Övervikt hos katter: Tips för bättre hälsa

Mellan 44 och 60 procent av alla katter väger för mycket. Dessa värden varierar beroende på undersökning och land, men det går att konstatera att antalet överviktiga katter ökar från år till år.

Vad är då anledningen? Ibland är vi lite för snälla med våra katter och överdriver med mat och snacks, ibland är allvarliga sjukdomar orsaken. Coronakrisen har också bidragit också till detta. 71 procent av veterinärerna säger att pandemin påverkar husdjurs ätbeteende. Vi vill därför informera dig om ämnet fetma hos katter och ge några tips om vad du kan göra åt det.

Specialfoder för katterSpecialfoder för katter
Lätt mat för katterLätt mat för katter
KattgodisKattgodis
TillbehörTillbehör

Är min katt överviktig?

Om du misstänker att din katt är överviktig eller till och med lider av fetma bör du alltid kontakta din veterinär. Men du kan också själv bedöma detta med några enkla steg.

Hur vet jag om min katt är överviktig?

Placera händerna löst på kattens sidor och för dem långsamt fram och tillbaka längs kroppen. Om du kan känna revbenen direkt är allt bra. Men om du måste trycka med händerna för att kunna känna dem är din katt förmodligen överviktig.

Kattens silhuett ger också en tydlig indikation på om den är överviktig. Om du inte längre kan se midjan tydligt ovanifrån och din katt ser fyllig ut har den förmodligen viktproblem.

Vad orsakar övervikt hos katter?

De vanligaste orsakerna till fetma är att katten inte rör sig tillräckligt och / eller får för mycket eller för energirik mat. Men också hög ålder, sjukdomar, kastrering, genetiska faktorer eller psykisk stress kan orsaka fetma hos katter. Därför bör du alltid rådfråga en veterinär för att hitta orsaken och utesluta möjliga sjukdomar.

Vad kan övervikt leda till?

Konsekvenserna av övervikt hos katter kan bli mycket olika. Ju mer övervikt, desto större hälsoproblem kan den orsaka. Katten har till att börja med en lägre livskvalitet och begränsad rörlighet. Övervikt och fetma ökar också riskerna för ledskador, hjärtsjukdomar och sjukdomar i andningsvägarna samt diabetes. Livslängden förkortas med upp till två år.

Du kan läsa mer om temat orsaker till fetma och hur du identifierar fetma i zooplus Magasin!

Rätt foder för överviktiga katter

Övervikt
Vad är skillnaden mellan dietfoder och lightfoder?

Dietfoder är specialanpassade foder för djur som lider av vissa sjukdomar. De ska endast ges i samråd med en veterinär. Det finns till exempel dietfoder för katter med diabetes eller njurproblem. Dietmat är därför inte nödvändigtvis lämpligt för viktminskning.

Ett foder som kallas ”Light” är däremot ett kalorireducerat foder. Det är det första valet om din katt är överviktig och behöver gå ner i vikt 

Vad behöver du tänka på när du byter foder?

  1. Det viktigaste: att göra foderomställningen långsamt och varsamt
  2. Följ alltid mängdrekommendationerna från din veterinär eller foderproducenten. På varje paket hittar du information om hur mycket mat du ska ge för respektive målvikt. Bara några gram för mycket kan påverka viktnedgången till det sämre!
  3. Se till att din katt inte får matrester. Håll också koll på om den matas av grannarna. Godbitar som belöning är naturligtvis tillåtna – men med måtta. De måste också räknas med i den dagliga foderransonen.

Notera: Försök inte få katten att gå ner i vikt genom att bara ge den mindre mängd foder! Det kan leda till att katten får för lite näringsämnen. Dessutom är en för radikal fettförlust farligt för katter och kan i värsta fall leda till akut fettlever.

Du hittar tips om  hur du byter foder på rätt sätt eller bestämmer rätt mängd mat i zooplus magasin!

Vad ska jag vara uppmärksam på när det gäller fodrets sammansättning?

Ett bra lightfoder kännetecknas - förutom av ett lägre kaloriinnehåll - av tre punkter: fetthalten är lägre och fiberinnehållet är högre än i vanlig mat. Det är också viktigt att andelen protein är hög eftersom proteinet behövs för kattens muskeluppbyggnad.

Läs mer om temat kost för överviktiga katter i zooplus Magasin.

