Älskar min katt mig? 10 tecken som bevisar det

Älskar min katt mig?

Katter visar oss sin kärlek på helt olika sätt.

På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.

Svaret på frågan “älskar min katt mig?” är till viss del nästan identisk med svaret på frågan om din katt är lycklig. För om du får din älskade katt att känna sig lycklig i din närvaro, är det i princip det samma sak som kärlek. Även när du borta din katt vara lycklig så länge den känner sig trygg med att du kommer hem igen. Även detta förtroende är till viss del ett tecken på kärlek, ungefär som hos hundar.

Hur visar katter sin kärlek?

  • Din gosekatt blinkar med båda ögonen

Din älskade katt blinkar mot dig med båda ögonen. Det är ungefär som att kyssa med ögonen och betyder så mycket som ”jag älskar dig.” Om du vill ge din katt ett leende på kattspråk, behöver du bara blinka åt den med båda ögonen. Din katt kommer att förstå det.

  • Den ger dig presenter

Naturligtvis kommer inte katten att lägga de högklackade skorna du önskat dig framför dörren. Nej, det blir något som kommer mycket mer från hjärta och som samtidigt ska visa dig vilken fantastisk jägare din älskade hustiger är. Det är kattens kärleksfulla sätt att visa vad den har att ge dig. Även om du inte vid första anblicken av en död fågel eller en fälld mus kommer att känna samma glädje som du känt om du fått ett sprillans nytt par designerskor, bör du uppskatta presenten du fått.

  • Katten är kommunikativ

Även om vokalisering kan vara ett uttryck för beteendeproblem, smärta, spänning, stress och sjukdomar (dövhet, senilitet, demens, sjukdomar i sköldkörteln, sjukdomar i det centrala nervsystemet, högt blodtryck och liknande), så är jamandet samtidigt en del av kattens normala beteende. Dessutom är det ett sätt för att katten att tala om att den bra och att den tycker mycket om sin ägare.

Var alltid observant på kringliggande orsaker och se till att utveckla en fin känsla för hur din älskade katt mår. Man bör också komma ihåg att vissa raser är särskilt kommunikativa. Då kan du gärna bekräfta samtalet med positiva reaktioner från din sida. Om du är osäker, bör du fråga din veterinär om orsaken till din katts kommunikation är positiv eller negativ.

katt älskar att gosa i sängen © Hetizia / stock.adobe.com
  • Den sover nära dig

Väljer din katt bort sin kattkorg för middagsluren och istället lägger sig på skrivbordet, eller till och med försöker övertyga dig om att låta bli jobbet och komma och lägga dig hos den på soffan eller sängen, ja då kan du vara säker på en sak: katten älskar dig. Det visar den genom att vilja vara nära dig.

  • Den visar dig sin lilla mage

Precis som hundar, är katten sårbar och defensiv när den vänder magen mot dig. Då visar katten bland annat att den litar helt och hållet på dig. Detta förtroende är nära besläktat med kärlek.

  • Den gnuggar huvudet mot dig

Om katten gnuggar sitt huvudet mot ditt, eller stryker sin nos mot din eller även på din skuldra, bröst och höft, vill den impregnera dig med sin doft, så att era två helt individuella kroppslukter blandar sig. Det handlar också om ett visst revirbeteende. Katten vill att du med doften signalerar till andra katter att du redan har en katt som gosar med dig. Så din katt säger alltså till dig och omvärlden: “min, inte din!”

  • Den slickar dig med tungan

När din älskade katt sitter och sköter sin ”pälsvård” hos dig, visar den tydligt för dig att den ser dig som del av sin kattfamilj. Samtidigt säger katten att den gillar dig väldigt mycket – – precis som katter visar varandra ömhet när de slickar rent varandras päls. Kattmammorna stärker bandet mellan sig och kattungarna genom att ta hand deras päls. Om din hustiger visar detta beteende mot dig kan du alltså känna dig glad och hedrad.

  • Svansen är ett frågetecken

När kattens svans ser ut som ett frågetecken till formen betyder det ”jag älskar dig”, med utropstecken efter. Även när svansen är upprätt är det ett tecken på tillgivenhet och förtroende.

  • Den mjölktrampar runt på din kropp

Detta trampbeteende kommer från tiden då din katt var en kattunge och trampade runt för att stimulera mjölkflödet hos modern. Om din katt är äldre, så är trampandet ett tecken på absolut belåtenhet, glädje och en viss dyrkan. Det gör att mjölktrampandet är ett av de största kärleksbetygelser din katt kan ge dig.

  • Den stryker runt dina ben

Om din katt inte kan få tillräckligt av dina ben, tyder det antingen på att du har särskilt snygga sådana – eller på att din katt älskar dig och vill att du ska veta det (eller både och). På kattens språk betyder det ungefär “jag är din och du är min”.

Vi önskar att ni alltid visar er kärlek för varandra och hoppas att du får en kärleksfull tid med din älskade katt på fyra tassar!

Våra mest populära inlägg
5 min

Älskar min katt mig? 10 tecken som bevisar det

På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.

8 min

5 tips för ett säkert julfirande med din katt

”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.