På marsvin med lockar bör du reda ut håren med händerna för att marsvinet inte ska få smärtor till följd av att du plockar hår.

Vad kan jag göra för att stoppa diarré?

Om marsvinet har diarré (framför allt om det luktar mycket av avföringen ) bör du oavsett uppsöka veterinär, eftersom marsvin har ett speciellt känsligt matsmältningssystem och om det slutar fungera, kan det leda till att tarmarna slutar att uppta näring helt och hållet.

Mitt marsvins ena tass är skadad (klon har rivits av), vad gör jag?

Det bästa är att använda ett enkelt sprayplåster för att hålla såret rent. I vanliga fall brukar såret läka riktigt bra.

Mitt marsvins tänder verkar vara för långa, är det möjligt? Vad kan jag göra?

Många marsvin har tänder som växer sig för långa och som inte slits ned tillräckligt. Detta problem kan en veterinär lösa. Du bör alltid kontrollera om marsvinet kan äta ordentligt eller om fodret ramlar ur munnen på den. Dessutom bör man väga marsvinet med jämna mellanrum (helst en gång i veckan).

Frågor om beteende:

Kan marsvin prata, och vad betyder ljuden?

Även ett marsvin har olika ljud som är hörbara för omgivningen. Det viktigaste är nog ”pipljudet” som man kan höra rätt ofta när marsvinet ser fram emot att få mat. Marsvin hälsar också på SINA människor med detta pipljud. Sedan har den också en sorts ”kurrande” som du kan höra när du klappar den och även när en hane närmar sig en hona. Och så har den ett ”kvitterljud”. Det hör man väldigt sällan och dessutom bara när marsvinen tror att de är helt för sig själva. Kvitter-ljudet är en gåta för experterna. Man vet inte varför marsvinen gör det och hur de producerar ljudet. Ljudet låter verkligen skrämmande om man hör det på natten. Sedan gnisslar marsvinen också tänder, och det låter som ett knatterljud. Detta hör du om två hanar bråkar med varandra. Då slår de ihop tänderna kraftigt.

Mitt marsvin kastar hela tiden runt sitt foder, vad kan jag göra?

Enda botemedlet är en riktigt stor skål som t.ex. används för harar. Den bör däremot inte vara för stor så att marsvinet använder den som toalett.

Kan marsvin bli rumsrena?

Jag har själv aldrig försökt att göra några av mina marsvin rumsrena, men det finns säkert marsvin som har vant sig vid att gå på en sorts kattlåda hemma.

Om du har lust att vänja ditt marsvin till detta, så bör du börja redan när den är ung, och hela tiden sätta den på lådan, prata vänligt till den och klappa den så att den förbinder platsen med något positivt.

Hur länge kan jag låta marsvinet vara ensamt utan att den tar skada av det?

Om det inte går på annat sätt, kan du låta ett marsvin vara ensamt i två dagar om du sätter fram tillräckligt med foder och vatten. Det är säkert inte optimalt, men ibland är det svårt att undvika det.

Mitt marsvin blir inte tamt, vad kan jag göra?

Ge marsvinet väldigt mycket uppmärksamhet. Dessutom kan du ge den grönsaker och frukt med händerna. Men det är viktigt att verkligen ha mycket tålamod.

Frågor om uppfödning:

Vilka meningar råder om uppfödning? Vad bör man tänka på om man vill bedriva avel?

Vilka meningar råder om uppfödning? Vad bör man tänka på om man vill bedriva avel?

När man håller på med avel, bör man i förväg tänka på vad man har tänkt göra med ungarna. Det finns tyvärr väldigt många marsvin som ingen vill ha och dessa hamnar på djurhemmen eller så blir de helt enkelt bara lämnade någonstans utomhus.

Dessutom bör du tänka på, ifall du har ett marsvinspar, att dessa måste leva åtskilt eftersom hanen betäcker honan omedelbart igen. Ett annat alternativ är att kastrera hanen.

Det räcker inte bara att sätta ihop en hane och en hona. Man måste hålla det hela under uppsikt, väga och vara speciellt noga med fodret, innan den lyckliga tiden kommer med bebisar efter 68 dagar. Efter max. 4 veckor måste småtjejerna skiljas från fadern, annars kommer han att se till att det blir ännu fler ungar.

En marsvinshona bör väga ca. 700 gram och vara mellan 5-11 månader gammal, när hon blir mor för första gång. Dessförinnan är kroppen inte tillräckligt mogen och graviditeten kan i såfall ha en negativ inverkan på moderns vikt och tillväxt. Efter att hon har blivit ett år, har bäckenmusklerna blivit för fasta och modern kan i vissa fall inte länge föda ungarna.

Tack till Anja Reutter för hennes kompetenta svar på alla frågor i artikeln.

Våra mest populära inlägg
12 min

Marsvin

Anja Reutter hjälper marsvin i nöd och besvarar de vanligaste frågorna om marsvin. Generella frågor om marsvin:
7 min

Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)

Nu blir det taggigt: Afrikanska Pygmeigelkottar är visserligen ovanliga som husdjur, men de blir allt mer omtyckta. De söta igelkottsfilmerna som cirkulerar på videoplattformarna bidrar säkert också till att de små insektsätarna blir allt vanligare i våra hem. Att ha igelkottar, något som är mycket krävande, är dock omstritt bland naturvårdarna.
5 min

Skillnaden mellan harar och kaniner

Vid första anblicken ser harar och kaniner ganska lika ut: långa öron, stora runda ögon och en mjuk päls. Men trots vissa likheter är de två olika arter. Den här artikeln förklarar de viktigaste skillnaderna mellan harar och kaniner.