Utfodring av fiskar i akvarium

Utfodring av fiskar

Mata fiskar – en vetenskap för sig eller en petitess?

Om du följer några enkla riktlinjer när du utfodrar din akvariefisk är det inte svårt att ge invånarna i akvariet en naturlig och artanpassad kost.

Hur ofta ska fiskarna matas?

Under inga omständigheter ska du ge för mycket mat på en gång, utan bara så mycket som fisken kan äta på några minuter (undantag: färskt grönfoder). Det är bättre att ge flera portioner under dagen, men åtminstone på morgonen och på kvällen. Växtätarna bland invånarna i akvariet glädjer sig över ett spenat- eller salladsblad emellanåt (de ska vara skållade med kokande vatten). Se dock till att ta bort överblivna blad ur vattnet senast efter två dagar. Börjar de ruttna kan det störa andra biologiska processer i akvariet.

När ska jag mata fiskarna?

Har du precis arbetat i akvariet, t.ex. efter byte av vatten eller om du just har satt på belysningen, bör du vänta med utfodringen. Fiskarna behöver först lite tid att lugna sig igen. Vänta cirka 30 minuter innan du börjar mata dom.

Vad ska jag mata fiskarna med?

Fiskar uppskattar också en omväxlingsrik meny. Det finns många olika alternativ för en varierad kost: flingor, fodertabletter, levande foder, frysta eller frystorkade foderdjur. Om du gärna observerar fiskarna är det särskilt praktiskt att ge dem fodertabletter som fästs vid akvarieglaset.

Här hittar du vårt sortiment av fiskmat.

Under matningen:

Ta dig tid när du matar djuren. Observera om alla fiskar äter och vad de föredrar. Vägrar de att äta är det nästan ett säkert tecken på sjukdom. Fiskarna kan dock också tveka att äta om de precis fått en ny sorts foder eller om du har bytt till samma typ av foder men från ett annat märke. Då måste djuren först vänja sig vid den nya kosten. Men i det här fallet bör du också observera dem noga.

Om möjligt ska utfodringen alltid utföras av samma person. De nyfikna djuren vänjer sig snabbt vid fotstegen och kommer fram till matningsplatsen redan när du närmar dig.

Stäng aldrig av filtret under matningen. Om storleken på portionen är korrekt vald hamnar inte mat i filtret. Om portionen däremot var för stor bör du skölja filtret ordentligt efteråt, eftersom foder som sugs in i filtret kan täppa till det.

Du hittar alla akvarieprodukter i vår zooplus shop!

Våra mest populära inlägg