Lhasa Apso

bild på en Lhasa apso hundras

Denna stolta hund har i århundraden fötts upp i kloster i Tibet. Numera uppskattas den av hundälskare runt om i världen. Det beror inte bara på sitt ovanliga utseende, utan också på dess starka karaktär – för i varje liten lhasa apso finns en stor personlighet.

Historia

Bakom rasen ligger en tusentals år gammal tradition av tibetanska tempelhundar. Lhasa apso lär till det yttre påminna om Buddhas lejon och föddes upp i tibetanska kloster och hos adeln. Lhasa är Tibets huvudstad, men rasens rötter hittas inte enbart här. I bergsregionernas kloster och i palats var den inte bara en exklusiv sällskapshund, utan kunde också agera som vakthund. För den lilla fyrbenta vännen gör sig väl hörd genom att skälla högt. I forntida Tibet blev en lhasa apso aldrig såld, utan gavs endast bort till goda vänner och som lyckobringare för att visa sin djupa respekt. I sitt hemland trodde vissa att munkar som inte hade följt klostrets regler exakt skulle födas på nytt som små lejonhundar. Från cirka 1920 kom de första hundarna av denna ovanliga ras till Europa och fick här snabbt många anhängare. En riktad uppfödning skedde först från 1950-talet med start i Storbritannien och USA, där man nu inte bara satte upp en standard, utan även – i motsats till de färgglada hundarna i Tibet – målinriktat avlade på särskilda färger. Idag är Storbritannien beskyddare över rasen.

Karaktär

Liten men tuff! I kroppen på denna hund slår ett lejonhjärta, för lhasa apso är en mycket intelligent, stolt och självständig hund. Baksidan av dessa karaktärsdrag – som rasälskarna knappast bryr sig om – är att den är ganska så envis av sig och bara underordnar sig sin ägare. Och då bara om den tvåbenta vännen visar sig vara värdig. Den här hunden bestämmer själv vem den ska bli vän med. Mot främlingar är den ganska avvaktande och distanserad till misstänksam – en omfattande socialisering under valpåldern är önskvärd. På grund av det nära band som rasen har haft till människor i århundraden kännetecknas den dock av stor empati – den kan ofta mycket noggrant bedöma känslor i sin flock och reagera därefter. Den som har denna imponerande personlighet i sitt liv har ett orubbligt lojalt sällskap vid sin sida. En konsekvent och kärleksfull uppfostran är viktig, för respekten från en lhasa apso måste man förtjäna.

Uppfostran

Lejonhundarna kännetecknas av en övergenomsnittligt hög djurintelligens. De förstår oftast snabbt vad deras ägare vill ha av dem – men om de verkligen vill utföra det beror på hur konsekvent människan hittills har varit. En lhasa apso kommer ihåg undantag från regeln och kommer att insistera på dem i framtiden. Tänk på det innan du första gången förstulet tänker “bara denna ena gång” och ger den en liten munsbit från din tallrik. Den kommer att insistera på det om och om igen! Övertyga lejonhunden om dina uppfostringsmål – du kommer aldrig att uppleva slavisk underkastelse hos denna stolta ras. Men ömsesidig respekt är en grundpelare i den här egensinniga hundens uppfostran och då kommer den gärna att samarbeta. Det bästa sättet att motivera den här hunden är att berömma den på rätt ställe. Eftersom lhasa apso kan ha en tendens till att vara egensinnig, är det bäst att regelbundet gå med den på hundkurser. Detta hjälper en bra socialisering och gör det dessutom möjligt att skapa potentiella vänskapsband med andra hundar.

