Hästtillbehör

Hästtillbehör

Den första utrustningen för din alldeles egna häst

Äntligen: Länge har du hoppats och bävat, sparat och letat – och nu är din alldeles egna häst på väg att flytta in. Vår lista med hästtillbehör hjälper dig med dina första inköp!

Sadel

Hästsadeln är det dyraste hästtillbehöret, varför köpet bör övervägas noggrant. Det finns olika sadeltyper och storlekar. Rätt sadel ska sitta perfekt på hästens rygg och vara bekväm även för ryttaren. Självklart ingår  även sadeltillbehör som sadeltyg eller dyna, stigbygel och sadelgjord!

brun häst med träns © D. Fabri / stock.adobe.com

Träns

Vilken träns som är rätt för din häst hänger inte minst på ridstil och träningsnivå. De som rider utan bett kommer att välja en hackamore, en sidepull eller en bosal – dressyrryttare med välutbildade hästar brukar ofta använda kandarträns.

Grimma och tömmar

Grimman ska passa storleken på hästens huvud. Nosgrimman ska sitta över näsborrarna. Dessutom får grimman inte vara för trång. Minst två fingrar bör passa mellan nosgrimman och nosen. Det är bättre att mäta en gång extra så att du får exakta mått och grimman sitter perfekt!

häst med Grimma och tömmar © mkphoto13 / stock.adobe.com

Hästfiltar

En svettmatta är en del av basutrustningen för varje häst. Beroende på dina vanor och årstid kan du också välja en övergångsfilt eller en tjock värmefilt. För att hästtäcket ska passa behöver du mäta hästens rygglängd noga.

Rengöringslåda

Den grundläggande rengöringsutrustningen består av ryktskrapa och ryktborste, hovkrats med borste, rotborste och svettkniv. Två svampar för ögon och näsborrar rekommenderas också. Beroende på dina preferenser och vanor är även manspray och hästschampo för man och svans till nytta.

Rengöringslåda för hästar © von Lieres / stock.adobe.com

Longeringstillbehör

Longeringspiska och arbetsrep måste finnas tillgängligt för träningen och för alla som vill prova att träna tricks och cirkusövningar. De som föredrar Natural Horsemanship och markarbete är mer benägna att falla tillbaka på en repgrimma och ett grundrep.

Känns det som om du har glömt något? Oroa dig inte – när hästen väl står i ditt stall kan du vara säker på att sadelrummet alltför för snabb kommer att fyllas med alldeles för många tillbehör… Vi önskar dig och din häst en bra start!

Du hittar rätt hästtillbehör och foder i zooplus hästbutik!

Våra mest populära inlägg
2 min

Hästtillbehör

Der Einzug des eigenen Pferdes steht kurz bevor. Unsere Pferdezubehör-Liste hilft Ihnen bei den ersten Einkäufen!