Parasiter hos hundar: bli av med fästingar och loppor
© ivan kmit / stock.adobe.com
Parasiter hos hundar
Innehållsförteckning
Det är inte ovanligt att hunden får fästingar eller angrips av loppor. Båda livnär sig av blod och är sanna plågoandar. Här får du veta allt du behöver om fästingar och loppor hos hundar.
Fästingar hos hundar
Så snart våren kommer och temperaturen stiger över 10 grader ökar risken för fästingar. Nu lurar de små blodsugarna igen i högre gräs och undervegetationen. Fästingar är inte bara irriterande utan kan också sprida sjukdomar som borrelia eller babesios.
Glöm inte ”fästingkontrollen”!
Ju snabbare fästingarna upptäcks och tas bort desto lägre är risken att bakterier hinner överföras till hunden. Detta gäller speciellt för borrelia, eftersom bakterierna finns i fästingens mage och tarm. De måste först vandra till bettet för att smitta den nya värden och denna process tar minst tolv timmar. Om du tar bort fästingen i tid är det mycket osannolikt att hunden hinner smittas.
Det bästa är att undersöka din hund på fästingar efter varje promenad. Sök igenom hela hundens kropp noggrant. Huvudet, öronen, nacken, magen och insidan av benen bör dock kontrolleras särskilt uppmärksamt eftersom fästingar föredrar ställen med tunn hud och mindre pälsväxt. Fästingar kan ibland vara svåra att se – storleken kan variera mellan ett knappnålshuvud och körsbärskärna, beroende på hur mycket blod de har hunnit suga i sig.
Ta bort fästingar från hunden
Det enklaste sättet är att använda en fästingtång eller fästingkrok. Fästingarna perforerar och biter sig fast i huden med deras munverktyg. Använd tången eller kroken för att dra ut de små blodsugarna försiktigt ut ur huden. Fästingar ska aldrig klämmas! Det kan då hända att de utsöndrar maginnehållet som innehåller patogener i bettet, vilka sedan når hundens blodomlopp. Du bör också kontrollera noga om du fått med hela fästingen. Sitter huvudet kvar kan såret infekteras.
Använd aldrig olja, klister, nagellacksremover och liknande ”huskurer” för att få fästingen att släppa. Det kan få fästingen att ”kräkas”, vilket gör att patogener kan släppas ut i såret.
Så tar du bort fästingar rätt:
- Använd en fästingtång för att avlägsna fästingen.
- Placera tången så nära hundens hud som möjligt.
- Ta huvudet på fästingen och dra försiktigt och jämnt ut fästingen ur huden.
- Kontrollera om hela fästingen följde med.
- Desinficera såret och undersök det regelbundet. Om en cirkulär rodnad bildas runt bettet kan det vara ett tecken på att hunden infekterats med borrelia.
- Behåll fästingbettet i bakhuvudet – skulle hunden förefalla sjuk, matt eller få feber bör du uppsöka en veterinär!
När du har tagit bort en fästing måste du göra dig av med den också på rätt sätt. Vissa fästingdrabbade hundägare använder sig av ganska brutala medel och tänder på fästingen för att skydda sitt husdjur och sig själv. Men det fungerar också på lite snällare sätt: placera fästingen på en bit tejp och fäll ihop tejpen. Nu är fästingen säkert innesluten och kan kastas.
Hur kan jag vara säker på att fästingens huvud inte fastnar?
Tas fästingen bort för snabbt eller med ett hårt ryck kan det hända att fästingens munverktyg lossnar från kroppen och fastnar i huden. Då ser du en liten svart punkt i huden på stället där fästingen satt. För det mesta är det fästingens munverktyg, som är utrustade med hullingar, som har fastnat och mer sällan fästingens hela huvud. Det är inte alltid möjligt att undvika att delar av fästingen fastnar i huden men du kan vidta några försiktighetsåtgärder för att minska risken:
- Använd ett lämpligt fästingverktyg för att ta bort parasiten
- Arbeta lugnt och försiktigt. Drar du för hårt kan kroppen rivas av den del som sitter fast i huden
- Greppa fästingen så nära huden som möjligt
- Dra fästingen jämnt och försiktigt uppåt tills den lossnar
Vad kan jag göra om huvudet har fastnat?
