Beagle

beagle rassebeschreibung

Beagle

Låt dig inte luras av beaglens korta ben – den här medelstora hundrasen håller alltid igång och har alltid överraskningar till hands! Beagle är vänliga hundar som är orädda och väldigt smarta.

Utseende

Beaglen är en medelstor, kompakt hund. Den kan bli upp till 40 centimeter stor och väga upp till 18 kilo. Deras korta ben är extra kraftiga och gör den till en snabb och uthållig hund. Beaglen är dessutom berömd för sitt långa huvud och sina hängande öron. Alla färger är godkända förutom leverbrun. De vanligaste förekommande färgvariationerna är tvåfärgad brunvit, rödvit, gulvit eller trefärgade i svart/brun/vit. Enligt rasens beskrivning måste svansspetsen alltid vara vit.

Den korta glansiga pälsen är extra lättskött – särskilt praktisk efter en skogspromenad. Som tur är ser man hela tiden den stela uppåtstående svansen vifta när han nosar runt i skogen – vilket är en antydan på hans ursprung som jakthund.

Beagle

Temperament

En beagle vet vad han vill.  Tack vare sitt ursprung som jakthund har han ett mycket bra luktsinne och sin snabbhet. Rasen har en stark jaktinstinkt – det händer då och då att en och annan beagle försvinner bland buskarna och inte kommer tillbaka fast man ropar, eftersom den har känt lukten av en hare. De här smarta hundarna ser ofta oskyldiga ut, men de behöver en bestämd ägare – den som inte visar sin beagle vem som bestämmer redan från början kommer att få svårigheter. Så sant som det är sagt… Tack vare ursprunget som jakthund följer de energiskt stitt mål, det spelar ingen roll om det är på skogspromenaden eller till vardags.

Beagle är en drivhund och trivs bra ihop med andra hundar oavsett vilken ålder, ras och storlek det än handlar om. I umgänge med andra hundar är det extra viktigt att visa vart gränserna går om man vill fostra beaglen och även andra hundraser konsekvent. Annars kommer den här kortbenta hunden försöka ta över som flockens ledare – och ställa hela ditt hushåll upp och ner. En av hans egenskaper som drivhund är också att hans aptit när det gäller näring nästan inte går att stilla. Lever man i en grupp blir ju bara den snabbaste mätt! Beaglens aptit har oftast inga gränser inte ens när det gäller onyttiga och rent av giftiga saker– choklad till exempel.

Intelligenta hundar som beagle behöver sysselsättning. En beagle älskar lekar där den måste tänka, men även agility eller långa promenader är omtyckta. Huvudsaken är att det händer något! Beaglen är gärna med överallt och passar därför utmärkt till aktiva personer. I livliga familjer med barn, känner han sig riktigt hemma!

En sak kan man inte påpeka ofta nog: En beagle ser gosig ut, han är dock en intelligent och självständig hund. En sådan hund behöver fasta regler. Konsekvens är det som gäller när man lever tillsammans med en beagle! En beagle är i princip inte svår och den går att uppfostra– men han vet vad han vill och kan vara dominant, om han inte godtar sin ägare som alfadjur. Låt dig inte övertalas av hans vädjande blick och kapitulera inte, visa din beagle vem det är som bestämmer. Eftersom det är en intelligent ras kommer beaglen att lära sig och bli en trogen följeslagare!

Historia

Dessa egenskaper har den inte fått av sig självt. Beagle har fötts upp som jakthund i århundranden. Dess ursprung går tillbaka till hubertshund eller northern hound, som normännen förde med sig till England när de erövrade Britannien 1066. Där parades den runt 1400 med den fläckiga southern hound som härstammade från södra Frankrike. För de ursprungliga uppfödarna var det viktigt att djuren var lämpliga att använda som jakthundar och att de gick att använda i en grupp. Namnet „beagle“ nämns för första gången runt 1515 i König Heinrich VIII hushållsböcker. Runt år 1615 nämndes för första gången en liten hundras „little beagle“, som tack vare sin kompakta storlek fick plats i jägarens sadelväska. Dessa ryktades vara utmärkta jakthundar, bemärkelsen „beagling“ användes under den här tiden som ett uttryck för drevjakt. Beaglen godkänndes först 1890 av „British Kennel Club“.

Beaglen kan tacka det här ursprunget för sitt utseende och sitt milda temperament. Som jakt- och flockhund vet den dock vad den vill. Den är intelligent, målmedveten och vänlig. De är mycket vänskapssjuka och är därför utmärkta familjehundar!

Användning

På grund av sin storlek är en beagle ingen apporteringshund. Till och med en hare är för tung för den medelstora rasen – det välutvecklade lukt- och jaktsinnet gör den till en omtyckt hund för drevjakt. Den är inte rädd för vatten och älskar att arbeta i grupp.

I en aktiv familj passar den in perfekt. Nu för tiden används de ofta som terapihundar och på grund av sitt vänliga sätt används de tyvärr ofta som försökshundar… Beagle är den ras som används mest inom forskningen.

