Golden Retriever
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Ungersk Vizsla räknas som insidertips bland jägare. För den är inte bara lättränad och klok, den är även en mångsidig och uthållig kompis för jakten och hundsporten.
Fans av denna hundras talar lyriskt om den korthåriga ungerska stående fågelhunden skulle se ut “som en staty”. Med sin muskulösa, harmoniska kroppsbyggnad påminner denna hund även om sina släktingar som tysk korthår och franska stående fågelhundar. Hanen når en mankhöjd mellan 58 och 64 cm, tikar är maximal 60 cm höga. Vikten ligger mellan 18 och nästan 30 kilogram. Svansen når ned till hasleden och är lätt böjd. Vissa hundägare kuperar svansen med en fjärdedel men det är numera förbjudet i de flesta länderna. Enligt standard ska huden vara utan veck, men pannan lätt rynkad. Det korta, täta täckhåret utan underull känns sträv och har den för rasen typiska beige-gula färgen. Den är enhetlig och ska inte innehålla några röda eller bruna toner. Vita tecken på tårna samt en maximal fem centimeter stor fläck på bröstet är tillåtna enligt standard.
“Magyar Vizsla“ betyder, översatt från Ungerskan, helt enkelt “Ungersk stående fågelhund”. Det kan då också handla om den strävhåriga ungerska vorsteh-hunden. Här handlar det inte om en variant av den korthåriga ungerska vorsteh-hunden utan om en egen ras. Den uppstod genom en korsning mellan den korthåriga ungerska vorsteh-hunden och den strävhåriga tyska vorsteh-hunden. Den strävhåriga ungraren är sedan 1956 godkänd av FCI. Den har – bortsett från pälslängden och en något mer robust kroppsbyggnad – samma raskännetecken som den korthåriga Magyar Vizsla. Men den har blivit rätt så sällsynt.
Hundens ursprung är tät knuten till sin hemland Ungerns historia. Dokument och teckningar visar föregångare till rasen så tidigt som på 15- hundratalet. Med vandrande stammar, magyarerna, kom den nuvarande rasens anfäder till andra europeiska länder. Under de senaste 200 år har dessa hundars betydelse för jakten växt: Föregångare till Magyar Vizsla deltog mot slutet av 18- hundratalet med bra resultat i tävlingar för stående fågelhund och kunde mer och mer etablera sig bland jägarna. Att “vorsteh” betyder inom jakten att hunden, när den hittar ett möjligt byte, står stilla och pekar med nosen eller tassen mot haren, fågeln osv.
Den beige-gula färgen av den ungerska vorsteh-hunden är ett bra kamouflage i stäppen och på fält. Kynologerna är inte helt eniga varifrån den härstammar – man misstänker att det kommer från turkiska Vorsteh-hundar. Även inblandningar av Pointer och tysk-korthår finns i rasen. I början av 19- hundratalet var beståndet hotat. Engelska jakthundar hade mer och mer trängt undan Magyaren. Sedan 1920 avlas rasen ren och den godkändes 1936 av FCI som egen ras. Även under de följande årtionden svängde deras antal upp och ned. Numera har detta tidigare insidertips bland jägare lyckats att få en stabil fanklubb och även etablerat sig som en följeslagare av idrottande människor.
En väl socialiserad Ungersk Vizsla är en äkta guldklimp inte bara genom sin färg: rasen anses vara vänlig och social fungerande mot människa och djur. När den motioneras tillräcklig är en Ungersk Vizsla i sitt hem helt balanserad. Totalt är den en livlig hund, som helst vill vara med överallt. Trots att den har en bra självkänsla är den finkänslig och sensibel för stämningen i flocken. Apropå flocken: För dessa hundar är kontakten till sin tvåbenta familj viktig och du tycker inte om att vara ensam. Visserligen ska redan valpen tränas på att vara ensam. Men den hunden har benägenheten att snabbt tycka att det är långtråkig och söka egen sysselsättning när den ska vara utan sin flock under en längre tid.
