Elo

elo hundras

Att kombinera det bästa av olika hundraser för att skapa en optimal familjehund är idén som ligger bakom hundrasen Elo. Rasen är dock inte erkänd av den internationella paraplyorganisationen FCI.

Fysiska kännetecken

Utseendet är inte allt…

… även om rasen Elo ser pigg och snäll ut direkt vid första anblicken av den långa pälsen och de stående öronen. Men utseendet spelar en underordnad roll vid uppfödningen av Elo. Det formas självklart av de raser som var inblandade i dess skapelse – mer om det senare. Men hälsoaspekten är viktigare än utseendet vid aveln av Elo. Det finns i princip två storlekar: liten Elo med en mankhöjd på upp till 45 cm och cirka 15 kg vikt samt en större variant med mankhöjd på upp till 60 cm och upp till 35 kg kroppsvikt. Elo ska bära svansen upprullad över ryggen. Två spetsiga upprättstående öron står upp över det kraftiga huvudet, pannavsatsen ska vara uttalad och nosen kort. Det finns också två varianter när det gäller pälsen: strävhåriga Elos har en päls som liknar bobtailens. Den är, tvärtemot vad beskrivningen säger, mjuk vid beröring. Rakhåriga Elos har kortare päls på benen och ansiktet. Med undantag för merle är alla färger tillåtna på Elos, men rena vita hundar med fläckar är särskilt välkomna.

Rasens historia

Rasen Elo skapades 1987 när de tyska hunduppfödarna Marita och Heinz Szobries satte som mål att kombinera det bästa av flera raser och skapa en ny ras med old english sheepdog (bobtail), chow chow och eurasier. Baserat på dessa tre originalraser skapades en hundras med namnet Eloschaboro, idag förkortat Elo. Utseendet var av sekundär betydelse för uppfödarparet ville koncentrera sig på få fram ett temperament som skulle göra rasen perfekt som familjehund. Den nyskapade rasen skulle kombinera eurasierns ursprungliga sinnelag med bobtailens milda karaktär. Samtidigt stod en god hälsa i fokus. 1995 uppstod önskan om en mindre följeslagare med samma positiva egenskaper som uppnåtts hittills hos rasen. Då korsades pekingese, tysk spets (kleinspitz) och japansk pets för att skapa en hund av mindre storlek men med annars samma avelsmål.

Elo – en “designerhund”?

Elo är ett “varumärke”, varför det ofta skrivs med en upphovsrättssymbol efter namnet. Det verkar först lite konstigt, men är vid närmare granskning vettigt. Trots allt står varje hundras för vissa egenskaper och för sin respektive historia. Varumärkesägarna av Elo är grundarna till “rasen”. De skyddar Elo som ett “varumärke” för att inte vem som helst ska kunna sälja blandraser under detta namn utan att uppfylla kriterierna för aveln. Det motverkar svarta får bland hunduppfödarna, särskilt eftersom Elo inte erkänns av FCI som en oberoende ras och det därför inte är möjligt att föda upp rasen i en förening. Och det är här de kritiska rösterna höjs: vissa hundälskare menar att Elo är inte en ras, utan “bara en hybrid” och att det liknar ett lotteri där avkommorna alla får olika utseende och karaktär. Fans av rasen bör reflektera över detta argument och bilda sig en egen åsikt. Det är dock viktigt att veta att de godkända uppfödarna av Elo måste uppfylla mycket strängare krav än vad som är fallet med uppfödare som tillhör FCI. Dessutom finns det enligt uppfödarnas egna uttalanden ett urval för den optimala karaktären. Det ger köpare större säkerhet än med hybridraser som “labradoodle”. Men, går det inte att hitta lämpliga blandraser med en lika behaglig karaktär i djurhem? Å andra sidan kan man svara på kritiken om “designerhund”: gäller inte det alla hundraser som ska uppfylla vissa kriterier som ställts av människor? De innehåller ofta mer tvivelaktiga karaktärsdrag som platta näsor, rynkor och extrem storlek. Åtminstone är idén bakom Elo en karaktär som är snäll mot människor och djur.

