Övervikt hos katter: Tips för bättre hälsa

Övervikt hos katter: Tips för bättre hälsa

Mellan 44 och 60 procent av alla katter väger för mycket. Dessa värden varierar beroende på undersökning och land, men det går att konstatera att antalet överviktiga katter ökar från år till år.

Vad är då anledningen? Ibland är vi lite för snälla med våra katter och överdriver med mat och snacks, ibland är allvarliga sjukdomar orsaken. Coronakrisen har också bidragit också till detta. 71 procent av veterinärerna säger att pandemin påverkar husdjurs ätbeteende. Vi vill därför informera dig om ämnet fetma hos katter och ge några tips om vad du kan göra åt det.

Är min katt överviktig?

Om du misstänker att din katt är överviktig eller till och med lider av fetma bör du alltid kontakta din veterinär. Men du kan också själv bedöma detta med några enkla steg.

  • Hur vet jag om min katt är överviktig?

    Placera händerna löst på kattens sidor och för dem långsamt fram och tillbaka längs kroppen. Om du kan känna revbenen direkt är allt bra. Men om du måste trycka med händerna för att kunna känna dem är din katt förmodligen överviktig.

    Kattens silhuett ger också en tydlig indikation på om den är överviktig. Om du inte längre kan se midjan tydligt ovanifrån och din katt ser fyllig ut har den förmodligen viktproblem.

Rätt foder för överviktiga katter

Övervikt
Vad är skillnaden mellan dietfoder och lightfoder?

Dietfoder är specialanpassade foder för djur som lider av vissa sjukdomar. De ska endast ges i samråd med en veterinär. Det finns till exempel dietfoder för katter med diabetes eller njurproblem. Dietmat är därför inte nödvändigtvis lämpligt för viktminskning.

Ett foder som kallas ”Light” är däremot ett kalorireducerat foder. Det är det första valet om din katt är överviktig och behöver gå ner i vikt 

Motion är nyckeln till att bekämpa fetma hos katter

Övervikt
Inte för intensivt: öka träningen långsamt

Grundregeln för överviktiga katter är: överansträng inte din kisse (eller dig själv). Att gå ner i vikt är en lång process och händer inte över natt.

Det viktigaste är att du och din katt har kul under träningen. Uppmuntra till exempel katten till jaktlekar eller andra lekar där den får springa lite. Några minuter räcker till att börja med. Med tiden kan du långsamt utöka lekstunderna.

Om din katt inte är så lekfull kan du gömma en del av det dagliga fodret - till exempel torrfoder eller godis - i lägenheten eller i leksaker. På så sätt måste katten arbeta sig till sin mat. 

Hur förhindrar jag övervikt hos katten?

image

Ge katten en på behovsbaserad kost och välj rätt foder

image

Uppmuntra katten att vara aktiv (foderlekar, skapa klättermöjligheter m.m.)

image

Känn revbenen och håll koll på silhuetten

image

Väg de dagliga portionerna och glöm inte att räkna med godis

image

Avsätt några minuter varje dag för aktiverande lekar tillsammans

image

Väg katten regelbundet och ta den till veterinären

*Rek. pris = Rekommenderat cirkapris **Se leveranskostnader och leveranstid

"Tidigare pris" = Det lägsta priset på produkten under de senaste 30 dagarna

Betalningsmetoder

Leverans

  • Postnord

Säkerhet

Följ zooplus

  • App Store
  • Google Play