10 tecken på att din hund är lycklig

lycklig hund i gräset

Hundar kan på många olika sätt uttrycka att de är lyckliga

“Hur ser jag att min hund är lycklig?” “Hur vet jag att det jag gör mot hunden är rätt och att den har det bra hos mig?” Det är frågor som många hundägare ställer sig.

Sannolikheten att din hund är lycklig är särskild stor när den är upptagen. Det uppnår du bland annat genom att hitta på många olika aktiviteter med din hund. Till exempel genom att ägna en stor del av dagen åt gemensamma lekar.

Även högvärdigt foder är avgörande för hundens fysiska och mentala hälsa och därmed för hundens positiva grundstämning.

I slutändan är det bara den hormonella bilden som ger slutlig information om tillfredsställelsen av din älskade fyrbenta vän

Är min hund lycklig? Kroppsspråket kan avslöja det.

Eftersom hunden härstammar från vargen, har alla hundliknande fyrfota djur ett liknande språk. Hunden kommunicerar genom kroppsspråket och läten. Alla hundar yttrar sig på samma sätt. Med du ska komma ihåg att vissa hundraser på grund av sitt framavlade, degenererade utseende, bland annat genom kuperade svansar, i vissa fall inte längre kan göra sig förstådd hos sina artfränder.

Leendet har hunden förresten lärt sig senare från människan. Bland vargar räknas det till och med som ett tecken på aggression att visa tänderna. Den moderna hunden har dock anpassat sig så pass till matte och husse att den ibland kan visa tänderna som en hälsningssignal.

Vi visar här några av de säkraste tecknen, som säger mycket om din hund trivs hos dig och är nöjd med sitt liv.

Svansen viftar hos lyckliga hundar

När hunden är glad, pendlar svansen från vänster till höger och beskriver en vinkel på ungefär 120 grader. På hundar med korta eller kuperade svansar och rullade svansar är det svansroten som visar tecknet. På hundaktiga djur som har en kort svans följer ofta hela bakdelen med när hunden viftar.

lycklig hund leker med matte © bnenin / stock.adobe.com
lycklig hund som ler © raquelvizcaino / stock.adobe.com

Pupillerna är vida

De vida pupillerna indikerar att hunden just nu är glad över någonting. Liknande som på människan där pupillerna vidgar sig när den tittar på något vackert. Naturligtvis är hela ögats helhetsintryck avgörande: När Bellos ögon tindrar och verkar livliga kan du vara rätt säker: din älskling mår bra.

Svansviftande dans

Rent allmänt är en lätt dansande gång, en avslappnad position på svansen och normalt uppställda öron ett tecken på att din hund är lycklig.

I vissa fall kan våra hundaktiga vänner uttrycka sin glädje genom att dansa runt sin älskade människa, oftast svansviftande.

© raquelvizcaino / stock.adobe.com
© Martin Valigursky / stock.adobe.com

Överdrivet beteende

Med överdrivet beteende som att hoppa runt, rusa i cirklar, korta skällanden och liknande visar din fyrfota vän att den för tillfället har det riktigt bra.

En lycklig hund uppmanar dig till lek

När din hund är lycklig, kommer den även att visa det genom att uppmana dig till lek. Det gör hunden till exempel genom att kort, med parallella framben, hoppa upp i luften. Låt dig gärna dras med av galenskapen och rusa runt med din hund. För det gör det ännu roligare för båda parter.

Men kom ihåg att den slutgiltiga uppmaningen till lek ska alltid utgå från dig som är högre i rang.

en lycklig golden retriever © Photo-SD / stock.adobe.com
© supercat67 / stock.adobe.com

Fokuserar på dig och uppgiften

Om du håller din hund sysselsatt på ett sätt som är lämpligt för arten, så att den alltid är väl sysselsatt, visar den sin glädje i att leka tillsammans genom att koncentrera sig på sin mänskliga rumskamrat och uppgiften han har att bemästra – och i själva stunden . Detta är ren situationsglädje.

Söker kroppskontakt

Hunden visar naturligtvis även glädje när den kommer till sin människa för att ha kroppskontakt. Det är i alla fall ett tecken att din hund trivs med dig.

en hund som pussar matte © FRANCISGONSA / stock.adobe.com
© Mary Swift / stock.adobe.com

Söker husses eller mattes närhet

Hunden ligger nära matte eller husse: att söka närhet är ett tecken på att din älskling är lycklig hos dig. Din hund visar det genom att regelbundet komma till dig eller helt enkelt ligger lugnt bredvid dig. Att den lugnt eller sovandes ligger bredvid dig är ett säkert tecken på att din favorit mår bra hos dig.

Hunden ger dig sin tass när den är glad

Denna gest kan också ha en krävande komponent. Hunden kan tigga eller blidka genom att klappa på tassen. Men det kan också uttrycka generellt att han gärna är med dig.

© kozorog / stock.adobe.com
en lycklig hund som goasar med matte © Halfpoint / stock.adobe.com

Hundens lyckliga reaktion när du kommer hem

Och till sist visar hunden att den är lycklig genom sitt beteende när du låser upp dörren att den blir glad av att äntligen se dig igen. Känslan av “äntligen” kan hunden redan uppleva om du bara har varit borta i tjugo minuter. Hundens glädje kan ibland vara lika stor som om den inte har sett dig på evigheter. Det är inte förvånande: naturligtvis är en av anledningarna att du som ägare gör den lycklig och gör mycket eller allt rätt i er relation.

Vi vill önska dig och din hund att ni ska uppleva mycket glädje av varandra. Var alltid medveten om att det också smittar av sig positivt när din älskling mår bra. För knappast någon glädje är så smittsam som den hos en älskad hund!

Kolla vårt sortiment av hundfoder och hundartiklar, som kommer att göra din älskling lycklig!

Våra mest populära inlägg
7 min

Älskar min hund mig? 10 tecken som bevisar det

Älskar min hund mig? När vi älskar någon, vill vi naturligtvis veta om den har samma känslor för oss som vi har för dom. Även på våra hundkompisar vill vi kunna läsa tecknen som de använder för att visa oss att vi också har en plats i deras hjärta. Men hundar har andra vägar för att visa sin kärlek. Och de kan inte säga “jag älskar dig” med ord. Tack vare detta hittar hundar andra älskvärda vägar för att visa oss deras kärlek. Det är mycket enklare än vi trodde att upptäcka dessa tecken. För förmågan att förstå våra älskade hundars språk vilar i oss alla.

5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.