Katten som förebild: Det här kan du lära dig av din lurviga vän

Katten som förebild - en orange katt som vilar

Den egna katten är en bra personlig coach. Vii kan nämligen lära oss mycket av våra kattvänner.

Elegans, kroppskontroll, gracilitet– många kattägare beundrar sitt husdjur för dessa egenskaper. Andra i sin tur har klumpiga katter hemma som är väldigt gosiga och som framför allt utmärker sig genom att spinna högt och ljudligt. Men hur olika katter är må vara, så är många beteendeegenskaper helt enkelt typiska för katter. Här finns både ett och annat för oss människor att lära av. Läs nedan om när vi bör se katten som förebild och vad vi människor kan lära oss av pälsklingarna.

Börja med en morgonrutin

Att kastas in i dagen efter en lång sömn? Det är inget för katter! De kröner sin vila med ett litet pass med kattyoga och sträcker ut sig ordentligt. När kropp och sinne är vakna börjar katten sina dagliga bestyr.

Många människor skulle också må bra av lugn rutin på morgonen. Vad sägs om några yoga-solhälsningar innan morgonens kopp te eller kaffe? Det håller dig rörlig och gör att du medvetet startar dagen. Även att läsa tidningen, en joggingrunda eller den hemlagade müslin kan bli en personlig favoritrutin som gör att du får en positiv start.

Från pälsness till wellness

På tal om rutin: Den inkluderar omfattande pälsvård för katter. Katten sköter om sin päls cirka tre timmar varje dag. Rengöringsmassagen med kattens grova tunga håller pälsen mjuk och stimulerar blodcirkulationen.

Vad kan vi lära oss av katten som förebild? Att ta oss tid för vår kropp och vår hälsa! Det behöver inte ta flera timmar per dag, utan ett medvetet beslut: Ja, jag vill göra något gott för mig själv!

Unna dig en massage när axlarna är spända. Eller prova en ny peeling med ansiktsmask och slappna av med en bra bok medan den verkar. Kropp och själ kommer att tacka dig för det.

katten ör en förebild när det kommer till sömn, vila och ro © onephoto / stock.adobe.com
Särskilt när det gäller avkoppling är katter en bra förebild för oss människor.

Relaxproffs

Kattvänner vet att dessa fyrbenta vänner är mästare på avkoppling! De hittar de mest bekväma platserna ur kattsynpunkt och gör det så mysigt där att vi blir lugnare bara av att titta på. Fast vi behöver inte ha just 16 timmars sömn som förebild. Men vi kan medvetet se till att njuta av minst sju eller åtta timmars sömn per dag.

Lägg in små vilopauser i vardagen. Mys i soffan med en bok och en slumrande katt. Sätt då din mobil på ljudlöst så att själen kan få vandra lite fritt.

Katter lär dig vara äkta

Katter gör sig inte till – inte ens för din skull. När de inte känner för något visar katterna det tydligt. Även av detta kan vi lära oss. Naturligtvis är det inte en bra idé att hela tiden gå med taggarna utåt i vardagen. Men att lyssna på sina egna behov och önskemål är ett viktigt början för att må bra.

Så innan du tar på dig extra arbete nästa gång, trots att du redan har fullt upp, eller går på ett evenemang som du inte känner för, bör du vara medveten om att även ett tydligt “nej” kan vara en lösning.

Bevara leklusten

Även den mest förnäma katten kan förvandlas till en upphetsad kattunge när den ser ett kattspö. Jakten på föremål den vill ha fängslar katten med alla sinnen. Att kunna leka och glömma sig själv är en riktig avkoppling i vardagen.

Vi lär oss inte av katter bara genom att leka tillsammans. Istället för ett fjäderspö kan du leta efter nya aktiviteter där du stänger av helt och hållet och har kul. Vad sägs om experimentell målning? Karate-lektioner? Eller så går du äntligen till kören där du bor istället för att bara tralla i duschen? Vi vet ju av katten som förebild att det som är omtyckt är tillåtet – det viktigaste är att du har kul!

en kvinna leker med sin katt med ett kattspö © DoraZett / stock.adobe.com
Vi kan lära oss mycket av katter inte bara när vi leker tillsammans.

Katter lär dig bevara nyfikenheten

Även denna egenskap hos katten påminner oss om att hålla fast vid barnet inom oss: Katter är nyfikna. Vad är det som prasslar i påsen? Det gäller generellt, att finns det en påse – ja, då det finns alltid något spännande att upptäcka!

Håll dig nyfiken – det gäller inte bara innehållet i påsar och liknande, utan kan överföras till andra kulturer eller till våra medmänniskor. För den som tror sig veta allt om något eller någon, tappar lusten att upptäcka.

Katten som förebild: ha tålamod

”Gräset växer inte snabbare om man drar i det.” Vi har ibland svårt att stå ut med att vissa saker behöver ta sin tid. Att vänta tär på nerverna. Det kan vi lära oss av katter! Den som en gång har sett en katt framför ett mushål ser experter jobba i rätt ögonblick. Katten håller sig fokuserad. Samtidigt sparar den sina krafter när den väntar, för den vet att någon gång kommer musen att titta fram.

Oavsett om det handlar om dieter, att lära sig ett nytt språk eller fortbildning, så kan vi lära oss av katter att hålla fast och inte tappa våra egna mål ur sikte.

Bli glad över småsaker

Man får ändå erkänna att vissa katter är små divor. Men inte när det handlar om materiella ting. För det spelar ingen roll om kattbädden kostade 150 eller 1 000 kronor. Bara den är bekväm. Många kattälskare känner till situationer som understryker det: Du har fått ett paket – och katten gör sig genast hemmastadd i kartongen. En liten bit hopknölat tidningspapper kan gladeligen hålla den sysselsatt i en kvart. Av katter kan vi kan lära oss att glädja oss åt vardagliga saker.

katten som förebild när det kommer till att glädjas av småsaker © New Africa / stock.adobe.com
Katter blir glada för de små sakerna. Vi kan lära oss av katter att även glädjas åt vardagliga ting.

Att leva i nuet

Katter oroar sig inte för morgondagen – de njuter av ögonblicket. Vi människor vill planera allt så noggrant som möjligt för att känna oss säkra. Eller så oroar vi oss för vad som händer i morgon.

I grund och botten är förutseende tänkande en användbar egenskap. Men är det inte underbart att njuta av nuet då och då! Katter kan också inspirera människor med kroniska sjukdomar att lämna bekymren bakom sig ett ögonblick, stänga av dem, att medvetet ta in ögonblicket. Den som tankar kraft på detta sätt i vardagen kan starta mer utvilad och fräsch i sinnet.

Slutsats: katten som förebild

Exemplen visar att katter är riktiga livskonstnärer som kan ersätta både en och annan tvåbent coach. Naturligtvis passar inte alla ”kattbeteenden” in i vår vardag och bör användas som förebild. Hur det än är så gäller dock följande: Den som litar på sina egna instinkter är på god väg. Katter föregår med gott exempel.

Våra mest populära inlägg
5 min

Älskar min katt mig? 10 tecken som bevisar det

På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.

8 min

5 tips för ett säkert julfirande med din katt

”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.