American Bully

American Bully hundras

Hårt skal, mjuk kärna. Detta slags tal beskriver den amerikanska bulldoggen (American Bully) mycket passande. Här presenterar vi den fyrbenta hunden, som är sällsynt i Europa.

Utseende: Den typiska bulldoggen

Namnet ‘Bully’ härleds naturligtvis från ‘Bulldog’, och denna ras representerar den typiska bulldoggen med sina karakteristiska drag: En imponerande kroppsbyggnad med ett kraftfullt huvud. Den har ett brett bröstkorg och ser totalt sett massivare ut än till exempel – se upp, risk för förväxling – den amerikanska bulldoggen. American Bullys finns i fyra olika mankhöjder:

  • Pocket: upp till 43 centimeter
  • Standard: 43 till 51 centimeter
  • Classic: 43 till 51 centimeter, men med en lättare kroppsbyggnad
  • XL: 51 till 57 centimeter

Tyvärr är det många American Bully-uppfödare i USA som låter sina hundar pressa öronen. Resterna av de böjda öronen står därför upprätt och är tänkta att ge hunden ett farligare utseende. Lyckligtvis är det förbjudet i de flesta europeiska länder.

Rasen har kort päls där alla färger är tillåtna. Men även när det gäller bulldogg-uppfödning är det bäst att kringgå Blue eller Merle. Eftersom dessa kan åtföljas av genetiska defekter.

Karaktär: Vänliga mot både människa och djur

American Bullys skiljer sig från sina förfäder, de klassiska ‘kampbulldoggarna’, genom sitt huvudsakliga användningsområde idag: som familjehundar. Dessa fyrbenta vänner trivs i familjemiljön lika bra som en pudel, eller rättare sagt, som en bulldogg.

En väl socialiserad American Bully är vänlig mot både människor och djur. Även mot främlingar går den i regel snabbt till myskurs.

Fans av rasen beskriver den som en hund med stor vilja att behaga. Den vill alltså tillhöra sin människa och det förenklar uppfostran. Men den berömda bulldoggen kan komma att visa sig här och där.

Valet av medel är kärleksfull konsekvens. Förklara redan från början för din fyrbenta vän vad den inte får göra och håll dig till det. Redan en liten brödbit under bordet kan snabbt göra bulldoggen till en “tiggare”.

För att socialisera en amerikansk bully är det idealiskt att delta i valplek och besöka hundskolor. På grund av deras unika kroppsbyggnad kan dessa hundar uppfattas som hotfulla av andra hundar, även om de inte är det. Därför kan en hundtränare erbjuda värdefulla råd anpassade till olika situationer.

Hundhållning: En American Bully gillar att alltid vara med

En väl socialiserad American Bully är lika lämplig för familjer med barn som för par eller ensamstående. Den här hunden gillar att alltid vara med utan att behöva vara i centrum.

Den passar lika bra på landsbygden som i en stadslägenhet om den är tillräckligt sysselsatt. Om du bor i en varm takvåning på femte våningen utan hiss är den kompakta rasen inget bra val.

Nybörjare kan harmonisera med en American Bully underbart. Men den här vänliga hunden är olämplig för alla som vill imponera med sitt imponerande utseende.

Villkorlig djurhållning

Eftersom American Bully är en relativt ny ras inom hunduppfödning, finns den ofta inte med på många officiella raslistor. Dess robusta kroppsbyggnad, som är ett arv från dess förfäder, samt det pitbull-liknande huvudet, kan ibland leda till att myndigheterna ställer speciella krav på djurhållningen. Det är därför viktigt att kontakta berörda myndigheter för att säkerställa att det är tillåtet att äga en sådan hund.

En lekfull american bully som ligger på rygg i gäset
American Bully är en extremt lekfull hund.

Sport och lek: Lekfullt med måttlig rörelseinställning

American Bullys anses vara lekfulla hundar som har en medelhög rörelseinstinkt. De gillar att ta långa promenader, men behöver inte gå i skogen varje dag.

Börja långsamt och överbelasta inte din bulldogg, särskilt när den är valp och unghund. Det är viktigt att inte bara främja bulldoggens kropp, utan även dess kraftfulla huvud.

Söklekar, tricks eller apportering – ta reda på vad din bulldogg tycker mest om. Gemensam träning främjar banden och stärker på så sätt den grundläggande lydnaden.

Köp: Att hitta rätt bulldogg

I Europa är American Bully ovanliga. Men en del ”seriösa” uppfödare använder rasen för att kringgå reglerna för stridshundar i vissa regioner. På vissa ”raslistor” finns nämligen American Pit Bull Terrier eller American Staffordshire Terrier, men inte American Bully.

Huruvida American Bully överhuvudtaget är en fristående ras är kontroversiellt. Många pseudo-uppfödare föder upp djur utan papper. Ofta handlar det då inte om ”riktiga” bullys, utan om nästan alla bulldogg-staff-mixer.

Andra bildar i sin tur sina egna klubbar för att kunna utfärda motsvarande ”papper”. Sådana klubbar ägnar sig till exempel också åt Exotic Bully, en variant av American Bully med mer benstyrka och mer muskler på kortare ben. Närmare bestämt: ”En extremt muskulös bulldogg med ett mysigt och individuellt utseende.” (källa: GBKC)

I stället för att stödja ”kluriga” uppfödningar bör intressenter ta en titt på de närliggande djurhemmen. Här väntar många hundar, som är besläktade med bulldoggar, på ett nytt hem.

