Grekisk sköldpadda

Grekisk sköldpadda

Sköldpaddor hör till världens äldsta ryggradsdjur. Och den grekiska sköldpaddan hör till de mest eftertraktade arterna. Tycker du också om dessa urtidsdjur? Då får du i vår rasporträtt veta mer hur de ska hållas, matas och skötas.

Utseende: Hur ser en grekisk sköldpadda ut?

Grekiska sköldpaddor är små till medelstora sköldpaddor vars sköld blir upptill 30 centimeter lång. Ryggskölden är lagom välvd, grundfärgen är olivgrön till gul med kontrastrika svarta fläckar.

Bukskölden är på fullvuxna hanar lätt inåt välvd, på honor är den rak. Ett entydigt kännetecken för den grekiska sköldpaddan är den hornnageln som båda könen har vid svanstippen. Det finns två underarter på den grekiska sköldpaddan, som har olika kännetecken:

Testudo hermanni hermanni Testudo hermanni boettgeri
Ryggskölden är högre välvd Ryggskölden är mindre välvd
Grundfärg: intensiv gul Grundfärg: halm- till olivgul
två svarta band på bukskölden bukskölden hornfärgad

Skillnad mellan gömhalssköldpaddor och vändhalssköldpaddor

Alla sköldpaddor är antingen gömhalssköldpaddor eller vändhalssköldpaddor. Till vändhalssköldpaddorna hör vattensköldpaddorna som vid fara vänder huvudet in under skölden. Landsköldpaddorna däremot är gömhalssköldpaddor (cryptodira), som drar in sitt huvud mot kroppens mitt.

Den grekiska sköldpaddan är en av tre arter av europeiska landsköldpaddor (testudo) och härstammar från det europeiska medelhavsområdet. Till dessa räknas:

 • Grekisk sköldpadda (Testudo hermanni)
 • Morisk landsköldpadda (Testudo graeca)
 • Svart landsköldpadda (Testudo marginata)

Hållning: Hur ska en grekisk sköldpadda hållas?

Innan du bjuder hem en sköldpadda borde du skaffa dig en uppfattning och hur ditt nya skötebarn ska hållas. Viktiga frågor är: ska du hålla din grekiska landsköldpadda inne eller ute? kommer du att hålla en eller två? och ska din grekiska landsköldpadda få sällskap av svarta landsköldpaddor?

Hur många landsköldpaddor ska du hålla?

Sköldpaddor anses vara ensamvargar och mår bra av att hållas ensam. Men de kan också hållas i ett harem eller en grupp av honor.

Under parningstiden kan de manliga sköldpaddorna bli rätt så påträngande gentemot honorna. Därför ska du alltid se till att det finns ett överskott på honor, vill säga för varje hane minst tre honor.

Att hålla de tillsammans med andra europeiska landsköldpaddor, svarta landsköldpaddor eller moriska landsköldpaddor rekommenderas inte. För det har redan förekommit oönskade korsningar mellan djuren.

Grekisk sköldpadda i grupp i de fria
Principiellt föredrar grekiska landsköldpaddor att leva ensamt. Men de kan också hållas i grupper.

Trädgård, balkong eller terrarium?

Helt klart – en grekisk sköldpadda behöver för ett naturnära liv ett generöst hägn i trädgården. Att hålla den på balkongen, kan bara vara det andra valet. Ju större djuret blir desto mer begränsas det av platsen på balkongen. Det leder på fullvuxna djur till sist till oacceptabla förhållanden.

Och på en balkong i söderläge kan middagssolen leda till överhettning av djuret. Dragiga balkonger kan däremot leda till att djuret blir förkyld. Även att permanent hålla djuret i ett terrarium i lägenheten rekommenderas inte.

Hur stor ska hägnet vara?

Som fan av den grekiska landsköldpaddan behöver du i första hand mycket plats för ett generöst, väl strukturerat utomhushägn. Hägnets storlek ska planeras efter mottot: ju större desto bättre! Du kan använda följande riktvärden:

 • Hägnets längd: åtta gånger sköldpaddans kroppslängd
 • Hägnets bredd: fem gånger sköldpaddans kroppslängd
 • för varje ytterligare sköldpadda: plus två x två kroppslängder
 • för ungdjur (upptill ca 200 gram): max två till fyra kvadratmeter, eftersom de blir “förlorade” annars

För att dina sköldpaddor inte ska rymma borde hägnets kant vara minst 25 till 30 centimeter hög. Kom även ihåg att sköldpaddor är mycket bar på att gräva.

Hur inreder jag hägnet?

Landsköldpaddans ursprungliga livsmiljö och ljusa tall- och ekskogar, stäpp, busk- och hedlandskap samt kulturlandskap såsom ängar, åkrar, oliv- och citruslundar.

