5 tips för ett säkert julfirande med din katt
© sonyachny / stock.adobe.com
”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.
Glimmande ljusslingor, glänsande julgranskulor. eller julgransglitter och krusade presentsnören så långt kattens öga når: det finns nog ingen årstid som är så lockande och spännande för katter som julen! Samtidigt visar statistik från veterinärer och djurkliniker att det är den farligaste – och stressigaste – tiden på året för djuren. Under advent, när julen förbereds med julbak, julpynt, levande ljus, hugga julgran och skicka julkort är det lätt att glömma att dessa många förändringar i hemmet inte bara belastar våra pälsiga familjemedlemmar utan också kan öka risken för olyckor. Men ingen fara – med lite planering och aktsamhet kan du också vänja din katt vid denna speciella årstid. Vi förklarar hur du kan göra med följande fem tips.
5 tips för en säker och avslappnad julfest tillsammans med din katt
1. Fly undan stressen, skapa en tillflyktsort
En färgglatt smyckad julgran i vardagsrummet, glittrande ljusslingor, pepparkaksdoft ur ugnen och glada gäster som uppskattar julsångerna som strömmar ur radion på hög volym: under julen förstår katten inte vad om händer runt omkring den. Katter är vanedjur och har svårt att vänja sig vid förändringar i sin hemmamiljö. Desto viktigare är det att ta lite hänsyn och inte glömma kattens behov i julstressen. Det betyder naturligtvis inte att ni inte ska fira jul, men det är bra att ha i åtanke att alltför höga ljudnivåer och liv och rörelse med många gäster – inte bara på julafton – snabbt kan bli för mycket för katten. När utespringande katter får nog kan den kan säga tack och adjö och fly till lugnet utomhus genom sin kattlucka , men alla innekatter har inget val utan måste försöka stå ut med stimmet.
Se därför till att katten har en mysig och lugn plats i huset eller lägenheten dit den kan dra sig tillbaka vid behov. Kanske den kan uppehålla sig i sovrummet, i källaren eller få en liten håla eller grotta under sängen eller i ett skåp. En vanlig kartong med en tjock filt duger också bra som tillflyktsort. De flesta katter älskar att gömma sig, under ett täcke eller kanske i grottan i klösträdet, och kommer säkert att anta detta erbjudande med glädje på julafton också. Det är viktigt att katten kan söka upp och lämna sin lugna och säkra plats själv. Det går inte att tvinga den vare sig att uppehålla sig bland gästerna eller stänga den ute ur sällskapet. Katten behöver även tillgång till kattlådan, sitt foder och vatten och eventuellt också den vanliga sovplatsen. Vill du göra ännu mer för att din katt ska få en rofylld jul finns speciella doftavgivare för eluttaget. De avsöndrar syntetiska imitationer av feromon (kattens egna doftämne) som har en lugnande effekt och lindrar stress hos katterna.
Upptäck vårt urval av Feliway produkter för katter!
De kattägare som själva vill undkomma julhetsen eller måste åka hemifrån för att besöka familj och vänner bör organisera kattens uppehåll i god tid. Att ta med katten på julafton är vanligtvis ingen bra idé, för själva resan och den nya miljön är ren stress för de flesta kissar. En kattvakt som tar hand om katten i den vanliga hemmiljön är ofta ett bättre alternativ.
2. Bort med tassarna: håll levande ljus och ljusslingor utom räckhåll
Levande ljus och ljusslingor är mysiga och lyser upp den mörka årstiden, men för katter är de ofta en underskattad fara. Vilken katt vet att ljusen är heta och att det kan börja brinna när de drar i bordsduken och välter ljusstaken? Den lustiga flackande ljuslågan är oemotståndligt spännande och framför allt unga katter brukar inte kunna motstå att undersöka den närmare om det finns möjlighet. Det är inte få katter som har haft smärtsamma upplevelser med ljus under julen och har fått betala sin nyfikenhet med svåra brännskador på tassarna eller pälsen! Katten får aldrig lämnas ensam med brinnande ljus, oavsett om de sitter i adventskransen, i julgranen eller i julljusstaken. Även om ljusen placeras utom räckhåll kan dessa skickliga klättrare ta sig upp och komma åt dem. Och har nyfikenheten en gång väckts kan du vara säker på att katten hittar ett sätt att nå den intressanta ljuslågan!
Ett bra alternativ idag till levande ljus är LED-lampor som imiterar ljuslågan. De är ofarliga för katter. Däremot kan ljusslingor, som kopplas till eluttaget, utgöra en risk. När katten leker med lamporna kan den trassla in sig i den långa kabeln och strypa sig om det går riktigt illa. Får katten för sig att bita i kabeln under sin busstund kan den få en livshotande elektrisk stöt. Fäst lamporna så högt upp som möjligt i granen och lämna inte långa kablar, som kan vara mycket inbjudande att leka med, hängande i den nedre delen. Fäst också lamporna som lyser upp fönster eller balkongen ordentligt så att din katt inte kan dra ned dem med tassen. Låt kontakten sitta i eluttaget bara när du finns i rummet och lämna inte din katt ensam med den tända julgranen.
3. När julgranen förvandlas till ett klös- och klätterträd: säkra din gran
Katter är sanna klättermästare och är duktiga på att balansera – både ute på det smala staketet och inne på sitt älskade klösträd. Och det är inte så konstigt att många katter också anser att den glittrande granen med lampor, kulor och fladdrande pynt är deras personliga lekplats. De flesta katter älskar att klättra, busa och klösa i julgranen. Jämfört med speciella klösträd kan däremot detta trädexemplar medföra faror för nyfikna och lekfulla kissar.
