Att vänja valpar : tips och bastillbehör

vänja valp

Bastillbehör

Har du bestämt dig för att skaffa hund? Grattis! Om du vill att den ska få en lugn och avslappnad start hemma, bör du förbereda alltihop innan du tar hem vovven. Förutom att skaffa dig know-how om hunduppfostran och artanpassad djurhållning, bör du också känna till bastillbehören som hundägare bör ha. De som skaffar sin första hund bör i varje fall använda väntetiden till att inhämta kunskaper om allt vad hunden behöver för att den ska trivas och må bra i sitt framtida hem. Skaffa bastillbehören innan valpen flyttar in – så är du perfekt utrustad för den första och spännande tiden tillsammans med den! Här nedan har vi sammanställt några tips om de viktigaste tillbehören för ditt liv tillsammans med valpen!

Rätt skål för varje smak

Minst två skålar är naturligtvis ett måste: Först en skål för foder och sedan en till för vatten som hunden alltid bör ha fri tillgång till. Det finns ett stort utbud av olika skålar, från dekorativa matskålar som t.ex. den här keramikskålen med tassar eller den här högkvalitativa matskålen i rostfritt stål – ja, det finns skålar för hundar i alla storlekar och för alla hundägares smak. Vi har även en matskål av rostfritt stål med präglat motiv, i det här fallet en snygg tass- eller benprägling, för dem som heller vill ha det. För stora hundraser är det väldigt bra med skålar med höjdinställning. Det finns det på den här hundbaren med 2 skålar i rostfritt stål. Bra för att anpassa skålen till hundens storlek, från valpålder till fullvuxen hund. Därmed ger du alltid din hund bästa komfort när den äter. Ett annat praktiskt alternativ när ni är ute och reser är en dricksflaska med integrerad skål, t.ex. på längre resor eller vandringar. Det sparar plats, och du får en allt-i-ett vatten- och drickskål.

Zwei Hunde fressen aus Hundenämpfen
Ein Mensch geht mit seinem Hund an einem Ufer spazieren

Säker när ni är ute

Om du är ute och promenerar med din nya familjemedlem i parken eller i skog och mark, behöver du naturligtvis också ett passande koppel. Praktiska koppel – speciellt för valpar som fortfarande växer – är t.ex. set som Hunter set: Ecco Sport Vario Rapid sele + koppel i lysande rött. Det är ett högkvalitativt och tåligt koppel av nylon med en längd på 200 cm. Det är perfekt att använda när det är vind och ruskigt väder ute. Kopplet kan köpas i storlek S och M. Den som vill ha ett mer diskret koppel, kan t.ex. köpa Hunter set: Ecco Sport Vario Rapid sele + koppel i svart .

Något som alla hundägare vet, är att man oftast promenerar under årets mörka årstider när det skymmer eller är mörkt ute. Om det dessutom är dimmigt, är det svårt att se vovven i andra änden av kopplet. Skulle det uppstå en farlig situation, så kan varken cyklister eller bilister se den. Något som kan ge extra säkerhet, är ljustillbehör: Nite Ize säkerhetshänge LED med karbinhake är lätt att fästa på halsbandet och är dessutom vattentätt. Du kan sätta på konstant eller blinkande ljus – i båda fallen syns vovven på ungefär 300 meters avstånd.

Om du vill ha ännu mera säkerhet, kan du använda ett adresshänge i krom. På den här silverfärgade adressbrickan kan du skriva upp både adress och telefonnummer och sedan fäster du den helt enkelt på halsbandet. Om vovven skulle sticka iväg någonstans, får den som hittar den snabbt tag i dig.

Trivas och må bra: Täcken, bädder och kuddar

Din valp uppskattar att kunna få en mysig plats där den kan dra sig tillbaka, ligga och mysa och vila upp sig – oavsett hur mycket äventyret i världen utanför lockar. De unga hundarna sover extra mycket – några så mycket som upp till 20 timmar per dag! För att din hund ska få en eller kanske flera bekväma sovplatser har du många olika alternativ. Det finns mycket att välja bland. Ett bastillbehör som behövs i varje djurhushåll är praktiska täcken som kan användas överallt. Oavsett om det är på soffan, i sängen, i korgen eller på golvet: Pawty fleecefilt är inte bara skön och bekväm, den är även öko-tex-certifierad.

