Flyga med katt

flyga med katt

foto av grå kattungar i transportbur

Flyga med katt

Katter tycker vanligtvis sämre om att flyga än att åka bil. Okända lukter, höga ljud och tryckutjämning gör att en flygresa blir obehaglig, även för lugna katter. Men ibland kan det vara svårt att undvika att ta med katten på flyget. Med lite förberedelse gör du flygresan så bekväm som möjlig för katten, oavsett om du har tänkt flytta till utlandet eller ha ett längre vistelse utomlands.

Den juridiska biten

Den som vill ta med sig katten på flyget, borde ta reda på flygbolagets regler. Några flygbolag tillåter djur i kabinen, medan andra inte tillåter djur i kabinen alls och bara tar med djur i fraktutrymmet. Reglerna för transportburens vikt och storlek är också olika. För det mesta är det bäst att använda en transportväska som är tillåten för transport av djur på flyg. I regel måste du redan under biljettbokningen uppge vad det är för djur, och oftast betala en extraavgift.

Om ni flyger utomlands, måste du även följa de inreseregler som gäller i det land ni reser till. Information om detta hittar du på hemsidan till landets ambassad. Olika inreseregler kan betyda att katten behöver ett hälsointyg eller vissa vaccinationer. Ett EU-pass för sällskapsdjur är också ett måste. Glöm heller inte att ta med alla intyg du behöver under resan!

Mediciner

Även om du tycker att du gör katten en god gärning, så är det inte att rekommendera att katten får lugnande medel. Många flygbolag har faktiskt också förbud mot detta, eftersom medicinerna får flera gånger starkare effekt i luften jämfört med effekten på marken. Det är svårt att förutse vilken inverkan de får på katten. Därför går fler och fler flygbolag över till att inte transportera nersövda djur – varken i transportutrymmet eller i kabinen.

Om man vill göra katten lugn, kan man använda feromonsprayer som t.ex. Feliway, Felisept eller Dr. Bachs blomsterdroppar. Så kallade ”ångest-globuli“ som du kan köpa i djurbutiken innehåller en blandning av Dr. Bachs blomsterdroppar i form av en homeopatisk globuli. Tilläggsfoder med aminosyran tryptofan ska dessutom bidra till att glädjeshormonet serotin utsöndras i hjärnan, vilket gör katten lugnare.

Säkerhetskontrollen

I säkerhetskontrollen måste djur som ska resa med i kabinen tas ur sin bur. Fråga om det finns ett separat utrymme och informera personalen om att en katt som springer iväg är ett problem för alla och kommer dessutom att uppehålla flygtrafiken. Oftast lönar det sig att stå på sig!

Under flygresan

Att förbereda sig inför en flygresa är att förbereda sig på en extremsituation. Det är allt annat än bekvämt för katten att vara i ett flyg och uppleva trycket som uppstår vid stigande höjd. Alla katter reagerar olika. Några blir lugna, några gnyr jättehögt och andra får panik eller får snabb andning. Oavsett vad som händer måste katterna vara i transportväskan hela tiden. I överensstämmelse med bestämmelserna måste väskan vara stängd och stå på sin plats under hela resan. Det finns orsaker till varför flygbolaget har dessa regler. Ingen vill att din katt rymmer iväg. På så sätt undviker man att utlösa potentiella allergier eller fobier hos andra passagerare och att behöva leta efter misse i timtal.

Beroende på hur lång flygresan är, kan det vara att du av och till vill ge din katt lite vatten eller lugna den lite. En liten slurk vatten eller lite kattpasta motiverar den att svälja och bidra till att jämna ut trycket. Alla katter vill inte dricka när de är på resande fot. Även om de är törstiga, vill vissa inte ta till sig någon vätska. På väldigt långa resor kan man spruta in lite vätska i munnen på orädda djur. Då är det bra att öppna transportväskans blixtlås lite och sticka in handen. Men bli inte stött om katten drar sig tillbaka eller till och med fräser. Att vara på flygresa är en äkta extremsituation!

På grund av klimatanläggningen är det ofta kyligt på flyget. Om du lägger en duk över transportkorgen kan du skydda katten mot drag. Men det är inte alla katter som gillar att resa i mörker. Många transportväskor har å andra sidan flera fönster som du kan öppna vid behov eller stänga till med kardborreband.

Ankomsten

Äntligen – nu har ni landat! Men resan är för det mesta inte över när ni har kommit fram till flygplatsen. Om ni är på utlandsresa, måste ni genom tullkontrollen. Tullen intresserar sig inte alltid för sällskapsdjur – men du borde i varje fall ha kattens hälsointyg och EU-pass nära till hands. Utan dessa är det oftast inte möjligt att resa in i ett land och heller inte åka tillbaka dit man kom ifrån. Ytterligare information hittar du på hemsidan till respektive lands ambassad

Efter flygresan

När katten har kommit fram, antingen hem, till semesterboendet eller flyttat in på ett nytt ställe, kommer den att vara lite ostadig på benen. Låt den få mycket lugn och ro och låt den i första hand få vänja sig! När den håller på att vänja sig vid miljön, kan det även hjälpa med Feliway eller Dr. Bachs blomsterdroppar.

Lycka till och ”trevlig resa” för både dig och katten!

Våra mest populära inlägg
5 min

Flyga med katt

Katter tycker vanligtvis sämre om att flyga än att åka bil. Okända lukter, höga ljud och tryckutjämning gör att en flygresa blir obehaglig, även för lugna katter. Men ibland kan det vara svårt att undvika att ta med katten på flyget. Med lite förberedelse gör du flygresan så bekväm som möjlig för katten, oavsett om du har tänkt flytta till utlandet eller ha ett längre vistelse utomlands.