Tips om hur du firar en fridfull jul med din kanin

jul med din kanin

Julen kan vara tuff för kaniner. Men med våra tips kan du ge den en vilsam helg.

Oavsett om du firar jul med din kanin för första gången eller har varit kaninägare länge och vill ge din lojala följeslagare en julklapp: Med våra tips ser du till att din kanin får njuta av stressfria och lyckliga dagar under julen.

Därför är julen med djur något speciellt

Under adventstiden borde människor och djur vila och ladda batterierna inför det nya året. Verkligheten ser dock ofta väldigt annorlunda ut: En julfest här, ett shoppingmaraton där och plötsligt är det bara några kalenderluckor till julafton. Det orsakar stress!

Våra kaniner, katter & co blir också stressade, eftersom husdjuren inte bara märker av sjunkande temperaturer och allt kortare dagar, utan också alla nya, färgglada juldekorationer, familjebesök och allmänt febrila hushållssysslor.

Unna dig själv och din kanin oftare en paus i år och belöna kaninen med en present. Vi har valt ut tre enkla idéer för dig. Vi kommer också att visa dig hur du skyddar din kanin mot faror som finns i hemmet till jul.

Är du en nybliven kaninägare? Då hjälper den här guiden dig att vänja kaninen vid sitt nya hem.

Julklappar till kaniner

Enligt en Forsa-undersökning från 2017 ger mer än var tredje husdjursägare sin älskling julklappar. Kaniner tar också gärna emot små presenter, eftersom de får variation och nya aktiviteter att roa sig med.

För dig som kaninägare kan kanske lite pyssel och bakning avleda från julstressen. Så vad sägs om en av dessa tre gåvor?

Julgran för kaniner

Obehandlade grangrenar kan förvandlas till en fin julgran. Knyt ihop grenarna med ett snöre och fixera “stammen” i en skokartong eller en träskiva med ett hål i.

Du kan sedan dekorera julgranen som en julgran – men med morötter, äpplen och bär istället för julgranskulor och julstjärnor. Det är bäst att hänga fast den kaninvänliga dekorationen i sisalsnören.

Kanin © Stefan / stock.adobe.com
Oavsett om det är i lägenheten eller i trädgården: kaniner gläds också över en julgran – särskilt om den är dekorerad passande till deras smaklökar.

Delikatesser från julbageriet

Inte bara vi människor gillar fikabröd och pepparkakor vid jul. Kaniner njuter också av hembakade godbitar, direkt ur ugnen.

Det enklaste receptet på kaninkakor är en mosad banan blandat med din kanins favoritmat. Du kan till exempel hacka morötter, örter eller torkad frukt. Blanda sedan ingredienserna med bananen och forma kakor. De placeras sedan i ugnen i cirka 60 °C tills de har torkat ordentligt.

En mysig säng för kalla dagar

Om du inte kan ta dig tid att pyssla eller baka kan du överraska din kanin med en ny mysig säng. På så sätt erbjuder du inte bara omväxling utan den får samtidigt en välkommen tillflyktsplats. Kaninen kan tillbringa mysiga timmar här på vintern och dra sig tillbaka om det blir för mycket stoj under julen. Om du däremot har en lekfull kanin kan du glädja den med en ny leksak till buren.

Du hittar fler presenter till kaniner och tillbehör till buren eller hagen i zooplus webbutik – öppet 24 timmar, varje dag hela året!

Så här hjälper du din kanin tryggt genom julhelgen

För många hör ett festligt dekorerat träd lika mycket till julen som tända ljus, glögg och kakor. Om du firar jul med en kanin finns det dock några punkter du bör tänka på så att din familjemedlem kan leva säkert i julhelgen.

Vilka faror lurar i hushållet?

Din kanin kommer att betrakta dig noggrant när du dekorerar rummen. Julgranen och med glittrande dekoration är särskilt spännande och fångar snabbt nyfikna kaniners uppmärksamhet.

Hur man undviker faror kring julgranen:

  • Se till att granen står stabilt och håll koll på din kanin när den är nära granen
  • Om möjligt bör nyfikna kaniner inte komma åt dekorationerna och vattnet i julgransfoten. Snöspray och glitter är farliga för alla husdjur, likaså glaskulor i granen. Därför är det bättre att använda dekorationer av naturmaterial som halm eller trä som är hållbara alternativ och inte går sönder så lätt
  • En elektrisk julgransbelysning är säkrare än levande ljus, oavsett vilket husdjur du har. Placera kablarna där kaninen inte kommer åt att gnaga på dem, så att den inte får en elektrisk stöt
  • Kasta bort omslagspapper, paketsnören och annat som blir över efter julklappsutdelningen direkt. Det minskar faran för din kanin, och samtidigt blir det lite mer bekvämt för dig och dina gäster

Får kaniner äta godis till jul?

Det är inte bara kablar som lockar kaniner att knapra, utan också julgodis. Fet eller söt mat och särskilt choklad är tabu för kaniner. Hembakade kaninkakor är hälsosammare.

Var försiktig med de typiska julväxterna också. Julstjärnor och mistlar är giftiga för kaniner.

Läs mer om veterinärernas öppettider innan julhelgen så kan du reagera snabbt om din kanin skulle lyckas komma åt att äta något olämpligt.

Hur får min kanin en stressfri jul?

När du har många gäster under julen är det viktigt att ge din kanin tillräckligt med lugn och ro. För mycket stoj, en hög ljudnivå och små barns ibland tafatta händer kan snabbt stressa de små djuren. Om du har möjlighet bör din kanin få en lugn plats att dra sig tillbaka på. Utsätt inte heller kaninen för alltför många nya intryck samtidigt.

jul för kaniner © Ольга Симонова / stock.adobe.com
Mysiga platser är en av de finaste gåvorna du kan ge din kanin till jul.

Så blir julen en högtid tillsammans med kaninen

Dekorera inte hela hemmet på en gång utan gradvis, så får din kanin tid att vänja sig. Då kan djuret anpassa sig till alla nya intryck och du kan även lättare se om den hittar något otillåtet att knapra på. Om kaninen uppför sig kan du belöna den, till exempel med en adventskalender, som gör tiden fram till jul ännu mer spännande.

Som kaninägare vet du vad som är bra för din fyrbenta vän och hur nyfiket djuret är, och kan säkert intuitivt förebygga många potentiella faror. Ta dig tid för kaninen i lugna moment och var uppmärksam på dess kroppsspråk så får ni båda ett fridfullt firande.

Vi önskar dig och din kanin en god jul!

Våra mest populära inlägg
1 min

Äntligen – vi ska få en kanin!

När de unga kaninerna är mellan åtta och tio veckor gamla är de redo att upptäcka världen och frigöra sig från mamman och syskonen. Därför är det rätt vanligt att kaniner flyttar in hos sina nya familjer i den här åldern. För att den lilla sötnosen verkligen ska bli en riktigt sund kanin, är vissa saker viktiga!