Förutom att täcken av det här slaget ger din vovve en varm plats, skyddar de även soffan och andra möbler mot hundhår och smuts. Ett annat täcke som också har ett sött tass-avtryck är det högkvalitativa fleecetäcket Vetbed Isobed Paw hundfilt. Det har dessutom ett antiglidskikt och är tvättbart i 90 grader i tvättmaskinen. Ett hygieniskt och rent alternativ, i fall hunden någon gång skulle må dåligt och det skulle hända en liten olycka på täcket. Täcket är lite extra plyschaktigt i tyget och skyddar bra mot kalla golv. Du kan köpa Vetbed i tre olika storlekar som kan anpassas individuellt.

Med hygieniska och tvättbara plastkorgar som Ferplast Siesta hundbädd får hunden en robust liggplats. Till dessa bör du alltid köpa med en kudde i passande storlek som t.ex. Aumüller Lindo Ruta hundkudde. Det är ett dream-team med korg och kudde. Inte bara är det lätt att tvätta alltihopa, det är faktiskt väldigt mysigt och snyggt också. Bädden finns i storlekarna S, M och L. Tänk över redan nu hur vovven kommer att se ut när den har blivit fullvuxen.

Den som vill ha det ännu mysigare, ligger helt rätt med Cozy Kingdom kattbädd/hundbädd. Den här bädden har en speciellt hög kant som gör den till en plyschaktig sovplats där valpen kan rulla ihop sig och mysa. Bädden är tvättbar i 30 grader, och det finns tre olika storlekar med vändbara kuddar att välja bland. Ett förnuftigt tillbehör är den här mysiga kudden för transportburar, välj bland fyra olika storlekar för rätt passform till hundlådan. Bädden är formstabil och innehåller mjuk teddyplysch. Även utanför lådan lockar den hunden att ta sig en härlig avslappnande lur.

Tid för lek: Roliga klassiker för djur

Fräsch och utvilad? Då är det lekdags! Leksaksutbudet är jättestort, men det finns några klassiska leksaker som nästan alla valpar gillar. Till exempel kan vi nämna Puppy KONG med en livslängd som också gör ägaren glad. Den här outslitliga leksaken är inte bara otroligt säker, den kan också användas på många olika sätt. Den passar utmärkt för valpar med tänder som växer, den bidrar till att hunden tuggar på rätt sätt och kan även fyllas med snacks. Det mjuka gummimaterialet gör att Puppy KONG kan hoppa iväg, vilket är en garanti för variationsrika lekar. Puppy Kong är en allround-leksak för valpar och kan köpas i blått och rosa och i storlekarna S och M.

Hundägare och hundar tycker också väldigt mycket om Trixie gummiboll med kastsnöre. Med hjälp av det 30 cm långa snöret kan även mattar och hussar kasta iväg bollen långt, också de som inte är speciellt duktiga på att kasta. Nu kan du hitta på extra spännande apportlekar med vovven. Den tandvänliga bollen är lätt för valpar att plocka upp med munnen. En återkommande hit bland alla valpar – och även hos vuxna hundar – är dragleksaker som Trixie färgglatt leksaksrep. Det finns lekrep i flera olika storlekar och med olika knutar – alla är optimala för de draglekar som valparna gillar. Dessutom fyller leksaken en extrafunktion: rengöring av mjölktänderna. Det robusta leksaksrepet bidrar till att hålla tänderna och mellanrummen mellan tänderna rent med naturliga bomullstrådar. Om du lägger leksaksrepet i kylskåpet innan du använder det, lindrar det smärtorna för valpar med tänder som växer. Tips: Låt inte valpen vinna hela tiden när ni leker med repet. Se till att du alltid kan stoppa leken på ett kontrollerat sätt, så att inte din lekkompis ska bli helt ostyrig.

Hundgodis när ni är ute och som belöning

En valp lär sig överallt och hela tiden. Därför är det bra om du kan förstärka det önskade beteendet omedelbart och på ett positivt sätt! Det kan du göra om du leker eller gosar med den eller ger den någon liten läcker godbit. Speciellt när ni är ute är godbitar oftast det mest praktiska alternativet för att belöna – t.ex. när ni åker tåg. När ni är ute och på väg någonstans, kan du ha snacks i en snackpåse som t.ex. Trixie Dog Activity Baggy Deluxe. Därmed har du snacks nära till hands när hunden har varit duktig, både under den vanliga promenaden och på hundlekplatsen.