Hans utpräglade luktsinne passar perfekt hos gränspolisen. I USA har så kallade Beagle-Brigades används sedan åttiotalet för att söka efter smugglade livsmedel, växter och djur.

Hälsa och kost

I århundranden har beaglen fötts upp som jakthund. Den målinriktade uppfödningen har dock nackdelar: Liksom många andra hundraser har beaglen en  benägenhet att få vissa sjukdomar. På grund av sin korpulenta kroppsbyggnad lider den ofta av diskbrock och övervikt samt meningitis-arteriitis.

Beaglen har en oändlig apptit, det gäller att hålla sig framme om man ska bli mätt! För familjehundar som inte får så mycket motion leder detta till övervikt. Det bästa för att förebygga: Mycket motion. Se till att hunden är aktiv både fysiskt och psykiskt! Även en nyttig kost är viktigt. Ge inte godbitar varje gång hunden tittar vädjande – framförallt inte om det handlar om matrester eller godis! En beagle vet tyvärr inte vad som är bra för honom eller inte.

Övervikt är en stor belastning för ryggen och lederna. Därför är den långa beaglen väldigt utsatt när det gäller diskbråck. Ofta upptäcks även en meningitis-arteriitis på hunden, även kallat Beagle Pain Syndrome. Detta är en relativt vanlig inflammationssjukdom som sitter i ryggmärgen på hunden, orsaken är okänd. Sjukdomen utlöser en varig inflammation i ryggmärgen och blodkärlen. Detta kräver en terapi på flera månader, bland annat med penicillin under en lång tid.

Även ofta förekommande på beagle: Hound-Ataxie. En nevrologisk sjukdom. En degenerativ inflammation i ryggmärgen och hjärnstammens gråa substans och visar sig genom spastiska förlamningar, verkar dock inte orsaka smärtor. För mycket våm anses som en av orsakerna.

De hängade öronen gör att beaglen är känslig för öroninflammationer. Sekret eller främmande föremål som grässtrån kan orsaka smärtsamma inflammationer. Även ohyra som kvalster trivs i öronen. Första tecknet kan vara att hunden skakar ofta på huvudet eller håller huvudet snett.

De stora runda ögonen skonas inte heller från sjukdomar. Glaukom, hornhinnedystrofi eller retinaatrofi är vanligt förekommande ögonsjukdomar.

I helhet är beaglen en livlig och intelligent hund som blir mellan tolv till femton år gammal. Den som vill ge sin beagle ett långt och friskt hundliv bör se till att den får en nyttig kost och mycket motion och gå på regelbundna kontroller hos veterinären.

Beagle hund

När din beagle blir äldre

Gamla hundar behöver extra mycket omvårdnad. Om lukt- och synsinnet börjar försämras och hunden inte vill röra på sig bör du konsultera din veterinär och eventuellt undersöka om hunden har en degenerativ ledsjukdom. Även för en gammal beagle är kosten viktig. Du vill ju vara säker på att din hund får i sig alla näringsämnen, utan att den går upp onödigt mycket i vikt.

Uppfödning

Även om beaglen ursprungligen härstammar från Storbritannien, föds de upp även i Sverige. 1953 bildades Svenska Beagleklubben.

Även om du tycker att en familjehund inte behöver några papper bör du inte lita på oseriösa uppfödare som erbjuder “rashundar utan papper“. Att föda upp djur är en tidskrävande och dyr hobby – uppfödarens enda uppgift är inte bara att ge valparna föda och se till att de blir sociala innan de flyttar till sitt nya hem, de har även ansvar för rasens genpool. Här handlar det inte bara om utseendet utan även om djurets individuella hälsa. Uppfödningsorganisationer kontrollerar inte bara hur uppfödaren håller djuren, utan ser även till att parningarna passar. Hos oseriösa uppfödare händer det att syskon paras eller andra hundar som är nära släkt vilket gör att risken för arvssjukdomar stiger enormt. Valpar som kommer från en sådan uppfödning har varken haft social kontakt, inte blivit vaccinerade och lider ofta och tidigt av sjukdomar.

En seriös uppfödare kan däremot lämna ut uppgifter om valpens stammtavla – även med friskhetsintyg. Det är inte lätt att ta hand om en valpkull. Det är därför inte ovanligt att en uppfödare bara har högst två kullar om året. Beagletiken måste ju också återhämta sig mellan dräktigheterna! Efter mellan åtta till tio veckor är valparna redo att flytta till sina nya hem.

Rashundar är dyra. Men de är värda pengarna!

Som alternativ finns det djurhem där många hundar väntar på ett nytt bra hem – även många beagles! Personalen på djurhemmet vet ofta precis vad hunden har för temperament och vad den har varit med om innnan. Vuxna hundar är kanske inte lika söta som valpar – men det är nåt visst att ge en vuxen beagle ett nytt hem! Han kommer att ansluta sig till familjen och sprida glädje med sitt vänliga och glada sätt.

Vi önskar dig och din beagle ett långt och friskt liv med många spännande äventyr!

Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.