Foderrekommendationer för undulater

Foder för undulater

Detta gillar din undulat att äta

Det är viktigt att du ger din undulat en sund och variationsrik kost. Det gör att den kan hålla sig i form och vara glad. Sedan kraschlandar den inte heller varje gång när den ute och flyger – bara för att den har en tjock mage som drar ner den till marken.

I sitt hemland Australien flyger de här små papegojorna runt i stora flockar över vidsträckta grässtäpplandskap. Där äter de huvudsakligen halvmogna och mogna gräsfrön.

Basfoder

Undulatbasfodret som finns i affären innehåller olika hirssorter, kanariefrön och delvis skalad havre, kort sagt allt vad undulaten behöver av frön. Passa på så att inte undulaten bara plockar ”russinen” i fågelfodret. Skäm heller inte bort honom allt för mycket och ge honom fullproppade skålar med godsaker ständigt och jämnt. Det kan faktiskt hända att han helt enkelt slänger bort de korn som han inte gillar lika mycket och får för ensidig kost.

Hirskolvar

De allra flesta undulater är helt tokiga i hirskolvar. Hirskolvarna kan du t.ex. hänga upp med en klädnypa i buren eller i taket när undulaten flyger fritt. Där kan den gunga på sitt muntra sätt och samtidigt arbeta för födan som den skulle ha gjort i naturen. Foder från djuraffären som fågeln kan knapra på som t.ex. fröhjärtan ger en kost med mer variation. Dessutom tycker den att det är kul.

Grönfoder och frukt

Undulater flyger runt och är jätteaktiva hemma i bostaden. De tycker om att klättra och underhålla sin omgivning med alla möjliga läten. Ett energiknippe av detta slag behöver mycket vitaminer och mineraler. Därför är det ett måste för alla flygande akrobater att få olika sorters grönfoder och frukt. Och sedan kan du ta med färskt grönfoder när du är ute och promenerar. De allra flesta undulater tycker jättemycket om unga maskrosblad, våtarv och fläderbär. De betar också gärna av barken på färska kvistar från fruktträd och andra lövträd. Det är även ett sätt för fågeln att vårda näbben. På samma gång gör den något för att hålla sig i form med sina gymnastikövningar i grenarna. Annars gillar undulater nästan allt vad du gillar som t.ex. sallat, endivie, äpplen, bananer, vindruvor och rivna morötter.

Oavsett måste du se till att allt du ger den är obesprutat och inte har blivit utsatt för för mycket bilavgaser. Skölj noga av frukten, grönfodret och kvistarna innan du ger dem till fågeln, även om den flaxar runt av ren förväntan i sitt eget hem. Den lilla undulatkroppen kan skadas allvarligt av små mängder gift. Det är även viktigt att inte den nyfikna lilla fågeln smakar på inneväxterna. Dessa kan innehålla växtskyddsmedel – även om de kanske inte är direkt giftiga i sig.

Kalk

För att din undulat hela tiden ska kunna ha fina och vackra fjädrar och honan lägga ägg med bra äggskal, är det viktigt att du ger den extra kalk. Fågelgrit, pickstenar för undulater och sepiaskal finns att köpa i djuraffärer. Om du vill, kan du också använda äggskalsbitar från kokta hönsägg.

Fräsch fågelsand

På samma sätt bör det alltid finnas färsk fågelsand. Undulater behöver de små stenarna i sanden för att mala sönder kornen i magen. Det gör att den inte får ont i magen och en bra matsmältning.

Färskt dricksvatten

Undulaten vill allra helst ha färskt dricksvatten varje dag. Om du kokar vattnet och låter det stå, kan kloret i vattnet försvinna.

Om du ger undulaten en sund kost och låter den få flyga mycket fritt, kommer den inte att bli en trög liten tjockis som inte trivs i sin kropp. Glad och uppåt kommer den istället att göra hela omgivningen glad med sitt sätt.

Artikeln är skriven av Denise Krahé

Våra mest populära inlägg
4 min

Foderrekommendationer för undulater

Det är viktigt att du ger din undulat en sund och variationsrik kost. Det gör att den kan hålla sig i form och vara glad. Sedan kraschlandar den inte heller varje gång när den ute och flyger – bara för att den har en tjock mage som drar ner den till marken. I sitt hemland Australien flyger de här små papegojorna runt i stora flockar över vidsträckta grässtäpplandskap. Där äter de huvudsakligen halvmogna och mogna gräsfrön.