Rätt timing är viktigt för att få en varaktig förstärkning av bra beteende. En annan bra sak att ha med sig är Trixie Preydummy apportväska. Denna leksak passar speciellt bra för hundar med jaktinstinkt. Du använder dig av hundens favoritsyssla under uppfostran och kontrollerar den på ett förnuftigt sätt. Den här robusta linväskan har utvecklats av den kända hundrådgivaren Jan Nijboer. Preydummy kan fyllas med små läckra godbitar och t.ex. användas under söklekar. Det här tillbehöret har en kastanordning som blir pricken över i:t för alla djur-ägare-par som älskar apporteringslekar.

En uppfostringsassistent för alla tillfällen

Stå på dig och se till att hunden får en god och helgjuten uppfostran. En visselpipa som t.ex. Trixie högfrekvent visselpipa med frekvensskydd är ett bastillbehör som många hundvänner inte kan vara utan. Visselpipan kan ställas in individuellt, och den låter exakt på samma sätt varje gång. Om din hund en gång har blivit van vid den, så kommer den alltid veta vad det rör sig om. Därmed kan du på ett praktiskt sätt kontrollera hunden när ni är ute och promenerar i skog och mark, men också under farliga situationer. Träna upp valpen så att den stannar och kommer tillbaka till dig när du blåser i visselpipan.

Sedan finns det andra träningsmetoder där du kan uppfostra hunden med ljud på ett ännu mera subtilt sätt. Ett exempel på detta är Trixie Trainings Discs som har en klar ljudsignal när de faller och som du kan använda speciellt för att träna med valpen. När du har dem på dig, ger de inte från sig något ljud. Det medföljer en bruksanvisning med träningstips för de fem nylonbanddiskarna. Med Multi-klicker får du också ett entydigt ljud som inte kan förväxlas med andra ljud i omgivningen. När ni tränar, vänjer du din fyrfotade vän till ljudsignalen och förstärker bra beteende. Muliti-Klicker har justerbar ljudvolym och tonhöjd, vilket gör att det blir lättare att träna med flera djur. Och du kan faktiskt också träna katter eller hästar med Multi-Clicker.

Helt och hållet ren

Det är många gånger en prövning att göra en liten valp rumsren. Savic Puppy Trainer Pads hjälper dig under denna lärotid. De här mattorna kan användas med Puppy Trainer – och därmed kan du vara säker på att inget hamnar utanför. Men du kan även använda dem utan denna bottendel. Underdelen av Savic Puppy Trainer Pads har nämligen ett eget lager som hindrar att det kommer urin på husets mattor eller på golvet. Gelen i Savic Puppy Trainer Pads är vatten- och luktabsorberande och suger upp vätskan, vilket gör att ytan är torr efter en halv minut.

Därmed är bostaden hygienisk ren redan från början. Sätt valpen på Savic Puppy Trainer Pads, och belöna den rikligt när den har uträttat sitt behov där. Sedan flyttar du träningsmattorna lite närmre utgångsdörren för varje dag som går – helt till vovven har lärt sig att den ska göra från sig ute. De här underläggen passar även utmärkt för gamla eller sjuka djur. Du bör förnya dem efter varje gång du har använt dem så att din valp kan trivas och må bra. Apropos att göra från sig: Håll rent på gatan och ta med dig robusta bajspåsar. Med ett enkelt handgrepp plockar du upp och slänger vovvens visitkort.

Men även om ni har tränat kan det självklart hända en och annan liten olycka i ett djurhushåll. Valpen kan t.ex. ha ätit för fort och måste kräkas, eller så har den kanske inte klarat av att kissa eller bajsa i tid. Med Savic Refresh’r Cleaning Spray är inte detta något problem. Du rengör detta på nollkommanoll och 99,99 % av alla mikroorganismer och bakterier försvinner. Sprejen har utvecklats speciellt för att ta bort organiska fläckar från urin, kräkningar eller avföring. Den passar självklart bra för hushåll med katter och fritt flygande fåglar samt för att rengöra tillbehör som kattoalett eller smådjursburar. Sprejen gör rent med sin fräscha doft och är dessutom miljövänlig och naturligtvis också giftfri.

