Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

Shetland sheepdog (eller sheltie) med den frodiga manen och de fina ansiktsdragen är ett litet energiknippe som behöver mycket motion och sysselsättning. Men viljan att lära sig och empatin gör den också till en perfekt sällskapshund.

Egenskaper

Det blir garanterat aldrig tråkigt med en sheltie. Den lilla hunden från Shetlandsöarna har ett kraftiga temperament som smittar av sig och egentligen inte ger sin ägare något annat val än att tillbringa många timmar med den på hundträningsplatsen eller ute i naturen. Låt dig inte luras av det “förnäma” utseendet. Shetland Sheepdog är en robust naturälskare som inte bryr sig om blåst och regn och som hellre tillbringar sin tid i rörelse än att ligga i någons knä.

Känslig med smart liten själ

Shetland Sheepdog är en mycket känslig hund som är mycket uppmärksam på stämningen i sin familj och alltid strävar efter att förbättra den. I gengäld förväntar den sig en lika kärleksfull och rättvis behandling av sina ägare. Okontrollerat, högljudd eller till och med aggressivt beteende är motbjudande och är djupt skrämmande för denna förstående shetland sheepdog. En rättvis, vänlig och mjuk uppfostran leder däremot snabbt till framgång. För utöver en uttalad “will to please” är shetland sheepdog framför allt klipsk. Den snabba uppfattningsförmågan och lusten att lära sig saker gör sheltien till en mycket tacksam och samarbetsvillig vän som även passar nybörjare.

Utseende

Det klipska huvudet hos en shetland sheepdog är ovanligt välformat och får denna rashund att se förnämlig ut. Den täta, långa pälsen och den frodiga manen förstärker det majestätiska intrycket. Och även de smidiga och graciösa rörelser och hundens fina, symmetriska konturer passar in i den här bilden.

Shetland sheepdog har ett temperamentsfullt och tåligt sätt, vilket verkar motsägelsefullt till det eleganta yttre, vilket gör den till en mycket speciell rashund.

Överhåret hos en shetland sheepdog är långt, hårt och rakt och ger den med sin täta, mjuka underull ett tillförlitligt skydd i alla väder. Trots den långa pälsen bör de fina linjerna synas. Pälsen hos en shetland sheepdog är mångfärgad och skiftande. Följande färger är tillåtna enligt rasstandarden:

  • sobelfärgad/sable (sobelvit med kraftig gyllene skuggning)
  • sobelfärgad/darksable (sobelvit med mörk, mahognyfärgad skuggning)
  • triocolour (trefärgad svart, vit och brun)
  • blue merle (silvergrå med svart fläckar eller marmorering)
  • svartvit
  • svart-tanfärgad (som numera räknas som utdöda).

Vita tecken är önskvärda hos alla färgvarianter (utom för svart/tan) och bör finnas som bläs, på manen, på bröstet, benen och svansspetsen.

tre Shetland Sheepdog valpar © otsphoto / stock.adobe.com

En miniutgåva av collien?

Det går inte att förneka en yttre likhet med den långhåriga collien. Den långa pälsen, det avlånga, fina och korthåriga huvudet samt pälsens färgnyanser påminner faktiskt mycket om Lassie-hundar. Med en shetland sheepdog är betydligt mindre än den klassiska långhåriga collien med en mankhöjd på cirka 37 cm för hanhundar och 35 cm för tikar (där det finns tydliga avvikelser uppåt eller nedåt).

Historia

Ändå är shetland sheepdog inte bara en liten collie, som en titt på dess bakgrund avslöjar. Rashunden från Shetlandöarna norr om Skottland är förmodligen en blandning av en liten shetländsk bondhund och dvärgspaniel, papillon och dvärgspets. Korsningar med collien var främst tänkta att förbättra hundens vallegenskaper, eftersom den lilla och smidiga sheltiens huvuduppgift ursprungligen främst var att hålla samman fårflockar. Men det fanns länge ingen enhetlig typ bland de små skotska vallhundarna.

Även om shetland sheepdog kom till Storbritannien runt 1840 och därifrån i början på 1900-talet även erövrade andra länder som show- och familjehund, erkändes den först officiellt av den brittiska kennel klubben år 1914. Ytterligare 50 år gick innan även den internationella FCI slutgiltigt erkände shetland sheepdog. Sedan dess ligger den under standardnummer 88 i grupp 1, sektion 1.

Shetland sheepdog uppfödning och valpköp

Än idag räknas shetland sheepdog i många länder i Europa till de mer sällsynta hundraserna. I Amerika är den däremot mer populär än collien och det är därför inte konstigt att det också finns fler uppfödare här. För att hitta en lämplig uppfödare rekommenderar vi att du får en lista över alla registrerade uppfödare från landets officiella rashundklubb. De föreningar och klubbar som erkänns av FCI har i regel en exakt överblick och informerar om kommande och befintliga valpkullar valpar. Men i princip bör varken närheten eller den korta väntetiden på en valp vara det avgörande kriteriet vid valet.

© Danijela / stock.adobe.com

Hur hittar jag en seriös uppfödare?

När du köper en rashund är det viktigaste att valpen kommer från seriösa händer. Tidningsannonser om söta valpar till låga priser kan vara frestande, men de döljer alla slags faror eftersom de låga priserna nästan alltid är på bekostnad av djuren och deras hälsa. Du får inte en frisk och stabil valp som ska ge dig glädje länge om du köper den rabatterad. Den samvetsgranna uppfödningen av hundarna, den intensiva skötseln och de många undersökningarna hos veterinären kostar ju också uppfödaren mycket pengar och motiverar valppriser på 1 000 euro och mer.

