Artanpassat foder för kaniner

Foder för kaniner

 Rätt foder för kaniner

Äntligen, nu har den nya familjemedlemmen flyttat in i sin bur! Men hur ser jag till att kaninen får ordentlig artanpassad kost?

Viktigt

Kaniner äter hela tiden och bör äta många små måltider. Det finns en god anledning till varför det är så. Kaniner måste nämligen ha ett ihållande foderintag så att maginnehållet transporteras vidare bit för bit. Daglig tillgång till färskt hö och strö förebygger att kaninerna får problem med matsmältningen!

De bästa sakerna hittar du i höet

Kaniners basföda är . Färdig-kaninfoder med spannmål bör en kanin endast få i ytterst liten mängd. Spannmål är inte en del av kaniners kost, och det kan dessutom vara skadligt i större mängder. Kaniner kan gå upp i vikt och få fel tandställning, vilket är bara några negativa konsekvenser av att inte ge dem artsanpassat foder!

Saftigt och färskt

Färskfoder är populärt hos de allra flesta kaniner och dessutom mycket billigare än färdigfoder – åtminstone så länge du har en egen trädgård eller en park i närheten av bostaden där du kan få tag på färskt gräs och maskrosor.

Vad är en kanins favoritsyssla? Att gnaga!

Det är också nödvändigt att ge den tillfälle att gnaga. Kaniner har stark tillväxt av tänder, och som hardjur måste de slita ner tänderna hela tiden. Träd och grenar som din nya familjemedlem kan knapra på är perfekta som tandvård.

Glöm aldrig

När du försöker hitta det perfekta kaninfodret, är det en sak du inte får glömma: vatten. Vatten är en idealisk törstsläckare för kaniner och bör alltid finnas till hands!

Har du inte hittat det rätta fodret än? Kolla in våra gnagar- och smådjursfoder!

Här kan du läsa om saker som är bra att veta om ”hur det är att ha kaniner".

Våra mest populära inlägg