elo valp gräs

Karaktär

Så här ska en Elo vara

Målet med den nya rasen Elo var och är att avla fram en optimal familjehund – och följaktligen har den också fått många egenskaper som gör den idealisk för detta ändamål. Rasen har ett ganska lugnt temperament och anses vara vaksam utan att vara benägen att skälla. Elos brukar komma fantastiskt bra överens med andra hundar och husdjur. De är distanserade mot främlingar, men inte aggressiva eller ängsliga. De utstrålar lugn och tappar inte fattningen lätt. Dessutom har de en mycket liten eller ingen jaktinstinkt, vilket gör promenader med dem avslappnade. Små Elos brukar vara lite livligare än den större versionen.

Uppfostran av Elo

Den som redan har erfarenhet av hundar kommer att ha det lättare, i alla fall när det gäller att uppfostra en Elo. För även om Elo kan vara en fantastisk familjehund behöver den en kunnig och konsekvent uppfostran. Även de bästa gener kan inte kompensera för fel uppfostran under uppväxten. Förstagångshundägare bör därför läsa och informera sig mycket om rasen innan de köper en Elo. Om hunden inte respekterar sina ägare som kompetenta ledare kommer den snabbt att försöka överta makten och ”följa sin egen nos”. Underordning är svår för en Elo i tonåren, men med kärleksfull och konsekvent hand kan du få den att följa reglerna när de väl har lärt sig dem. En Elo kommer alltid att vara envis. Unna hunden det om den  behärskar och följer grundläggande regler, eftersom detta karaktärsdrag också definierar rasens personlighet. Besök en valpskola och senare en hundskola för att komplettera uppfostran och träningen av en Elo.

Hälsa från optimal avel

Om du vill ha en Elo bör du fråga en lämplig uppfödare om valpar. I vilket fall som helst bör uppfödaren tillhöra “Elo Breeding and Research Association”, eller kort sagt EZFG, för till skillnad mot erkända hundraser finns det ingen federation som FCI, som förenar rasklubbar. Seriösa Elo-uppfödare tillhör EZFG – inga om eller men! För att skydda avkommorna från ärftliga sjukdomar, bör uppfödaren, i enlighet med EZFG:s föreskrifter och rekommendationer, låta undersöka föräldrarna med röntgen för att undvika höft- och armbågsdysplasi. Hos små Elos bör knäskålarna undersökas för att se om de är korrekt placerade.  Olika synundersökningar av certifierade veterinärer ska även göras. EZGF rekommenderar uttryckligen veterinärer i Tyskland som tillhör “Dortmunder Kreis – DOK, Society for Diagnostics of Genetically Determined Eye Diseases in Animals”. I andra europeiska länder skulle det vara bäst att besöka en veterinär från European College of Veterinary Ophthalmologist (ECVO). På webbplatsen för EZFG hittar du aktuell statistik om Elons hälsa, eftersom det står i fokus för avelsinsatserna. Med god hälsa och skötsel når de fyrbenta vännerna en medelålder på 12 till 14 år, även om den mindre varianten kan bli äldre.

Kost

Hälsosam diet

Kosten för en Elo är okomplicerad. Ge hunden ett bra foder som kännetecknas av en hög andel kött och inte innehåller något spannmål eller socker. Det är bäst att väga din vuxna hund varannan vecka för att kunna hålla ett öga på vikten under den medellånga pälsen. Då har du chans att anpassa kosten och mängden mat i god tid om din Elo ökar eller minskar i vikt. Byt foder gradvis under en tid – blanda i lite mer av det nya och dra av samma mängd av det gamla fodret varje dag. På så sätt förhindrar du att hunden reagerar känsligt med diarré eller andra symptom på intolerans. Om du vill belöna din hund kan du ge n ett tuggben eller torkade tuggsnacks, till exempel nötöron – det är alltid uppskattat. Godis utan socker, som tandvårdssnacks är också lämpliga som belöning. Men kom ihåg: även små lekstunder eller klappar och kel kan vara en effektiv belöning – gratis och helt utan kalorier! Hunden behöver alltid tillgång till färskt dricksvatten.