Men ännu viktigare än priset är det intryck som du får av uppfödaren. Innan du köper en valp bör du därför absolut träffa uppfödaren personligen. Se till att du får se uppfödningsanläggningen, moderdjuret och eventuellt redan befintliga valpar, och ta dig tid för ett personligt samtal med uppfödaren. Ett bra tecken är om uppfödaren villigt visar dig allt, informerar dig utförligt om hundrasens särdrag och också vill höra av dig om dina levnadsförhållanden. För uppfödaren vill också vara säker på att hens “älskling” mår bra hos dig.

Vilka förutsättningar du som ägare bör ta med dig

För att en shetland sheepdog ska må bra hos dig bör följande villkor vara uppfyllda:

  1. Du bör ha tillräckligt med tid att ägna dig åt din hund.
  2. Du bör vara aktiv och tycka om att tillbringa mycket tid på hundträningsplatsen och ute i naturen, för en shetland sheepdog vill hålla igång.
  3. Du bör umgås med din hund på ett balanserat och kärleksfullt sätt – shelties är extremt känsliga hundar som är avvisande mot lynniga eller för stränga människor.
  4. Du bör trots det ge din hund en konsekvent uppfostran, för välutbildade hundar är inte bara en lättnad för dig, utan njuter också själva av mer frihet när de till exempel får lov att gå ut utan koppel.
  5. Hela din familj bör vara överens om att köpa en shetland sheepdog och hjälpa dig att ta hand om den nya familjemedlemmen.

Hälsa och skötsel

När dessa fem förutsättningar är uppfyllda och du har hittat en lämplig uppfödare, bör ingenting längre stå i vägen för att köpa en valp. Särskilt nybörjare bör dock vara medvetna om att det inte bara är roligt att ha en hund. För precis som vi människor blir även hundar sjuka ibland. Att besöka veterinären, betala veterinärräkningar, eventuell förändring av kost och att vårda det sjuka djuret hör till alla hundägares skyldigheter.

Vilka rasspecifika sjukdomar finns hos shetland sheepdog?

Shetland sheepdog har vissa rasspecifika sjukdomar som även förekommer ofta hos deras släktingar, collierna. Dessa inkluderar hud-muskelsjukdomen dermatomyosit (vanligtvis mild hos shetland sheepdog), MDR1-defekten (en intolerans mot vissa läkemedel) och Collie Eye Anomaly. Vid parning av blue merle-hundar kan det dessutom uppstå blindhet och dövhet. Även fall av epilepsi och hjärtsjukdomar har dokumenterats hos shetland sheepdogs.

en lycklig Shetland Sheepdog hund ute på promenad © Danijela / stock.adobe.com

Vad du kan göra för din hunds hälsa

Naturligtvis kan du göra en hel del för att hålla din hund frisk och undvika sjukdomar. Det börjar redan när du köper en valp. Se till att din hund kommer från en frisk uppfödning och att alla nödvändiga undersökningar och vaccinationer har utförts. Många genetiskt orsakade sjukdomar kan på så sätt undvikas eller åtminstone upptäckas och behandlas i ett tidigt stadium. I ett hälsosamt liv ingår dessutom en balanserad kost, regelbundna veterinärbesök och vaccinationer samt att du sköter om ditt husdjur ordentligt.

Shetland sheepdog kost

En hälsosam kost hör helt enkelt till ett hälsosamt liv – det gäller inte bara oss människor, utan även våra fyrbenta vänner. Men vilket hundfoder är det rätta för en shetland sheepdog? Först och främst ställer shetland sheepdog inga särskilda krav på sitt foder. Det är å ena sidan bra, å andra sidan leder det till att det inte finns ett generellt svar på frågan om rätt foder. För när man väljer foder måste man ta hänsyn till individuella faktorer. Hur gammal är din hund? Hur aktiv är den? Lider den av övervikt eller allergier? Och vad tycker den är gott?

Det finns shetland sheepdogs som är ganska kräsna när det gäller fodret och därför är det viktigt att prova vilket foder som hunden både tycker är gott och som den mår bra av. Om du ger din hund torrfoder eller våtfoder, om du lagar mat själv eller kör BARF-metoden beror inte minst på vad du själv gillar. Oavsett vilken form du väljer är det viktigt att din hund får i sig alla livsnödvändiga näringsämnen som den behöver i sin nuvarande livssituation. Till dessa hör proteiner som den viktigaste energikällan, vitaminer och mineraler, kolhydrater och kostfibrer samt en tillräcklig mängd färskt dricksvatten.

Hur mycket aktivering behöver en shetland sheepdog?

Du kan i regel se på din hund om den får en hälsosam och balanserad kost. Friska shelties har en vacker, glänsande päls och sprudlar av energi. Som ägare bör du absolut ta detta behov av rörelse på allvar och ge din hund mycket fysisk och mental aktivering. Hundsport är nästan ett måste för shetland sheepdog-ägare – men det är upp till dig vilken sport du väljer. Oavsett om det är tävlingshundsport, agility, lydnad, flyball, dog dance eller discdogging, så gillar den kvicka och lärvilliga sheltland sheepdog att göra nästan allt. En utbildning till räddnings- eller terapihund är också möjlig för den intelligenta och människoorienterade rashunden.

Hundar som är fysiskt aktiverade visar sig lugnare och mer förståndigare i hemmet och blir inte lika lätt nervösa. Att delta i hundsport stärker dessutom det nära förhållandet mellan hunden och ägaren och skapar ömsesidigt förtroende – den bästa basen för en livslång vänskap med din shetland sheepdog.

Våra mest populära inlägg
11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.

12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.