Degu
Degus är gnagare som ursprungligen kom från Chile innan de hittade sin väg till oss. Där lever de i öppna landskap och bygger system av små gångar i underjordiska hålor. Utseendet liknar en blandning mellan en råtta och en chinchilla. De använder även framtassarna som en chinchilla (och även möss) och använder de skickligt som ett par händer. Tack vare klorna de har på fötterna kan de även klättra på stenar och kvistar.
Innehållsförteckning
Degu hållning
Den dagaktiva Degun blir cirka fyra till sex år gammal. Dessa djur älskar umgås och ha kontakt med människan. Därför borde buren placerad på ett exponerad ställe. Men det finns ett krux med att hålla Degus. De är gnagare, inte bara efter sin biologiska klassificering utan i ordets samma bemärkelse. Därför finns det lite mer att tänka på när man ska hålla Degus. Rent allmänt ska Degus alltid hållas minst i par eftersom de är flockdjur i det fria och lever i stora grupper.
Degu bur
En bur med en plastbalja kommer inte att kunna stå emot Deguns drift att gnaga på allt någon längre tid. Driften att gnaga är så stark att de till och med gnager sig igenom plexiglas och tunn plåt. Därför är det särskild viktig att bottenbaljan och gallret fästklämmor ska vara av metall.
Men det bästa är ändå ett terrarium. Det borde för två till fyra djur ha en längd på 120 cm och en bredd på minst 50 cm. Höjden borde vara 100 till 150 cm. Det klarar de krafs-partyn, som Degun älskar att arrangera, utan problem. Det kan inte gnagas sönder och har ett särskilt ventilationssystem, som stoppar alla bakterier. Utöver det har många terrarier en skjutbar frontruta som gör det enklare att komma åt innehåller. Ett akvarium är inget bra alternativ. Det ska täckas med glas på ovansidan och det skapar snabbt stillastående luft (fukt som kondenseras) inne i behållaren. Följden är syrebrist för djuren och tillväxt av bakterier.
Degu: Inredning av buren
Redan innan du köper dina Degus borde du ha skaffat tillbehören till buren och ha den färdig inredd. Det undviker onödig stress för djuren efter transporten. Inredningen ska vara kreativ för att djuren ska få tillräcklig med möjligheter att gömma sig och att klättra. Spara därför inte på “leksakerna” av stenar och kvistar. Det är dock viktigt att sakerna är säkert fästa i buren så att de under leken inte kan ramla ned och eventuellt skada en av dina Degus.
Följande burtillbehör är ett måste:
- sovhyddor som utsiktspunkter: Trähyddor kan inte användas på grund av Deguns behov att gnaga. Det är bättre med staplade tegelstenar som på ovansidan kan täckas med en stor stenplatta (t.ex. skiffer). Beakta säkerheten, för om det skulle rasa kan en Degu skadas.
- Foderskål: Det bästa är en tung keramikskål, som inte kan puttas runt eller vältas. Men den borde inte vara för liten för att dina Degus ska kunna äta tillsammans med flera artfränder. Foderskålen bör inte placeras på golvet eftersom Degus älskar att krafsa och gräva. Placera den helt enkelt på sovhyddans tak, där den även håller sig ren längre.
- Sandbadkar: Som en chinchilla behöver en Degu regelbundna sandbad för att rengöra pälsen. En gång om dagen borde den få cirka 15 minuter för att göra det. Lämna därför en plats i terrariet ledig där du kan sätta in badet. Badkaret borde inte finnas i buren jämt eftersom det då snabbt skulle smutsas ned. Om du har en gallerbur kan du skaffa ett chinchilla badkar som hängs in, och som har ett avtagbart lock.
- Vattenskål: Droppflaskor är inte lämpliga. Dessa är av plast och med en Degu i närheten skulle de snabbt bli otäta. Även vattenskålar av hårdplast passar inte för Degus. Och det är svårt att fästa de i ett terrarium. Det bästa är en keramikskål. Vattnet ska bytas regelbundet och skålen ska tvättas ur med varmt vatten (utan rengöringsmedel), för även den blir snabbt smutsig.
- Foderhållare: Samma problem där som med vattenskålen. Vart ska det placeras i ett terrarium? En ide skulle kunna vara att avgränsa ett hörn med stammar, och lägga höet bakom dessa. Då håller det sig i alla fall nästan rent.
