Svalka för hundar: 10 tips för varma sommardagar

svalka för hundar

När det är mycket varmt behöver även din hund en chans att svalka sig. En bra möjlighet är sprinklern i trädgården!

Snart är de här, de varma sommardagarna! I Sverige brukar juli vara den varmaste sommarmånaden, och då kan hunden behöva lite hjälp att kyla ned sig. Ta del av tipsen i denna artikel ‘svalka för hundar’ och se till att hunden uthärdar de heta dagarna. Ge din hund svalka och se till att den inte pinas av värmen!

En sval tillflyktsort

Till skillnad från människor kan hundar bara svettas genom trampdynorna. Eftersom det inte räcker för att reglera temperaturen i hela kroppen avger hundar också överflödig värme genom att flämta. Om det blir för varmt räcker det dock inte.

Våra hundar behöver därför ytterligare alternativ och måste kunna skydda sig mot solen för att undvika värmeslag. Du kan till exempel sätta upp ett parasoll i trädgården eller på balkongen. Hundar gillar också att svalka sig under träd eller buskar.

Mörka golv som utsätts för direkt solsken bör täckas med en ljus filt eller en gammal handduk för att de inte ska bli för varma. Ett annat sätt att erbjuda din hund en sval yta att vila på är kylmattor. De är vanligtvis fyllda med gel eller vatten och kyls ner i frysen. Blir det för varmt i lägenheten är det en bra idé att stänga ute solen på dagen med gardiner eller persienner. Nattetid kan det istället vara bättre att öppna några fönster för att få lite drag och låta luften cirkulera.

Varma dagar är glass ett måste

Vem glädjer sig inte över en sval och god glass på sommaren? Även våra lojala fyrbenta vänner älskar glass. Och hundglass kyler ned hundar snabbt! Du behöver bara några ingredienser för att göra glassen och den är färdig på bara några timmar i frysen – till exempel i en form för isbitar. Kreativiteten har inga gränser!

Här är några idéer på glass som din hund definitivt kommer att älska:

  • De flesta hundar gillar naturlig yoghurt eller kvarg, även när den är fryst.
  • Fryst nötkött eller kycklingbuljong är också en god och kalorisnål variant och perfekt svalka för hundar.
  • När det är riktigt varmt och det måste gå snabbt säger hunden inte heller nej tack till isbitar, gjorda av vanligt vatten.
svalka för hundar
Isbitar i vattenskålen svalkar också bra varma sommardagar.

Lämna ALDRIG hunden i bilen!

Bilen utvecklas på mycket kort tid till en farlig bastu, redan vid milda temperaturer. Över en viss temperatur räcker det inte med att öppna fönster. Risken för överhettning och livshotande värmeslag är därför särskilt hög på sommaren. Det är därför bättre att lämna dem hemma när vi handlar eller tankar i stället för att utsätta dem för hettan i bilen.

Dricka vatten

När hunden flämtar pressas mer luft mot slemhinnorna. Vätska avdunstar, vilket kyler ner vår hund. Men ju mer hunden flämtar, desto mer vätska förlorar den. När det är mycket varmt är det ännu viktigare än vanligt att din hund dricker tillräckligt. För att säkerställa att hunden alltid har tillräckligt med färskt vatten kan du prova följande knep:

  • Ställ ut vattenskålar på flera platser i lägenheten eller huset.
  • Uppmuntra din hund att dricka genom att ge den vatten eller visa direkt på vattenskålen.
  • Många hundar föredrar att dricka vatten i trädgården – eller kall, osaltad buljong!
  • Rinnande eller stänkande vatten uppmuntrar också vissa hundar att dricka. Det finns speciella vattenbrunnar och fontäner som kan locka hunden att dricka mer.

Foder med en hög andel vätska

Hundens dagliga vattenbehov beror på kroppsvikt, aktivitetsnivå och vilken sorts mat den får. Hundar som får torrfoder behöver till exempel dricka mer vatten. Du kan täcka en del av vattenbehovet med fodret. Om din hund gillar våtfoder kan du byta ut en del av torrfodret till våtfoder eller byta diet helt under sommaren och bara ge våtfoder för att ge mer svalka för hundar. 

