Jul med hunden: Tips för säkra högtider

Jul med hunden

Under julen finns vissa faror för hundar. Men de är lätta att undvika.

Julen är den vackraste tiden på året för många människor. Men för våra fyrbenta vänner innebär advent och julhelgen vissa faror. Vi visar fem saker som kan bli farliga för din hund runt jul.

En trygg jul med hunden: Våra tips

För hundägare kan advents- och jultiden bli något av en utmaning. Detta gäller särskilt om hunden fortfarande är mycket ung och nyfiken och vill prova på alla de konstiga saker som händer hemma under julen.

Men oroa dig inte: Om du följer de enkla försiktighetsåtgärderna som beskrivs nedan kan (nästan) ingenting gå fel. På så sätt kan du utan att oroa dig se fram emot den här speciella tiden och verkligen njuta av julen tillsammans med din fyrbenta vän.

Vad vore advent utan levande ljus? Under den mörka årstiden hör de mysiga ljusen helt enkelt till. De flesta hundar håller sig i regel sig borta från ljusets fladdrande låga. Men ljus bör ändå aldrig placeras inom räckhåll för hunden.

Så minskar du risken

Om du inte vill avstå från levande ljus under julen bör du placera dem på ett ställe som hunden inte når. Ljus på soffbordet är absolut förbjudet.

Dessutom bör ljusen aldrig vara tända när hunden befinner sig i rummet utan uppsikt. Om dessa försiktighetsåtgärder inte känns tillräckliga kan du naturligtvis använda konstgjorda LED-ljus istället för riktiga ljus. Dessa kan varken droppa eller orsaka brännskador eller till och med en brand.

Om något ändå händer

Om din hund trots alla försiktighetsåtgärder bränner sig på ett ljus, bör du kyla det drabbade området med ljummet vatten (inte iskallt!). Salva för brännskador eller sårpulver ska inte användas på hundar.

Ofta visar sig omfattningen av en brännskada hos hundar först mycket senare, till exempel när vävnaden på ett större hudparti dör. Därför bör du alltid låta din hund undersökas av en veterinär även om det bara uppstår mindre brännskador.

Jack Russell hund leker med ljusen i julgranen

Hur vacker en gran med färgglada kulor än må vara så innebär den faror för hunden under julen. Dessa bör du inte underskatta. Särskilt valpar får ibland smärtsamma upplevelser av ljus, glaskulor och liknande.

Juldekorationer

Risken för skador är särskilt stor om julgranskulorna krossas. De faller lätt av grenen när en nyfiken hund undersöker granen.

Skärsår på tassarna eller till och med i munnen är inte bara mycket smärtsamma, utan kan också bli farligt inflammerade.

Underskatta inte heller risken med glitter. Den traditionella juldekorationen, som ofta innehåller bly, kan leda till farliga tarmproblem om hunden sväljer den.

Säkra granen

Det är även viktigt att vara försiktig med julgransfoten. Man måste se till att granen inte kan välta bara för att hunden nosar lite på den.

Dessutom får hunden inte heller kunna komma åt vattnet i julgransfoten. Det kan nämligen innehålla ämnen som avges från granen och som kan vara farliga för din fyrbenta vän.

Se upp för elstötar

Inte heller den elektriska ljusslingan är helt ofarlig. Av nyfikenhet eller ren tristess kan det ibland hända att hunden tar den i munnen. Det kan leda till att hunden får en elstöt, som till och med kan vara livshotande.

Jul med hunden: Vad ska man göra i nödsituationer?

Klirret av en krossad julgranskula eller att kanske hela granen välter kan skrämma oss människor ordentligt. Men behåll lugnet och se till att sätta hunden i säkerhet först. Sedan kan du ta hand om skärvorna på golvet och ställa upp granen igen.

Om din hund skadar sig på en krossad julkula, bör du först lugna hunden och sedan ta hand om sårvården.

Besök veterinären i tveksamma fall

Stoppa först blödningen, rengör såret med rent vatten och klipp försiktigt undan pälsen om det behövs.

Använd en desinfektionsspray för att desinficera skärsåret. Om en skärva fortfarande sitter kvar i tassen, försök att ta bort den försiktigt med en pincett.

Sätt på ett tassförband och ta hunden till en veterinär så snart som möjligt om du kan. Även vid mindre skärsår är risken för infektion i tassen mycket hög.

Det är inte bara vi människor, utan även många hundar, som suktar när de ser de färgglada skålarna med choklad, sötsaker och nötter som ställs fram på borden.

Choklad är giftigt för hundar

Men till skillnad från oss människor, som i värsta fall får hål i tänderna eller några extra kilo på grund av godiset, kan det vara livshotande för hundar att äta choklad.

Teobromin, som finns i standardmjölk och mörk choklad, är giftigt för djur och kan få förödande konsekvenser. Det kan leda till kramper, förhöjt blodtryck eller hjärtproblem.

Läs även: Här i zooplus magasin får du reda på vilka andra livsmedel som är farliga för hundar.

Så minskar du risken för förgiftning

Symptomen på en chokladförgiftning varierar (beroende på mängden och kakaoinnehållet i chokladen) från diarré och kräkningar via smärtsamma kramper och darrningar till medvetslöshet och till och med dödsfall.