Om delar av munverktyget sitter fast i huden är det inte dramatiskt till en början, eftersom själva fästingen redan har tagits bort och inga patogener då kan överföras längre. Delarna som sitter i huden avvisas då vanligen som främmande kropp. Men om större delar av fästingens kropp sitter kvar i huden är faran för att de kan innehålla och överföra patogener större. Dessutom kan de orsaka lokala infektioner, även om risken är ganska låg. Det är därför nödvändigt att ta bort resterna. Låt gärna din veterinär avlägsna delarna och undersöka hunden efteråt.
Fästingburna sjukdomar
Fästingar kan överföra sjukdomar som inte bör underskattas. De är bland annat:
- Borrelia: Borrelia, eller Lyme sjukdom som den också kallas, är en infektionssjukdom som orsakas av bakteriesläktet Borrelia. Borreliabakterierna behöver en kombination av smittoöverförare – fästingar – och värddjur/-människa. Endast genom fästingens bett på nya värdar kan bakterien spridas vidare.
- Fästingburen encefalit, även kallad Tick-borne encephalitis (TBE): TBE är en virussjukdom som utlöses av TBE-viruset. Sjukdomen överförs oftast genom bett av en infekterad fästing. TBE är mycket sällsynt hos hundar och drabbar endast djur med försvagat immunförsvar.
- Babesia: Babesia är en malarialiknande infektionssjukdom som orsakas av encelliga parasiter, babesia. De förökar sig i de röda blodkropparna. Babesia kan överföras genom fästingbett.
- Anaplasmos: Anaplasmos är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier av släktet Anaplasma. De överförs också av fästingar.
- Erlichia: Ehrlichia är en infektionssjukdom som orsakas av riksettierbakterier, Ehrlichia canis. Sjukdomen överförs av kennelfästingen (ävan: brun hundfästing, Rhipicephalus sanguineus) som härstammar från de europeiska medelhavsländerna.
- Hepatozoonosis: Hepatozoonosis är en infektionssjukdom som orsakas av encellad parasit, Hepatozoon canis. Infektionen sprids av kennelfästingen. Hepatozoon canis är en ”semestersouvenir” som kan följa med från länder runt Medelhavet.
Förebygga fästingar hos hundar
Anfall är bästa försvar – så det bästa är att skydda din hund i förväg mot fästingbett och eventuell risk för fästingsjukdomar. Det finns olika preparat (antiparasitiska medel) som dödar fästingar eller förhindrar att de fastnar.
- Spot-on: Spot-on appliceras mellan hundens skulderblad och är verksamt mot fästingar i upp till fyra veckor. Den aktiva beståndsdelen absorberas genom huden. Eftersom hunden inte kommer åt medlet där kan det utveckla full effekt.
- Sprays: Spray mot ohyra är ett effektivt medel mot fästingar. Skyddet verkar i upp till fyra veckor.
- Halsband: En annan möjlighet att skydda hunden mot fästingar är att använda halsband mot ohyra.
Bor du i ett fästingrikt område och vill förhndra att hunden eventuellt drabbas av borrelia kan du vaccinera den. Även om vaccinet inte kan förhindra att en fästing biter sig fast hjälper antikropparna till att förhindra att hunden infekteras av borreliabakterier. Det finns flera sorters vacciner tillgängliga, men vaccineringen är ännu kontroversiell. Kontakta din veterinär för råd och mer information.
Loppor hos hunden
När hunden börjar klia sig ovanligt intensivt kan loppor vara orsaken till klådan. Dessa små plågoandar är en av de vanligaste parasiterna. De är inte bara irriterande, utan kan också orsaka sjukdomar. För det mesta får hunden loppor när den kommer i kontakt med andra drabbade djur. Men loppor trivs även även i soffor, mattor, kuddar, sängkläder och inte minst hundsängen. När en vuxen loppa väl hittar en värd flyttar den sällan frivilligt. Den livnär sig på dennes blod och lämnar aldrig sitt offer. Loppor förökar sig väldigt snabbt: på bara en dag producerar en honloppa i genomsnitt 30 ägg. Äggen läggs i djurets päls och därifrån ramlar de ner i till exempel soffor, hundkorgen eller golvspringorna. Fyra till tolv dagar senare kläcks larverna. De lever av loppavföring och cellmaterial som också faller av djuren. Larverna förpuppas och lite senare kläcks nya loppor som börjar letar efter en värd. De kan för övrigt vänta i åratal på ett nytt ”hem”! Därför är det viktigt att inte bara bekämpa loppangreppen av vuxna loppor utan av lika stor betydelse att utrota äggen och larverna.
