Bastillbehör
Har du bestämt dig för att skaffa hund? Grattis! Om du vill att den ska få en lugn och avslappnad start hemma, bör du förbereda alltihop innan du tar hem vovven. Förutom att skaffa dig know-how om hunduppfostran och artanpassad djurhållning, bör du också känna till bastillbehören som hundägare bör ha. De som skaffar sin första hund bör i varje fall använda väntetiden till att inhämta kunskaper om allt vad hunden behöver för att den ska trivas och må bra i sitt framtida hem. Skaffa bastillbehören innan valpen flyttar in – så är du perfekt utrustad för den första och spännande tiden tillsammans med den! Här nedan har vi sammanställt några tips om de viktigaste tillbehören för ditt liv tillsammans med valpen!
Om du vill ha ännu mera säkerhet, kan du använda ett adresshänge i krom. På den här silverfärgade adressbrickan kan du skriva upp både adress och telefonnummer och sedan fäster du den helt enkelt på halsbandet. Om vovven skulle sticka iväg någonstans, får den som hittar den snabbt tag i dig.
Förutom att täcken av det här slaget ger din vovve en varm plats, skyddar de även soffan och andra möbler mot hundhår och smuts. Ett annat täcke som också har ett sött tass-avtryck är det högkvalitativa fleecetäcket Vetbed Isobed Paw hundfilt. Det har dessutom ett antiglidskikt och är tvättbart i 90 grader i tvättmaskinen. Ett hygieniskt och rent alternativ, i fall hunden någon gång skulle må dåligt och det skulle hända en liten olycka på täcket. Täcket är lite extra plyschaktigt i tyget och skyddar bra mot kalla golv. Du kan köpa Vetbed i tre olika storlekar som kan anpassas individuellt.
Den som vill ha det ännu mysigare, ligger helt rätt med Cozy Kingdom kattbädd/hundbädd. Den här bädden har en speciellt hög kant som gör den till en plyschaktig sovplats där valpen kan rulla ihop sig och mysa. Bädden är tvättbar i 30 grader, och det finns tre olika storlekar med vändbara kuddar att välja bland. Ett förnuftigt tillbehör är den här mysiga kudden för transportburar, välj bland fyra olika storlekar för rätt passform till hundlådan. Bädden är formstabil och innehåller mjuk teddyplysch. Även utanför lådan lockar den hunden att ta sig en härlig avslappnande lur.
Hundägare och hundar tycker också väldigt mycket om Trixie gummiboll med kastsnöre. Med hjälp av det 30 cm långa snöret kan även mattar och hussar kasta iväg bollen långt, också de som inte är speciellt duktiga på att kasta. Nu kan du hitta på extra spännande apportlekar med vovven. Den tandvänliga bollen är lätt för valpar att plocka upp med munnen. En återkommande hit bland alla valpar – och även hos vuxna hundar – är dragleksaker som Trixie färgglatt leksaksrep. Det finns lekrep i flera olika storlekar och med olika knutar – alla är optimala för de draglekar som valparna gillar. Dessutom fyller leksaken en extrafunktion: rengöring av mjölktänderna. Det robusta leksaksrepet bidrar till att hålla tänderna och mellanrummen mellan tänderna rent med naturliga bomullstrådar. Om du lägger leksaksrepet i kylskåpet innan du använder det, lindrar det smärtorna för valpar med tänder som växer. Tips: Låt inte valpen vinna hela tiden när ni leker med repet. Se till att du alltid kan stoppa leken på ett kontrollerat sätt, så att inte din lekkompis ska bli helt ostyrig.
Rätt timing är viktigt för att få en varaktig förstärkning av bra beteende. En annan bra sak att ha med sig är Trixie Preydummy apportväska. Denna leksak passar speciellt bra för hundar med jaktinstinkt. Du använder dig av hundens favoritsyssla under uppfostran och kontrollerar den på ett förnuftigt sätt. Den här robusta linväskan har utvecklats av den kända hundrådgivaren Jan Nijboer. Preydummy kan fyllas med små läckra godbitar och t.ex. användas under söklekar. Det här tillbehöret har en kastanordning som blir pricken över i:t för alla djur-ägare-par som älskar apporteringslekar.
Därmed är bostaden hygienisk ren redan från början. Sätt valpen på Savic Puppy Trainer Pads, och belöna den rikligt när den har uträttat sitt behov där. Sedan flyttar du träningsmattorna lite närmre utgångsdörren för varje dag som går – helt till vovven har lärt sig att den ska göra från sig ute. De här underläggen passar även utmärkt för gamla eller sjuka djur. Du bör förnya dem efter varje gång du har använt dem så att din valp kan trivas och må bra. Apropos att göra från sig: Håll rent på gatan och ta med dig robusta bajspåsar. Med ett enkelt handgrepp plockar du upp och slänger vovvens visitkort.
Men även om ni har tränat kan det självklart hända en och annan liten olycka i ett djurhushåll. Valpen kan t.ex. ha ätit för fort och måste kräkas, eller så har den kanske inte klarat av att kissa eller bajsa i tid. Med Savic Refresh'r Cleaning Spray är inte detta något problem. Du rengör detta på nollkommanoll och 99,99 % av alla mikroorganismer och bakterier försvinner. Sprejen har utvecklats speciellt för att ta bort organiska fläckar från urin, kräkningar eller avföring. Den passar självklart bra för hushåll med katter och fritt flygande fåglar samt för att rengöra tillbehör som kattoalett eller smådjursburar. Sprejen gör rent med sin fräscha doft och är dessutom miljövänlig och naturligtvis också giftfri.