Vård från huvud till tass

När din nya bästis kommer hem med smutsig päls efter alla sina äventyr, bör du ha ett schampo som t.ex. Beaphar Glossy Coat schampo för valpar till hands. Det är ett milt hundschampo som passar för valpar av alla raser och som vårdar hunden med macadamiaolja. Beaphar valpshampo har utvecklats speciellt för känslig valphud.

Efter badet är det viktigt att torka hunden ordentligt för att den inte ska bli förkyld. Till detta kan du använda kooa Deluxe hundhandduk av mikrofiber. Det är en handduk som absorberar mycket vätska och gör det lättare att torka av din hund tack vare sin speciella skärning. Handduken har två praktiska fickor för att skjuta in händerna i, vilket gör det enklare att torka av pälsen.

kooa Deluxe hundhandduk av mikrofiber är underbart mjuk att ta i och perfekt att använda både på stranden och i badrummet. Tack vare sin låga vikt är denna handduk för husdjur också idealisk att ta med sig på resor. Den är försedd med en ögla för enkel upphängning.

Att vänja valpen vid sitt nya hem

Äntligen är dagen kommen och din nya familjemedlem ska flytta in hos dig! Men dagen som du har sett fram emot under så lång tid, är samtidigt en stor omställning för valpen. Nu lämnar den sin vana omgivning, sina syskon i kullen och sin familjeflock. Du kan hjälpa till så att den kan trivas och må som en kung i sitt nya hem jättesnabbt.

Nosen först: bekanta lukter

Det är en fördel om valpen redan är van med din lukt. Om du t.ex. besöker uppfödaren innan din nya familjemedlem flyttar in hos dig, kan du lämna kvar ett av dina begagnade klädesplagg. Därmed blir du något som valpen känner igen, vilket gör omställningen lättare.

Också vad gäller fodret bör valpen få det den är van vid under de första dagarna i sitt nya hem. Med andra ord: även om du planerar att ställa om fodret, så gör du detta först efter att valpen har blivit van sitt nya hem. Fram tills dess utfodrar du den med det foder den brukar äta. Lukter från valpens tidigare hem kan hjälpa den efter flytten. Fråga uppfödaren om du kan få ta med ett täcke eller en handduk med lukter från uppfödarens hushåll och från valpsyskonen. Det gör det lättare för din fyrfotade vän i början.

Nu bär det av hemåt!

Det bör vara en avslappnad atmosfär när ni åker hem. Du kan förbereda en hel del inför denna resa, och redan hos uppfödaren kan valpen vänja sig vid att åka bil. Det optimala är om den redan har blivit van vid transportburen. Om du ska hämta valpen själv, bör ni vara två som åker, så att du kan sätta dig i baksätet bredvid den. Detta ger vovven en känsla av trygghet redan när ni tar era första gemensamma steg tillsammans.

För att valpen inte ska kräkas av ren upphetsning, bör den inte få något foder under timmarna strax före flytten. Det är viktigt att bilresan blir en positiv upplevelse för hunden eftersom resan kan prägla den och göra att den utvecklar en bestående motvilja mot bilåkning. Viktigt: Om din valp gnyr under bilresan, så bör du ignorera den, hur svårt detta än måste vara. Om du låter detta gnyande bestämma, kommer du att stärka valpen i dess beteende, och därmed kan den plötsligt vänja sig vid att gny varje gång den åker bil. Du bör hellre utstråla lugn och självsäkerhet – det smittar nämligen över på valpen.

Komma hem på rätt sätt

När valpen har kommit in i sitt nya hem, visar du honom alla de ställen där den får sina basbehov tillfredsställda. Bär honom till den plats i närheten där han kan göra från sig. Denna plats är väldigt viktig för att valpen ska bli rumsren sedan. Hit tar du med honom regelbundet och oavsett när han börjar gå i cirklar och sniffa intensivt. När din valp har bekantat sig med den här platsen, kan du visa honom vatten- och drickskålen, och ge honom lite av det foder han är van vid. Du behöver inte vara orolig för om han först inte vill ha någonting för att han är så uppe i varv. Nu kan han i lugn och ro undersöka lägenheten eller någon leksak eller ta sig en liten tupplur – oavsett bör du visa honom sovplatsen. Begränsa upptäcktsfärden till två eller tre rum. Då blir det inte för mycket för hunden, och sedan slipper du sätta nya gränser redan från början. Se till att det blir en lugn miljö och tänk på hur ovant detta är för det lilla knytet – det är väldigt viktigt att lägga in många mysstunder! Om valpen ska hälsa på en hund som har bott hos dig länge, måste du först hålla båda hundarna i koppel, och inte låta dem vara ensamma utan tillsyn. I början är det kontraproduktivt med extra besök för att komma och se den nya valpen. Faktiskt bör du också ge dina egna barn anvisningar om att först låta valpen göra sig hemmastadd på riktigt. Efter två till tre dagar har valpen vant sig vid sitt nya hem och kan ta emot sitt första ­– och inte alltför våldsamma besök.