Loppor är inte nogräknade. Även om de olika typerna av loppor är specialiserade på en viss värd (till exempel hundloppan och kattloppan) kan de också välja människor.
Loppor hos hundar
En loppa är bara några millimeter i storlek och knappt synlig för blotta ögat. Det huvudsakliga symptomet hos hundar med loppor är klåda. Lopporna får djuret att klia sig intensivt, slicka eller bita. Det kan leda till skador och eksem.
Undersök din hund om du misstänker att den har fått loppor. Om du lyckas hitta en loppa kan du vara helt säker på att hunden är drabbad. Om inte, kan du se om du kan hitta loppavföring på hundens hud.
Så känner du igen om hunden har fått loppor:
- Placera hunden på en slät yta som är tillräckligt ljus för att känna igen loppans avföring när den ramlar ur pälsen – till exempel ett kakelgolv eller i badkaret.
- Kamma hundens päls noga med en så smal kam som möjligt – gärna en loppkam. Om det finns loppavföring i pälsen kommer du att hitta små svarta prickar i kammen eller på golvet runt hunden.
- Samla upp prickarna med en vit trasa och fukta dem försiktigt.
- Om det är loppavföring löses prickarna upp och efterämnar röda fläckar på tyget, eftersom avföringen består av hundens blod.
Faror med loppor
Loppor är inte bara oerhört irriterande för hunden, det kan också få oönskade konsekvenser:
- Anemi: Ett kraftigt loppangrepp kan leda till betydande blodförlust. I värsta fall hotas hunden av anemi (blodbrist).
- Allergi mot loppsaliv: När loppan sticker till utsöndrar den saliv. Den orsakar den typiska klådan. Det finns hundar som reagerar allergiskt mot loppsaliv.
- Bandmask: Loppor kan bära ägg från bandmask. Om så är fallet och hunden äter en loppa kommer bandmaskäggen in i hundens tarm och utvecklas där till bandmask. Avmaska din hund om den har haft loppor för att vara på den säkra sidan!
Bli av med hundens loppor
För att helt säkert bli av med hundens loppor bör du följa dessa två steg:
- Behandla djuret Det finns olika medel för att behandla hunden mot loppor: spot-on som appliceras mellan hundens skulderblad, spray mot ohyra och lopphalsband.
- Behandla djurets omgivning och andra djur i hemmet
Om din hund har loppor måste även andra djur i hemmet undersökas och behandlas för att du ska lyckas bli av med alla loppor ur alla stadier. Tvätta bäddar och filtar minst i 60 °C. Dammsuga alla relevanta platser noggrant och ofta. Förpacka dammsugarpåsen separat efter första dammsugningen och kasta den helst direkt. Du kan också behandla omgivningen med spray mot ohyra.
När hunden löper: allt om löptikar
Att tiken löper är något helt naturligt. Ändå blir hundägare oroade av tikens konstiga beteende, de är rädda för att få fläckar på den nya mattan och rädda för oönskad dräktighet. Här hittar du allt du behöver veta om din tiks “heta dagar” och hur du och din löptik klarar av löpet utan stress.
Giftiga växter för hundar
Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.
Coronavirus hos hundar
Canine coronavirus (CCoV) hos hundar är utbrett över hela världen och drabbar särskilt hundar i kennlar samt valpar. Skillnaden mellan det mänskliga coronaviruset och det som drabbar hundar är att det förstnämnda orsakar problem i luftvägarna medan den senare varianten främst leder till mag-tarmbesvär. Även om en corona virusinfekt hos hundar ofta är mild kan hundar med svagt immunförsvar drabbas mycket hårt, med svår diarré och även dödsfall som följd.