Vårda pälsen

En välvårdad päls kräver regelbunden borstning och vård men är vanligtvis inte alltför tidskrävande. Du bör dock vara konsekvent så att den inte tovas. I synnerhet på våren och senhösten är det bäst att använda borsten varje dag eftersom pälsen snabbt bildar tovor under pälsbytet. Vänj valpen vid pälsvårdsrutinen. Genom att borsta hunden minskar du dessutom mängden hår som flyger runt i hemmet. Notera: Det rekommenderas att inte klippa rasen Elo på sommaren eftersom pälsen består av topphår och underull. Det kan leda till skador på pälsen och till och med fläckvis förlust av topphår. Under det första året i livet bör du inte duscha din Elo alls och vuxna hundar bara om det är absolut nödvändigt. Använd ett milt hundschampo.

två elo hundar leker

Avkoppling genom träning

Även om Elo är en lugn och balanserad hundras behöver den träning. Hundens ambition när det gäller hundsport är ganska begränsad, men långa promenader är nödvändiga för en harmonisk Elo. De flesta  är ointresserade av  att jaga, vilket kan göra utflykterna ganska avslappnade, men det finns ingen garanti att hunden är helt utan jaktinstinkt! Från ett års ålder kan du vänja hunden vid att följa med dig på cykeln eller medan du joggar men du bör alltid anpassa intensiteten till hundens nivå. Hundsport är inte absolut nödvändigt för att utmana en Elo fullt ut, men många hundar – och deras ägare – tycker att det är kul och uppskattar omväxlingen. Ta reda på vad som gör din hund lycklig genom att testa olika saker: agility, att lära sig knep, hunddans – allt ni tycker är skoj är tillåtet!

Passar rasen Elo mig?

Denna ras anses vara mycket anpassningsbar och är lämplig för familjer såväl som ensamstående som har mycket tid för sin hund. Den behöver inte vara ständigt sysselsatt men vill gärna vara med sin tvåbenta vän, även om Elos kan vara ensam några timmar. De välbalanserade hundarna kan hållas i ett litet hus på landsbygden likaväl som i en rymlig stadslägenhet – men tänk på att din hunden helst inte ska gå i många trappor och att ni gärna ska kunna utforska lite natur tillsammans varje dag.

Har du barn? Din Elo kommer att älska dig! De är perfekta familjehundar och – förutsatt att din avkomma känner till de grundläggande reglerna för att umgås med djur – kan bli barns bästa vänner. Ändå bör du naturligtvis aldrig lämna din hund och ditt barn utan uppsikt upp till en viss ålder och också se till att din Elo kan dra sig tillbaka om det blir för stökigt. Den här hunden kommer bra överens med andra husdjur, särskilt om de vänjer sig vid dem som valp.

Var kan jag hitta en uppfödare för Elo?

Köp endast en valp från en uppfödare som är erkänd av EZFG och som bara säljer valparna med godkända papper från föreningen. Endast då kan du vara säker på att föräldrarna uppfyller rasens reglerade krav och att fokus har lagts på hälsa såväl som korrekt prägling. En lista över alla uppfödare finns på EFZG. De flesta av dem finns i Tyskland, men det finns även uppfödare i Danmark, Österrike, Schweiz och Belgien i listan. Totalt finns det cirka 130 uppfödare i dessa länder. EFZG kan också hjälpa dig med förmedlingen av äldre Elos.

Tips: Om du letar efter en äldre hund kan du också leta bland djurskyddsföreningar eller djurhem – det finns många blandraser här som mycket väl kan likna Elon och lindar dig runt sin tass med sin charm!

Vi önskar dig en underbar tid med din Elo!

Upptäck vårt urval av hundmat och hundtillbehör!

Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.