Kanariefågel

Kanariefågel

Det handlar om rätt sorts skötsel

En kanariefågel räknas som ett lättskött djur därför att den sköter sig själv om du ger den de nödvändiga förutsättningar, som t.ex. ett fågelbad, sittpinnar med olika tjocklekar och ett sepiaskal. Men ibland behöver den lilla fågeln faktiskt din hjälp.

Vad äter en kanariefågel?

Kanariefåglar bör få en blandning av olika korn som är sammansatt för kanariefåglar. Dessa utgör själva basen i kosten. Kornblandningen borde t.ex. innehålla gräsfrön, linfrön, salladsfrön eller nigerfrön. Du bör alltid ge kanariefåglar grit som stöd för matsmältningen. För variation i kosten kan det även rekommenderas att ge kanariefåglar grönfoder, men här måste du vara försiktig. Några av växterna är nämligen giftiga för kanariefåglar. Det samma gäller för frukt och grönsaker.

Hur gamla blir kanariefåglar?

Om man sköter kanariefåglarna på ett artanpassat sätt kan de bli mellan 10 och 15 år gamla.

Kanariefågelns ruvtid

Ruvtiden börjar under våren. Hanen börjar med sin parningslek för att stimulera honan att bygga bo. I regel kommer det första ägget i boet redan morgonen efter att det är färdigbyggt. Honan lägger mellan 3 till 5 ägg.

kanarienvogel © enens / stock.adobe.com

Att ha kanariefåglar

Kanariefåglar bör man som ett minimum hålla i par, men det är att rekommendera att man har dem i grupp. Oavsett är det viktigt att inte att ha en ensam fågel. Det sägs vara ganska så problemfritt att ha en hane tillsammans med flera honor, vilket gör denna konstellation bra för nybörjare. Självklart måste man ha en tillräckligt stor voljär. Gruppstorleken spelar in, men fåglarna bör som en grundregel ha möjlighet att kunna flyga runt i den. Hursomhelst bör kanariefåglarna få flyga fritt i bostaden varje dag.

Att bada kanariefåglar

Om du har en fågel som inte tycker om att bada bör du duscha den regelbundet så att den inte får smutsiga fjädrar. Överlista helt enkelt fågeln och spruta ljummet vatten på den tillräckligt länge för att den ska bli helt genomblöt. Då kommer den att skaka sig kraftigt och göra en noggrann fjädervård. Om fågeln fortsätter att försumma sin kroppsvård efteråt bör du se efter så att inte kloaköppningen har blivit hopklistrad. Gör rent på de ställen där det är smutsigt. Det bästa är att använda en svamp och ljummet vatten.

Ruggning

Ruggningen börjar när det är högsommar och slutar ca. 8 veckor efteråt. Det är en ganska så ansträngande tid för fågeln. Under den här tiden sjunger den inte särskilt mycket. Istället behöver den lugn och ro. Det är viktigt att den får bada varje dag eftersom det främjar fjäderbytet. Häll i friskt ljummet vatten i fågelbadet två gånger varje dag för att det ska bli roligare att bada. Se till så att det inte drar på fågeln när den sitter på sin sittpinne alldeles dyblöt. Annars kan den snabbt bli väldigt förkyld.

I den här perioden behöver den en speciellt variationsrik kost. Kosttillskott som är anpassat för ruggning ger den de mineraler och vitaminer den behöver. Det är praktiskt med en extra skål för de små mängder den ska ha. Ge också kanariefågeln färskt grönfoder. Maskrosor är speciellt bra. Kosttillskott för fåglar hittar du i zooplus onlineshop.

Byte av hornhud

Kanariefåglar byter inte bara fjädrar varje år, de byter också hornhud på ben och fötter. Hos äldre djur eller fåglar som inte har möjlighet att bada, kan det lägga sig flera lager på varandra, vilket gör att huden ser tjock och mjällig ut. Det hjälper att ta ett varmt fotbad för att lösa upp det gamla hornskiktet. Om du har lust att ge din lilla vän lite extra vård kan du massera in benen försiktigt tre gånger om året med en fettkräm eller en salva från djurbutiken. Om benen ändå börjar se lite för barkaktiga ut strax efteråt, kan din lilla fågel ha fått kvalster. I så fall är det bäst att ta med den till veterinären.

Klovård

Om kanariefågelns klor är för långa bör du klippa dem. Annars är det lätt hänt att fågeln inte klarar av att gå längre. Den snubblar på sina egna fötter, får krokiga tår eller fastnar i gallret och skadar sig. Då tar du fågeln i ena handen och drar en fågelfot framåt med pekfingret och tummen. Sedan håller upp den mot ljuset. Där kan du se de olika klodelarna med blodådror. Nyp av klospetsen. Du måste låta en klar hornbit stå kvar och försöka att bevara klornas naturliga form. Om du ändå råkar klippa lite för långt in kan du använda blodstillande vadd från apoteket.

Näbbvård

Hos en del kanariefåglar växer ena näbbhalvan fel eller så blir övernäbben för lång. För att fågeln fortfarande ska kunna äta och njuta av maten måste näbben klippas. Det är faktiskt inte så lätt eftersom näbbens överhud är väldigt hård. Samtidigt måste du vara väldigt noga så att du inte skadar tungan. Om du är tillräckligt modig för att försöka detta själv, borde du först få en veterinär att visa dig hur man gör.

Om din kanariefågel får god skötsel kommer den att trivas och sjunga och göra dig glad med sin sång och sitt goda humör.

Sjukdomar hos kanariefåglar

  • Fågelkoppor Detta är en dödlig virussjukdom för fåglar. Vaccination mot koppor ger ett förebyggande skydd mot sjukdomen, men det finns idag inget behandlingsalternativ. Om fågeln redan har blivit sjuk, kommer den att få koppor på näbben och benen och sedan får den också i de allra flesta fall andnöd.
  • Äggnöd Hos honfåglar kan ett ägg sätta sig fast i äggledaren. Buken blir svullen och honan blir utmattad och svag. Eftersom äggnöd fort kan leda till döden bör du uppsöka en veterinär så fort som möjligt.
  • Kvalster Det förekommer ganska ofta att kanariefåglar får kvalster. De kan få kvalster på många olika ställen: I luftsäcken förorsakar t.ex. kvalster andningsljud. I fjädrarna kan man se dem med blotta ögat. Det leder till att fågeln fortsätter att putsa fjädrarna hela tiden. För det mesta beror ohyra på dålig djurhållning.

Alla produkter för fåglar hittar du i zooplus onlineshop!

Våra mest populära inlägg
6 min

Kanariefågel

Kanariefågeln räknas som ett mycket lättskött djur, då den sköter sig själv om du ger den rätt möjligheter.