Eftersom en Vizsla har en tät relation till sin människa och samtidigt gärna underordnar sig är det lätt att utbilda den. Överdriven hårdhet passar inte för denna sensibla hund och skulle rubba förtroendet i grunden. Kärleksfull konsekvens är den avgörande faktorn på vägen till en väluppfostrad Ungersk Vizsla. Den är visserligen ivrig på att lära sig och tycker om att utföra kommandon, men den passar inte helt till nybörjare. Dess sensibilitet i kombination med en stor arbetsvilja kräver att hundföraren har en stor fingertoppskänsla och en del kunskaper. Som för alla hundraser är det avgörande att prägla och socialisera valpen. Många Vizsla-ägare säger att hunden har ett mycket bra minne. Det gäller även för det positiva som det negativa. Se speciellt till att träna inkallningen när du vill promenera med din Ungersk Vizsla utan koppel. Besök gärna en hundkurs för unga hundar – där träffar din fyrbenta kompis artfränder av alla storlekar och karaktärer. Rasen utvecklas sent, och är inte “vuxen” förrän vid tre eller fyra års ålder.
Den som köper en Ungersk Vizsla hos en seriös uppfödare, kan med stor sannolikhet glädja sig åt en robust och frisk hund. Men det gäller tyvärr inte för alla representanter av rasen. Denna stående fågelhund har på grund av regional avel med liten genpool i vissa linjer utvecklad anlag till olika sjukdomar. Till dessa hör utöver höftledsdysplasi även vissa tumörsjukdomar, epilepsi och hudsjukdomen Sebadenitis, som leder till inflammerade talgkörtlar, håravfall och stor klåda. En seriös uppfödare väljer sina avelsdjur även efter hälsoaspekter, för att minimera riskerna för dessa sjukdomar. En Ungersk Vizsla blir mellan 9 och 14 år gammal.
Du ska stödja din fyrbenta kompis för att bevara sin atletiska kroppsbyggnad genom mata den måttlig med högvärdigt foder. Satsa då på foder utan spannmål, men med hög kötthalt. Följ för mängden tillverkarens rekommendationer. För torrfoder är det bäst att hälla upp hela dagens ranson på morgonen och ger den till hunden i flera portioner. En valp får i början fyra portioner per dag, en vuxen Ungersk Vizsla klarar sig med två portioner. Därefter bör valpen få chansen till att sova middag. Då förebygger du farlig tarmvred. Tuggben av kohud och torkad vom är bra tuggsnacks som hunden kan sysselsätta sig med länge. Din Vizsla bör alltid ha fritt tillgång till färskt vatten.
Den Ungerska Vizslans korta päls har inget underull och kräver ingen särskild skötsel. Trots det borde redan valpen tränas på att bli borstad regelbundet. Det stärker banden och reducerar även under tider där pälsen bytts antalet hår som hunden tappar runt sig. Har din Vizsla blivit smutsig under insatsen i skog och mark? Inga problem: i de flesta fall kan smutsen lätt borstas av när den har torkat. Ett bad ska din kompis bara få när det verkligen behövs. Använd då ett milt hundshampoo. Kontrollera din Ungersk Vizslas hängöron regelbundet på smuts eller infektioner. I den fuktig-varma omgivningen förökar sig bakterier extra snabbt. Och när öronen är smutsiga åtgärdas det med örontoppsar eller pads. Vid tillräcklig motion slits klorna ned av sig själv. Men främst äldre Ungerska Vizsla behöver ibland få sina klor klippta. Tips: Om du känner dig osäker kan du be din veterinär att visa dig kloklippningen en gång.