Hälsa

Det råa tibetanska bergslandet har präglat denna ras. Trots sin storlek är lhasa apso en mycket tålig och robust hund. Pälsen rustar den mot iskalla vintrar lika mycket som mot varma somrar. Självklart skyddar du din fyrbenta vän mot överhettning på sommaren. Den korta nosen kan leda till brakycefalt syndrom vilket ger lhasa apson problem. Detta gäller oftast bara hundar som har avlats fram till en extremt kort nostyp. Tyvärr leder extremer oftast till sjukdom. Den korta nosen kan i sin tur leda till smalare näsborrar, trånga luftrör eller förlängt gomsegel. Det snarkande som vissa ler åt kan hos de drabbade hundarna vara ett symptom på en komplex orsak som begränsar den lilla hundens livskvalitet permanent. Därför är det särskilt viktigt att prata med uppfödaren om problemet och bara köpa en lhasa apso där man uttryckligen tar hänsyn till en hälsosam huvudform som ger din fyrbenta vän tillräckligt med utrymme att andas. En frisk lhasa apso har en mycket lång livslängd och kan bli upp till 18 år gammal.

Kost

Den bästa förebyggande hälso- och sjukvård består förutom att välja rätt uppfödare i att ge ditt sällskapsdjur sund kost. Hundar är köttätare och därför bör kött vara huvudingrediensen i kosten. Oavsett om du utfodrar med torr– eller våtfoder bör därför kött stå först på ingrediensförteckningen! Ge valpen tre till fyra portioner per dag. Den vuxna lhasa apson klarar sig på två måltider. Kontrollera hundens vikt varannan vecka för att motverka att den eventuellt ökar eller minskar i vikt. För uppgifterna på förpackningen om fodermängden är alltid bara riktvärden som kan variera beroende på kroppsbyggnad och motion. Hälsosamma snacks innehåller inget socker, men i stället mycket kött. Som belöning passar till exempel frystorkade godisbitar, tandvårdssnacks eller torra tuggprodukter för hundar. Vatten bör din kompis naturligtvis alltid ha fri tillgång till.

Skötsel

Ett första tips! Redan när du köper en lhasa apso bör du se till att föräldrarnas päls uppfyller standarden. Den ska kännas ganska hård och slät och absolut inte vara mjuk som bomull. Då är den traditionella pälsen hos en lhasa apso lättskött. Det räcker att borsta igenom den ordentligt två gånger i veckan. Det är enklast att arbeta igenom den från underullens början i tvärsgående benor och ha hunden liggandes på sidan. En grooming-spray som återfuktar och vårdar pälsen kan underlätta borstningen – annars finns det risk för att håret snabbt bryts av. När det gäller bad så gäller så ofta som det behövs, så sällan som möjligt. Därför bör din fyrbenta vän bara sättas i badkaret om inget annat är möjligt. Men det mesta smutsen kan lätt borstas ut när den har torkat i pälsen. Ha ett milt hundschampo för “akuta smutsfall”. Kontrollera även ögonen och öronen för din fyrbenta vän under skötseln. Ögonen ska ge fri sikt och inflammationer eller parasitangrepp uppstår snabbare i hängande öron. Ta en regelbunden titt på klorna. Dessa blir ganska långa särskilt hos lätta och äldre hundar, eftersom de inte slits tillräckligt. För att förhindra skador bör du i detta fall klippa klorna regelbundet. Om du vill stötta tandvården kan du vänja hunden redan när den är valp vid att borsta tänderna dagligen med en hundtandborste och speciell tandkräm.

Motion

Den tåliga fyrbenta vännen är på inget sätt en knähund och vill ha långa promenader i ur och skur. Ordentligt med motion är det viktigaste bidraget som du bör ge den här hundrasen varje dag för att den ska få den aktivering som krävs. Dessa fyrbenta vänner är mycket pigga, gillar att vara med på vandringar och älskar att hjälpa dig med trädgårdsarbete eller liknande med sin närvaro. Men de anses inte vara särskilt lekfulla. Dessutom är de inte direkt de bästa kandidaterna för hundsport som dog dancing eller agility för små hundar. Men undantag bekräftar regeln – naturligtvis kan du ändå testa sådana aktiviteter med din lhaso apso.

Är en Lhasa Apso något för mig?

