Shetlandsponny (shettis)

Shetlandsponny (shettis)

Shetlandsponnyn, som ursprungligen härstammar från karga landskap, är numera en populär fritidshäst.

Shetlandsponnyn har fantastiska färdigheter. Den är också smart, förnöjsam och lever längre än andra hästraser. Lär känna de söta ponnyerna, som är särskilt populära som nybörjarhästar, i detta rasporträtt.

Utseende: kompakt men starkt

Liten och söt är det enklaste sättet att beskriva shetlandsponnyn. Små öron, stora ögon och den tjockta manen som hänger ner busigt över den breda pannan bidrar till detta. En annan typisk egenskap hos shetlandsponnyn är de stark välvda revbenen i mitten av kroppen. Hals och lemmar är korta och kraftiga och ger en uppfattning om att det trots den lilla storleken finns mycket kraft i de små hästarna.

På sommaren täcks de små hästarnas rektangulära kropp av kort, glänsande täckhår. På vintern ger de dock plats för långt täckhår och därunder kort rättuppstående hår som stänger ute fukt och kyla. Hos shettis, som ponnyrasen också kallas, finns alla pälsfärger representerade förutom tigrering.

Shettis eller minishettis – vad är skillnaden?

En shettis får vara högst 107 centimeter hög och är därför en ponny. Men den kan göras ännu mindre: Minishettis är en speciell shetlandsponnyras, vars mankhöjd inte överstiger 87 centimeter.

I flera år har små hästraser som falabella använts som följeslagare för blinda på grund av deras intelligens och höga livslängd, men allt fler väluppfostrade minishetlandsponnyer tar nu också på sig denna ansvarsfulla uppgift.

Karaktär

Hårt arbetande men fräck?

I likhet med islandshästen kommer shetlandsponnyn från norra Europa. Karga ölandskap har format shetlandsponnyn till robusta och motståndskraftiga hästar. Shettis är födda arbetshästar och är extremt starka och hårt arbetande, men de anses också vara mycket intelligenta och godmodiga.

De små hästarna gillar dock inte att ha tråkigt. Om de inte utmanas tillräckligt kan de i normalfall väldigt vänliga djuren bli fräcka och trotsiga och försöka få sin vilja igenom.

Lämplighet

Livet är alltid händelserikt med en shetlandsponny

Lyckligtvis är dessa ponnyer, som härstammar från karga öar, mångsidiga, uthålliga, kapabla att snabbt lära sig. De gillar att vara i centrum för uppmärksamheten. På grund av dessa egenskaper är det ett nöje för hästälskare att spendera mycket tid med de roliga, små hästarna.

Vad kan du göra med en shettis?

Medan minishetlandsponnys stöttar blinda människor i vardagen, är den varmhjärtade shetlandsponnyn en utmärkt följeslagare för nybörjare när de tar sina första steg inom ridsporten. Även om barnen senare växer ur ponnyåldern finns det fortfarande mycket som de kan uppleva med de små hästarna.

Shetlandsponnyn är lika talangfull som kör- och vagnshäst som för dressyr eller för att lära sig knep – huvudsaken är att den inte blir uttråkad. Som med alla andra hästraser är en korrekt och inlevelsefull uppfostran en förutsättning för att ni ska trivas tillsammans.

Går det att rida på shetlandsponnyer?

Vad många inte vet: Shetlandsponnyn är en av de starkaste hästarna, om man sätter prestationen i förhållande till kroppsstorleken. Den lilla hästen kan till exempel dra nästan dubbelt sin egen vikt. En shettis klarar därför lätt av att bära barn, och till och med lätta vuxna, på ryggen.

Hållning

Detta behöver din shetlandsponny

Beroende på sitt ursprung och tack vare den tjocka vinterpälsen har shetlandsponnyerna inget emot att uppehålla sig utomhus året runt.

Tips för att hålla en shettis

  • Öppna stall är idealiska för de robusta och förnöjsamma ponnyerna. Denna typ av hållning har fördelen att hästen själv kan tillfredsställa sin stora lust att röra på sig.
  • Tänk på att bygga staket med passande dimensioner, så att de små hästarna inte kan smita under!
  • Som alla andra hästraser är den lilla shetlandsponnyn bara riktigt lycklig när den får ha kontakt med andra hästar, och det får gärna finnas små hästar i gruppen.