Efter badet är det viktigt att torka hunden ordentligt för att den inte ska bli förkyld. Till detta kan du använda zoolove Turbo-Dry mikrofiberhandduk. Det är en handduk av 80 % terylen med god absorberingsförmåga och som torkar våt päls jättesnabbt. Den är lätt, elastisk och ändå tålig och hos några vovvar är den faktisk också ett djuriskt populärt hundtäcke. Handduken är tvättbar i maskin i 40 grader. Bakom denna produkt finns det också en helt speciell omsorgsdetalj: Varje gång du köper en zoolove-produkt visar du att du har ett hjärta för djur i nöd. 10 % av priset du betalar går till en organisation som arbetar för hemlösa djur – en riktigt panggrej!
Att vänja valpen vid sitt nya hem
Äntligen är dagen kommen och din nya familjemedlem ska flytta in hos dig! Men dagen som du har sett fram emot under så lång tid, är samtidigt en stor omställning för valpen. Nu lämnar den sin vana omgivning, sina syskon i kullen och sin familjeflock. Du kan hjälpa till så att den kan trivas och må som en kung i sitt nya hem jättesnabbt.
Också vad gäller fodret bör valpen få det den är van vid under de första dagarna i sitt nya hem. Med andra ord: även om du planerar att ställa om fodret, så gör du detta först efter att valpen har blivit van sitt nya hem. Fram tills dess utfodrar du den med det foder den brukar äta. Lukter från valpens tidigare hem kan hjälpa den efter flytten. Fråga uppfödaren om du kan få ta med ett täcke eller en handduk med lukter från uppfödarens hushåll och från valpsyskonen. Det gör det lättare för din fyrfotade vän i början.
För att valpen inte ska kräkas av ren upphetsning, bör den inte få något foder under timmarna strax före flytten. Det är viktigt att bilresan blir en positiv upplevelse för hunden eftersom resan kan prägla den och göra att den utvecklar en bestående motvilja mot bilåkning. Viktigt: Om din valp gnyr under bilresan, så bör du ignorera den, hur svårt detta än måste vara. Om du låter detta gnyande bestämma, kommer du att stärka valpen i dess beteende, och därmed kan den plötsligt vänja sig vid att gny varje gång den åker bil. Du bör hellre utstråla lugn och självsäkerhet – det smittar nämligen över på valpen.
Komma hem på rätt sätt
När valpen har kommit in i sitt nya hem, visar du honom alla de ställen där den får sina basbehov tillfredsställda. Bär honom till den plats i närheten där han kan göra från sig. Denna plats är väldigt viktig för att valpen ska bli rumsren sedan. Hit tar du med honom regelbundet och oavsett när han börjar gå i cirklar och sniffa intensivt. När din valp har bekantat sig med den här platsen, kan du visa honom vatten- och drickskålen, och ge honom lite av det foder han är van vid. Du behöver inte vara orolig för om han först inte vill ha någonting för att han är så uppe i varv. Nu kan han i lugn och ro undersöka lägenheten eller någon leksak eller ta sig en liten tupplur – oavsett bör du visa honom sovplatsen. Begränsa upptäcktsfärden till två eller tre rum. Då blir det inte för mycket för hunden, och sedan slipper du sätta nya gränser redan från början. Se till att det blir en lugn miljö och tänk på hur ovant detta är för det lilla knytet – det är väldigt viktigt att lägga in många mysstunder! Om valpen ska hälsa på en hund som har bott hos dig länge, måste du först hålla båda hundarna i koppel, och inte låta dem vara ensamma utan tillsyn. I början är det kontraproduktivt med extra besök för att komma och se den nya valpen. Faktiskt bör du också ge dina egna barn anvisningar om att först låta valpen göra sig hemmastadd på riktigt. Efter två till tre dagar har valpen vant sig vid sitt nya hem och kan ta emot sitt första – och inte alltför våldsamma besök.
När valpen har blivit van med att ha en sovplats i sängen, kommer den även vilja sova där som vuxen. Det kommer att bli ett hårt arbete att träna bort detta beteende. Det bästa är att redan på en gång inreda en mysig sovplats till valpen, t.ex. bredvid din säng. En hundsäng passar utmärkt till detta och med ett använt täcke från uppfödaren kan detta bli en förtroendeingivande ”grotta” där din nykomling kan trivas och må bra.
Om du inte vill att din hund ska övernatta hela tiden i sovrummet, är det också bäst att låta den vänja sig omedelbart till sin framtida sovplats. Däremot bör du inte låta den sova ensam där under de första nätterna, för en valp som har varit tvungen att lämna den flock den är van vid och kommit till en främmande miljö, kan utveckla väldigt mycket ångest. I vilt tillstånd är faktiskt hundar flockdjur, och i ett sådant tillstånd är valpar utan flock förlorade. Många som har hund rekommenderar ändå att låta valpen vara ensam. De menar att den kommer att sluta att yla och gny om kort tid. Men hundar som får en sådan djupgående upplevelse av att bli lämnat ensamma utvecklar ofta beteendeproblem.
Tid och tålamod
Det är väldigt viktigt för din nya vän är att du tar dig mycket tid, speciellt under den första tiden som ni har tillsammans. Om du arbetar, borde du, innan du skaffar hund, tänka noga genom om du kan kombinera hund och jobb. Du bör minst ta ledigt under de två första veckorna för att vara till hands för ditt lilla flockdjur. Valpar upp till fyra månaders ålder bör oavsett inte vara ensamma under längre tid än två timmar. Sätt klara gränser redan från början, men var hela tiden medveten om att din valp fortfarande har mycket kvar att lära. Överse små misstag utan att du skäller på den, speciellt vad gäller rumsrenhet! Tänk hela tiden på att valpar behöver mycket sömn som är fördelat över hela dagen och att koncentrationsförmågan är begränsad till några få minuter – undvik med andra ord överstimulans i valpens nya hem.