Försök att hålla sköldpaddshägnet så naturnära som möjligt, för att kopiera den grekiska landsköldpaddans naturliga livsmiljö så bra som möjligt.

Tänk på att hägnet ska ha soliga och skuggiga platser. Skapa ett landskap med kullar, stenar och växter där din grekiska landsköldpadda hittar många möjligheter för att gömma sig.

Som ytterligare gömslen kan du till exempel använda halva lerkrukor, större kvistar, trädrötter men även löv. Landsköldpaddorna föredrar olika steniga och jordiga underlag där de kan gräva.

Och de små urtidsdjuren uppskattar också om de utöver torra områden även har fuktigare områden. Delar av området kan till exempel täckas med fuktad halm. Det ger det önskade kvalmig-varma klimatet och erbjuder ungdjuren extra gömslen.

När du håller unga djur ska även ett nät eller galler sättas över hägnet för att skydda de små sköldpaddorna mot fåglar.

Vilken teknik för drivbänken?

Om du ska hålla din grekiska landsköldpadda i trädgården under hela året, då måste det finnas en drivbänk eller ett växthus för de kalla dagarna.

För drivbänkens tekniska utrustning bör du tänka på ljus, värme och en tillräcklig UVB-försörjning.

Näring: Vad äter grekiska sköldpaddor?

Den grekiska landsköldpaddan lever på vegetarisk, fiberrik kost. Färska vildplantor, vildkryddor och löv ska finnas på menyn dagligen.

Ibland kan den även få grönsaker och sallader. Din sköldpadda får dock inte äta frukt. Istället är torkad örthö optimal som dagligt tilltugg.

vegetarisk grekisk sköldpadda
Den grekiska landsköldpaddan är vegetarian.

Beteende: Vad gör en grekisk sköldpadda?

Den som väljer en grekisk sköldpadda fattar ett beslut för livet. För dessa djur kan utan problem bli mer än 50 år gamla.

Men de passar inte för att kramas och att bära runt de. Njut av att titta på dessa urtidsdjuren.

Håller grekiska landsköldpaddor vinterdvala?

Den dagaktiva grekiska sköldpaddan hör till de växelvarma djuren, som under den kalla årstiden ligger i en flera månaders lång vinterdvala: när temperaturen sjunker permanent, reduceras sköldpaddans kroppstemperatur, andning och hjärtfrekvens till ett minimum.

Vinterdvalan är mycket viktig för djurens välmående och hälsa och ska hållas varje år mellan november och mars. När temperaturerna stiger igen vaknar sköldpaddorna ur sin dvala.

Det kan låta konstigt: men sköldpaddor kan under vinterdvalan även förvaras i en låda med fuktigt löv i kylskåpet.

Uppfödning: Hur många ägg lägger en grekisk sköldpadda?

Efter vinterdvalan börjar den grekiska sköldpaddans parningstid, följt av att honorna lägger sina ägg under maj månad.

Då behöver sköldpaddorna en lämplig solig plats där de kan lägga sina ägg. Om sköldpaddshonorna inte kan lägga sina ägg kan det leda till att ägg fastnar i läggtarmen och det kan bli livsfarlig för djuret.

Förbered därför för din sköldpadda en läggkulle med trädgårdsjord, planteringsjord och sand som värms optimalt av solen. I genomsnitt lägger europeiska landsköldpaddor fyra till sex ägg. Sköldpaddorna kläcks efter en inkubationstid på 90 dagar.

Observera: Beakta att uppfödning ska anmälas till myndigheterna.

Köp: Var köper man en grekisk sköldpadda?

I sitt ursprungsområde är den grekiska sköldpaddan stark hotad – all införsel och försäljning inom EU är förbjuden.

För att köpa en landsköldpadda behöver du ett tillstånd och tillhörande dokumentation. Därför ska du köpa din Testudo hermanni endast från seriösa uppfödare. Men du kan även kontakta ett sköldpaddshärbärge för att ge hemlösa djur ett nytt hem.

Kort beskrivning

 • Kroppslängd: upptill 30 centimeter
 • Vikt: upptill tre kilogram
 • Livslängd: 50 år och äldre
 • Förekomst: medelhavsområdet, Grekland, Rumänien, Bulgarien, Turkiet
 • Levnadssätt: dagaktiv
 • Vinterdvala: tre till fyra månader
 • Hållning: solitär eller i grupp, artanpassad i hägn utomhus
 • Ägg: fyra till sex ägg
 • Foder: fiberrik vegetarisk kost
 • Speciellt: vilda bestånd är hotade
Våra mest populära inlägg
6 min

Grekisk sköldpadda

Sköldpaddor hör till världens äldsta ryggradsdjur. Och den grekiska sköldpaddan hör till de mest eftertraktade arterna. Tycker du också om dessa urtidsdjur? Då får du i vår rasporträtt veta mer hur de ska hållas, matas och skötas.