Låt aldrig choklad ligga framme. Förvara sötsaker i väl tillslutna burkar och askar och undvik att ha godisskålar på matbordet eller vardagsrumsbordet.

Vad ska man göra om hunden har ätit choklad?

Rent allmänt: Ju mörkare chokladen är, desto giftigare är den för hunden. Och ju mindre hunden är, desto värre kan konsekvenserna bli.

Om du märker att din hund har ätit en större mängd choklad bör du därför ta den till veterinären. Endast veterinären kan behandla förgiftningen med de nödvändiga åtgärderna, till exempel genom att framkalla kräkning, med magpumpning eller med hjälp av aktivt kol.

Under jul med hunden ska du gömma chokladen

En julstjärna på bordet, en mistelgren över dörren eller en julgrupp med julrosor: för många människor hör dessa växter helt enkelt till julen.

Men hundägare bör vara försiktiga. Trots att de är så populära under julen är dessa växter giftiga för hundar.

Giftiga julväxter

Om hunden sväljer en mistelgren som fallit ner, eller kanske en del av julstjärnan, riskerar den allvarliga förgiftningssymptom som diarré och kraftiga kramper. Enbart kontakten med julstjärnans blad kan leda till obehaglig hudirritation.

Smärtsamma mag- och tarmbesvär kan också utlösas av doftoljor, som i små skålar ska ge en doft av jul i rummet. Om en nyfiken hund dricker denna doftolja riskerar den förutom diarré och kräkningar även irritation i slemhinnorna eller till och med förgiftning.

Måste jag avstå från julstjärnor och liknande?

Om du vill hålla fast vid traditioner som julstjärnorna trots att du har hund, bör du se till att dessa växter placeras utom räckhåll för hunden. På samma sätt bör skålar med doftoljor endast placeras på en säker höjd.

Du bör också vara försiktig med andra juldekorationer. Den populära spraysnön på fönstren kan redan i små mängder leda till andningsproblem hos hundar.

Jul med hunden: Reagera rätt vid kontakt med giftiga växter

Om du har sett att din hund har ätit en giftig växt kan du ge den koltabletter, som inte får saknas i hemapoteket hos någon hundägare.

Här gäller följande: Ju tidigare det aktiva kolet kommer i kontakt med växtgiftet i magen, desto effektivare kan det bekämpa giftet.

Om det redan har gått ett tag sedan den giftiga växten svaldes och de första symptomen på förgiftning, som kramper, svag cirkulation eller andningssvårigheter, uppträder, måste hunden omedelbart tas till veterinären.

Ett dignande julbord hör julen till, precis som granen och klapparna. Men medan vi människor sitter vid bordet och njuter av alla läckerheter, måste hunden sitta bredvid och tigga med stora ögon.

Var konsekvent

Det ska erkännas att det är svårt att vara tuff. När man är på glatt julhumör kan det av missriktad medkänsla lätt hända att en och annan skinkskiva råkar slinka ner till den fyrbenta vännen.

Men det gör varken dig själv eller din hund en tjänst, eftersom det inte är så ovanligt att detta ”lilla undantag” slutar på veterinärkliniken. Mat för människor är i de flesta fall för kryddstark för hundar och kan leda till allvarliga mag- och tarmproblem.

Vad ska jag ge min hund till jul?

Inte heller fågelben från t.ex. kalkonsteken hör hemma i matskålen. De kan lätt splittras (särskilt om de är tillagade) och därmed leda till allvarliga inre skador.

Om du vill göra din hund nöjd bör du istället välja hembakade kexhundgodis från butiken eller ett hundben. Då har din hund något att tugga på medan hela familjen njuter av middagen.

Våra mest populära inlägg
7 min

Älskar min hund mig? 10 tecken som bevisar det

Älskar min hund mig? När vi älskar någon, vill vi naturligtvis veta om den har samma känslor för oss som vi har för dom. Även på våra hundkompisar vill vi kunna läsa tecknen som de använder för att visa oss att vi också har en plats i deras hjärta. Men hundar har andra vägar för att visa sin kärlek. Och de kan inte säga “jag älskar dig” med ord. Tack vare detta hittar hundar andra älskvärda vägar för att visa oss deras kärlek. Det är mycket enklare än vi trodde att upptäcka dessa tecken. För förmågan att förstå våra älskade hundars språk vilar i oss alla.
5 min

10 tecken på att din hund är lycklig

“Hur ser jag att min hund är lycklig?” “Hur vet jag att det jag gör mot hunden är rätt och att den har det bra hos mig?” Det är frågor som många hundägare ställer sig. Sannolikheten att din hund är lycklig är särskild stor när den är upptagen. Det uppnår du bland annat genom att hitta på många olika aktiviteter med din hund. Till exempel genom att ägna en stor del av dagen åt gemensamma lekar. Även högvärdigt foder är avgörande för hundens fysiska och mentala hälsa och därmed för hundens positiva grundstämning. I slutändan är det bara den hormonella bilden som ger slutlig information om tillfredsställelsen av din älskade fyrbenta vän
5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.