En trasig julgranskula kan leda till farliga och smärtsamma sår i tassarna eller till och med i munnen. Skulle katten svälja en bit kan den skada sig livsfarligt. Sväljer katten lametta eller paketsnören kan det leda till tarmvred eller tarmstopp, vilket är livsfarligt om katten inte behandlas snabbt. Katten kan inte smälta granbarr och de kan i värsta fall även orsaka tarmperforering. Dricker katten vattnet som granen står i eller slickar på kådan på trädet kan det leda till förgiftningar. Dessutom är risken stor att julgranen välter när katten klättar i den eller drar i belysningskabeln.
Tänk på följande punkter när du smyckar granen så kan du minska riskerna:
- Kontrollera att granen står säkert. En stabil julgransfot är ett måste, och som extra säkerhet kan granen fästas i väggen med ett snöre för att undvika att den kan tippa.
- Använd granpynt av naturliga material av bästa kvalitet, till exempel trä, strå eller fast plast som inte kan gå sönder. Kan du inte avstå från glaskulor, se till att de hänger säkert och gärna utom räckvidd, lite högre upp i granen. Lametta är det bäst att undvika helt!
- Var noga med att ljusslingorna fästs tätt intill grenarna och att inga kablar hänger ned för att katten inte ska kunna fastna i dem. För säkerhets skull bör du avstå från levande ljus i granen. Ett bra alternativ till ljusslingor är sladdlösa LED-lampor som kan slås på och av med fjärrkontroll.
- Täck över vattnet i julgransfoten med en passande platta (till exempel av kartong) så att katten inte kan komma åt det.
- Sopa upp nedfallna granbarr så snabbt som möjligt för att katten inte ska hinna svälja några.
Förresten, även under granen lurar faror för katten. Färgglatt presentpapper och paketsnören har en magisk dragningskraft på katter, speciellt kattungar. Plocka bort allt papper och snören när ni öppnat julklapparna så att katten inte kan skada sig. Risken för att katten ska trassla in sig i paketsnören eller svälja papper eller annat från paketen är alltför stor. Naturligtvis kan ni låta katten leka med paketsnörena, men endast under uppsikt. Den får inte ta snörena i munnen. Skulle den svälja en bit är det bäst att uppsöka en veterinär eller närmaste djurklinik. Försök inte ta bort bandet själv. Även om en bit hänger ut ur munnen kan det vassa snöret skada katten inombords om du försöker dra ut det ur halsen själv.
4. Varning, giftigt: undvik följande växter och dofter
Julstjärna, mistel och julrosor – många traditionella julväxter är giftiga för katter. Om din katt är en av dem som gillar att tugga på allt slags grönt bör du undvika växterna ovan. Allvarliga symtom på förgiftning, som diarré, kräkningar, kraftiga magkramper samt slutligen njurskador, kan bli resultatet om din katt skulle knapra på en julstjärna eller ett mistelblad.
Lika farligt kan det vara med doftoljorna som placeras ut för att sprida juldoft. Katten kan förgifta sig om den slickar i sig den. För att vara på den säkra sidan bör du undvika både doftoljor och giftiga julväxter. För övrigt finns det även andra krukväxter och blommor som är giftiga för katter, som till exempel liljor. Informera dig alltid innan du köper en ny växt om den är giftig för katter.
5. Choklad och annan julmat är inget för katter
Till jul vill vi njuta av god mat och godsaker utan att ägna en tanke åt vågen. Choklad, nougat, pepparkakor och knäck är ett måste för oss – men det är inget för katten! Choklad är till och med giftigt för katterna för det innehåller ämnet teobromin som kan leda till livsfarliga problem som kramper, kräkningar, diarré, och högt blodtryck. Tillräckligt stora mängder kan till och med vara direkt dödligt. Lämna aldrig choklad framme och ställ undan alla godisskålar när du lämnar rummet.
Rätterna på julbordet kan också vara svårsmälta och farliga för katten. Ge den inte rester från din jultallrik, även om du vill vara extra snäll till jul och unna katten något gott. Maten är för det mesta alldeles för fet och salt och kan leda till matsmältningsproblem, ökad belastning på bukspottskörteln och levern samt övervikt. Ben från höns ska katten inte heller tugga på för de tunna benen splittrar snabbt och kan skada kattens mage och tarm allvarligt. Vill du glädja katten på ett sunt sätt kan du överraska den med särskilt läckra godbitar och delikatesser som den inte får varje dag. Du kan förresten också baka ditt eget kattgodis!
Väl förberedd, nu kan julen komma
Följer du dessa små tips kan du fira jul i lugn och ro med familj, vänner och en avslappnad katt. Fyll på skafferiet med kattmat, kattgodis och även nödfallsmedicin så att du har allt hemma över helgdagarna. Om det ändå skulle hända något kan det vara bra att ha alla nödvändiga telefonnummer och olika klinikers öppettider under helgen till hands så slipper ni leta.
Vi önskar dig och din katt en riktigt avslappnad och God Jul med katten!
Älskar min katt mig? 10 tecken som bevisar det
På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.
5 tips för ett säkert julfirande med din katt
”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.
Katter i puberteten: När katter blir vuxna
För alla kattungar kommer det någon gång en tid då de ska bli vuxna och testa gränser. När puberteten börjar hos katter och vad den trotsiga fasen betyder för dig som kattägare får du veta i följande artikel.