Liggplats

Tafatta, söta, hjälplösa – man läser gärna ut alla möjliga önskningar i deras stora ögon. Det gäller speciellt om de smyger sig intill de andra medlemmarna i flocken och vill mysa hängivet om natten i sängen bredvid sina nya människor som de har blivit så förtjusta i. Du bör redan i förväg tänka på om du vill ha en hund i sängen permanent. Dessutom bör du noga tänka igenom hur stor den kan bli och hur pälsen kan komma att se ut.

När valpen har blivit van med att ha en sovplats i sängen, kommer den även vilja sova där som vuxen. Det kommer att bli ett hårt arbete att träna bort detta beteende. Det bästa är att redan på en gång inreda en mysig sovplats till valpen, t.ex. bredvid din säng. En hundsäng passar utmärkt till detta och med ett använt täcke från uppfödaren kan detta bli en förtroendeingivande ”grotta” där din nykomling kan trivas och må bra.

Om du inte vill att din hund ska övernatta hela tiden i sovrummet, är det också bäst att låta den vänja sig omedelbart till sin framtida sovplats. Däremot bör du inte låta den sova ensam där under de första nätterna, för en valp som har varit tvungen att lämna den flock den är van vid och kommit till en främmande miljö, kan utveckla väldigt mycket ångest. I vilt tillstånd är faktiskt hundar flockdjur, och i ett sådant tillstånd är valpar utan flock förlorade. Många som har hund rekommenderar ändå att låta valpen vara ensam. De menar att den kommer att sluta att yla och gny om kort tid. Men hundar som får en sådan djupgående upplevelse av att bli lämnat ensamma utvecklar ofta beteendeproblem.

Tid och tålamod

Det är väldigt viktigt för din nya vän är att du tar dig mycket tid, speciellt under den första tiden som ni har tillsammans. Om du arbetar, borde du, innan du skaffar hund, tänka noga genom om du kan kombinera hund och jobb.  Du bör minst ta ledigt under de två första veckorna för att vara till hands för ditt lilla flockdjur. Valpar upp till fyra månaders ålder bör oavsett inte vara ensamma under längre tid än två timmar. Sätt klara gränser redan från början, men var hela tiden medveten om att din valp fortfarande har mycket kvar att lära. Överse små misstag utan att du skäller på den, speciellt vad gäller rumsrenhet! Tänk hela tiden på att valpar behöver mycket sömn som är fördelat över hela dagen och att koncentrationsförmågan är begränsad till några få minuter – undvik med andra ord överstimulans i valpens nya hem.

Våra mest populära inlägg
4 min

Min valp biter: vad gör jag?

Från en ålder på sex veckor har valparna 28 vassa små tänder, som de älskar att använda. Dessa mjölktänder är i början endast obehagliga och förorsakar ännu inga allvarliga skador. Ändå ska varje hundägare se till att dess pälsnos snabbt lär sig bett-blockeringen. Vad gör jag när valpen biter mig?
5 min

Träna valpen att gå i koppel

En bra linförighet är för valpen en av de viktigaste grenarna i hundträningen. Men hur tränar man valpen att gå i koppel? Med lite kunskap och mycket tålamod är träningen inte så svår. Vi visar steg för steg, vad som är viktig för linförigheten i valpåldern.
11 min

Valpträning

Valpträning, ju tidigare desto bättre? För valpens fostran stämmer detta motto garanterad. Små hundar är nyfikna och möter världen helt förutsättningslös. Det kan man använda för att lära hunden på ett lekfullt – men också konsekvent – sätt vad som förväntas av den.