Tre American bully valpar
Rasen American Bully är inte officiellt erkänd i Europa och är knappt spridd.

Alternativ till American Bully

Har du förälskat dig i en American Bully? Då kanske ditt hjärta slår snabbare hos andra raser av den här typen? Eftersom det finns många bulldoggar som är erkända av FCI. Det är lättare att hitta en seriös uppfödare för dessa hundar.

Den engelska bulldoggen är lika kompakt som den amerikanska bullen, men har ofta en förhastad hälsa. Det finns några andra “molosser” – det är det övergripande begreppet för denna hundtyp.

Om du letar efter en vuxen hund är det bäst att ta en titt runt på djurhemmet. Här finns både färgglada bully-korsningar och renrasiga doggar. Föreningar som fokuserar på att förmedla hundar i nöd är utmärkta kontaktpunkter.

Hälsa: Höftledsdysplasi

Hur friska American Bullys är beror i stor utsträckning på valet av avelsdjur. Tyvärr är kontrollmekanismerna få i Europa, vilket kräver att potentiella köpare är extra noggranna.

När du överväger en uppfödare, fråga om hälsokontroller av föräldradjuren. Begär att få se resultaten. Det är viktigt att kontrollera för tillstånd som höftledsdysplasi och pälshvirvlar. Om en uppfödare är ovillig att dela denna information, är det klokt att söka efter en annan uppfödare.

Var också medveten om att du inte bör uppmuntra extrema drag. Djur som är mycket massiva kan ofta utveckla ledproblem. På samma sätt kan mycket platta näsor leda till andningssvårigheter: När näsan är nästan obefintlig, lider bullies ofta av andningsproblem.

Kost: American Bully har god aptit

Liksom alla hundar, gynnas en American Bully av en proteinrik kost fri från spannmål. Du har möjlighet att välja mellan våt– eller torrfoder. För torrfoder, rekommenderas större kroketter för att främja tuggande.

Det är dock viktigt att se till att din American Bully behåller en hälsosam vikt. Följ tillverkarens fodringsanvisningar på förpackningen och inkludera snacks och mellanmål på ett balanserat sätt.

De flesta American Bullys har en stor aptit, så regelbunden vägning är att rekommendera. När hunden är vuxen, bör du justera foderportionerna för att passa dess behov. Torrfoderkroketter är utmärkta att använda som belöning under träning. Tuggning är inte bara lugnande och sysselsättande, utan bidrar även till tandhälsan.

Det finns ett brett utbud av tuggsnacks att välja mellan, såsom vom, tjurhorn eller tuggben. Dessutom finns det hållbara leksaker gjorda av hårdgummi som kan fyllas med godis för extra stimulans.

Historia: En blandning av olika raser

Det är troligt att American Bully ursprungligen började som en hybriduppfödning. Rasens ‘förfäder’ inkluderar American Staffordshire Terrier och American Pit Bull Terrier. För att uppnå ett mer enhetligt utseende och en massivare fysik, integrerades flera andra liknande hundraser i avelsarbetet. Dessa inkluderar den gamla engelska bulldoggen, den franska bulldoggen, den engelska bulldoggen, samt den amerikanska bulldoggen, som inte är erkänd av FCI.

American Bully är en dynamisk blandning av dessa raser, och uppfödarna arbetar idag mot en enhetlig standard. I USA har rasen erkänts av United Kennel Club sedan 2013. Det är värt att notera att denna organisation främst omfattar raser som inte erkänns av den större American Kennel Club.

I Europa är American Bully fortfarande sällsynt. De flesta seriösa uppfödare föredrar att arbeta med raser erkända av större paraplyorganisationer som FCI, av flera goda skäl.

Slutsats: Ett kärleksfullt kraftpaket

Trots sitt typiska bulldoggutseende, är American Bully en mild och mysig kompanjon, vilket gör den utmärkt lämpad för familjer. Rasen trivs speciellt väl i familjesammanhang och är lojal och anpassningsbar, alltid redo att följa med sina ägare vart än de går. Detta gör även American Bully till ett bra val för nybörjare inom hundägande.

En American Bully kan vara nöjd även i en stadslägenhet, förutsatt att den får tillräckligt med motion och mental stimulans. Dock är det viktigt att först kontrollera med lokala myndigheter om det finns specifika regler eller krav för att ha en American Bully i din region.

Profil för American Bully

Särdrag: American Bully är en ung hybridhundras som troligtvis härstammar från korsningen mellan American Staffordshire Terrier och American Pit Bull Terrier. Beroende på bostadsort kan den klassas som farlig, vilket kan innebära förbud mot ägande.
Karaktär: Vänlig, godhjärtad, lugn, lekfull
Mankhöjd: Pocket: upp till 43 cm
Standard & Classic: 43-51 cm
XL: 51-57 cm
Vikt: Beroende på storleksvariant mellan 20 och 50 kg
Päls: Kort och glansig. Finns i många färger som grått, svart, vitt, brunt, rött, även två- och trefärgad
Pälsvård: Kräver lite underhåll, borstas då och då
Aktivitetsbehov: Måttligt behov av aktivitet, stimuleras genom lekar som söklekar och apportering
Lämplig för nybörjare: Ja (tänk på särskilda hållningskrav)
Skällande: Skäller ibland, exempelvis under lek
Livslängd: 10–12 år
Typiska hälsoproblem: Ledproblem, andningsproblem, knäledsluxation
Pris: Från ca 10 000 Kr
FCI-grupp: Inte erkänd
Ursprung: USA
Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.