Byte av kattens foder

Byte av kattens foder

Katter är ofta mycket kräsna med nya foder.

Oavsett om det är nödvändigt med ett byte av kattens foder av medicinska skäl eller sker av andra grunder behöver katter ibland vänjas vid ett nytt foder. I denna artikel ger vi dig tips om hur du kan göra den nya maten smaklig för din katt och hur du gör foderbytet på ett sätt som är skonsamt mot magen och tarmarna.

Möjliga skäl att förändra kattens kost

Katter är ofta mycket kräsna och håller sig helst till en typ av mat. Så varför ändra den över huvudtaget? Det finns många orsaker till att behöva ändra kattens kost, här är några:

 • Intolerans/allergier mot ingredienser i föregående foder
 • Sjukdomar som kräver ett dietfoder
 • Fetma
 • Byt från kattungefoder till adult eller från vuxenfoder till seniormat
 • Kostnadsskäl eller personliga preferenser för ägaren
 • Produkternas tillgänglighet

Produkterna i videon hittar du under följande länkarRoyal Canin Light Weight Care TorrfoderConcept for Life Light TorrfoderSmilla Light Torrfoder, Kattbur (grotta)Kattunnel

Byte av kattens foder: hur gör jag?

Du behöver ofta mycket tålamod innan din katt accepterar den nya maten. Förändringen bör ske långsamt under en period av minst åtta till tio dagar. Byter du för snabbt kan katten få magproblem. För att undvika diarré och kräkningar bör du därför vänja din katt långsamt och stegvis vid det nya fodret.

Gör så här: blanda den nya maten med den gamla i gradvis ökande mängd. Den första dagen bör du bara lägga till ungefär en tesked av det nya fodret till det nuvarande. Du kan sedan blanda i mer och mer av den nya kosten varje dag och ta bort samma mängd av den gamla, tills du har ersatt fodret helt.

Min katt accepterar inte den nya maten – vad gör jag?

Tyvärr finns det också katter som vägrar äta även den minsta mängd av annan mat, även om den blandas i det vanliga fodret. Då är det tillåtet att fuska! För att katten ska börja tycka om den nya kosten får du ibland gräva djupt i trickpåsen.

Du kan till exempel blanda godbitar eller laxolja i maten för att öka kattens aptit. Våtfoder kan du ibland värma upp lite, för det gör lukten mer intensiv och stimulerar katten att äta.

Ett annat trick: placera en skål med den för katten ännu okända maten bredvid skålen med det vanliga fodret. På detta sätt kan din katt gradvis vänja sig vid den obekanta lukten och blir så småningom nyfiken.

Oavsett hur viktiga skälen är för att ändra kattens diet: om katten vägrar äta den nya maten helt måste du nog  ge upp försöket. Eftersom kattens lever reagerar mycket känslig vid matvägran finns annars en risk för allvarliga hälsokonsekvenser.

.

Byte till dietmat

Först och främst måste vi förklara att dietmat inte nödvändigtvis är en kost som är avsedd för viktminskning.  Dietmat (eller veterinärfoder) är medicinska foder som ges vid olika sjukdomar. Dessa dieter får endast ges efter diagnos och rekommendation från en veterinär.

Dietmat är alltid formulerat för ett specifikt näringsändamål. De kan vara:

 • Njursjukdom (njursvikt eller uringrus)
 • Sjukdomar i urinblåsan
 • Leversjukdomar
 • Tarmsjukdomar
 • Matintolerans eller allergi
 • Fetma

Om kattens hälsa kräver att kosten förändras är det naturligtvis desto viktigare att det lyckas. Som tur är finns det numera ett brett utbud av dietmat för katter. Ändå behöver du tålamod, för om din katt vägrar den nya maten helt är det bara att göra ett nytt försök med en annan sort.

Förresten, du hittar många sorter högkvalitativ kattmat i zooplus kattavdelning i shoppen! Du kan läsa om varje foder i de utförliga produktbeskrivningarna. Du hittar också tydliga innehållsdeklarationer och en analys av beståndsdelarna här. Det gör det enklare kan välja den sort som passar din katt.

byt foder på rätt sätt
Våra mest populära inlägg
3 min

Baka kattkex: snabbt, enkelt och gott

Att baka kattkex själv är inte så svårt. Fördelarna med hemlagade kattkex är: att baka är roligt, du vet exakt vad de innehåller och din katt gillar dem. Här får du tre läckra recept på DIY kattkex.

5 min

Gör kattglass själv: 5 utsökta receptidéer

På sommaren är det högsäsong för glass och det ger svalka. Också katter blir glada över att få lite svalka när det är varmt. Skulle du inte vilja överraska din pälskling med en glass som omväxling? Vi reder ut om glass är farligt för katter och visar hur du själv gör kattglass hemma!