Rätt tillbehör till en shettis: vad behöver du för en shetlandsponny?

Grundutrustningen för en ponny skiljer bara på en punkt från stora hästar: måtten. Sadlar, grimmor och longeringstillbehör måste självklart anpassas till den lilla rasen.

I zooplus hästbutik hittar du ett stort utbud av passande tillbehör.

Kost

Shetlandsponny (shettis) © CK / stock.adobe.com
Shetlandsponnyn är mycket nöjd bara den får hö och gräs.

Less is more för friska shettis

Shetlandsponnyer är vana vid en sparsam kost och har utvecklats till bra foderomvandlare. Till skillnad från betesmarkerna på Shetlandsöarna är betesmarkerna och ängarna här som rena himlen för shettis. Dock kan särskilt ungt gräs och en hög andel klöver i maten leda till fetma hos ponnyerna och orsaka fång (Laminit) eller diarré.

Som regel är hö eller gräs tillräckligt för shetlandsponnyn, även om mängden ska motsvara ponnys aktivitetsnivå. Dessutom behöver din shettis mineralfoder.

Vill du skämma bort din ponny och bara erbjuda den de bästa råvarorna? Här får du veta hur du enkelt gör hästgodis själv.

Hälsa

Bra vård lönar sig under lång tid

Fetma och Laminit hos ponnyer kan förebyggas med en artlämplig kost. Det hjälper också att dra nytta av de söta hästarnas stora lust att röra på sig: Placera fodret och dricksvatten så att din ponny måste springa en bit för att äta. Det tillför blod till hovarna och bränner kalorier.

Hur gammal kan en shetlandsponny bli?

Med kärleksfull omsorg och en balanserad kost kommer din lilla följeslagare att stanna hos dig under en längre period än genomsnittet bland hästar. Livslängden för friska shetlandshästar är mellan 30 och 40 år.

Köp

Få bäst vägledning hos en shettisuppfödare

Vill du köpa en shettis till ditt barn? Det bästa stället att hitta shettisföl eller tränade shetlandsponnyston och -hingstar är hos en shettisuppfödare.

Hos många uppfödare kan du få en uppfattning om din drömshettis redan i förväg på hemsidan. Du får också omfattande vägledning och du kan vara säker på att din nya ponny kommer från goda händer.

Ursprung: återuppstånden ur dystra kolgruvor

De skotska Shetlandsöarna, med kallt, fuktigt klimat och karga foderområden, har gett namnet till dessa söta ponnyer som inspirerar så många hästälskare idag. Forskare misstänker att ponnyerna var kraftigt utbredda i norra Europa. Det är dock oklart hur de kom till Shetlandsöarna.

Förresten: Än idag kan besökare på Shetlandsöarna betrakta ponnyerna i fria naturen, till exempel i Scalloway, Tingwall eller på ön Unst.

Shetlandsponnyns fantastiska karriär

Shetlandsponnyer har gjort en lång och tuff resa innan de blev populära fritidshästar. Efter att först ha hjälpt bönder fick de arbeta under jord som gruvhästar under 1800-talet. När barnarbete avskaffades i Storbritannien upptäcktes de “behändiga” ponnyerna nämligen för det hårda arbetet i gruvorna.

Shetlandsponnyerna började också exporteras till andra gruvplatser och blev mer och mer populära utanför sitt hemland. 1890 bildades “Shetland Pony Stambook Society” för att säkerställa en ren avel av shettis. I Tyskland blev den fogliga shetlandsponnyn känd som zoo- och cirkushäst och användes senare för arbete i trädskolor eller som vagnshästar.

Slutsats

Idag är shettisen en populär fritidshäst för nybörjare och en riktig tillgång för hästälskare. Föräldrar som letar efter en nybörjarhäst till sina barn ska dock komma ihåg: barn växer, ponnyer inte. Ändå behöver hästen mycket aktivitet och tillgivenhet, och det i upp till 40 år. Om det inte är ett problem står ingenting i vägen för ett liv med en shettis.

Våra mest populära inlägg
6 min

Shetlandsponny (shettis)

Shetlandsponnyn har fantastiska färdigheter. Den är också smart, förnöjsam och lever längre än andra hästraser. Lär känna de söta ponnyerna, som är särskilt populära som nybörjarhästar, i detta rasporträtt.