Sex skäl att inte ge bort en katt i julklapp

katt i julklapp

Har dina barn skrivit “katt” på önskelistan med vingliga bokstäver? Eller tycker din bror att små kattungar är “jättesöta”? Då kan det hända att en tanke på att ge bort en katt till jul föds. Men det är inte en bra idé! Vi förklarar varför katter inte passar som julklapp.

Sex anledningar: Det är därför en katt inte är en bra julklapp

 • Ansvar kan inte ges bort som present

En liten kattunge är självklart framför allt väldigt söt! Men det medföljer ansvar för den gulliga katten i 15 till 20 år framöver. Innan en katt flyttar in bör ni ha funderat på följande punkter:

 • Är alla familjemedlemmar överens att en katt flyttar in?
 • Blir katten en innekatt eller kan den ströva fritt?
 • Innekatter bör inte leva ensamma. Är det möjligt för er att ha två katter?
 • Finns pengar för de löpande kostnaderna och till en buffert för veterinärkostnader?
 • Har ni något emot att behöva städa mer på grund av djurhår och smuts?
 • Finns allergier i familjen?
 • Vem rengör kattoaletten?
 • Har ni tålamod att uppfostra en katt?

Vuxna som vill glädja sina barn med en katt ska kunna svara på alla dessa frågor i förväg. Det är sant att barn kan lära sig ta ansvar för ett husdjur, men det är till syvende och sist de vuxna i familjen som måste ta huvudansvaret och säkerställa att katten mår bra.

 • Dåliga erfarenheter hos djurhem och djurskydd

En katt från djurskydd till julklapp? Många djurhem avslår denna begäran och förmedlar inte längre djur från mitten av december. De har haft den sorgliga upplevelsen ofta nog att många av de skyddslingar som adopterades strax före jul lämnas tillbaka igen några veckor senare. För jobbigt, klöser för mycket, för dyrt med mat – dessa skäl brukar visa på att man spontant har låtit en katt flytta in, eller har gett bort en katt, utan att tänka efter i förväg. De som är seriöst intresserade av en ny djurkompis kan vänta till efter julhelgen.

Har du redan adopterat en katt? Upptäck våra julklappsidéer för katter!

 • Djur är inte en present

En söt katt i julklapp under julgranen är förstås en jätteöverraskning, men djurälskare avstår nog gärna från denna effekt. Alla framtida familjemedlemmar måste vara överens och ska kunna förbereda sig. Barn bör lära sig tydliga regler om hur man hanterar katter innan den flyttar in. Det första mötet sker bäst i en lugn miljö.

 • Katt i julklapp: Julstim

På tal om “lugna omgivningar” – det är nog undantag i de flesta familjer under julen. Släktingar kommer på besök, julsånger, dans runt granen och julklappsutdelning står på programmet. En kattunge eller en ny vuxen katt då får en jobbig start. Under julen finns också särskilt många faror för nyfikna katter. I ett obemärkt ögonblick kan katten snabbt klättra upp i den klädda julgranen eller hitta på annat bus. Om en katt ska flytta in, skjut upp det till efter julen.

katt i julklapp
 • Välj hellre det nya husdjuret tillsammans

Visserligen blir barn glada över varje katt. Men även de kan dra nytta av att få vara med och välja ut kattungen. Äldre barn kan få följa med och besöka uppfödaren eller djurskyddet. Ni kan tillsammans med kattuppfödaren eller personalen på djurhemmet fundera över vilken kisse som passar er bäst.

Om barnen deltar redan från första början lär de känna det ansvar som följer med den nya familjemedlemmen. Det är i varje fall att inte bara att bestämma sig att vilja ha en katt, utan den nya familjemedlemmen ska väljas ut själv.

 • Katter är familjemedlemmar

Djur ska inte ges bort som föremål. Oavsett om det är en gosig katt eller ett vildare exemplar flyttar en ny personlighet in hos er. Alla som har barn som vill ha en katt måste förklara för dem varför man inte ska ge bort fyrbenta familjemedlemmar. Då lär sig även de yngsta att respektera katter. Prata med ditt barn om det före julen så att de inte bygger upp falska förväntningar.

En katt i julklapp – finns det några undantag?

Till jul brukar hela familjen församlas och många har semester. Om en familjemedlem vill ha en katt och alla andra håller med: är det inte en bra present trots allt?

Det är bättre att vänta till efter jul och nyår! Sanna kattälskare är tålmodiga och behandlar inte katter som “gåvor”. Öka i stället förväntan genom att ge presenter relaterade till den nya katten.

Julklappar: Vilka ”djuriskt” bra alternativ finns det?

Böcker och presentkort

Om en katt kommer att flytta in inom en snar framtid kan du glädja kattvännen i din familj eller vänkrets med en julklapp som handlar om katter.

Vad sägs om en mysig kattbädd, eller kanske ett presentkort? Barn kan förbereda sig på sin nya, fyrbenta vän med en bok, passande till barnets ålder, om katter. Förväntan är en stor glädje!

Ingen levande julklapp

Önskar sig ditt barn en katt i julklapp, men du har ingen möjlighet att kunna uppfylla denna önskan inom en snar framtid? En plyschkatt kan vara ett alternativ för de allra minsta, men äldre barn blir nog bara mer besvikna. Förklara för barnet varför ni inte kan eller vill ha en katt och leta efter alternativ tillsammans. Kanske finns det en barn- och ungdomsgrupp hos ert lokala djurskydd där unga djurälskare kan hjälpa hundar och katter i nöd.

Våra mest populära inlägg
5 min

Älskar min katt mig? 10 tecken som bevisar det

På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.
8 min

5 tips för ett säkert julfirande med din katt

”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.
4 min

Kattlåda med eller utan tak för katten?

Kattlåda som kattlåda – eller? När du letar efter det passande ”hemlighuset” för din katt kan du, förutom olika storlekar och former förstås, välja mellan två huvudsakliga varianter – toaletter med eller utan tak. Men vilka fördelar och nackdelar har de två alternativen?