Aktiv nedkylning för hundar: våt päls

Ett mycket enkelt sätt för din hund att få svalka i värmen är att bada. Om du inte har en sjö eller bäck i närheten finns det andra sätt att blöta hundens päls. På sommaren är hundar särskilt glada över att ha en egen pool eller åtminstone en liten balja. Med rätt leksak kan du också uppmuntra svalka för hundar som är lite mer skygga mot vatten att ta ett dopp. Sprinklern på gräsmattan och vattenslangar är också mycket populära bland hundar att leka och kyla ned sig med.

Notera: om ni uppehåller er länge vid vattendrag bör du se till att din hund inte är i vattnet för länge. Om den sväljer för mycket vatten ökar risken för vattenförgiftning. De första tecknen på detta är att hunden är rastlös och/eller kräks.

svalka hunden i poolen
Hundar kan också få svalka genom att simma i poolen på sommaren.

Se upp för urinvägsinektioner

Det är viktigt att kyla ned sig varma dagar, men utan att överdriva. Alltför svala golv eller för långa, kalla simturer kan leda till urinvägsinfektioner (cystit) hos våra hundar. Typiska symtom är att de kissar ofta (polyuri) eller har ont när de kissar (stranguri). Torka alltid av den våta hunden med en handduk. Tänk även på att kontrollera vilken temperatur kylmattan har och täck över den med en handduk om det behövs.

Anpassa promenaderna till svalaste tiden på dygnet

Att promenera på lunchen är vanligtvis inte kul för våra hundar på sommaren. Asfalten blir kokande het och direkt sol värmer upp hundens tjocka päls. Gå i stället på morgonen eller kvällen när det är svalare. Om du har möjlighet kan du promenera i skogen eller i en park där det finns skugga. Dessutom kanske det räcker med kortare promenader de varmaste dagarna!

Frisörbesök – dags att klippa kort?

Många hundraser har mycket lång päls. Vi människor tror snabbt att det blir alldeles för varmt för våra hundar. Men är det alltid bra att plocka fram trimmern? Faktum är att den tjocka pälsen både har en uppvärmningsfunktion och en nedkylningsfunktion. När vatten avdunstar i pälsen uppstår kyla som ger dessa hundar med tjock päls en behaglig svalka. Därför ska inte alla hundar trimmas på sommaren, utan det beror på ras. Om du är osäker kan du alltid fråga din veterinär eller hundfrisör.

Skydd mot parasiter

Det kan tyckas att vårt sista tips egentligen inte har något att göra med svalka för hundar. Ändå är ämnet parasiter särskilt viktigt på sommaren, eftersom grönt gräs och höga temperaturer är perfekta förhållanden för fästingar och kvalster. Skydda din hund mot farliga infektionssjukdomar eller allergiska reaktioner genom att börja förebygga parasitangrepp redan på våren.

Exempelvis är hundhalsband med verksamma ämnen, spot-on-droppar på huden eller tuggtabletter vanliga. Alla tre innehåller medel mot parasiter (antiparasitika) som verkar olika länge och på olika sätt.

Våra mest populära inlägg
8 min

När hunden löper: allt om löptikar

Att tiken löper är något helt naturligt. Ändå blir hundägare oroade av tikens konstiga beteende, de är rädda för att få fläckar på den nya mattan och rädda för oönskad dräktighet. Här hittar du allt du behöver veta om din tiks “heta dagar” och hur du och din löptik klarar av löpet utan stress.
5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.
8 min

Coronavirus hos hundar

Canine coronavirus (CCoV) hos hundar är utbrett över hela världen och drabbar särskilt hundar i kennlar samt valpar. Skillnaden mellan det mänskliga coronaviruset och det som drabbar hundar är att det förstnämnda orsakar problem i luftvägarna medan den senare varianten främst leder till mag-tarmbesvär. Även om en corona virusinfekt hos hundar ofta är mild kan hundar med svagt immunförsvar drabbas mycket hårt, med svår diarré och även dödsfall som följd.