Denna stolta hund passar människor som uppskattar en stor hundpersonlighet. Den är också lämplig för nybörjare som i förväg satt sig in i hundträning och rasens särdrag och som helst går till en hundskola med sin nya kompis. Oavsett om det är en familj eller en singel – en lhasa apso uppskattar båda. Men om det redan finns barn bör de vara äldre, för små barn förstår sig denna tibetanska hund inte på. Den är dessutom ett fantastisk sällskap för äldre människor som kan tillbringa mycket tid med den och gillar att vara ute i naturen. Om du vill att denna fyrbenta vän ska flytta in hos dig, bör du dessutom ha en viss förkärlek för pälsvård, eftersom det är en del av den dagliga rutinen hos lhasa apso. Redan innan den flyttar in bör du reda ut vem som tar hand om den lilla lejonhunden under semestern eller vid sjukdom. inte heller då bör den vara ensam länge stunder. Idag kan du som tur är ta med din hund till många semesterorter – till exempel på en trevlig vandringssemester. Innan du helt har bestämt dig för en hund bör du också tänka på de permanenta kostnaderna som du kommer att få under de kommande åren: ett högkvalitativt foder, regelbundna besök hos veterinären samt försäkring är återkommande utgifter.

Var hittar jag en Lhasa Apso?

Idag behöver du visserligen inte längre resa till ett tibetanskt kloster för att leta efter en lhasa apso. Men rasen är ändå relativt sällsynt. Det är mycket möjligt att närmsta uppfödare bor hundratals kilometer bort från där du bor, och du kanske till och med hamnar på en väntelista eftersom efterfrågan på valpar är högre än utbudet. Men ansträngningen och väntetiden är helt klart värt det för en hund från en seriös uppfödare! Gå en stor omväg runt uppfödare som vill sälja dig en hund utan härstamningsbevis och som inte kan intyga att hunden genomgått hälsokontroller. Inte bara härstamningen och hälsan är tvivelaktiga hos dessa fyrbenta vänner, ofta är även socialiseringen bristfällig. Det kan få allvarliga konsekvenser särskilt för de relativt egensinniga hundar som lhasa apson. Fråga klubbar för tibetanska hundraser om uppfödare och valpkullar. Du kanske också gillar en av de liknande raserna. Till “lejonhundarna” i bredare bemärkelse hör nämligen dessutom shi tzu och den tibetanska spanieln. Den lite större tibetanska terriern rekommenderas endast för mycket sportiga hundvänner.

Om du letar efter en äldre lhasa apso kan du också kontakta organisationer som är specialiserade på tibetanska hundraser. För det är inte troligt att en lhasa apso väntar på ett nytt hem på ett lokalt djurhem – det är rasen helt enkelt för sällsynt för. Ta en titt runt på internet för att hitta din hund. Här hittar du förmodligen många blandraser eller hundar från de andra lejonhundsraserna. Men eftersom de kan ha många gemensamma karaktärsdrag är det bäst att vara öppen. Eventuellt lindar en annan hemlös fyrbenta vän dig runt tassen med sin helt egen charm – det viktigaste är att dess karaktär passar dig. Innan du bestämmer dig ska du informera dig noggrant om den valda hundens historia och egenskaper.

Att adoptera en Lhasa Apso

Snart är det dags. Din nya hundsambo kommer snart att flytta in! Använd väntetiden till att förbereda dig för din lhasa apso genom att läsa mer om rasens särdrag och om en artanpassad och hälsosam hundkost. Innan hunden flyttar in ska du reda ut med alla i familjen exakt vad valpen får eller inte får senare, eftersom konsekvens är särskilt viktig vid uppfostran. Skaffa grundutrustning i form av skålar, koppel samt sele eller halsband, täcken och hundkorg, leksaker och naturligtvis skötselredskap som kam, borste, loppkam och fästingplockare samt ett milt hundschampo. Uppfödaren kommer förmodligen att ge dig ett lager av det foder som hunden är van vid – fortsätt att ge det under de första dagarna efter inflytten och skaffa tillräckligt med påfyllning – kom ihåg att ett foderbyte bör ske mycket långsamt. När allt är klart är det förhoppningsvis snart dags för din nya kompis att flytta in! Ta mycket tid på er att lära känna varandra, särskilt i början!

Vi önskar dig en underbar tid med din stolta lhasa apso!

Våra mest populära inlägg
12 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
12 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.
12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.