- Strö: Här används helst vanlig smådjursströ. Degus använder materialet samtidigt för att bygga sig små “nästen” för att ha det mysigt och skönt.
Burens placering
I motsats till de flesta gnagare tycker Degun om att få direkt sol då och då. De njuter då och sträcker sig och åmar sig i solskenet. Däremot tål de inte tvärdrag och hög musik samt för mycket oro. Men buren får gärna stå på en lite mer livad plats, vardagsrummet passar nog perfekt.
Skötsel för Degun och rengöring av buren
För att förhindra tillväxt av bakterier och tillväxt av mögel i oupptäckta nedgrävda livsmedelsförråd, bör ströet i buren förnyas helt en gång i veckan. Tvätta ur buren regelbundet med varmt vatten och bekämpa eventuella bakteriekulturer med lite ättiksprit. Skarpa rengöringsmedel och desinfektionsmedel får inte användas. Under burrengöringen kan du även montera nytt kvistmaterial och ta bort gammalt hö som inte har använts.
Degu foder
För foderinköp gäller som regel att max förråd för 2 – 3 månader ska köpas. Annars sjunker vitaminhalten mycket snabbt. Skaffa en regelbunden rytm för matningen. Djuren vänjer sig snabbt vid dessa tider och kommer snart att vänta på dig full av förväntan.
Gnagarnas kosthållning borde följa deras naturliga livsvanor. I sitt hemland Chile lever Degun på en mager, dock fiberrik kost. De äter hö, gräs, blommor, örter, frön samt kvistar och grenar. Degus borde alltid ha tillgång till foder och vatten. Därför rekommenderas att erbjuda gnagarna färskt hö varje dag och flera mindre måltider.
Vid felaktig kosthållning har Degus benägenheten att utveckla Diabetes och övervikt. Därför är det viktigt att de inte får sockerrikt foder som frukt och sockerrika grönsaker.
Grovfoder
Hö utgör en stor del av Deguns kost. Se till att djuren alltid har tillräcklig med hö i buren. Ute i det fria lever de huvudsakligen på en mager diet på gräs och bark. Därför är hö mest lik deras naturliga kost. Degus ska därför äta stora mängder av det. Samtidigt används det som inredningsmaterial.
Kvistar och grenar
Degus är gnagare och ska därför alltid slipa ned sina växande framtänder. Det gör de enklast med hjälp av olika kvistar och grenar. Dessa kan erbjudas färska och torra.
Grönfoder
För grönfoder gäller att det alltid ska tvättas noga och sedan torkas noggrant. Kom även ihåg att kvarvarande rester snart ska tas ut ur buren.
- Grönsaker: Ta grönsaker som inte innehåller för mycket socker som gurka, blomkål eller salad.
- Örter
- Färskt gräs
- Blommor
- Blad
- Rötter
Frön
Deguns kost får bara innehålla en liten del av frön och spannmål. Eftersom frön har en högre fetthalt, bör Deguns vikt övervakas och mängden reduceras vid behov. På unga djur kan du öka andelen frön lite eftersom de är beroende på en tillräcklig energitillförsel.
På zooplus shop finns speciellt Degu-foder, som är exakt anpassad till Degus behov.
Godbitar
Som godis kan Degus få nötter och kärnor som valnötter, hasselnötter eller pinjekärnor. Även här gäller: mindre är bättre. Nötter och kärnor innehåller fett och kan göra Degus sjuka om de får för mycket. En till två nötter per dag är fullt tillräckligt. Undvik tuggsticks och annat godis eftersom de innehåller mycket socker!
Alla produkter för dina Degus som till exempel Degu-foder, burar och burtillbehör, finns att hitta i zooplus Online-Shop.
Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)
Nu blir det taggigt: Afrikanska Pygmeigelkottar är visserligen ovanliga som husdjur, men de blir allt mer omtyckta. De söta igelkottsfilmerna som cirkulerar på videoplattformarna bidrar säkert också till att de små insektsätarna blir allt vanligare i våra hem. Att ha igelkottar, något som är mycket krävande, är dock omstritt bland naturvårdarna.
Skillnaden mellan harar och kaniner
Vid första anblicken ser harar och kaniner ganska lika ut: långa öron, stora runda ögon och en mjuk päls. Men trots vissa likheter är de två olika arter. Den här artikeln förklarar de viktigaste skillnaderna mellan harar och kaniner.