Älskar min hund mig? 10 tecken som bevisar det

Älskar min hund mig

Din hund visar att den tycker om dig.

Älskar min hund mig? När vi älskar någon, vill vi naturligtvis veta om den har samma känslor för oss som vi har för dom. Även på våra hundkompisar vill vi kunna läsa tecknen som de använder för att visa oss att vi också har en plats i deras hjärta. Men hundar har andra vägar för att visa sin kärlek. Och de kan inte säga “jag älskar dig” med ord. Tack vare detta hittar hundar andra älskvärda vägar för att visa oss deras kärlek. Det är mycket enklare än vi trodde att upptäcka dessa tecken. För förmågan att förstå våra älskade hundars språk vilar i oss alla.

Vi visar dig de tio säkraste tecknen för att hundens hjärta slår, och att dess svans viftar för dig. För det är det i första hand viktigt att du förstår att din egna instinkt är en helt avgörande faktor för att förstå din hunds språk. På samma sätt som våra pälsklädda vänner helt och hållet litar på sina instinkters naturliga repertoar, är instinkterna även för oss en tillförlitlig rådgivare när det handlar om att förstå våra fyrbenta vänners språk. Därför kan de nästa tio punkterna endast ge en ungefär riktning, en grov orientering, som inte alls behöver vara fullständig. Din hund kanske hittar helt andra vägar, utöver de vi nämner här, för att visa dig sin kärlek. Ju bättre relation du har med den, desto bättre kommer du att vara på att förstå tecknen på dennes kärlek.

 • Din pälsklädde vän tittar dig djupt i ögonen

Den använder den djupaste taxblicken, när den tittar dig i ögonen. Den taxblicken behärskar kanske även SchäferhundarGolden Retrievers och alla andra raser – på samma sätt som alla tänkbara blandraser. När hunden förankrar sin blick i din, tyder på en kärlek som är minst lika djup, som blicken den ger dig. Enligt vissa undersökningar stiger till och med din hunds Oxytoxin-spegel när den tittar så djupt på dig. Det är det hormonet som även hos människor utlöser känslor av en intensiv samhörighet.

 • Den är alltid vid din sida

Om din hund älskar dig vill den inte vara någon annanstans än vid din sida. För till skillnad från människan behöver den inte tider där den saknar sin älskade människa, utan den upplever platsen bredvid sin älsklingsmänniska som den finaste platsen på jorden. Men det betyder inte att den inte tycker om platsen vid  matskålen eller den i sin korg. Framför allt älskar den att följa dig överallt. Oberoende om ni går en promenad tillsammans eller lagar mat i köket – när en liten bit då och då ramlar ned. (Observera dock att det borde vara något som din älskade hund tål, som inte gäller för många av människan föredragna livsmedel!)

Framför allt är hundar kärleksfulla mot barn.
 • Den ger dig ett stort present

Det är i hundens fall naturligtvis ingen ring i 18-karats-guld utan – något mycket bättre: Sitt älsklingsben, som den är så väldigt stolt över. Att ge bort sin leksak är ett omisskännligt kärleks-tecken hos din hund. Det gäller dock främst när den överlämnar leksaken till dig. När den kommer med leksaken men sedan inte vill släppa det till dig, handlar det mer om en uppmaning till lek.

 • Den har ingen förlusträdsla

Förlusträdsla hos hunden skulle man kunna misstolka som tecken på kärlek. Men det är precis omvänt: Om din hund kan vara ensam och helt litar på att du kommer tillbaka, är det ett bra tecken. Till och med hundar som tidigare har förlorat någon visar ändå denna tillförsikt. När den utan problem kan vara ensam visar den också att den accepterar sin ägare som ledare – som är mycket eftersträvansvärt. Hunden accepterar att “chefen” har beslutat att gå. Om hunden visserligen blir mycket glad när den ser dig igen men inte blir särskild upphetsad eller exalterad när den hälsar på dig, är även det ett bra tecken. För stor upphetsning kan nämligen också vara ett tecken på dominant beteende mot dig.

 • Hunden hoppar upp på dig

Det tecknet, som ofta tolkas som en indikator för kärlek, har ännu en betydelse: Det är ett uttryck för dominansbeteende. När hunden visar sådant beteende ska du inte reagera på det med alltför uppspelta, glada reaktioner. Det skulle hunden läsa som om du underkastar dig. Det skulle leda till problem i er relation till varandra. Naturligtvis får även du visa att du är glad. Men du borde även då alltid visa ro och suveränitet.