I första hand är Ungersk Vizsla en jakthund. Den har ett utmärkt spårsinne, bra vorsteh-egenskaper och apporterar även i vatten. Och den är uthållig och snabb. Men även utanför jakten finns många möjligheter att sysselsätta en Ungersk Vizsla. Efter lämplig träning passar vuxna hundar utmärkt som följeslagare under cykling och jogging. Utöver det tycker den mångsidigt begåvade hunden om uppgifter för huvudet och nosen. Ungersk Vizsla passar utmärkt som räddningshundar – till och med för vattenräddning. Visserligen kan vissa valpar och unghundar vara skeptiska mot det våta. Men de flesta vuxna Ungersk Vizsla älskar vattnet. Eftersom den ungerska stående fågelhunden arbetar tät med sin människa passar den även utmärkt för Agility och Obedience. Kolla själv vad som passar dig och din Vizsla bäst.
Inte bara jägare kan sysselsätta en representant för rasen på rätt sätt, men den som intresserar sig för en Ungersk Vizsla bör inte vara för bekväm. Hunden kräver mycket sysselsättning som tar tid. I genomsnitt ska du ha möjligheten att fysiskt sysselsätta din fyrbenta kompis under en till två timmar om dagen samt en halvtimmes tankearbete – och det i bästa fall under de närmaste 14 åren. Och i bästa fall har du hunderfarenheter innan en Ungersk Vizsla flyttar in hos dig.
Rasen lämpar sig inte för att hållas i kennel men den behöver inte heller ett hus med stor tomt. Det är viktigare att den varje dag har att göra utomhus och en tät familjekontakt. Den som ändå har ett hus med stor trädgård måste se till att den är rymningssäker. Och glöm inte: om du söker en vakthund finns mer lämpliga raser även om en Ungersk Vizsla skyddar sitt revir och sin flock när det gäller.
Och till barn kan en Ungersk Vizsla bli en mycket god vän. Trots det bör små barn aldrig utan tillsyn vara själv med hunden. Och tänk på tidsmanagement: Även med små barn i familjen behöver din Vizsla sin dagliga sysselsättning utomhus. Rasen anses vara mycket trogen – fundera om din fyrbenta vän i framtiden ska åka med på semestern. Din kompis kommer att ha problem att bli lämnad. I annat fall är det bra om redan valpen lär känna hundvakten under semestern.
Räkna igenom de löpande kostnaderna redan i förväg som utöver investeringarna i början – köpesumman, grundutrustningen – ska betalas. Dessa omfattar högvärdigt foder samt hundskatt och försäkring samt veterinärkostnaderna.
För att hitta en valp ska du kontakta föreningen för Ungersk Vizsla. Kom dock ihåg: vissa uppfödare lämnar sina valpar endast till jägare. I Tyskland ska alla hundar, som ska godkännas för avel enligt FCI:s regler klara ett Josef-Rauwolf-avelsurvalsprov. Det säkerställer att endast hundar med mycket bra anlag som jakt-brukshund tas med i aveln. I motsats till den korthåriga ungerska vorsteh-hunden är den strävhåriga ungerska vorsteh-hunden mycket sällsynt.
Letar du efter en redan vuxen hund? Det förekommer ibland att en Ungersk Vizsla blir av med sitt hem och ska förmedlas. Med rasen är rätt sällsynt och det gör det mindre sannolik. Speciellt om du inte behöver en redan beprövad jaktkamrat, kan en hund från ett djurhem vara ett bra alternativ. Föreningar som tyska “Vizsla in Not“ förmedlar bland annat hundar från ungerska djurhem till andra länder. Ibland finns här även “Utgallrade jakthundar” som inte längre passar för jakten och därför söker en ny ägare. Dessa hundar har dock sällan någon dokumentation. Och deras tidigare erfarenheter kan innebära rejäla utmaningar kring den kommande fostran. Men om du kan få mycket informationer om förhistorian kan du bedöma om den hunden passar till dig och din familj.
Vi önskar dig lycka till med din sportiga Ungersk Vizsla!
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.