  • Torrfoder
  • Våtfoder
  • Snacks
  • Tillbehör

Motion är nyckeln till att bekämpa fetma hos katter

Övervikt
Inte för intensivt: öka träningen långsamt

Grundregeln för överviktiga katter är: överansträng inte din kisse (eller dig själv). Att gå ner i vikt är en lång process och händer inte över natt.

Det viktigaste är att du och din katt har kul under träningen. Uppmuntra till exempel katten till jaktlekar eller andra lekar där den får springa lite. Några minuter räcker till att börja med. Med tiden kan du långsamt utöka lekstunderna.

Om din katt inte är så lekfull kan du gömma en del av det dagliga fodret - till exempel torrfoder eller godis - i lägenheten eller i leksaker. På så sätt måste katten arbeta sig till sin mat. 

Dessa övningar hjälper mot övervikt

Tyvärr kan du inte bara ta med din katt ut på längre promenader. Det är enklare med en hund!Speciellt inomhuskatter har bara ett litet "territorium" som de kan ströva omkring på.

Med följande tips kan du ändå öka kattens aktivitetsnivå:

• Ta några minuter varje dag och lek aktivt med din katt

• Använd hjälpmedel: örtkuddar, bollar, leksaksmöss, kattspön eller intelligensleksaker. Men också vanliga föremål som du hittar hemma kan bli en rolig leksak: prasslande papper, kartonger eller en kork väcker nyfikenheten hos kissar

• Små ficklampor eller laserpekare kan också uppmuntra kattens jaktinstinkt

• Skapa klättermöjligheter åt din katt och uppmuntra den med en belöning när den klättrar

• Göm maten på andra ställen eller, om möjligt, bygg hinder på vägen till matskålen

• Foderleksaker är också ett sätt att tvinga katten att röra på sig för att få sin mat

Läs mer om Sport för katter i zooplus magasin!

Är agility lämpligt för överviktiga katter?

Om katten är frisk är det en utmärkt idé att träna agility. Genom att använda olika hinder och skapa parcour-övningar ser du till att katten får motion och omväxling hemma. Det kan dock leda till problem om katten är alltför överviktig.

För det första kan vissa övningar vara skadliga för kattens leder - speciellt om den är för tung. Dessutom kan du överanstränga katten (i agility gös övningarna vanligen på tid. Överviktiga katter tycker ofta inte heller om att röra på sig och måste animeras ännu mer.

Sammanfattningsvis: för katter som är mycket överviktiga är agility inte det bästa valet. Denna träning tar också mycket tid och kräver tålamod. Men om du ändå vill prova bör du introducera katten till övningarna långsamt. Koncentrera dig på att katten gör övningarna rätt och strunta i tiden.

Testa om agility-träning är något för er med några enkla övningar. Läs mer om det i zooplus Magasin.

zooplus pälsklingar rekommenderar

SavoyChic som Toulouse

Katträdet Savoy är inte bara en vacker prydnad i lägenheten, utan det robusta filtret håller mina kattklor lätta att hantera. Att klösa tröttar ut rejält, men som tur är finns det en mysig hängmatta att vila i.

Handla här
SokoSoko’s tunnel

TIAKI-kattunneln med plyschmatta är inte bara en spännande lekplats, utan jag använder tunneln också gärna för mina utförliga skönhetssömn. Min tunnel har tre ingångar, så min katt-syster kan också ibland leka med mig i tunneln.

Handla här
ElvisElvis i Paradies

Katträdet Amaryllis L från Natural Paradise har tjocka stammar för att vässa mina klor. Det gör min ägare också mycket glad - soffan är historia. Det finns också tre sovplatser för att koppla av. Men om jag tröttnar på det kan jag alltid leka med lekbollarna.

Handla här
Biscotte Biscotte’s Parkour

Med Tiaki Intelligensleksak Fun Puzzle, måste jag först ta mig igenom en hinderbana innan jag kan äta mina godbitar. Det blir aldrig tråkigt, eftersom min matte kan ta bort, lägga till eller flytta hinder. En idealisk sysselsättning om möten tar lite längre tid igen.

Handla här

Hur förhindrar jag övervikt hos katten?

Övervikt

Ge katten en på behovsbaserad kost och välj rätt foder

Övervikt

Uppmuntra katten att vara aktiv (foderlekar, skapa klättermöjligheter m.m.)

Övervikt

Känn revbenen och håll koll på silhuetten

Övervikt

Väg de dagliga portionerna och glöm inte att räkna med godis

Övervikt

Avsätt några minuter varje dag för aktiverande lekar tillsammans

Övervikt

Väg katten regelbundet och ta den till veterinären