 • Din pälsklädde vän tröstar dig

Hunden har genom sin felfri fungerande instinkter alltid helt klart för sig hur husse eller matte mår för tillfället. När den känner att du inte mår riktig bra, kommer den att försöka allt för att lätta på din börda genom att vara nära dig. Frågan “älskar min hund mig?” besvaras här automatiskt.

hund älskar sin ägare
Hunden visar sin kärlek på olika sätt
 • Din älskling visar omsorg

När den tror att du är hotad, ställer den sig skyddande framför dig. Men samtidigt är beteendet inte helt utan problem eftersom hunden också visar att den inte ser dig som ledaren som kontrollerar situationen. Du ska, genom genuint, säkert uppträdande, alltid visa din hund att den kan lita på dig helt och hållet och på att du har kontroll över situationen.

Purizon Snack Beef & Chicken - Grain Free

Purizon Hundgodis Nötkött & Kyckling

 • 100 % finaste nöt- och kycklingkött
 • Varsamt frystorkat & spannmålsfritt
 • Den viftar med svansen

När din hundkompis hälsar på dig och viftar svansen intensiv från sida till sida, visar den sin djupa glädje. Det är ett entydigt tecken: Den är glad för att du finns – för att den älskar dig. Så är det oftast. Men kom ihåg att svansviftandet egentligen inte säger mer än att hunden är upphetsad. Först i sammanhanget med hela situationen, visar sig om den är glad också. När hunden är orolig, viftar den med sänkt, något stel svans. Även öronens position ska kollas för att tolka situationen.

 • Den slickar dig

Hunden verkar tro att du är en godbit eftersom den slickar på dig? Slickandet ska likställas med skötsel. Den visar att den tar hand om dig. Det ska tolkas som ett säkert tecken på kärlek. Om du inte tycker om dessa kärleksyttringar, ska du meddela det till din hund på ett varsamt sätt, till exempel genom att sluta en kompromiss, där hunden bara slickar din hand istället för hela ansiktet. I annat fall skulle hunden eventuellt känna sig kränkt.

 • Din fyrbenta vän sover hos dig

Det ligger ju nära: Det är ett bra tecken om den gärna ligger nära dig och sover gott i din närhet. Hunden visar att den litar på dig. Och det förtroendet är ett tecken på den djupa kärleken som den känner för dig. Egentligen skulle det vara dennes uppgift att vakta (dig). Men när hunden känner att du utstrålar säkerhet, kan den lugnt ägna sig åt sömnen, eftersom den accepterar dig som suverän ledare. En ledare behöver inte skyddas av en hund. Men att klia sin hunds öron lite kan en ledare alltid göra.

Visa din hund att du älskar hen – genom att ge din hund chansen till ett genuint artanpassat liv och är en balanserad stabil ledare. För det är de största kärlekstecken för din hund.

Läs även artikeln om 10 tecken att din hund är lycklig!

Våra mest populära inlägg
7 min

Älskar min hund mig? 10 tecken som bevisar det

Älskar min hund mig? När vi älskar någon, vill vi naturligtvis veta om den har samma känslor för oss som vi har för dom. Även på våra hundkompisar vill vi kunna läsa tecknen som de använder för att visa oss att vi också har en plats i deras hjärta. Men hundar har andra vägar för att visa sin kärlek. Och de kan inte säga “jag älskar dig” med ord. Tack vare detta hittar hundar andra älskvärda vägar för att visa oss deras kärlek. Det är mycket enklare än vi trodde att upptäcka dessa tecken. För förmågan att förstå våra älskade hundars språk vilar i oss alla.
5 min

10 tecken på att din hund är lycklig

“Hur ser jag att min hund är lycklig?” “Hur vet jag att det jag gör mot hunden är rätt och att den har det bra hos mig?” Det är frågor som många hundägare ställer sig. Sannolikheten att din hund är lycklig är särskild stor när den är upptagen. Det uppnår du bland annat genom att hitta på många olika aktiviteter med din hund. Till exempel genom att ägna en stor del av dagen åt gemensamma lekar. Även högvärdigt foder är avgörande för hundens fysiska och mentala hälsa och därmed för hundens positiva grundstämning. I slutändan är det bara den hormonella bilden som ger slutlig information om tillfredsställelsen av din älskade fyrbenta vän
5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.